Koopgids: soorten fornuizen


Laatst gewijzigd
November 12, 2020

Een nieuw fornuis kopen voor uw keuken is niet hetzelfde als een paar potten en pannen vervangen of investeren in zilverwerk. Het fornuis is de plaats waar u het meest kookt, en elke thuiskok – amateur of expert – heeft betrouwbare toestellen nodig. Huiseigenaars die willen investeren in een nieuw fornuis moeten niet blindelings winkelen. Wapen u met informatie en u zult klaar zijn om de juiste keuze voor u en uw keuken te maken.

De verschillende soorten reeksen

Fornuizen zijn er in drie basisvarianten – inductie, gas en elektrisch – en de meeste mensen hebben een uitgesproken mening over aan welke soort ze de voorkeur geven. Hoewel er geen goed of fout is, is het belangrijk te weten welk type fornuis het best bij uw kookstijl past.

Gasfornuizen zijn er al heel lang, en ook nu nog geven veel koks de voorkeur aan koken op gas, omdat de warmte zo snel wordt opgebouwd en omdat ze de vlam kunnen regelen. Gasfornuizen hebben een gasleiding nodig om te kunnen werken.

Elektrische fornuizen kunnen erg handig zijn, vooral als u op zoek bent naar een gemakkelijk schoon te maken optie. Veel moderne elektrische fornuizen stralen warmte uit via een keramisch of glazen werkblad, dat na afkoeling gemakkelijk kan worden schoongeveegd. Ze vereisen een stopcontact in plaats van een gasleiding en zijn populair bij huiseigenaars die geen gasleiding hebben.

Inductie fornuizen zijn een fascinerend alternatief met een toegewijde aanhang. Terwijl elektrische en gasfornuizen voedsel bereiden door de pot of pan zelf te verwarmen – hetzij met een open vlam, hetzij met een verwarmingselement – maken inductie-fornuizen gebruik van elektromagnetisme om het kookgerei rechtstreeks te verwarmen. Dit betekent dat het fornuis koel blijft gedurende de hele tijd dat u een maaltijd bereidt. En voorstanders van inductiekookplaten zeggen dat het een gelijkmatiger verwarmd kookoppervlak oplevert en dat de temperatuur ook nauwkeuriger kan worden geregeld.

Essentiële kenmerken en opties

Afhankelijk van wat voor soort Range Top je krijgt, zijn er een aantal functies die je zeker wilt overwegen. Bijvoorbeeld, heeft uw gasfornuis afgedichte of niet-afgedichte branders? Dichte branders zijn gemakkelijker schoon te maken, maar als u op zoek bent naar een meer commerciële keuken in uw huis, zijn open branders misschien beter, omdat ze een meer open vlam geven. U kunt zelfs investeren in een dual fuel-fornuis, dat zowel gas- als elektrische branders heeft, zodat u het beste van twee werelden hebt.

Een van de belangrijkste vragen die u zich bij het winkelen moet stellen, is natuurlijk hoe groot uw bereik moet zijn. Afhankelijk van hoeveel u kookt, kunt u kiezen tussen 24-, 30-, 36- of 48-inch eenheden, elk uitgerust met een variabel aantal branders in verschillende afmetingen.

Vergeet de oven niet

Als u investeert in een fornuis met een oven, moet u met veel meer rekening houden dan alleen het bovenblad. Bijvoorbeeld, heeft uw model een lade om onder op te bergen? Zijn de planken verstelbaar? Is de oven zelfreinigend?

Zoek uit wat uw belangrijkste behoeften zijn om ervoor te zorgen dat de oven aan uw eisen voldoet. Als u bijvoorbeeld vaak gasten ontvangt, wilt u misschien investeren in een fornuis/ovencombinatie met een warmhoudlade. Zo kunt u delen van de maaltijd warm houden terwijl u verder kookt.

Bijzonderheden

Er zijn nog andere functies die sommige mensen niet willen missen op een schietbaan. U kunt bijvoorbeeld een model met een LP conversiekit overwegen als het huis een propaantank heeft. Misschien wilt u ook een waakvlam op batterijen, om het gebruik van uw gasfornuis nog veiliger te maken.

Voordat u een nieuw fornuis koopt, moet u niet alleen kiezen tussen gas, elektrisch of inductie – zorg ervoor dat u alle informatie krijgt over de speciale functies die u wilt en nodig hebt.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 16 oktober 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts