8 dingen die niet te missen bij het kiezen van een vaatwasser


Laatst gewijzigd
22 december 2020

Het is gemakkelijk om opgewonden te raken over het vervangen van uw vaatwasser. Meestal begint het met een bezoek aan het huis van een vriend, waar ze hun gloednieuwe machine met allerlei aangepaste cycli en WiFi-connectiviteit laten zien. Maar dan begint u te winkelen en ontdekt u dat de markt voor vaatwassers bezaaid is met allerlei verschillende merken, modellen en stijlen, die er vaak hetzelfde uitzien maar zeer uiteenlopende prijzen hebben. Misschien herkent u sommige van de moderne machines niet eens, vooral als u al een tijdje niet meer op de markt bent geweest. Dat komt omdat de technologie de laatste jaren snel en drastisch is veranderd.

Het goede nieuws is dat Designer Appliances er is om u door het proces te begeleiden. Wij helpen u de opwinding van de aanschaf van een nieuwe vaatwasser te behouden zonder de stress of verwarring. Onze koopgids voor vaatwassers is ontworpen om u te helpen de imitatiemodellen die het overwegen niet waard zijn te elimineren, zodat u precies vindt wat u zoekt. We hebben zelfs onze lijst van beste vaatwassers opgenomen om u een voorsprong te geven bij uw onderzoek.

1) Reinigingsprestaties

Dit is waar het allemaal om draait. Al het stijlvolle design, de duurzaamheid en de speciale functies betekenen niet veel als uw vaatwasser de vaat niet effectief wast. Tegenwoordig zijn er veel vaatwassers, variërend van goedkoop tot zeer duur, en veel vaatwassers in die hele reeks geven u de reinigingskracht die u zoekt. Er zijn echter tal van extra functies op de markt die de reinigingskracht kunnen opvoeren voor een betrouwbaardere en grondiger vaatreiniging. Sommige vaatwassers zijn bijvoorbeeld voorzien van een geconcentreerde wassproeier voor sportflessen en andere soorten glazen. Er zijn zelfs machines met speciale sproeicycli om vastgebakken vet en voedsel te verwijderen.

Dergelijke functies kunnen zich snel opstapelen, dus u kunt zich beter richten op functies die voor u van belang zijn dan op functies die er flitsend uitzien in een advertentie of op een website. Van de vele functies die sommige high-end machines van grote merken bieden, zijn er misschien maar een handvol echt nuttig voor de gemiddelde gebruiker. De kans is groot dat u binnen uw budget een kwaliteitsvaatwasser met effectieve reinigingsprestaties kunt vinden.

Wat de reinigingskracht betreft, is er één boosdoener die problemen kan veroorzaken: hard water. Gebieden zoals New Jersey kunnen problemen veroorzaken voor de kwaliteit van vaatwassers, dus sommige fabrikanten van vaatwassers hebben waterontharders in hun vaatwassers ingebouwd om ervoor te zorgen dat u kristalhelder glaswerk krijgt zonder vlekken of waas.

Naast de ingebouwde kwaliteit van de reinigingskracht van de vaatwasser, hangt een groot deel van de doeltreffendheid af van de manier waarop u, de gebruiker, voor uw machine zorgt. Het begint met de juiste installatie, waarbij wij aanraden de handleiding zorgvuldig te lezen of een vakman in te schakelen. Vanaf dat punt is het belangrijk om te letten op eventuele problemen met uw vaatwasser en deze in een vroeg stadium te laten verhelpen.

Ten slotte is ook de plaatsing van uw vaatwerk in de vaatwasser van invloed op hoe goed het wordt gereinigd. De meeste handleidingen van vaatwassers, inclusief Bosch vaatwassers, zullen u hieromtrent aanwijzingen geven.

Onze exclusieve video review van Bosch vaatwassers

2) Droogeigenschappen

Het is niet alleen belangrijk dat uw vaatwasser uw vaat schoonmaakt – dat is maar het halve werk. Het moet ze ook doeltreffend drogen. Denk eens aan een moment waarop u uw vaatwasser opende en de vaat nog helemaal doorweekt aantrof. Het is een frustrerende ervaring, je moet elk gerecht met de hand drogen. Een afwasmachine die niet doeltreffend kan drogen, is dan ook niet veel waard.

Sommige vaatwassers, meestal in Amerika, zijn voorzien van verwarmingselementen. Net als elektrische fornuizen zijn dit grote metalen stukken die tot 170 graden Fahrenheit verhitten om de vaat te drogen. Hoewel dit effectief is voor het drogen van het water, bakt het ook voedsel- of kalkafzettingen op uw vaat die bijna onmogelijk te verwijderen zijn. Ze kunnen ook plastic onderdelen doen smelten die per ongeluk in de buurt van de elementen worden geplaatst.

De meest geavanceerde en energie-efficiënte droogtechniek is het gebruik van een roestvrij stalen kuip. Deze roestvrijstalen wanden zorgen voor condensatie op basis van droging die geen kunststoffen laat smelten of op voedsel aanbakt, maar werken wonderwel om aan het einde van elke cyclus vocht uit de vaat te verwijderen.

Veel budgetvriendelijke vaatwassers maken gebruik van een plastic kuip, maar helaas kunnen deze meestal niet warm genoeg worden om effectief te leiden tot condensatie en verdampingsdroging.

De juiste opstelling van de vaat is evenzeer belangrijk voor het doeltreffend drogen.

  • tip voor droge prestaties: Ons advies? Verwaarloos de droogcapaciteit niet bij het zoeken naar een vaatwasser. Het is de helft van de vergelijking, en het kan een enorm verschil maken in uw algemene tevredenheid over uw machine. Gebruik spoelglansmiddel voor de vaatwasser of het natuurlijke alternatief 5% azijnoplossing. Probeer ook een afwasmachine te kopen met een automatisch openende deur wanneer het wasprogramma is afgelopen.

3) Stille prestaties

Nu keukens steeds meer open zijn en zich meestal in de buurt van familiekamers bevinden, is een lawaaierige vaatwasser gewoon geen slimme keuze. U wilt uw vaatwasser kunnen bedienen en toch gebruik kunnen maken van de keuken en de eetkamer terwijl de vaatwasser draait. Dat zal niet lukken als het lawaai zo luid is dat je er overheen moet schreeuwen. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar die een indrukwekkend stille werking bieden. Je moet gewoon weten hoe je decibelwaarderingen moet begrijpen en hoe ze de kosten zullen beïnvloeden.

Het volume van een normaal gesprek tussen twee mensen ligt gewoonlijk tussen 55-65 dB. Een stille bibliotheek is rond de 40dB. Idealiter wilt u dus een vaatwasser vinden die ergens tussen deze twee marges in ligt.

Naarmate de innovaties op het gebied van vaatwassers zijn toegenomen, zijn in het afgelopen decennium ook de isolatiematerialen en de algemene bouwkwaliteit toegenomen. Dat betekent stillere machines tegen lagere prijzen. Over het algemeen kunnen geluidsniveaus voor vaatwassers worden ingedeeld in drie algemene gebieden: meer dan 50 dB (luidruchtig), tussen 44 dB en 49 dB (matig stil) en minder dan 44 dB (extreem stil).

Voor de gemiddelde woonomgeving zal een vaatwasser onder 49dB geen enorme overlast geven. Maar als u bijzonder gevoelig bent voor lawaai en uw vaatwasser wilt gebruiken zonder dat u het lawaai ervan merkt, zult u een stiller model willen. Dit gezegd zijnde, zodra je onder de 44dB komt, zijn de volumeverschillen niet eens meer merkbaar voor het menselijk oor in een huiselijke omgeving. Dat betekent niet dat vaatwassers die met 44dB geluid adverteren waardeloos zijn, alleen dat u dat niet de doorslag moet laten geven bij uw aankoop. Alles lager dan 49dB is goed genoeg.

Voor meer informatie kunt u kijken naar ons blogbericht over de stilste vaatwassers. We hebben zelfs een hoorbare test toegevoegd zodat u het verschil kunt ervaren.

4) Cycli en opties

Voor wie nog niet veel onderzoek naar vaatwassers heeft gedaan, vraagt zich misschien af wat de verschillende cycli van een vaatwasser precies doen. Wat onderscheidt de ene van de andere? In principe zijn er drie belangrijke variabelen van de ene cyclus naar de volgende:

  • Duur van de cyclus
  • Temperatuur van het water
  • Intensiteit (waterdruk en hoeveelheid gebruikt water)

Merken hebben verschillende namen voor hun fietsen, maar de meeste bieden een universele reeks verwante fietsen voor specifieke taken. Het is belangrijk op te merken dat een groot aantal cycli niet automatisch betekent dat een vaatwasser van betere kwaliteit is. Je wilt nuttige cyclussen, die een doel hebben. Kwaliteit boven kwantiteit. Het belangrijkste is dat je genoeg fietsen hebt om in je persoonlijke behoeften te voorzien..:

Populaire wascycli

Normale cyclus
De meest geavanceerde en energie-efficiënte droogtechniek is het gebruik van een roestvrij stalen kuip. Deze roestvrijstalen wanden zorgen voor condensatie op basis van droging die geen kunststoffen laat smelten of op voedsel aanbakt, maar werken wonderwel om aan het einde van elke cyclus vocht uit de vaat te verwijderen.

Snelle cyclus
Soms ook wel Express, of 1-uur cyclus genoemd. Deze cyclus gebruikt meer water en water met een hogere temperatuur gedurende ongeveer een uur of minder. Het is goed voor de snelle reiniging van vaatwerk met een gemiddelde vuilheidsgraad.

Zware cyclus
Deze cyclus is voor sterk vervuilde vaat met droog, kleverig, aangebakken vuil. Meestal gebruikt voor potten en pannen. Daarom wordt het ook wel de potten en pannen cyclus genoemd. In wezen gebruikt deze cyclus meer water bij hogere temperaturen voor een langere wastijd.

Auto Cycle
Vaatwassers met geïntegreerde bodemsensoren bieden deze optie. Het is zeer populair en wordt al snel een standaardfunctie naarmate modernere modellen worden uitgebracht. De sensor detecteert het grondniveau van het water en bepaalt de wastijd, de intensiteit en de warmtetemperatuur. Merken gebruiken verschillende namen, zoals “Sensor Wash”, “Smart Wash”, enz. Het is een zeer efficiënte optie als u gemengd vaatwerk hebt en niet kunt beslissen over een wascyclus.

Spoelen
Soms zet u maar een paar vaatjes in de vaatwasser en wilt u wachten tot hij helemaal vol is om een cyclus uit te voeren. Het spoelprogramma sproeit slechts een kleine hoeveelheid water zonder afwasmiddel om een onaangename geur en opgedroogd vuil te voorkomen.

Energiebesparing
Deze cyclus verbruikt minder water en energie. Ondertussen is de watertemperatuur niet erg hoog. De duur is gewoonlijk langer of gelijk aan die van gewone “light cycli”, die vergelijkbaar zijn en gebruikt worden voor licht vervuilde vaat.

Porselein & Kristal
Deze cyclus is voor het beschermen van uw kostbaar, delicaat porselein & kristalglaswerk. Het gebruikt een minder intense spray, vergelijkbaar met een “light wash”. Maak je geen zorgen als je vaatwasser deze optie niet heeft – een zacht programma zoals “licht wassen” doet hetzelfde werk.

Sanitization
Deze cyclus is ontworpen om bacteriën op het vaatwerk te doden door gebruik te maken van water op zeer hoge temperatuur. Deze functie is gebaseerd op de voorschriften van de National Sanitation Foundation (NSF), die voorschrijven dat u meer dan 99% van de bacteriën kunt verwijderen met water dat 150 graden F of heter is.

Stoomwassen
Stoomcycli zijn vooral effectief bij droog vuil. Stoom maakt het vuil zachter, zodat het schoonmaken gemakkelijker gaat. Sommige producenten gebruiken voor deze optie extra stoomgeneratoren.

Stoom voorwas
Dit is een extra optie die vastzittend voedsel zacht maakt vóór het eigenlijke wasprogramma. Als uw vaatwasser zeer heet water gebruikt (ongeveer 150 graden C), heeft dit hetzelfde effect als stoom, zelfs als de vaatwasser geen stoomcyclus heeft.

Aangepaste wasopties

Naast de wascycli zijn er ook aangepaste wasopties waarmee u meer warmte, meer tijd, meer droogtijd en meer aanpassingen kunt toevoegen.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire wasmogelijkheden.

Hoge temperatuur
Soms ook de “Extra heet”-optie genoemd, deze optie maakt uw wascyclus heter dan normaal. Het is uitstekend als je harder, aangebakken vuil en vuil op de vaat ziet.

Uitstel
Als u wilt dat uw vaat wordt gereinigd wanneer u niet thuis bent, is de optie Uitstel er voor u. U kunt de starttijd en de vertraging tussen 1-24 uur instellen voor het begin van de wascyclus.

Halve belading
Deze optie is voor het wassen van alleen het bovenste of onderste rek. Sommige fabrikanten stellen deze optie in als “alleen bovenrek”, en sommige fabrikanten maken het mogelijk te kiezen tussen wassen boven of onder het rek. Het is uitstekend wanneer u een klein aantal vaatwerkjes hebt die moeten worden schoongemaakt.

Extra-Droog
Bij deze cyclus werken de verwarmers gedurende langere tijd op hogere temperaturen om superdroge resultaten te verkrijgen. Fabrikanten hebben verschillende droogprocessen, en voor condensatiedroging voegt deze optie soms een ventilator toe wanneer er geen verwarming is.

5) Aangesloten, intelligente afwasmachines

Naarmate de tijd verstrijkt, integreren vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten steeds meer hightech en connected functies voor meer gebruiksgemak. Hoewel veel nieuwere, high-end modellen over draadloze connectiviteit beschikken, verschilt de manier waarop deze connectiviteit wordt gebruikt van merk tot merk en van model tot model. Laten we eens kijken wat connectiviteit betekent en hoe het uw afwaservaring gestroomlijnder en handiger kan maken.

Dus wat hebben we te winnen bij een vaatwasser met een WiFi-verbinding?

Een handige functie is de mogelijkheid om uw vaatwasser te bedienen vanaf uw smartphone, of met behulp van digitale persoonlijke assistenten zoals Alexa en Google Home. U kunt ook de resterende cyclustijd en algemene onderhoudsinformatie van de vaatwasser op afstand controleren.

Bovendien kunt u feedback krijgen over de efficiëntie tijdens en na het wassen van ladingen. U kunt zelfs cycli en aangepaste opties selecteren vanaf uw smartphone – allemaal manieren waarop deze geavanceerde machines proberen om het leven gemakkelijker te maken.

Heb je ondeugende kinderen thuis? U kunt uw smartphone gebruiken om de knoppen op de vaatwasser op afstand te vergrendelen, zodat ze niet werken totdat u ze ontgrendelt.

6) Efficiënte binneninrichting & roestvrije kuip

Als uw budget het toelaat, kunt u overwegen een ergonomisch ontworpen vaatwasser aan te schaffen, zodat er meer vaat in dezelfde ruimte past. Doordachte fabrikanten bieden de slimme plaatsing van rekken en tanden, plus het gebruik van compactere tandpatronen om meer dicht op elkaar geplaatste schotels mogelijk te maken. U krijgt nog steeds een kwaliteitsreiniging dankzij de geavanceerde kracht van sproeiarmen en spuitmonden.

  • Interieur tip: Raadpleeg de bijgeleverde handleiding van uw afwasmachine om te weten hoe u de machine optimaal kunt beladen. Dit kan een groot verschil uitmaken voor de kwaliteit en de grondigheid van de reiniging, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de plaatsing en de oriëntatie van de sproeiers en sproeiarmen.

De meeste kwaliteitsafwasmachines zijn ook voorzien van inklapbare tanden, zodat u grote stukken vaatwerk op het onderste of bovenste rek kunt plaatsen en uw vaatwerk op een aangepaste manier kunt rangschikken. Zo kunt u de perfecte plek vinden voor hoge wijnglazen, grote borden en schalen, of zelfs vazen.

Verstelbare rekken creëren extra ruimte voor uw grote of hoge items zoals wijnglazen of grote borden op de bovenste/onderste rekken.

Een derde rek is een goede optie voor plat keukengerei en kommen, zodat op de onderste rekken ruimte vrijkomt voor groter vaatwerk, zoals potten en pannen. Sommige derde rekjes hebben zelfs tanden voor zilverwerk, zodat het apart kan worden gehouden en grondig kan worden schoongemaakt.

  • Interieur tip: Koop nooit een vaatwasser zonder eerst de binnenkant te bekijken. U wilt een idee krijgen van hoe aanpasbaar en verstelbaar het interieur zal zijn, om nog maar te zwijgen van het algemene ruimteniveau. U zult ook willen weten of het een roestvrijstalen of plastic kuip gebruikt.

Roestvrij Staal Interieur

Maakt het uit van welk materiaal de binnenkant van uw vaatwasser is gemaakt? Het blijkt dat het heel veel uitmaakt. Over het algemeen zijn de kuipinterieurs van roestvrij staal of kunststof.

Roestvrijstalen kuipen zullen de kosten van uw vaatwasser opdrijven, maar niet zonder reden. Roestvrij staal verhoogt de droogprestaties door het element van condensatie toe te voegen om te helpen vocht van de vaat naar het oppervlak van de kuip te trekken. Ze zijn ook duurzamer en gemakkelijker te onderhouden, en er komen minder snel vlekken op.

Dat gezegd zijnde, kan een plastic kuipje u helpen minder uit te geven aan uw vaatwasser. En het zal geen invloed hebben op de algemene netheid van uw vaat, enkel op de droogcapaciteit. Als u bereid bent uw plastic kuip van tijd tot tijd schoon te maken, kan het een haalbaar en minder duur alternatief zijn voor een roestvrij stalen kuip.

  • Interieur tip: De binnenkant van uw kuip zal niet altijd hetzelfde zijn als de buitenkant van uw vaatwasser. Dat betekent dat een roestvrijstalen voorgevel niet betekent dat je gegarandeerd een roestvrijstalen binnenkuip hebt.

7) Betrouwbaarheid, onderhoud en installatie

Welke vaatwasser u ook kiest, u wilt dat hij lang meegaat. Niemand is geïnteresseerd in het uitgeven van meer geld dan de aankoopprijs voor onderhoud, reparaties of vroegtijdige vervanging van zijn vaatwasser. Hoewel het fantastisch zou zijn een definitieve rangschikking te hebben van welke merken de betrouwbaarste en duurzaamste producten leveren, is het een feit dat de betrouwbaarheid van model tot model varieert, zelfs binnen eenzelfde merk.

Dit gezegd zijnde, zijn er bepaalde factoren en kenmerken die over het algemeen leiden tot een betrouwbaarder machine met een lange levensduur. Zo gaan roestvrijstalen kuipen vaak langer mee dan vaatwassers met een kunststof kuip. U moet er ook voor zorgen dat uw vaatwasser op de juiste manier is geïnstalleerd – verkeerd geplaatste afvoerpompen kunnen verstopt raken en uw vaatwasser beschadigen.

U kunt ook zorgen voor een langere levensduur van uw vaatwasser door regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren. Filters moeten op de voorgeschreven tijdstippen worden gereinigd, en de keuze van een reinigingsmiddel van hoge kwaliteit is eveneens uiterst belangrijk.

Als uw vaatwasser geen geïntegreerd afvoersysteem heeft, is het belangrijk dat u eerst het meeste vuil verwijdert voordat u de vaat in de vaatwasser zet, zodat deeltjes niet verstopt raken en de wasarmen of afvoer beschadigen.

Hard water is een andere oorzaak van het snel verslijten van vaatwassers. We hebben het al eerder gehad over het belang van een waterontharder als je in een gebied met hard water woont.

Sommige stadsappartementen hebben niet genoeg kastruimte of sanitair voor een ingebouwde afwasmachine. Een vrijstaande, draagbare vaatwasser kan van pas komen als u moe bent van het karwei. Volg onze koopgids voor de beste draagbare vaatwassers om te controleren of u de juiste set in uw keuken hebt.

8) Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie’ is een uitdrukking die we vaak horen, maar wat betekent het precies?

In principe gaat het om machines die het milieu zo min mogelijk belasten. Het is een methode om apparaten zo te ontwerpen dat ze tijdens het gebruik zo weinig mogelijk energie verbruiken. U bent wellicht het meest bekend met de EnergyStar-beoordelingen van het Environmental Protection Agency. Deze classificatie geeft aan hoe efficiënt (of inefficiënt) een apparaat omgaat met hulpbronnen, of dat nu elektriciteit of water is.

Veel merken van vaatwassers komen niet alleen in aanmerking voor de EnergyStar-beoordeling, maar gaan ook nog een stap verder om de efficiëntie van hun machines te verbeteren. Ze voegen extra functies toe, zoals vuilafhankelijke cycli, opties voor halve belading, en snelwas- of eco-wascycli. Hoewel deze maatregelen de impact van de mensheid op het milieu aanzienlijk verbeteren, is het onwaarschijnlijk dat u meer dan een verwaarloosbaar verschil zult merken op uw elektriciteitsrekening. De verschillen van de ene eenheid tot de andere zullen over het algemeen slechts enkele euro’s per jaar bedragen.

Conclusie

Hoewel we in deze gids al heel wat hebben behandeld, hopen we dat deze gids u een goede voorbereiding biedt op het proces van het kiezen en kopen van een nieuwe vaatwasser. In het algemeen is het beste advies dat wij bij Designer Appliances kunnen geven, te kopen wat u nodig heeft, niet wat een advertentie of een blog post u vertelt dat u nodig heeft.

Merknamen en hightechfuncties kunnen gemakkelijk in de mode raken, en sommige van deze merknamen en functies hebben een track record van verbeterde klantervaring. Maar in het algemeen is het belangrijkste dat u een machine kiest die binnen uw budget past en voldoet aan alle criteria van wat u er dagelijks van zult vragen. Wij hebben een beknopte gids opgesteld om u een idee te geven van de kosten van een goede vaatwasser.

Als u bereid bent uw onderzoek te doen en u te richten op uw persoonlijke behoeften, zult u uiteindelijk een vaatwasser vinden die perfect bij uw huis past.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 december 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts