Kiezen tussen een 5- of 6 kookzones fornuis kookoppervlak


Laatst gewijzigd
November 12, 2020

Als u uw fornuis of kookplaat wilt upgraden, zit u nu misschien met een dilemma: Houdt u het bij een vierpits, voegt u er een vijfde pits aan toe, of gaat u voor een zespits? Hoewel het aantal branders op een fornuis zijn voordelen heeft, hangt veel af van de manier waarop u kookt en de grootte van de potten en pannen die u hebt. Bent u bijvoorbeeld iemand die graag verschillende gerechten tegelijk klaarmaakt, of gebruikt u minder dan drie branders en kookt u tegelijkertijd andere recepten in uw oven? Breidt uw gezin – en eetkamertafel – zich uit, of bereidt u vooral gerechten voor u en uw geliefde? Dit zijn allemaal goede vragen om uzelf te stellen voordat u een nieuw fornuis of kookplaat aanschaft.

Gelukkig hoeft winkelen voor een nieuwe keukenmachine geen stressvolle ervaring te zijn – het kan zelfs relatief moeiteloos zijn als u eenmaal weet wat u nodig hebt. Als u dat doet, overweeg dan de volgende factoren om de perfecte kachel te vinden:

Beste manieren om een 5-pits fornuis te gebruiken
Een 5-pits fornuis heeft de neiging een ander ontwerp te hebben dan de meeste fornuizen, dus moet er rekening worden gehouden met de soorten kookpotten die u dagelijks gebruikt. Een fornuis met vijf branders heeft meestal vier branders die in een vierkant zijn geplaatst, met de vijfde brander in het midden of langs de achterkant van het fornuis. De vijfde brander is over het algemeen langwerpig van vorm, waardoor hij perfect is voor diverse kookpotten, zoals bouillonpotten. Een vijfpits fornuis met een enkele schuine brander is ideaal voor wie geen grote keukenruimte heeft, maar toch graag kookt. Een voordeel van fornuizen met vijf branders is dat ze veel flexibiliteit bieden bij het koken, zodat u water kunt koken, een braadpan kunt opwarmen en saus in één keer kunt laten sudderen. Door hun ontwerp zijn vijf-pits fornuizen geschikt voor alle verschillende maten pannen, waardoor het een slimme keuze is voor de avontuurlijke chef-kok. Twee populaire keuzes voor een 30 inch fornuis met vijf gesloten branders zijn de Bosch HGS5L53UC en de LG LDG3035SW.

Beste manieren om een 6-pits fornuis te gebruiken
Als u een ruime keuken heeft en actief kookt voor grote groepen, dan is een 6-pits fornuis wellicht de juiste keuze voor u. Deze kachels zijn over het algemeen wat groter, dus ze werken het best als je de ruimte hebt. Drukke ouders die grote hoeveelheden tegelijk moeten koken, kunnen dit gemakkelijker doen op een zes-pits kookplaat, die zes branders heeft die symmetrisch in een rechthoekig patroon zijn opgesteld. De Fisher Paykel OR36SDBGX2 is een populair voorbeeld van goed design en kookefficiëntie. Door de plaatsing en vorm van deze branders kunnen gerechten gelijkmatig worden gekookt, zodat u nooit hoeft te wachten tot er een klaar is. Bij veel modellen, zoals de Frigidaire, kunt u twee branders combineren tot één, waardoor een verwarmingselement ontstaat dat perfect is voor groot kookgerei. Fornuizen met een zes-pits fornuis mogen dan groot zijn, ze bieden u een hoogfunctionele keuken en een manier om dingen gedaan te krijgen in de kortst mogelijke tijd.

Wat heb je nog meer nodig?
Voordat u een nieuw fornuis koopt, moet u ook enkele andere factoren in overweging nemen, zoals het merk en de afwerking van het fornuis. Bijvoorbeeld, wat voor soort kookoppervlak? Elektrisch, gas of inductie? Als u een hybride wilt – gas en elektrische branders – heeft u dan de juiste aansluiting beschikbaar? Misschien vindt u dat esthetiek het wint van functionaliteit en kiest u voor een keramische of gladde glazen kookplaat. Glazen en keramische oppervlakken zijn gemakkelijk schoon te maken en geven keukens meteen een chique uitstraling. Ook de kleur van de kachel kan van invloed zijn op uw beslissing. Zwarte afwerkingen zullen minder snel vlekken vertonen, en passen ook goed bij donkere keukens.

Ons advies is om eerst uw ruimte op te meten, aangezien standaard kookplaten en fornuizen 30, 36, 48 en 60 inch breed zijn. Denk na over het type fornuis (gas, elektrisch of inductie), denk vervolgens na over hoe u kookt en wat zinvol is wat betreft de grootte van uw bestaande potten en pannen. Zo is een paellapan ontworpen om over de grootste brander te reiken, terwijl een bakplaat in een rechthoekige vorm is ontworpen om rug-aan-rug over twee branders te passen. We hebben nog nooit een klant gehad die spijt had dat hij een vijfpits had gekozen in plaats van een traditionele vierpits en klanten met ruimte in hun keuken zijn heel blij met een zes- of achtpitsoptie.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2014. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts