Koopgids: Vaatwassers


Laatst gewijzigd
November 12, 2020

Veel mensen herinneren zich hun eerste afwasmachine – na jaren in een appartement te hebben gewoond met alleen een gootsteen, sponzen en een afdruiprek, beschikken ze nu eindelijk over een van de beste luxeartikelen van de keuken! Maar de kans is groot dat de vaatwasser waarmee u bent begonnen niet zo efficiënt of effectief is in vergelijking met de topmodellen van vandaag. Of u nu genoeg hebt van afwassen met de hand of wilt besparen op water en elektriciteit en uw bestek en serviesgoed schoner dan ooit wilt maken, het is waarschijnlijk tijd om de aanschaf van een nieuwe vaatwasser te overwegen. Maar haast u nog niet naar de winkel – overweeg eerst welke opties het beste zijn voor uw keuken.

Vind het type vaatwasser dat het beste bij u past
De lengte en breedte van uw standaard vaatwasser zijn beide ongeveer 24 inch, wat de typische diepte van een aanrecht is en voor een gemakkelijke installatie zorgt. Er zijn ook grotere en kleinere maten verkrijgbaar, dus meet eerst de ruimte op waarin u de vaatwasser wilt installeren, om een idee te krijgen van wat het beste in uw keuken past.

Als u op zoek bent naar een afwasmachine, kunt u het beste een volledig geïntegreerd model overwegen. Dit betekent in wezen dat de vaatwasser aan het zicht wordt onttrokken door de keukenkastjes. Dit is geweldig voor mensen die van esthetische symmetrie in hun keuken houden. Uw volledig geïntegreerde vaatwasser zal naadloos opgaan in de rest van uw interieur en, als u investeert in een topmodel, zal hij zo stil werken dat u nauwelijks merkt dat hij er is.

Een van de kenmerken van een volledig geïntegreerde vaatwasser die sommige kopers kan verdelen, is de console. In het volledig geïntegreerde model zijn de bedieningselementen verborgen in de bovenzijde van de deur. Vaatwassers met een volledige console daarentegen zijn traditioneler en hebben hun bedieningspaneel in het zicht. Vaatwassers met een volle console kunnen echter nog steeds zo worden ontworpen dat ze bij uw kasten passen.

Vaatwassers worden vaak geleverd met binnenkuipen van kunststof of roestvrij staal. De meeste topmodellen zijn tegenwoordig van roestvrij staal, omdat plastic kuipen gemakkelijker vlekken maken. Roestvrij staal is duurzamer en houdt ook de warmte beter vast dan plastic, waardoor uw vaat sneller droogt.

Overweeg speciale vaatwassers of bonusfuncties
Er zijn ook andere opties voor vaatwassers, naast de standaardmodellen. Wilt u kastruimte besparen? Overweeg een 18-inch vaatwasser die u extra opbergruimte in uw keuken geeft.

Een andere groeiende trend is het investeren in draagbare vaatwassers, vooral onder huiseigenaren en huurders die geen permanent apparaat willen of kunnen installeren. Draagbare vaatwassers hebben vaak wielen, zodat ze kunnen worden verplaatst naar de water-, afvoer- en elektriciteitsbron die u wilt gebruiken om ze te laten werken, en daarna weer kunnen worden weggerold. U kunt een draagbare vaatwasser in verschillende maten krijgen – zelfs modellen voor op het aanrecht.

Als u uw huidige vaatwasser wilt uitbreiden in plaats van vervangen, kunt u vaatwasmachineladen overwegen. Deze kunnen naadloos worden geïntegreerd in de huidige modellen en bieden meer rekruimte. Vaatwasmachinelades zijn ook ideaal voor maatwerk – vooral als u specifieke voorwerpen hebt die met een specifieke waterdruk of -temperatuur moeten worden gereinigd

Wanneer u een vaatwasser koopt, overweeg dan specifieke modelopties die u aanspreken. Misschien wilt u bijvoorbeeld een model met tanden die u gemakkelijk kunt neerklappen, zodat u meer ruimte hebt wanneer u voorraadpotten of andere grote voorwerpen hebt die moeten worden schoongemaakt. Een grote besteklade kan voor sommige klanten belangrijk zijn, en anderen willen misschien specifieke ontsmettingsinstellingen op hun wasmachine.

Misschien wilt u ook investeren in een vaatwasser van een Europese fabrikant. Veel van deze modellen maken gebruik van condensatiedrogen, waarbij de koelere roestvrijstalen zijwand vocht onttrekt aan het warmere vaatwerk. Overstappen van traditioneel drogen op condensatiedrogen kan een grote verandering zijn voor huiseigenaren, omdat het vereist dat ze anders tegen de functionaliteit van vaatwassers aankijken. Hoewel condensdroging anders is, is het veiliger voor plastic en melamine serviesgoed, verslijt het servies niet en ontstaat er geen aangebakken korst over overgebleven voedsel. Bij condensatiedrogers moeten ook spoelglansmiddelen worden toegevoegd.

Een van de belangrijkste kenmerken van moderne vaatwassers is natuurlijk energie-efficiëntie. U kunt niet alleen geld besparen op uw energierekening met een milieuvriendelijke vaatwasser die water en elektriciteit bespaart, maar u kunt ook uw ecologische voetafdruk verkleinen. Groene shoppers moeten goed letten op de efficiëntieklasse van de nieuwe vaatwassers die ze overwegen.

Of u nu ruimte hebt voor een volledig geïntegreerde 30-inch vaatwasser voor uw ruime designkeuken of gewoon een draagbaar model wilt voor in uw appartement, er is altijd wel een vaatwasser die bij u past.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 oktober 2013. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts