inbouw vs Vrijstaande fornuis- Welke plaat is het beste voor uw keuken


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Het plannen van een nieuw fornuis in uw keuken is een van de meest inspirerende beslissingen die u tijdens het ontwerpproces zult nemen. U hebt immers nagedacht over hoe u kookt, u hebt de ruimte opgemeten, u hebt gekozen voor een elektrische, inductie- of gasbrander, u hebt de kleuren van de knoppen bekeken of die unieke tegelachterwand gepend. Dan komt u plotseling voor een keuze te staan: inschuifbaar of vrijstaand. Wat betekent het? Waarom is het eigenlijk een ding? En waarom is er zo’n prijsverschil?

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een inschuiffornuis en een vrijstaand fornuis en gaan we op weg naar mooie kookdagen.

Een vrijstaand fornuis is gemakkelijk te herkennen aan de bediening van de oven op de volumineuze achterwand. Deze kachels zien er, gezien de huidige visuele normen, meestal verouderd uit. Door hun verouderde installatiebasis en hun lage prijs zijn ze een populaire keuze in 90% van de keukens in de VS.

Vrijstaande kachels zijn precies zoals beschreven: vrijstaand als in niet bevestigd aan muren of kasten. De zijkanten zijn afgewerkt omdat ze niet aan kasten zijn bevestigd, zodat ze overal in de keuken kunnen worden geplaatst waar een gas- of elektriciteitsaansluiting is. Het “plug and play” karakter maakt de installatie eenvoudig. Bovendien is dit type kachel in de toekomst het gemakkelijkst te vervangen door een ander model, zolang de breedte maar overeenkomt.

Een vrijstaand gamma is verkrijgbaar in een kleine selectie van standaardbreedtes, waardoor de productiekosten lager blijven. De meeste zijn 24 of 30 inch breed. Het is ook mogelijk om 20-inch en 36-inch breedtes te vinden (of zelfs breder voor aangepaste versies).

Inschuif- vs. vrijstaande fornuizen, inclusief de hybride look van een Pro fornuis

Wat is een Slide-In Range?

Vanuit esthetisch oogpunt zijn inschuif fornuizen de duidelijke winnaar. In tegenstelling tot vrijstaande fornuizen hebben inschuifbare fornuizen geen logge achterwand. De bedieningselementen bevinden zich aan de voorkant, wat de toegang vergemakkelijkt. Zo hoeft u nooit over een hete pan te reiken om de brander- of oventemperatuur aan te passen.

Inschuif fornuizen gaan naadloos over in het aanrecht aan weerszijden, omdat de lip van het fornuis meestal het aanrecht overlapt. De kookplaat ligt gelijk met het aanrecht, wat een ingebouwde look creëert en uw backsplash maximaal tot zijn recht laat komen, aangezien er geen achterwand is bij dit type fornuis. Een van de belangrijkste voordelen van deze overlapping is de reinigbaarheid, aangezien voedsel en gemorst product niet langs de zijkanten van het fornuis naar beneden kunnen druipen.

Tenslotte vereist een inschuifeenheid kasten aan beide zijden, aangezien de zijpanelen niet zijn afgewerkt.

Welk type is geschikt voor mij?

De keuze voor een inschuifmodel of een vrijstaand fornuis hangt af van verschillende factoren. Met een bestaande keuken lay-out, kan het aanrecht en kast locatie maken de beslissing voor u, omdat je te maken hebt met een vaste ruimte.

In het geval van een volledige keukenverbouwing moet u vroeg in het proces beslissen over de plaats en de grootte van het fornuis. Als alle opties open zijn, zoals bij een volledige verbouwing, kan het raadzaam zijn om voor een inbouwfornuis te kiezen, omdat dit een chiquere, ingebouwde en modernere uitstraling geeft dan een vrijstaand fornuis. Verbeterde reinigbaarheid is een ander pluspunt.

Als u een inschuifmodel fornuis kiest voor een verbouwde keuken, zorg er dan voor dat u de afmetingen doorgeeft aan de aannemer, die ze nodig zal hebben voor het snijden van het aanrechtblad.
Als u kiest voor een schuivend fornuis, kunt u ook een tegel of aangepaste backsplash van uw keuze laten zien. Of, de slide-in kan worden gebruikt in een midden eiland.

Vrijstaande fornuizen bieden de meest flexibele installatie, de grootste keuze aan stijlen en de meest economische opties. Binnen het spectrum van vrijstaande fornuizen is er ook een ruime keuze aan opties, zoals uitgebreide functies in het hogere segment.

Als u een bestaand vrijstaand fornuis vervangt en geen grote keukenrenovatie wilt doen, is uw keuze eenvoudig. Uw breedte staat vast, waardoor uw keuze beperkt wordt tot kenmerken, kosten en merk.

Als u een vrijstaand fornuis hebt en wilt overstappen op een inschuifmodel, zorg er dan voor dat als er een tegelachterwand achter uw bestaande fornuis zit, deze helemaal tot aan het aanrecht reikt. Anders wordt u geconfronteerd met een lege muur en kunt u de tegel niet passend maken.

Als u overschakelt van een inbouwfornuis op een vrijstaand fornuis, hebt u meestal een stuk aanrecht achter het fornuis dat moet worden verwijderd, anders past het vrijstaande fornuis niet.

The Bottom Line

Nadat u de keuze hebt gemaakt tussen een vrijstaand of een inbouwfornuis, moet u beslissingen nemen over duurzaamheid, extra functies en misschien de grootte als u een volledige keuken verbouwt. Uiteindelijk is het beter om te kiezen voor meer functies en een hoger stijlprofiel, aangezien een goed fornuis niet alleen elke dag wordt gebruikt, maar ook het middelpunt van uw keuken kan zijn.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 1 februari 2018. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts