Huis en keuken veiligheid van toestellen


Laatst gewijzigd
April 11, 2020

Hoewel ongelukken soms gebeuren, zijn er voorzorgsmaatregelen die mensen kunnen nemen om hun huis zo veilig mogelijk te maken. Keuken- en huishoudapparaten kunnen leiden tot brand en ernstige verwondingen als niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Soms loopt een brand uit de hand en kunnen mensen gewond raken en/of een huis ernstig beschadigen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die mensen kunnen doen om de kans op brand, een elektrisch ongeluk of andere verwondingen in verband met een huis- of keukenapparaat te verkleinen.

Wees Voorbereid

Het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn op een noodsituatie thuis, zoals een brand of een verwonding die thuis ontstaat. Een zeer eenvoudige en doeltreffende stap om voorbereid te zijn, is het bewaren van een brandblusser in of bij de keuken. Brandblussers moeten periodiek worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat zij in goede staat verkeren. Alle huizen moeten ook rookmelders hebben met werkende batterijen, bij voorkeur in elke kamer van het huis. Het is noodzakelijk rookmelders regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze werken. Koolmonoxidemelders zijn ook een verstandige investering voor een huishouden, omdat ze kunnen helpen de veiligheid van uw gezin te waarborgen.

Bovendien moeten alle huishoudens een vluchtplan hebben voor het geval er brand uitbreekt. Door met de gezinsleden samen te zitten en het plan te bespreken, kan iedereen leren hoe ze weg moeten komen en waar ze elkaar in geval van nood kunnen treffen. Jonge kinderen moeten leren hoe zij om hulp kunnen bellen en wat zij tegen de 911-operator moeten zeggen als een ouder of broer of zus gewond is of als er een andere noodsituatie is. Dit zijn allemaal kleine manieren om het gezin voor te bereiden op een noodsituatie thuis, en die kunnen op lange termijn hun vruchten afwerpen.

Grote toestellen

De meeste huishoudens hebben meerdere grote apparaten. Koelkasten, ovens, wasmachines, wasdrogers en vaatwassers zijn slechts enkele artikelen die in de categorie grote apparaten vallen. Bij elk apparaat horen instructies en veiligheidsrichtlijnen, die moeten worden gelezen en bewaard als naslagwerk.

Grote apparaten verzamelen veel stof dat uiteindelijk een veiligheidsrisico kan worden als het stof zich overmatig verzamelt. Stof en vuil moeten regelmatig van de ventilatieopeningen aan de onderkant van koelkasten worden verwijderd, zodat deze apparaten gemakkelijker kunnen werken. Ook de pluizenzeef van een wasdroger moet na elke lading kleding van stof en vuil worden ontdaan. Een opeenhoping van pluizen kan bijdragen tot brand in een wasruimte.

Het elektrische snoer van grote apparaten moet ook van tijd tot tijd worden gecontroleerd op rafelen en andere veiligheidsrisico’s. Een snoer van een groot apparaat moet intact blijven, wil het veilig zijn. Als een elektrisch apparaat scheurt of rafelt, mag u het niet meer gebruiken totdat het snoer op de juiste wijze is gerepareerd door een gediplomeerd elektricien.

Ook de vaatwasser in een woning moet regelmatig worden gecontroleerd om te zien of hij goed werkt. Soms, als het water niet goed wegloopt, of als er een probleem is met de watertoevoer, kan de vaatwasser oververhit raken, wat tot problemen kan leiden.

Ovens moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat er zich aangebrand voedsel op de bodem van het apparaat ophoopt. Houd ovenwanten en pannenlappen (samen met alle andere brandbare voorwerpen) uit de buurt van het fornuis om te voorkomen dat ze op een hete brander vallen en brand veroorzaken. Ovenvergrendelingen moeten worden gebruikt als er kinderen in het huishouden zijn, om te voorkomen dat een kleintje een ovendeur opent en zich bezeert.

Veel van deze veiligheidsmaatregelen zijn vrij eenvoudig in de praktijk te brengen en vereisen gewoon een periodieke inspectie om ervoor te zorgen dat ze in veilige, werkende staat verkeren. Je kunt nooit veilig genoeg zijn als het om huis- en keukenapparatuur gaat.

Kleinere apparaten

Magnetrons, broodroosters, tosti-ovens, koffiezetapparaten en elektrische mixers worden allemaal als kleine apparaten beschouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een aantal veiligheidsmaatregelen aan verbonden zijn. Nogmaals, de elektrische snoeren van deze apparaten moeten worden onderhouden, en mogen niet worden gebruikt indien deze snoeren gerafeld of anderszins beschadigd zijn. Als vuistregel geldt dat alle kleine elektrische apparaten uit de buurt van waterbronnen (zoals gootstenen en kranen) moeten worden gehouden, aangezien deze ernstige veiligheidsrisico’s kunnen opleveren wanneer met elektriciteit wordt gewerkt.

Als het om microgolfovens gaat, is het belangrijk er nooit metaal in te stoppen. Dit kan onder meer (maar is niet beperkt tot) metalen borden, keukengerei, folies, enz. Controleer altijd of op een gerecht het etiket “geschikt voor de magnetron” staat voordat u het opnieuw opwarmt. Als een magnetron problemen geeft of onbetrouwbaar is bij het opwarmen van voedsel, breng hem dan naar een vakman om te zien of hij moet worden gerepareerd.

Broodroosters en broodroosterovens kunnen ook een veiligheidsrisico vormen als ze niet correct worden gebruikt. Steek bijvoorbeeld nooit een vork of ander keukengerei in een broodrooster met een stekker in het stopcontact. Dit is een zeer gevaarlijke actie die kan leiden tot elektrische schokken. Broodroosters en broodroosters moeten ook uit de buurt worden gehouden van voorwerpen of oppervlakken die ontvlambaar kunnen zijn of kunnen smelten, aangezien zij de neiging hebben zeer heet te worden.

Elektrische mixers kunnen ook veiligheidsrisico’s inhouden als ze niet goed worden gebruikt. Wanneer u een mengpaneel gebruikt, is het belangrijk te controleren of het mengpaneel aanstaat alvorens het in te pluggen. Als de mixer aangaat terwijl hij op het stopcontact is aangesloten, bestaat het risico dat iemands vingers of kleding in de kloppers verstrikt raken.

Elk van deze veiligheidsmaatregelen is vrij eenvoudig en ongecompliceerd. Mensen moeten deze eenvoudige richtlijnen volgen om ervoor te zorgen dat hun huizen veilige havens blijven, vrij van gevaren. Hieronder vindt u enkele nuttige bronnen met meer informatie over het veilig houden van uw huis.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts