Bij de wijnbereiding, luxe apparatuur leidt tot een heerlijke smaak


Laatst gewijzigd
14 oktober 2020

Wijnmaken is een van de oudste en meest zeldzame tradities in de geschiedenis, maar je hoeft geen paar hectare Toscaanse heuvel te bezitten om je eigen druiven te laten gisten. Dankzij precieze technologieën kan wijn nu worden gemaakt in het comfort van uw eigen huis.

Voor veteraan sommeliers echter zal de gewone doe-het-zelf kit waarschijnlijk geen eindprodukt opleveren dat hun verfijnde smaakpapillen zal bevredigen. Zorg er in plaats daarvan voor dat u de best mogelijke wijnbereidingsapparatuur aanschaft, zodat het eindproduct smaakt als een goed wijnjaar.

Het proces leren
Alvorens te schetsen welke uitrusting nodig is, is het belangrijk te begrijpen waarvoor elke tank, stopper en thermometer zullen worden gebruikt. MoreWinemaking.com legde de verschillende stappen uit die de aspirant-wijngaardenier moet nemen om uiteindelijk een glas rood of wit in handen te hebben. Een groot deel van het proces vindt plaats in een tank van enkele liters, een fermentor genoemd, waarin de grondstoffen – druiven of concentraat, gist en andere ingrediënten – met elkaar reageren om de verschillende smaken van de wijn te produceren.

Het beste gereedschap
Er zijn echter meerdere momenten in het proces dat u in de fermentor moet gaan om bezinksel en vaste ingrediënten te scheiden van de vloeibare, en dit is het punt waar gereedschap van de hoogste kwaliteit het verschil kan maken in een zelfgemaakte wijn die smaakt alsof hij rechtstreeks uit de valleien van Frankrijk komt.

Midwest Supplies beveelt geavanceerde hulpmiddelen aan, zoals een hydrometer, om ervoor te zorgen dat uw zelfgemaakte wijn de best mogelijke smaak krijgt. Een groot deel van het wijnbereidingsproces bestaat uit wachten tot de suikers uit de druiven vergisten tot alcohol, en een hydrometer meet de verhouding tussen suiker en alcohol zonder ingewikkelde berekeningen. Door nauwkeurig bij te houden hoeveel uw wijn heeft gegist, zullen er minder specifieke aanpassingen nodig zijn naarmate het proces vordert.

Nadat je meerdere liters wijn hebt vergist en gescheiden, bestaat de laatste stap, het overrekken, uit het vullen van individuele flessen uit de grote tank en het opslaan ervan in een koeler. Met zo’n groot volume wijn kan het gevaarlijk zijn om elk klein flesje met de hand te vullen, dus Love Brewing raadde een automatische hevel aan om er zeker van te zijn dat er geen wijn verloren gaat tijdens het overhevelen.

Met genoeg oefening en de beste apparatuur op de markt, koopt u misschien nooit meer een fles wijn – u zult het gewoon te druk hebben met het drinken van uw eigen wijn.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2014. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts