Masticeren versus centrifugale juicers Wat is het verschil?


Wat is precies het verschil tussen al die sapcentrifuges waar je naar hebt gekeken? Wat betekenen mastiek en centrifugaal zelfs? Is het ene beter dan het andere? Sappen ze de dingen anders? Moet u een van elk kopen voor het sap van verschillende soorten fruit en groenten?

Vrees niet…

Lees verder voor een kort overzicht van het ontwerp van elke sapcentrifuge, hun voordelen en uitdagingen, en wat je wel en niet kunt sappen met elke sapcentrifuge. Aan het einde van dit artikel zult u gewapend zijn met de informatie die nodig is om de beste beslissing te kunnen nemen.

Laten we eerst eens kijken hoe elk type sapcentrifuge is ontworpen en hoe het werkt.

De mastiekbeker

Voordelen

 • Sap houdt meer voedingsstoffen vast
 • Betere smaak en textuur
 • Meer volledige extractie
 • Kan bijna alles sap

Nadelen

 • Enigszins prijzig
 • Langzamer proces
 • Moeilijk te reinigen

 

Het meest geschikt voor: Sappig fruit, groenten en bladgroen met de best mogelijke textuur en smaak.

Juicer ontwerp

Een mastieksapcentrifuge heeft een trechter aan de bovenkant waar fruit of groenten doorheen worden gevoerd; een plunjer duwt ze naar beneden (zodat je niet per ongeluk je vingers sap geeft). Terwijl het geplette voedsel door een buisje naar het draaiende mes gaat, wordt het sap uit het vruchtvlees geëxtraheerd. (Afhankelijk van het type mastieksapmachine waar je naar kijkt, kunnen er één of twee vijzels zijn om het voedsel te pletten). Het sap gaat dan door vele kleine gaatjes (of een enkel gaatje) aan de onderkant van de buis, terwijl het vruchtvlees of de vezels van de vruchten/vruchten aan het uiteinde in een ander bakje worden geduwd.

 

Sappen met een mastieksapcentrifuge duurt langer dan met een centrifugaal sapcentrifuge en werkt bij ongeveer 80 – 100 toeren per minuut. Er zijn echter enkele voordelen aan dit tragere proces.

Voordelen

Masticatie betekent kauwen, champeren of pletten, en dat is precies wat deze sapcentrifuge doet. Dit type sapcentrifuge neemt al het fruit en de groenten, kauwt ze voor u, spuugt al het vezelachtige materiaal uit en geeft u al het goede sap. Het grote voordeel van dit langzame proces is dat het sap meer van zijn vitale voedingsstoffen behoudt. Tijdens het proces wordt minder warmte ingebracht, zodat het sap minder snel oxideert. Het verminderen van oxidatie helpt niet alleen om meer voedingsstoffen in het sap te behouden, maar het geeft de sapcentrifuge ook een betere smaak en textuur.

 

De pulp die wordt geproduceerd uit een mastieksapmachine is ook droger, wat betekent dat het grootste deel van het sap uit de pulp wordt geperst. Sap dat wordt geproduceerd met mastieksapcentrifuges kan tot 72 uur in luchtdichte containers worden gekoeld en behoudt toch zijn kwaliteit. U kunt dus de tijd nemen om genoeg voedsel te saperen voor drie dagen, wat een enorme tijdbesparing kan zijn!

Uitdagingen

Schoonmaken. Laten we eerlijk zijn, zo’n beetje elke sapcentrifuge die kleine gaatjes heeft voor het uitdrukken van sap zal een pijn zijn om schoon te maken. Als u toch kiest voor een mastieksapcentrifuge, dan kunt u er een kiezen met een enkele boor. Deze hebben een groter gat aan de onderkant voor het uitdrukken van het sap, waardoor ze vrij gemakkelijk te reinigen zijn.

Masticerende sapcentrifuges kunnen iets duurder zijn dan centrifugale sapcentrifuges. Maar… kun je een prijskaartje aan je gezondheid hangen?

Ik dacht het niet…

Wat je wel en niet kunt sap

Masticerende sapcentrifuges kunnen zo’n beetje alles sap. Deze machines zijn vooral geschikt voor het persen van groentesappen, omdat ze meer sap uit de sapcentrifuge halen dan andere soorten sapcentrifuges. Dus als je van plan bent om veel tarwegras of boerenkool te persen, zal een mastieksapmachine geweldig werken, vooral een dubbele vijzel.

De centrifugale juicer

Voordelen

 • Minder duur
 • Sneller proces
 • Iets gemakkelijker te reinigen
 • Werkt goed met harde groenten en fruit

Nadelen

 • Meer geoxideerd
 • Sap gaat sneller slecht
 • Minder volledige extractie
 • Werkt niet goed voor bladgroen.

 

Het meest geschikt voor: Het smoren van harde groenten en fruit onder krappere budgetten of tijdsdruk.

Juicer Ontwerp

Als u bekend bent met de werking van een centrifuge, heeft u waarschijnlijk al een goed inzicht in de werking van dit type sapcentrifuge. Met een centrifugale sapcentrifuge gaan fruit en groenten bovenin en worden ze met een tamper naar beneden geduwd in een snel draaiende centrifuge die voorzien is van kleine gaatjes. Hier wordt het sap aan de ene kant naar buiten geduwd en de pulp aan de andere kant naar buiten geduwd.

Voordelen

De aanschaf van dit type sapcentrifuge heeft een aantal voordelen.

 

Ten eerste zijn ze over het algemeen veel zuiniger (prijstechnisch) dan hun mastiektegenhangers. U kunt een vrij goede kwaliteit centrifugale sapcentrifuge ophalen voor minder dan $100.

Deze zijn ook geweldig als je niet veel tijd hebt om de hele dag te staan sudderen en je sap snel wilt hebben!

Uitdagingen

Je zult dit sap snel moeten drinken. Sap dat wordt geproduceerd met centrifugale sapcentrifuges bevat veel meer lucht en oxideert dus sneller. Terwijl de mastieksapcentrifuge bij 800-1.000 omwentelingen per minuut draait, kan de centrifugaalsapcentrifuge overal tussen 3.000 en 22.000 omwentelingen per minuut draaien. Ook is de pulp die wordt geproduceerd natter, wat betekent dat je minder sap krijgt. U kunt echter altijd het vruchtvlees door een notenmelkzakje of een soortgelijk apparaat zeven om meer van het sap te winnen.

 

Als het gaat om het reinigen, kunnen centrifugale sapcentrifuges iets makkelijker werken dan mastiekachtige sapcentrifuges. Ze lijken over het algemeen minder onderdelen te hebben om te wassen, hoewel de eigenlijke centrifugaalcomponent met al zijn kleine gaatjes een pijn kan zijn om te reinigen. Met beide soorten sapcentrifuges moet u zorgen voor een goede, stijf geborduurde plastic borstel om ze schoon te maken.

Wat je wel en niet kunt sap

De centrifugale sapcentrifuge is zeer geschikt voor het persen van hard fruit en groenten (denk aan appels en wortelen). Het is ook geweldig voor het sappen van dingen met een hoger watergehalte, zoals watermeloen en komkommers. Maar ze zijn niet zo goed in het sappelen van bladgroen. Deze voedingsmiddelen bevatten niet veel sap, om te beginnen, dus als u van plan bent om veel groen te saperen, kunt u misschien beter naar de mastieksapcentrifuge kijken.

Welke moet u kiezen?

Mastiek sapcentrifuges zijn het meest geschikt voor iedereen die zowat alles wil sappen, ook bladgroen, en de best mogelijke smaak en textuur wil hebben.

 

Centrifugesdaarentegen zijn het meest geschikt voor iedereen met een kleiner budget of minder tijd die vooral harde vruchten en groenten smaakt.

Juicing is een geweldige lifestyle keuze die veel voordelen kan opleveren, van meer energie tot een duidelijkere huid en een betere spijsvertering. Een sapcentrifuge krijgen is echter een investering. Centrifugale sapcentrifuges zijn over het algemeen minder duur, dus als je niet helemaal zeker weet dat je op lange termijn gaat sappen, kan dit de juiste keuze voor je zijn. Als u van plan bent om veel groene sappen in uw dieet op te nemen, is een mastieksapcentrifuge misschien wel de beste keuze.

Voordat u een definitieve beslissing neemt, kunt u deze dingen overwegen:

 

Wat is uw budget? Wat zijn je gezondheidsdoelen? Bent u meer bezig met kwaliteit of kwantiteit? Ben je van plan om een paar dagen achtereen sap te gaan drinken? Heeft de machine een garantie? (Als u een duurdere sapcentrifuge koopt, wilt u er misschien voor zorgen dat er één aan vastzit). En ten slotte, dient deze sapcentrifuge nog een ander doel dan sap maken? Sommige mastieksapcentrifuges worden bijvoorbeeld geleverd met verschillende opzetstukken waarmee u notenboter, ijs of sorbets kunt maken.

Het in aanmerking nemen van deze dingen zal u helpen om de best geïnformeerde beslissing te nemen als het gaat om het kiezen van de sapcentrifuge die het beste past bij uw gezondheid en levensstijl doelen.

Nicole is een sapfanaat en een algemene fitnessliefhebber die graag haar passie voor sappen met anderen deelt. Als ze niet een nieuw brouwsel van haar favoriete groenten en fruit aan het mengen is, kan Nicole achter de computer worden gevonden, terwijl ze over alle dingen sap schrijft!

 

 

 

Recent Posts