Hoe onderscheid ik een goede Koelkast van een slechte koelkast?


Laatst gewijzigd
17 december 2020

De koelkast is misschien wel het meest gebruikte apparaat in uw hele huis. Er kunnen dagen zijn waarop u de vaatwasser, de magnetron of de wasmachine niet gebruikt, maar er zal zelden een dag voorbijgaan waarop u uw koelkast niet meerdere keren per dag gebruikt.

De keuze van de juiste koelkast lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige opgave. Het is gewoon een grote doos die je in het stopcontact steekt en je eten koud houdt, toch? Maar de waarheid is dat het een dunne lijn is tussen een koelkast waar u van zult houden en een koelkast die u gek maakt vanaf het moment dat u hem in huis haalt. Het gaat er niet alleen om of het voedsel koud blijft (hoewel dat een belangrijk element is waarover we het nog zullen hebben). Daarnaast is er nog een lange lijst van andere factoren die de kwaliteit van uw koelkast kunnen bepalen.

Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de belangrijkste elementen van een goede koelkast en hoe u kunt voorkomen dat u een koelkast kiest die dag in dag uit (of tien jaar in en tien jaar uit) zijn werk niet doet.

Klimaatregeling

Je koelkast houdt dingen koud, en de vriezer houdt dingen kouder, toch? Nou, er is een beetje meer aan de hand dan dat. Hoewel eenvoudige koelkasten met slechts twee klimaatregelingssecties, de koelkast en de vriezer, de klus kunnen klaren, hebt u nu veel meer opties dan ooit tevoren.

Het gaat niet alleen om temperatuur – vochtigheid, luchtcirculatie en filtratie zijn ook vitale factoren die de beste koelkasten bieden om de versheid en levensduur van uw voedsel te verlengen. U zult een meetbaar verschil merken in hoe lang groenten, fruit, melk en andere voedingsmiddelen vers blijven. In een koelkast met klimaatregeling van goede kwaliteit worden geuren niet van het ene voedsel op het andere overgedragen.

Hoe zorgt een koelkast voor een betere klimaatbeheersing?

Uw koelkast regelt de condities binnenin door te sturen:

1- Temperatuur
2- Vochtigheid
3- Luchtcirculatie en filtratie

Temperatuur

Eerst en vooral moet de temperatuur in uw koelkast constant zijn. Oude of eenvoudige koelkasten hebben een eenvoudige wijzerplaat die loopt van 1-5, waarbij 1 de warmste is en 5 de koudste. Veel nieuwere koelkasten zijn nu ook uitgerust met digitale uitlezingen en regelaars, in plaats van de traditionele klik-knoppen. Dit geeft u nog meer controle, flexibiliteit en transparantie als het gaat om de klimaatregeling van uw koelkast en vriezer. In een goede koelkast/diepvriezer mag de binnentemperatuur niet meer dan één graad afwijken van wat u hebt ingesteld.

Sommige merken hebben een Super Cool of Super Freeze functie. Stel, u bent net terug van de winkel en een deel van uw eten is gaan smelten na de reis in de auto naar huis. U kunt de compressor van uw koelkast tijdelijk overuren laten maken om voor een extra koudeboost te zorgen. Dit helpt ook de temperatuur van de koelkast op peil te houden terwijl de deur open blijft tijdens het vullen van uw koelkast.

Vochtigheid:

Vochtige lucht is over het algemeen nodig voor een optimale conservering. Groenten kunnen echter meer vocht nodig hebben in vergelijking met vlees en andere producten. Dus, koelkasten zijn essentieel op dit punt.

Een goede koelkast moet u de mogelijkheid bieden de vochtigheid in de groenteladen te regelen. Sommige merken gaan zelfs nog verder. Bosch en Samsung hebben bijvoorbeeld een verzegelde deur van de 4e lade waarin u de temperatuur en vochtigheid kunt aanpassen aan het voedsel dat u erin bewaart.

Luchtstroming en filtratie:

De lucht in uw koelkast mag niet stagneren. Een goede koelkast moet ethyleengas, dat door groenten en fruit wordt geproduceerd, uitfilteren om te voorkomen dat voedsel een muffe geur en smaak krijgt.

Flexibele vakken/lades

Kwaliteitsmerken bieden nu afzonderlijke laden of vakken die zowel als koelkast en als vriezer fungeren. Op basis van uw behoeften kunt u het compartiment instellen op zijn eigen unieke temperatuur. Dit is perfect voor taken zoals het snel koelen van drankjes, het langer houdbaar maken van specifieke voorwerpen, enz.

Een laatste punt, de omgevingstemperatuur is van vitaal belang voor een koelkast. Stel dat je huis geen airco heeft en het is 100 graden binnen. De kamertemperatuur laat de koelkast veel harder werken. Goede koelkasten zijn beter bestand tegen schommelingen in de omgevingstemperatuur.

Waterdispenser & ijsmaker

Niet te vergeten, de ijsmaker is het meest voorkomende probleem bij koelkasten. Omdat ze bewegende onderdelen gebruiken, is de kans het grootst dat ze stuk gaan en moeten worden gerepareerd.

Lees meer over de ijsmaker en de waterdispenser van uw koelkast, en lees ook beoordelingen van echte klanten om te zien wat hun ervaring is geweest. Let op een trage watertoevoer (niemand wacht graag vijf minuten om een kopje te vullen), ijs dat verstopt raakt en vast blijft zitten, en slechte ijskwaliteit.

We zijn allemaal bekend met externe waterdispensers. Tegenwoordig is een externe dispenser niet meer in. Daarom plaatsen sommige fabrikanten de dispenser aan de binnenmuur (dit bespaart ook ruimte op de deur, waardoor meer opslagruimte beschikbaar is).

We zijn dol op de Samsung Auto Fill waterkan/dispenser. Het komt in wezen neer op een kan die zich automatisch vult en het water koud houdt. U kunt het water zelfs infuseren met verse citroenen, komkommers en ander vers fruit.

Interieurinrichting Gemakken

Een koelkast kan meer zijn dan alleen maar een koelbox met een deur en legplanken erin. Als het meest gebruikte toestel in huis, wil je dat het net dat ietsje meer biedt. De voordelen van een goed ontworpen koelkastinterieur zijn onder andere een snellere tijd bij het zoeken naar items, waardoor minder lucht wordt uitgelaten, wat op zijn beurt leidt tot minder afval.

Sommige koelkasten hebben verstelbare rekken, zodat u uw indeling kunt aanpassen. U kunt niet alleen de niveaus op de rekken aanpassen, maar ook een plank inklappen of verschuiven om plaats te maken voor grotere voorwerpen. Lades met verstelbare tussenschotten zijn ook handig voor een goede organisatie.

Maakt de koelkast die u overweegt goed gebruik van zijn ruimte? Is de plaatsing van lades, schappen, bedieningselementen en andere voorzieningen logisch? Heeft u voldoende koel- en vriesruimte, of is het ene gedeelte te groot waardoor het andere zo klein is dat het bijna nutteloos is? Kun je de vriezer organiseren, zodat er geen spullen begraven liggen?

Er zijn ook andere interieurkenmerken om te overwegen. Binnenverlichting maakt de hele koelruimte beter zichtbaar en geeft een luxueus, high-end gevoel. Roestvrijstalen binnenwanden of reflectoren kunnen helpen om koele lucht te bewaren.

Het interieurontwerp maakt of breekt niet noodzakelijk de kwaliteit van uw koelkast, maar het kan wel de flexibiliteit en de gebruikservaring van uw koelkast aanzienlijk verbeteren. Goede koelkastmerken weten hoe ze de beschikbare ruimte in de koelkast effectief kunnen maximaliseren, zodat u er zo veel mogelijk in kwijt kunt.

Slimme functies

Stel je voor dat iemand je 20 jaar geleden zou vertellen dat je koelkast video’s zou kunnen afspelen, herinneringen zou kunnen geven, eten zou kunnen bestellen en zelfs met je zou kunnen praten. Slimme connectiviteit is de populairste trend op het gebied van apparatuurontwerp, en het lijkt er niet op dat deze trend zal vertragen.

Misschien bent u niet geïnteresseerd in slimme functies voor uw koelkast, maar het is het overwegen waard. Hoewel er zeker een aantal gimmicky functies zijn die niet veel indruk zullen maken, zijn er anderen die u misschien leuk vindt. Sommige koelkasten kunnen worden geprogrammeerd om u eraan te herinneren bepaalde items te vervangen wanneer ze opraken, andere kunnen worden gekoppeld aan een smartphone-app waarmee u de temperaturen kunt controleren en zelfs in de koelkast kunt kijken. Dit kan perfect zijn als je in de winkel staat en niet meer weet of de melk op is of niet.

Andere slimme functies zijn stembediening via Amazon Alexa of Bixby, diagnostiek op afstand of waarschuwingen dat de deur open staat die naar je smartphone worden gestuurd (perfect voor gezinnen met vergeetachtige kinderen).

Slimme functies verhogen de prijs van de meeste koelkasten, dus als u het zich niet kunt veroorloven een koelkast te kopen die deze functies bevat, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn genoeg kwaliteitskoelkasten die niet over slimme connectiviteit beschikken en toch hun werk doen.

Hoewel geavanceerde, high-end functies, zoals een touch-screen, u laten zien wat er in de koelkast zit of helpen bij het bestellen van boodschappen, zijn er nog andere basisfuncties die u kunt zoeken in een kwaliteitskoelkast.

  • LG maakt de meest innovatieve koelkasten. Bekijk onze koopgids met de beste LG koelkasten vergeleken en gerangschikt.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is waar het allemaal op aankomt: de merknaam. Waarom? Omdat je bij het rondkijken in een showroom niet kunt weten of een koelkast duurzaam is gebouwd. Het werkt misschien prima op dag één, maar hoe zit het op dag 3.000?

Gelukkig hebben bepaalde merken een gevestigde reputatie voor het maken van ongelooflijk betrouwbare toestellen. Merken zoals Samsung, LG, GE, Whirlpool en andere maken stuk voor stuk goed vervaardigde koelkasten met kwaliteitsmaterialen en -onderdelen die lang meegaan.

Wij raden u altijd aan het garantiedocument van de fabrikant te bekijken alvorens tot aankoop over te gaan. U zult merken dat sommige fabrikanten een garantie van 1 jaar bieden op onderdelen en arbeid, terwijl andere fabrikanten meer robuuste plannen hebben. Sub Zero, bijvoorbeeld, heeft een glijdende schaalgarantie van 12 jaar. Andere merken belonen klanten met een jaar verlengde garantie wanneer hun toestel wordt geïnstalleerd door een door de fabriek gecertificeerde vakman.

Wij raden onze klanten aan uitgebreide garantieplannen aan te schaffen voor koelkasten, vooral die van $1.500 of meer. Zodra uw standaardgarantie na een jaar is afgelopen, kunnen eventuele reparatie-afspraken u 150 dollar kosten, alleen al voor een bezoek, om nog maar te zwijgen van eventuele extra kosten voor reparatiekosten en arbeidsloon. Als u voor een high-end koelkast betaalt, is de verlengde garantie van ongeveer $350 de prijs meer dan waard.

Het is ook belangrijk op te merken dat verlengde koelkastgaranties kunnen betalen voor bedorven voedsel en stroompiekgerelateerde problemen die niet worden gedekt door de fabrikanten, zelfs in het eerste jaar.

Zorg er ten slotte voor dat het merk waarvan u koopt een goed ondersteuningssysteem biedt. U moet altijd weten wie u belt voor ondersteuning in geval van een probleem. Staat uw merk bekend als responsief? Europese merken leveren vaak goed werk als ze klanten in stedelijke gebieden bedienen, maar als u in een meer landelijk gebied woont, hebt u wellicht meer geluk met een gevestigd Amerikaans merk.

  • Whirlpool maakt de betrouwbaarste koelkasten van de VS – Lees meer over Whirlpool koelkasten.

Geluid

De meeste mensen denken bij het kopen van een koelkast niet aan geluidsoverlast, zoals ze dat wel doen bij vaatwassers en wasmachines. Maar lawaai is een van de meest voorkomende klachten in negatieve recensies over koelkasten.

Als u bij het lezen van recensies van klanten over een bepaald koelkastmodel klachten over het geluid opmerkt, blijf er dan weg. Uw koelkast staat in het midden van de meest gebruikte ruimte in uw huis, en waarschijnlijk in de buurt waar u en uw gezin of gasten gaan zitten om te eten. U wilt niet praten over het constante, luide gezoem van een lawaaierige koelkast.

Energie-efficiëntie

Vergeet de energie-efficiëntie niet bij de keuze van uw koelkast. Hoewel de koelkasten van vandaag over het algemeen veel energie-efficiënter zijn dan oudere modellen, is er toch nog enige variatie. Zeer energie-efficiënte modellen kunnen u tot een paar honderd dollar per jaar besparen en het milieu minder belasten.

Kiezen voor uw behoeften

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat wat een koelkast “goed” of “slecht” maakt, in de eerste plaats afhangt van persoonlijke behoeften en smaak. Een koelkast die misschien niet geschikt is voor iemand anders, kan perfect zijn voor u. Wij raden u aan om, voordat u gaat winkelen, een lijst op te schrijven van wat u in een koelkast wilt hebben en van de functies die er voor u niet toe doen. Op die manier gaat u goed geïnformeerd, klaar en uitgerust de winkel in om te beslissen welke koelkast voor uw huis de juiste is.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 november 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts