Hoe kies je een stille vaatwasser


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Geluidsniveau is de grootste zorg van de meeste mensen die op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser. In de afgelopen tien jaar heeft de apparatuurindustrie hard gewerkt aan de innovatie van stille vaatwassers. In dit artikel laten we u de verschillen zien tussen de luidste en stilste vaatwassers, terwijl we u ook een goed begrip geven van decibelwaarderingen van vaatwassers en wat ze ‘eigenlijk’ betekenen.

In onze koopgids voor vaatwassers vindt u alles wat u moet weten voordat u een vaatwasser koopt, van de beste vaatwassers die momenteel op de markt zijn tot een checklist ter voorbereiding van uw installatie.

Nu keukens steeds opener worden en meestal in de buurt van familiekamers worden geplaatst, is een lawaaierige vaatwasser gewoon geen slimme keuze. U wilt uw vaatwasser kunnen bedienen en toch gebruik kunnen maken van de keuken en de eetkamer terwijl de vaatwasser draait. Dat zal niet lukken als het lawaai zo luid is dat je er overheen moet schreeuwen. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar die een indrukwekkend stille werking bieden. Je moet gewoon weten hoe je decibelwaarderingen moet begrijpen en hoe ze de kosten zullen beïnvloeden.

Decibels kunnen verwarrend zijn. Bekijk onze video met de werkelijke hoorbare geluidsniveaus!

Dit is hoe vaatwassers klinken

Dus eerst… wat zijn decibels?

Decibels (meestal dB of dBA genoemd) worden in de apparatenindustrie gebruikt om te meten hoe luid iets is. Het wordt een beetje verwarrend omdat decibels worden gemeten op een logaritmische schaal, gebaseerd op een macht van 10. Voor degenen die geen wiskunde-diploma hebben, dit betekent gewoon dat elke verhoging van 10 decibel de intensiteit van het geluid verdubbelt. Dus een 50-decibel vaatwasser is eigenlijk twee keer zo luid als een 40-decibel vaatwasser. Vaatwassers uit de jaren 1990 werkten allemaal met een geluidsniveau van ongeveer 60 dB, wat ongeveer vier keer zo luid is als de stilste vaatwasser van vandaag… een hele verbetering!

Welk decibelniveau wordt als stil beschouwd?

Voor de gemiddelde woonomgeving zal een vaatwasser van minder dan 50dB niet erg hinderlijk zijn. Maar als u bijzonder gevoelig bent voor lawaai en uw vaatwasser wilt gebruiken zonder dat u het lawaai ervan merkt, zult u een stiller model willen. Dit gezegd zijnde, zodra je onder de 44dB komt, zijn de volumeverschillen niet eens meer merkbaar voor het menselijk oor in een huiselijke omgeving. Dat betekent niet dat vaatwassers die met 44dB geluid adverteren waardeloos zijn, alleen dat u dat niet de doorslag moet laten geven bij uw aankoop. Alles lager dan 50 dB is perfect voor u.

Luid – 60 dB en meer

Zo klonken vaatwassers in de jaren 90 en eerder. Als u een vaatwasser uit die periode vervangt, zal elke vaatwasser die u koopt waarschijnlijk stiller zijn dan wat u nu hebt.

Gemiddeld – 50 dB en meer

Dit is eigenlijk half zo luid als het vorige voorbeeld. De meeste instapmodel vaatwassers beginnen tegenwoordig bij ongeveer 50 dB. Dit is nog steeds behoorlijk luid, en u zult de vaatwasser zeker nog horen draaien in uw keuken. Vaatwassers in dit geluidsniveau zijn over het algemeen goedkoop en zijn te vinden voor rond de $400.

Stil – 44 dB

Wij denken dat dit de ideale plek is voor de meeste klanten. Bij 44 dB is de vaatwasser nog steeds hoorbaar, maar als u niet goed oplet, zult u vergeten dat de vaatwasser zelfs maar draait. Vaatwassers in deze categorie vindt u al vanaf $600.

Stilste – 38 dB

En tot slot is 38 dB de stilste vaatwasser die momenteel op de markt is. Als u een echte veeleisende klant bent en u stoort zich aan kleine geluiden, dan is dit iets voor u. De stilste is echter niet goedkoop. De meeste toestellen in deze categorie kosten meer dan $1,000.

  • Wist u dat Bosch de stilste vaatwassers in de VS maakt? Het bedrijf produceert echter 120 verschillende modellen. In onze Bosch vaatwasser review hebben we de verschillen behandeld om u tijd te besparen tijdens uw onderzoek.

Onze exclusieve video review van stille Bosch vaatwassers

Merken stilste afwasmachines

Als het op geluid aankomt, heeft Bosch de reputatie ongelooflijk stil te zijn in hun vaatwasserontwerp. Zij waren de eerste fabrikant van vaatwassers die stille vaatwassers op de markt brachten in de Verenigde Staten, en sindsdien hebben alle andere fabrikanten hun voorbeeld gevolgd.

Miele is een andere fabrikant die zich toelegt op het stiller maken van hun vaatwassers dan de concurrentie. Terwijl de meeste merken hun geluidsmeting publiceren als de vaatwasser leeg is, publiceert Miele de cijfers als hun vaatwassers vol zijn. Deze techniek geeft een nauwkeuriger beeld van de werkelijkheid en houdt rekening met de ruis van water dat weerkaatst op borden.

Welk merk u ook kiest, alle merken brengen tegenwoordig stille modellen uit. Zorg ervoor dat u onze decibelgids van hierboven gebruikt om de juiste beslissing te nemen.

Conclusie

Het kiezen van een stille vaatwasser kan een verwarrende taak zijn. Hopelijk heeft dit artikel die taak een beetje gemakkelijker gemaakt. Als u nog steeds hulp nodig hebt bij het kiezen van een stille vaatwasser, bekijk dan onze top 5 van stilste vaatwassers.

Aanvullende middelen

De kans is groot dat het al een tijdje geleden is dat u op zoek bent geweest naar een nieuwe vaatwasser. Wij hebben de volgende bronnen voorbereid om u snel vertrouwd te maken met de nieuwste en de beste technologie.

  • Hoeveel moet een nieuwe vaatwasser kosten?
  • Wat zijn de soorten en maten van moderne vaatwassers?
  • U wilt een perfecte match met de rest van uw keuken? Hier zijn de beschikbare vaatwasser ontwerp opties…
  • Als u op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser, bekijk dan onze tips voor het kiezen van een vaatwasser voor uw budget.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 oktober 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts