Wat zijn de verschillende soorten van koelkasten?


Laatst gewijzigd
24 december 2020

Als het gaat om het kiezen van het juiste type koelkast voor uw huis, hebt u nu meer opties dan ooit tevoren. Tientallen merken, honderden modellen, en meerdere arrangementen zijn allemaal beschikbaar voor u om uit te kiezen. Wij hebben deze gids samengesteld, zodat u niets hoeft te missen van de nieuwe ontwikkelingen op de markt.

Wat onderscheidt de ene koelkast nu precies van de andere? En welk type koelkast is geschikt voor uw specifieke behoeften?

In dit gedeelte van onze koelkast informatie hub, nemen we u mee door de verschillende soorten koelkast deur regelingen, installatie types, en speciale stijlen zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken bij het winkelen voor uw volgende koelkast.

Koelkasttypes per deurontwerp

Niet alle koelkasten zijn op dezelfde manier ontworpen. Zelfs als u al 20 jaar dezelfde koelkast hebt, hebt u waarschijnlijk al andere modellen gezien in huizen van vrienden, showrooms en huishoudelijke winkels. Van side-by-side modellen tot openslaande deuren, van top-vriezers tot bodem-vriezers, er zijn heel wat opties om uit te kiezen bij het winkelen.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende regelingen en wat ze betekenen voor uw ervaring bij het gebruik van uw koelkast.

side-by-side koelkasten

Side-by-side koelkastopstellingen zijn de laatste tien jaar steeds gebruikelijker geworden. Het gaat om een tweedeursmodel, met aan de ene kant de koelkast en aan de andere kant het vriesvak. Traditioneel staat de vriezer aan de linkerkant, maar niet altijd.

Side-by-side koelkasten zijn meestal minder duur dan hun Franse deur tegenhangers, maar ze hebben ook vaak een beetje minder capaciteit voor het verpakken van voedingsmiddelen. Het kan soms ook frustrerend zijn om door overvolle rekken te reiken om een artikel achteraan te pakken. Dat gezegd hebbende, hangt het allemaal af van de capaciteit die u kiest – er zijn genoeg grote side-by-side koelkasten met meer capaciteit dan kleinere Franse deur modellen.

Franse deur koelkasten

Bij een koelkast met openslaande deur bevindt zich bovenaan een koelkastgedeelte achter twee deuren die vanuit het midden naar buiten zwenken, met daaronder een schuifdeur voor het vriesvak. Franse deur koelkasten worden geassocieerd met een luxe uitstraling, en ze zien er inderdaad uitstekend uit in keukens. Ze bieden ook veel koelruimte die gemakkelijk toegankelijk is, en met de uitschuifbare vriesdeur aan de onderkant kunt u er gemakkelijk alles uithalen wat u nodig hebt – hoewel langere mensen misschien een beetje moeten bukken.

Koelkasten met een openslaande deur hebben meestal ook een hoger prijskaartje, dus houd daar rekening mee bij het winkelen. Als u in de markt bent voor een Franse deur koelkast, houden wij een lijst bij van de beste modellen in ons overzichtsartikel.

Diepvrieskoelkasten

U kunt ook kiezen voor een koelkast waarbij het koelgedeelte en het vriesgedeelte boven elkaar zijn geplaatst. Traditionele, minder dure koelkasten hebben meestal de vriezer bovenin. Bij de duurdere modellen zit de vriezer nu onderin met een uitschuifbare lade, zoals bij Franse deuren. Het bovenste gedeelte van de koelkast kan eenvoudig aan één kant worden geopend.

Koelkasten met bovenvriezer

Een koelkast met bovenvriezer is het traditionele type koelkast dat u waarschijnlijk het meest gewend bent in huurappartementen en garages. Gewoonlijk minder dan 69 hoog, zijn dit over het algemeen de minst dure koelkasten.

Innovatieve deurstijlen – Touch Screens, 4-deurs en meer

Voorbij zijn de dagen van eenvoudige koelkastdeuren die niets meer deden dan de kou binnen houden. Koelkastdeuren kunnen nu over een groot aantal ongelooflijke mogelijkheden beschikken.

(1) Slimme koelkasten van Samsung (ook bekend als Family Hub) hebben nu een groot aanraakscherm op de deur, waarmee u recepten kunt doorbladeren, boodschappenlijstjes kunt maken, en nog veel meer. We behandelen Samsung Family Hub Koelkasten in ons review artikel.

(2) Door-in-Door ontwerp is erg populair geworden. Hiermee kunt u voorwerpen met een hoog verbruik vooraan in de deur plaatsen. Als u een knop op de handgreep van de koelkastdeur ingedrukt houdt, krijgt u bij het openen van de deur deze voorste rij te zien, zodat u snel iets kunt pakken en er geen koude lucht kan ontsnappen.

(3) InstaView Door Design werd ontwikkeld door LG. Bij deze modellen heeft de deur een groot venster dat meestal donker is, maar wanneer er zachtjes op wordt geklopt, wordt het onmiddellijk doorzichtig en verlicht het de binnenkant van de koelkast, zodat u alles binnenin kunt zien zonder de deur te openen en koude lucht naar buiten te laten.

(4) 4-deurs, koffie en heet water direct op de deur – Merken vinden voortdurend nieuwe en innovatieve manieren om hun koelkastdeuren krachtiger en handiger te maken. Zo heeft GE in sommige modellen een Keurig koffiezetapparaat in de deur verwerkt. Samsung, LG, Bosch en anderen hebben 4-deurs modellen.

Koelkasttypes volgens installatiestijl

Als u eenmaal de gewenste opstelling voor de koelkast hebt gekozen, moet u ook nog kiezen hoe u de koelkast in uw keuken wilt installeren. U hebt drie hoofdkeuzes bij het winkelen: toonbankdiepte, volledige diepte (of gewoon), of inbouw.

Tegendiepte vs. Standaarddiepte

Alle koelkasttypes zijn in tegendiepte of volle diepte. De kast van de inbouwkoelkasten is ontworpen om te worden uitgelijnd met de voorste rand van uw kasten. Alleen de deur steekt uit de kasten, wat een gestroomlijnde, aangepaste look geeft. Diepvriezers zijn over het algemeen iets duurder, hoewel ze gemiddeld iets minder ruim zijn dan standaard diepvriezers.

Koelkasten met standaarddiepte kosten minder en er past meer in, maar ze bieden niet dezelfde aangepaste, ingebouwde look als hun tegendraadse neven.

Beide soorten koelkasten worden beschouwd als vrijstaande koelkasten. Een term die eenvoudigweg betekent dat de koelkast een afzonderlijke eenheid is. Hij wordt niet bevestigd of ingebouwd in de keukenkastjes. De voordelen van deze types zijn onder meer gemakkelijkere verplaatsing en vervanging, grotere diepte, meer flexibiliteit, en lagere kosten. Toch hebben ze over het algemeen niet dezelfde luxueuze uitstraling als inbouwmodellen. Zij hebben echter wel afgewerkte zijkanten, aangezien de zijkanten van de koelkast vaak zichtbaar zijn.

  • Meer informatie: Best counter diepte koelkasten gedekt in de diepte.

Inbouwkoelkasten

Inbouwkoelkasten worden steeds populairder in luxe keukens. Populair gemaakt door Sub Zero, zorgen ze voor een naadloze, aangepaste look in elke keuken lay-out. Ingebouwde koelkasten worden in wezen in de kast geïnstalleerd en kunnen in breedte variëren tot wel 48″ (nog breder als u twee inbouwkasten naast elkaar installeert).

Inbouwkoelkasten zijn echter vaak beperkt tot de diepte van de kast – ongeveer 24″. Dat komt omdat een ingebouwde koelkast die verder reikt dan het vlak van de kasten, een aanblik geeft die eigenlijk helemaal niet is ingebouwd.

Het is een high-end look, maar het betekent ook dat veel inbouwkoelkasten niet zo diep zijn als hun stand-alone tegenhangers. U zult dit vaak moeten goedmaken door breder te gaan. U bent niet beperkt tot roestvrij staal als kleur bij de inbouwkasten. Veel mensen installeren ze met aangepaste kastpanelen voor een naadloze look.

Inbouwkoelkasten zijn doorgaans veel duurder dan vrijstaande apparaten.

Kolomkoelkasten

Kolomkoelkasten (sommige fabrikanten noemen ze geïntegreerde koelkasten) beginnen populairder te worden. Het gaat om twee hoge, onafhankelijke ingebouwde koel- en vrieskasten. Door de twee eenheden te scheiden, hebt u de keuze uit een reeks regelingen. Soms staan de koelkast en de vriezer naast elkaar, soms staan ze apart in verschillende delen van de keuken. Soms kunnen ze zelfs rond een wijnkoeler worden geplaatst.

Zij maken gebruik van een scharniersysteem, waardoor zij volledig vlak met de kasten kunnen worden geïnstalleerd zonder enige spleet (in de industrie de term zero-gap) tussen de koelkast en de kasten.

Speciale koelkasten

Naast de belangrijkste types grote koelkasten zijn er nog andere speciale types waarmee u bij het winkelen rekening moet houden. Hoewel deze niet op alle klanten van toepassing zullen zijn, is het de moeite waard ze te bespreken, zodat u weet waar u op de markt op moet letten. Gespecialiseerde koelkasten kunnen ook worden gebruikt in binnen- en buitentoepassingen.

Onderbouwkoelkasten

Onderkastkoelkasten zijn precies wat ze lijken – koelkasten die onder een aanrecht passen. Zij zijn verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen, waaronder laden, glazen of volle deuren, met of zonder vriesvak, wijnkoelkasten, drankkoelers, en “kegerators”.

Wijnkoelkast & Drankenrekken

Wilt u uw wijncollectie vers, toegankelijk en gekoeld houden? Een wijnkoelkast is een geweldige manier om dat te doen. Er zijn versies voor onder de toonbank. Er zijn versies op ware grootte verkrijgbaar met een capaciteit van 180 flessen.

Deze kunnen perfect zijn om uw wijncollectie te etaleren, om gasten te ontvangen en worden vaak in keukens geïnstalleerd naast koelkasten met volledige functies.

Drankautomaten zijn meestal onderrijdbare koelkasten. Ze hebben rekken die geschikt zijn voor blikjes en frisdrankflessen. Er kan zelfs een wijnrek in staan. De temperatuur in drankcentra is gewoonlijk kouder dan die van wijnkoelkasten.

Mini-Fridges

Wilt u kantoorruimte of een thuisbioscoop inrichten, of wilt u gewoon extra koelruimte in een andere ruimte van uw huis, zoals de garage? Een mini-koelkast kan een uitstekende, goedkope optie zijn. Hoewel ze variëren in grootte en capaciteit, zijn ze allemaal zo gebouwd dat ze onder een bureau of aanrecht passen. Net als hun grote tegenhangers kunnen ze als stand-alone of als inbouwmodel worden geleverd.

IJsbereiders

Sommige ijsliefhebbers kiezen voor een stand-alone ijsmaker. IJsmakers maken ofwel sikkelijs, helder ijs, of klompjesijs. Machines voor klaroen- en nugget-ijs hebben een pomp of zwaartekrachtafvoer onder het apparaat nodig om te kunnen functioneren. Scotsman, U-line, en Marvel zijn goede huishoudelijke merken ijsmakers.

Diepvrieskist of Upright Freezers

Diepvriesapparatuur, vaak in een kist- of rechtopstaande uitvoering, wordt meestal aangeschaft als tweede vriezer, en vervolgens ingesteld op zeer lage temperaturen voor het diepvriezen van levensmiddelen om ze langdurig te kunnen bewaren. Ze staan vaak opgesteld in een garage, opslagruimte of kelder. Stand-alone diepvriezers kunnen worden opgesteld zoals een standaard koelkast met een enkele, openzwaaiende deur, maar ze worden ook vaak gezien in de vorm van een kist, die wordt geopend door een deur die scharniert langs de bovenkant.

Conclusie

Welk type koelkast u ook kiest, meet uw beschikbare ruimte op om een product te vinden dat past in de ruimte die u ter beschikking hebt. We kunnen u niet vertellen hoe vaak klanten producten kopen om ze vervolgens terug te sturen wanneer ze ontdekken dat ze niet in hun keuken of andere ruimte passen.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat uw nieuwe koelkast past bij de algemene esthetiek van uw keuken. Handgrepen, afwerking en algemene stijl moeten visueel compatibel zijn met de rest van uw apparatuur.

Tot zover onze opsomming van de meest gangbare koelkasttypes, -opstellingen en -stijlen, waarmee u bij het winkelen rekening moet houden. Hebt u meer vragen over de aankoop van uw volgende koelkast? Kijk op onze pagina over het verschil tussen een slechte koelkast en een goede koelkast.

Beste Koelkasten Merken in onze Beoordelingen

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 november 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts