kookplaten vs. fornuizen overeenkomsten, verschillen, en Koopwijzer


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Probeert u uit te vinden wat de beste kookplaat of het beste fornuis is voor uw keuken? Deze gids zal de belangrijkste verschillen tussen de twee laten zien, hun sterke punten belichten, en u helpen een weloverwogen aankoop te doen.

kookveld vs Rangetop Design

Kookplaten en fornuizen lijken sterk op elkaar en dienen bijna hetzelfde doel. Ze hebben geen oven en bieden maximale kastruimte. De fornuizen en fornuizen van vandaag zijn uitgerust met spannende functies die u helpen uw kookkunsten naar een hoger niveau te tillen.

Als u verhuist naar een nieuwe woning of uw keuken gaat verbouwen, moet u een volwaardig fornuis, een kookplaat of een kookplaat installeren. Ze zijn perfect voor keukens met ingebouwde ovens en komen ook van pas als u een keuken moet inrichten op een eiland of in een bar.

Dus, wat is beter voor u, een fornuis of een kookplaat?

Laten we eens kijken, zullen we?

Brandstoftypes kooktoestellen & braadpannen

Gaskooktoestellen en Rangetops
Gaskooktoestellen en rangetops werken op gas en bieden een verschillende mate van warmte en vlammenzicht. Ze zijn zeer duurzaam, kosteneffectief, kookvriendelijk, en vereisen geen opwarmtijd. Gaskookplaten en fornuizen zijn ideaal als er geen kinderen in de buurt zijn, en als u de kosten wilt drukken.

Elektrische kookplaten
Elektrische kookplaten verwarmen beter en efficiënter dan hun tegenhangers op gas. Dit betekent dat uw keuken veel koeler zal zijn wanneer u een elektrische kookplaat of fornuis gebruikt. Ze zorgen voor een betere temperatuursconsistentie en zijn bovendien supergemakkelijk schoon te maken.

Inductiekookplaten
Inductiekookplaten werken op elektriciteit, maar toch zeer efficiënt en op een precieze manier. Ze worden aangedreven door een inductie-element dat warmte genereert wanneer magnetisch kookgerei op de kookplaat wordt geplaatst. Inductiekookplaten en -fornuizen zijn over het algemeen veiliger dan hun elektrische en gas tegenhangers. Ze zijn ook efficiënter, gemakkelijk schoon te maken en leveren consistente resultaten. We hebben de beste inductiekookplaten in een apart artikel besproken.

  • Ze hebben geen ovens
  • Ze worden beide geïnstalleerd boven laden of boven opbergkasten
  • Ze zijn beide verkrijgbaar in gas

Belangrijkste verschillen tussen kook- en braadtoestellen

Het belangrijkste verschil tussen kookvelden en fornuizen ligt in hun basisontwerp en installatie.

  • Kookplaten hebben hun bedieningselementen op het oppervlak, terwijl kookplaten hun bedieningselementen aan de voorkant hebben.
  • Een fornuis vereist dat een deel van het aanrecht wordt verwijderd voordat het als een inschuifeenheid wordt geïnstalleerd. Het wordt dan aan beide zijden geflankeerd door de toonbank. De kookplaat vereist een nauwkeurige uitsnijding uit het aanrecht voordat zij als een drop-in eenheid wordt geïnstalleerd. Afhankelijk van de afmetingen van het aanrechtblad kan de kookplaat aan alle vier de zijden worden geflankeerd door het aanrecht.
  • Kookplaten hebben meestal slechts één krachtige brander (naast drie of vier andere secundaire branders), terwijl een standaard fornuis alle krachtige branders kan hebben.
  • Rangetops kunnen gemakkelijk worden voorzien van een bakplaat of een grill op maten van meer dan 36-inch. Kookplaten, bevatten geen ingebouwde bakplaat of grill. (u kunt er altijd een bakplaat op gebruiken)

Voor- en nadelen van kookplaten

Kookplaten zijn ontworpen voor dagelijks huishoudelijk gebruik. Vanwege de manier waarop ze zijn ontworpen, worden ze ook wel stoofpannen genoemd. Kookplaten bieden modellen in de breedtematen 24 inch en 30 inch en passen precies in uw aanrecht. Er is ook een selectie van grotere kookplaten beschikbaar in 36-42 en 48-inch.

Pros
– Kookplaten zijn verkrijgbaar in gas-, elektrische of inductiemodellen
– Het bedieningspaneel en de knoppen bevinden zich op de bovenkant/het oppervlak, waardoor ze voor kinderen moeilijk bereikbaar zijn.
– Kookplaten zijn kleiner dan fornuizen en nemen minder keukenruimte in.
– De hele kookplaat staat bovenop het aanrecht en geeft de keuken een stijlvolle afwerking.
– Kookplaten zijn vaak gemakkelijker schoon te maken.

Nadelen
– Conventionele fornuizen hebben minder professionele kenmerken dan de meeste fornuizen.
– Vanwege de kleine afmetingen voldoen kookplaten minder goed aan de eisen van een drukke of professionele keuken.
– De bedieningsorganen kunnen moeilijk bereikbaar zijn als u meerdere potten op het oppervlak hebt staan.
– Er bestaat gevaar voor brandwonden als u tijdens het koken bij de bediening probeert te komen.

Voor- en nadelen van Rangetops

Rangetops zijn ideaal voor een professionele keuken, of als u een keuken in commerciële stijl in uw huis wilt. Ze hebben vaak een krachtiger en beter verwarmingsvermogen dan hun tegenhangers op kookplaten. Ze besparen kooktijd en met de knoppen aan de voorkant hebt u een soepele en betere controle tijdens het koken.

Pros
– Rangetops zijn verkrijgbaar in elektrische of gasuitvoering.
– Rangetops zijn stevig en gebouwd voor zwaar gebruik.
– Rangetops bieden meer kookruimte en er passen grote pannen in.
– De plaats van de knoppen aan de voorkant maakt het gemakkelijker om te koken, zelfs met meerdere potten op het fornuis.
– Rangetops hebben vaak meer professionele functies dan hun kookplaattegenhangers.

Nadelen
– Als het fornuis in een typische huishoudkeuken wordt geplaatst, kan het te omvangrijk lijken
– De installatie van het fornuis vereist veel werk op het aanrecht.
– De plaats van de bedieningsknoppen kan riskant zijn, vooral voor huishoudens met kleine kinderen.
– Rangetops zijn vaak duurder dan vergelijkbare kookplaatmodellen.

Zijn kookplaten beter dan kookplaten?

Tot dusver hebben we de voors en tegens van elk gezien.

In kleine huishoudens zijn kookplaten wellicht wenselijker dan fornuizen, maar in een professionele keuken biedt een fornuis meer waarde dan een kookplaat. Over het algemeen hebben fornuizen een beter kookvermogen, meer professionele functies en een grotere betrouwbaarheid dan kookplaten.

Nu de grote vraag: wat is beter voor u, een kookplaat of een fornuis?
De waarheid is dat een kookplaat u misschien meer gemak biedt dan een fornuis, terwijl uw buurman misschien liever een fornuis heeft dan een kookplaat. Dat hangt af van uw keukenruimte, smaak in keukenontwerp, veiligheidsoverwegingen en kookbehoeften.

Als je kleine kinderen hebt en je wilt gewoon iets voor de normale kookbehoeften thuis, dan moet je een kookplaat nemen. Maar als u regelmatig zwaar kookt, of misschien wilt u gewoon een keuken van commerciële kwaliteit, ga dan voor een fornuis.

Conclusie

Voordat we het afronden, is hier iets om in gedachten te houden. Als u een fornuis aanschaft, zorg dan voor voldoende ventilatie in de keuken. Rangetops zijn zeer krachtig en vereisen een goede ventilatie, zelfs zonder een over-the-range magnetron. Kookplaten kunnen met minder ventilatie toe, zelfs met een magnetron boven het fornuis.

Vergeet ten slotte niet onze artikelen en beoordelingen over de beste elektrische kookplaten en de beste gaskookplaten door te nemen. In onze catalogus van keukenapparatuur vindt u ook uitstekende modellen voor kook- en afzuigkappen.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 16 oktober 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts