Bosch vs Samsung afwasmachines: 2021 Vergelijking & Beoordeling


Laatst gewijzigd
17 december 2020

In deze review bekijken we de Bosch vs Samsung vaatwassers en vergelijken we hun belangrijkste aanbiedingen. Op deze manier weet u, wanneer het tijd is om een aankoopbeslissing te nemen, precies wat deze twee merken vaatwassers verschillend maakt, met voor- en nadelen.

Bosch en Samsung vaatwassers zijn de best verkopende apparaten op de Amerikaanse markt. Hoewel hun stamboom sterk verschilt, vertonen ze toch enkele gelijkaardige kenmerken die hen tot favoriet maken bij onze klanten. Bosch vaatwassers worden erkend als de beste ter wereld. Maar hoewel Samsung-vaatwassers relatief nieuw zijn op de apparatenmarkt, is het een onveranderlijk vooruitstrevend bedrijf dat altijd in de voorhoede staat van de technologische vooruitgang.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van vaatwassers en hoe elk bedrijf het doet.

Bekijk onze exclusieve video review van Bosch vaatwassers

1) Stille werking

Het goede nieuws is dat zowel Bosch als Samsung indrukwekkend stille vaatwassers aanbieden. Bosch staat bekend om hun stille vaatwassers, die een geluidsbereik hebben van 38 tot 48 dBA. Samsung biedt een vergelijkbare reeks, van 38 tot 55 dBA. Als men bedenkt dat 40 dBA ongeveer het volume is van een bibliotheek en 50 dBA ongeveer het volume van een rustig gesprek thuis, zijn dat geen slechte cijfers.

Het succes van de indrukwekkende stille werking van beide fabrikanten kan worden toegeschreven aan hun aandacht voor goede isolatie, geavanceerde motortechnologie en de wastechnieken die zij gebruiken om een vrijwel stille werking te bevorderen. Meer over hoe u de stilste vaatwasser kunt vinden leest u in onze review.

Let op de omhullende zware isolatie

Samsung-modellen in het lagere segment hebben een prijs van minder dan 500 dollar. Wegens hun geluidsniveau van 55 dBA en hun weinig indrukwekkende reeks kenmerken hebben wij besloten ze niet in ons overzicht op te nemen.

Onze exclusieve video over de stilste vaatwassers inclusief hoorbare geluidstest

2) Ontwerp

Zowel Bosch als Samsung bieden strakke ontwerpen voor eigentijdse keukens. Bosch is al lang op de markt, maar past zich nog steeds snel aan de trends op het gebied van design en interieurinrichting aan. Ondertussen domineert Samsung overal in huis, van mobiele telefoons en televisies tot alles daartussenin. Hun vaatwassers zijn niet anders en Samsung vaatwassers zijn ontworpen met een moderne klant in gedachten.

Bosch maakt meer dan 100 verschillende modellen vaatwassers. De Bosch vaatwassercatalogus is gegroepeerd op basis van functionaliteit en upgrademogelijkheden – de Ascenta/100 Serie als instapmodel, de 300 Serie waar de Bosch technologie duidelijk wordt, de 500 Serie met de introductie van het populairste zakgreepontwerp, de 800 Serie met luxe en hoge prestaties en de Bosch Benchmark Serie voor ultra-luxe. Bosch maakt speciale ADA-vaatwassers voor keukens met niet-standaard vloeren of toonbankhoogtes, 18-inch vaatwassers voor compacte appartementen en paneelklare vaatwassers voor wie een naadloze keuken wil creëren met rondom houten kastafwerkingen.

Bosch vaatwassers hebben verschillende uiterlijke ontwerpen in deze series:

Samsung maakt op zijn beurt in totaal 18 vaatwassers, inclusief kleurencombinaties. Onder deze modellen zijn zwarte roestvrije kleuren de meest recente favorieten van de klanten.

Hier zijn de basistypes voor Samsung vaatwassers:

3) Schoonmaak- en droogprestaties, gemakskenmerken

Laten we eerst eens kijken naar de echt belangrijke kenmerken van Bosch en Samsung vaatwassers – hun reinigings- en droogcapaciteit.

Programmacycli en opties

Een ding hebben beide bedrijven gemeen: ze houden het simpel als het gaat om programma’s en opties. Uit enquêtes blijkt immers dat de meeste gezinnen dagelijks een of twee favoriete cycli gebruiken. Zowel Bosch als Samsung vaatwassers bieden slechts 7 cycli en 7 opties, zelfs op hun meest geavanceerde eenheden. De meeste van hun productlijnen omvatten expresse-, ontsmettings-, potten- en pannenwascycli en intensieve wascycli.

Interieur roestvrij staal

Herinner je je moeders oude vaatwasser met vergeelde binnenkant? Zodra u de grens van 500 dollar in de prijsklasse van vaatwassers overschrijdt, hoeft u dat afschuwelijke gezicht niet meer te verdragen. Gelukkig bieden Samsung en Bosch beide overwegend roestvrijstalen binnenkuipen aan. Let wel dat roestvrijstalen binnenkuipen niet alleen visueel aantrekkelijk zijn op vaatwassers – ze zijn een integraal onderdeel van het droogsysteem.

We moeten opmerken dat Bosch Ascenta en 100 Serie vaatwassers zijn voorzien van roestvrijstalen binnenwanden, maar met een grijze kunststof bodem. Dit is om het prijsniveau van de Ascenta en 100 Serie vaatwassers op of rond de $500 te houden en zo te kunnen concurreren met inferieure maar goedkope concurrentie van grote merken als GE, Whirlpool en Frigidaire.

Condensatiedroging & automatische ontgrendeling deur

Hier scheiden de wegen van de twee bedrijven zich. Bosch biedt condensatiedrogen aan, de meest geavanceerde en energie-efficiënte droogtechniek.

De meeste afwasmachines in Noord-Amerika maken gebruik van verwarmingselementen – grote metalen stukken die tot 170 F of hoger verhitten om de vaat te drogen. Hoewel deze brute kracht techniek de vaat droogt (hoe kan het ook anders in een afgesloten ruimte…) heeft het 3 belangrijke nadelen.

  1. Kunststoffen zullen smelten in het onderste rek
  2. Alle overgebleven etensresten worden op de schotels gebakken
  3. Energie-efficiëntie kun je vergeten

Bij condensatiedroging wordt vocht geabsorbeerd door de roestvrijstalen wanden en vervolgens weggespoeld. Bosch ging nog een stap verder met deze technologie door extra warmte in de vaatwasser te pompen via een verwarmde waterspoeling aan het einde van het wasprogramma, waardoor de vaat wordt bedekt met een dunne film van warm water die uiteindelijk wordt opgenomen door de roestvrijstalen wanden. Onlangs introduceerde Bosch AutoAir Dry en verbeterde Crystal Dry functies in zijn vaatwassers. Dankzij deze upgrade kon Bosch het grootste deel van de feedback op de markt met betrekking tot het drogen wegwerken.

De AutoAir droogfunctie is een belangrijk element, aangezien de meeste mensen hun vuile vaat ’s avonds afwassen voordat ze naar bed gaan. AutoAir Dry opent de deur op een kier wanneer de cyclus voorbij is en laat omgevingslucht binnen. Frisse lucht bevordert niet alleen het drogen, maar verwijdert ook de muffe geur die in veel vaatwassers hangt. Bosch reserveerde AutoAir-drogen voor zijn 500-serie vaatwassers.

De Crystal Dry daarentegen is voorbehouden aan de meer geavanceerde Bosch 800 serie vaatwassers en is uniek en gepatenteerd voor Bosch. In wezen kan de uiteindelijke droogtemperatuur met 10-15 F worden verhoogd zonder het plastic-smeltende verwarmingselement.

Samsung gebruikt ook condensatie drogen in hun vaatwassers. Hoewel hun verwarmde droogtechnologie niet zo geavanceerd is als die van Bosch, maken ze dat goed met hun AutoRelease deuren op de duurdere modellen.

Waterontharder

Kopers in gebieden met hard water, zoals Noord-New Jersey, zullen blij zijn te horen dat Bosch vaatwassermodellen aanbiedt met een ingebouwde waterontharder om kalkaanslag te helpen bestrijden. Met deze functie krijgt u kristalheldere resultaten zonder vlekken op uw glaswerk. Bosch biedt modellen met waterontharders aan in bepaalde modellen van de 800 Series en Benchmark. Speciale 300-toepassingsmodellen, zoals de eenheden op ADA-hoogte, bieden ook waterontharders.

Samsung biedt op dit moment geen modellen waterontharders aan.

Het 3e rek voor zilverwerk

Een 3e rek voor zilver is een geweldige ruimtebespaarder in vaatwassers. Dankzij deze functie hebt u meer ruimte voor borden, potten en pannen in het lage rek, zonder dat u een bestekmand nodig hebt. Bosch vaatwassers bieden drie verschillende soorten 3e rek ontwerpen.

De goedkopere modellen hebben standaard het derde rek , , dat zeer geschikt is voor plat bestek. Door de unieke V-vorm is er aan beide zijden van het middelste rek nog ruimte over voor grotere voorwerpen zoals bestek.

Het flexibele 3e rek heeft vleugels die met een druk op de knop omlaag gaan, zodat u meer ruimte hebt voor uw diepere spullen.

Het MyWay™ rek is een exclusieve functie, voorbehouden aan luxe Benchmark en Series vaatwassers. MyWay rek is het enige 3e rek met ruimte voor cornflakes kommen.

Samsung DW80K7050 heeft standaard een 3e rek voor zilverwerk en keukengerei.

High-end Samsung modellen zoals de DW8 960 hebben een verwijderbaar 3e rek met Flextray™ functie. Zoals op de foto hieronder is te zien, is dit een tijdbesparende aanpak die vooral handig is bij het uitladen van zilverwerk en keukengerei.

Lekpreventie

Zowel Samsung als Bosch hebben een oplossing voor u, met vaatwassers die ontworpen zijn om lekken te detecteren en onmiddellijk de waterbron af te sluiten. In principe kunnen de sensoren op de spoelbak van de vaatwasser vocht detecteren.

Bosch biedt een nog geavanceerdere lekbescherming dan Samsung, met waterdetectie en onmiddellijke uitschakeling die zelfs aan hun slangen zijn bevestigd. Dit is een ongeëvenaarde functie op de markt van vaatwassers, die alleen wordt gedeeld door een ander Duits merk, Miele. Daarom worden Bosch vaatwassers geleverd met hun eigen slangen, terwijl dit een extra onderdeel is dat apart moet worden aangeschaft bij andere merken.

Het jargon ontkrachten

Het marketingjargon van Samsung kan soms verwarrend zijn. Aangezien de termen StormWash en WaterWall vaak voorkomen in nationale marketingcampagnes, dachten wij dat wij snel moesten uitleggen wat zij betekenen.

WaterWall Uitgelegd: Bijna alle vaatwassers gebruiken een roterende sproeiarm om het water te verdelen. High-end Samsung vaatwassers zijn uitgerust om water te sproeien zoals een muur van het ene uiteinde van de kuip naar het andere zonder een plekje over te slaan.

StormWash Uitgelegd: Samsung-vaatwassers uit het lagere segment beschikken niet over de WaterWall-technologie en gebruiken gewone roterende sproeiarmen. Samsung heeft deze functie echter verbeterd door de toevoeging van een speciaal mondstuk (rood en rond mondstuk) in de linkerbenedenhoek. Activeer gewoon het StormWash programma om de vaat te doen die het het meest nodig heeft.

4) Duurzaamheid en lange levensduur

Bosch heeft een goede reputatie als het gaat om duurzaamheid en een lange levensduur. Bosch vaatwassers zijn getest op minimaal tien jaar gebruik. Bovendien is goede service al lang een kenmerk van het merk.

Na een paar valse starts in de periode 2009-2014 heeft Samsung een lange weg afgelegd op het gebied van de kwaliteit van vaatwassers.

5) Bosch vs Samsung Vaatwasser Prijzen

Bosch Afwasmachine Prijzen

Zoals we hierboven in het designgedeelte al aangaven, biedt Bosch ons verschillende series vaatwassers met een trapsgewijze ladder in functies en prijsstelling. Bosch maakt meer dan 100 vaatwassers, dus de kans is groot dat u er een vindt die aan uw budgetdoelstellingen voldoet.

Bosch Ascenta en 100 Serie vaatwassers kosten over het algemeen zo’n $500.

De opties van de series 300 en 500 hebben kenmerken waarnaar de meeste moderne klanten op zoek zijn. Ze zijn over het algemeen ook verkrijgbaar voor een prijs onder de $800. Bosch heeft ook veel promoties gedurende het jaar om de verkoop van deze modellen te versnellen.

De meest populaire zakgreep Bosch 500-serie vaatwasser SHP865WD5N staat genoteerd op $ 849, maar tijdens promotietijden kunt u misschien +/- $ 100 besparen, en zelfs meer als onderdeel van een Bosch keukenapparatuur pakket.

Zodra u bij het vlaggenschip van Bosch, de 800 Serie, aanbeland bent, zult u geavanceerde functies en zichtbare kwaliteitsverbeteringen opmerken. Het gaat onder meer om betere stellingen, een flexibel interieur en een onvoorstelbaar stille werking. U zult ook snel merken dat er een hoger prijskaartje hangt aan al deze geavanceerde functies.

De luxueuze Bosch Benchmark serie vaatwassers hebben een prijsklasse van $1.099 tot $2.099. Bosch heeft echter nog meer royale promoties met de Benchmark lijn.

Samsung Afwasmachine Prijzen

Samsung biedt slechts 18 vaatwassers aan met prijzen die variëren van 400 tot 999 dollar.

De DW80K5050US en DW80K7050US zijn twee verwante modellen in de prijsklasse van $500 en $600.

 

Boven dit niveau vindt u de DW8 950US. Dit model heeft een ongelooflijk stille werking van 39 dBA, plus alle kenmerkende Samsung functies. De prijzen variëren van $800 tot $1,000.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een high-end machine die de hoofdfunctie van een vaatwasser niet uit het oog heeft verloren, dan bent u bij zowel Bosch als Samsung aan het juiste adres. Bosch vaatwassers hebben echter een streepje voor op Samsung producten, vanwege hun decennialange traditie van hoge kwaliteit. Daarom hebben Bosch vaatwassers een felbegeerde plaats verdiend op onze lijst van beste vaatwassers met meerdere productmodellen.

Samsung brengt hightech ervaring en een vooruitstrevende aanpak die ook u zeker zal bekoren. In het algemeen raden wij onze klanten alleen Samsung vaatwassers aan wanneer zij meerdere Samsung apparaten kopen om de doorlopende look te behouden en te profiteren van pakketbesparingen. In andere gevallen is het alleen maar logisch om een Bosch vaatwasser voor uw huis te kiezen.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 juli 2018. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts