Hoe lang gaat vers sap mee?


Laatst bijgewerkt op 9 juni 2020

Er is een kort antwoord op deze veelgestelde vraag: het hangt af van. Dat is waarschijnlijk niet het antwoord dat je zoekt, maar als het gaat om opslag, wordt de houdbaarheid echt bepaald door wat er in je sap zit, hoe je het sap hebt geëxtraheerd en hoe je het opslaat. Gelukkig kunt u een aantal eenvoudige strategieën volgen om het leven van uw sap te verlengen terwijl het in opslag is. Bekijk ons artikel over The Best Way to Store Juice voor meer informatie. We hebben hieronder een aantal suggesties gedaan, samen met een schatting van hoe lang uw sap nog zal meegaan als u zich aan de goede praktijken houdt.

Het verschil in sapjes

Centrifugale sapcentrifuges worden het meest gebruikt voor de extractie, maar ze zijn niet altijd het beste als het gaat om de houdbaarheid. Het extractieproces creëert warmte, die het oxidatieproces (de cellulaire afbraak) in uw sap op gang brengt. Dit harde proces verkort de houdbaarheid van uw sap tot maximaal 24 uur. Om de vitaliteit van uw sap te verlengen, kunt u het beste een koude pers of een slow-masticating juicer gebruiken. Het langzamere extractieproces van deze machines kan de versheid van het sap verlengen tot ongeveer 72 uur. Natuurlijk zijn deze tijden afhankelijk van het goed bewaren van je sap in de koelkast.

 

Hoe lang blijft vers sap in de koelkast liggen?

Het is het beste om je verse sap direct na het persen te consumeren, maar als je probeert om tijd te besparen in je drukke schema, is koeling cruciaal. Een kopje vers sap is bij kamertemperatuur slechts ongeveer vier uur stabiel voordat het begint te bederven. Maar als je hem in de koelkast zet, kun je verwachten dat hij ongeveer 24 uur meegaat. Zoals gezegd hangt dit ook af van uw sapcentrifuge. Een centrifugale sapcentrifuge geeft een kortere levensduur dan een koude perssapcentrifuge. Om de levensduur van uw sap in de koelkast te verlengen, voegt u citroensap of andere antioxidantrijke sappen toe om het oxidatieproces tegen te gaan. Door het verwijderen of verwijderen van lucht uit de container blijft deze ook langer vers.

Hoe lang blijft vers sap in een gemetselde pot zitten?

Voor een maximale versheid en om de uitloging van giftige stoffen uit plastic te verminderen, kunt u uw sap het beste in een glasbakje bewaren. Een Mason-potje is hier perfect voor, want de rubberen afdichting rond het deksel zal helpen om schadelijke zuurstof buiten te houden. Vul je pot ook tot de rand om de ingesloten lucht te elimineren. Gemiddeld kunt u rekenen op een extra houdbaarheid van twee dagen als u uw sap in een Mason-pot of een andere glazen container bewaart.

Vers houden

Het verwijderen van zuurstof, het toevoegen van citroenzuur en het koelen zijn allemaal belangrijk voor een gezonde houdbaarheid van uw sap. Maar in de regel moet je altijd je sap proeven voordat je een heel glas drinkt. Als het sap bedorven of gefermenteerd smaakt, gooi het dan weg. Om veilig te zijn, kunt u uw sap het beste vers consumeren, of binnen 24 uur nadat het in de koelkast staat. Als u de bovenstaande strategieën volgt, kunt u de versheid ervan echter uitbreiden tot ongeveer 72 uur in totaal. Meer dan dit en je sap zal het grootste deel van zijn voedingsstoffen verliezen. Vergeet niet, als het gaat om het maximaliseren van de voeding, versheid is de sleutel.

 

-> We hebben dit meer in detail besproken in onze post: Hoe houdt u uw sap vers & lekker.

Nicole is een sapfanaat en een algemene fitnessliefhebber die graag haar passie voor sappen met anderen deelt. Als ze niet een nieuw brouwsel van haar favoriete groenten en fruit aan het mengen is, kan Nicole achter de computer worden gevonden, terwijl ze over alle dingen sap schrijft!

 

 

 

Recent Posts