Merguez en lauwe couscoussalade met kerstomaat en tzatziki
Wat is merguez?
Merguez is een pittige worst die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Het wordt vaak gemaakt van lamsvlees, maar kan ook rundvlees, varkensvlees of een combinatie van deze vleessoorten bevatten. Merguez heeft een unieke smaak door de toevoeging van specerijen zoals komijn, koriander, paprikapoeder en knoflook. De worst wordt meestal gegrild of gebakken en is heerlijk in verschillende gerechten.
Wat is couscoussalade?
Couscoussalade is een frisse salade gemaakt met couscous als basis. Couscous is een graanproduct dat wordt gemaakt van durumtarwe. Het heeft een lichte, korrelige textuur en is zeer veelzijdig. In een couscoussalade wordt de couscous gemengd met verschillende groenten, kruiden en dressing naar keuze. Het kan worden geserveerd als bijgerecht of als hoofdgerecht met toevoeging van vlees, vis of kaas.
Ingrediënten
Voor de merguez en lauwe couscoussalade met kerstomaat en tzatziki heb je de volgende ingrediënten nodig:
Merguez:
- 500 gram merguezworstjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
Couscoussalade:
- 200 gram couscous
- 250 ml groentebouillon
- 200 gram kerstomaten, gehalveerd
- 1 komkommer, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngesneden
- Verse peterselie, gehakt
- Zout en peper naar smaak
Tzatziki:
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 komkommer, geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Stap 1: Merguez
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de merguezworstjes gedurende 8-10 minuten, of tot ze gaar zijn en een mooie bruine kleur hebben. Voeg de gemalen komijn, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper toe en bak nog 1-2 minuten. Haal de worstjes uit de pan en laat ze even rusten.
Stap 2: Couscoussalade
Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Meng de afgekoelde couscous met de kerstomaten, komkommer, rode ui en verse peterselie. Breng de salade op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Zet de couscoussalade apart.
Stap 3: Tzatziki
Meng de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, fijngehakte knoflook, olijfolie en citroensap in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Zet de tzatziki in de koelkast om op smaak te komen.
Serveren
Snijd de merguezworstjes in plakjes en serveer ze op een bedje van de lauwe couscoussalade. Serveer de tzatziki apart in een kom. Garneer met extra verse peterselie. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.
FAQs
1. Kan ik merguez vervangen door een andere worstsoort?
Jazeker, als je geen merguez kunt vinden, kun je ook andere pittige worstsoorten gebruiken zoals chorizo of spicy chipolata.
2. Is couscous glutenvrij?
Couscous is gemaakt van tarwe en bevat gluten. Als je glutenvrij wilt eten, kun je kiezen voor glutenvrije alternatieven zoals quinoa of boekweit.
3. Kan ik de couscoussalade van tevoren maken?
Ja, je kunt de couscoussalade van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Voeg de dressing pas toe vlak voor het serveren, zodat de salade lekker fris blijft.
4. Kan ik de tzatziki ook als dipsaus gebruiken?
Absoluut! Tzatziki is heerlijk als dipsaus bij brood, groenten of gegrild vlees. Het voegt een heerlijke frisse smaak toe aan elke maaltijd.
5. Kan ik de merguez ook op de barbecue grillen?
Zeker weten! Merguezworstjes zijn perfect voor op de barbecue. Gril ze direct boven de hete kolen tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Conclusie
De merguez en lauwe couscoussalade met kerstomaat en tzatziki is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een zomerse barbecue of een gezellige maaltijd met vrienden en familie. De pittige smaak van de merguezworstjes combineert perfect met de frisse couscoussalade en de smaakvolle tzatziki. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur en geniet van een smaakvolle maaltijd!
Table of Contents
