Wat is Vaatwasser spoelmiddel? Is het noodzakelijk?


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Om ervoor te zorgen dat elke vaatwasbeurt eindigt met een vlekkeloos schone en streeploze vaat, wilt u spoelglansmiddel gebruiken als onderdeel van uw normale vaatwasmachineregime. Vaatwasserspoelmiddel is ontworpen om u te helpen vlekkeloze resultaten uit uw machine te halen. Het bevordert het droogproces en beschermt uw glaswerk tegen etsen. Bijna alle moderne vaatwassers zijn tegenwoordig voorzien van een speciaal doseersysteem voor spoelglansmiddel.

3 primaire voordelen van spoelglansmiddel voor vaatwasmachines:

  1. Absoluut sprankelend servies, vooral glazen
  2. Beter en doeltreffender drogen
  3. Bescherming van glaswerk tegen etsen en vlekken

Hoe werkt het spoelglansmiddel?

De ingrediënten in spoelglansmiddelen zijn ontworpen om de oppervlaktespanning van het water dat gebruikt wordt in het reinigingsproces van uw vaatwasser te verminderen. Waarom is dit een effectieve methode? Het komt allemaal neer op de wetenschap van hoe water condenseert en zich verzamelt. Door de oppervlaktespanning van waterdruppels te verminderen, gaan die druppels plat liggen in plaats van ronde bolletjes te vormen. Hierdoor wordt het wateroppervlak aan meer lucht blootgesteld, waardoor het beter droogt en sneller wegloopt. Daardoor blijft er minder lang water op uw vaatwerk liggen, zodat er minder vlekken, laagjes en achtergebleven markeringen op uw vaatwerk en glazen achterblijven.

Onze exclusieve video over spoelglansmiddel voor afwasmachines

Wat gebeurt er als ik geen spoelglansmiddel gebruik?

Hoewel de gevolgen van het niet regelmatig gebruiken van spoelglansmiddel in uw vaatwasser waarschijnlijk niet catastrofaal zullen zijn, kan het wel een merkbare invloed hebben op de kwaliteit van uw vaatwasbeurten en het uiterlijk van uw vaatwerk op de lange termijn. Als u geen spoelglansmiddel voor de afwas gebruikt, droogt uw vaat toch met behulp van de warmte van het droogprogramma van de afwasmachine. Er kunnen echter watervlekken ontstaan als het water te lang op elk gerecht blijft staan. Dit kan vooral zichtbaar (en verwoestend) zijn op fijn porselein en duur, hoogwaardig glaswerk. Op korte termijn zullen de glazen er minder glanzend, glimmend en schoon uitzien. Na verloop van tijd kan het niet gebruiken van spoelglansmiddel zelfs leiden tot permanente krassen, markeringen en etsen. Neem geen risico’s – gebruik spoelglansmiddel voor een zo doeltreffend en veilig mogelijke afwas van uw kostbaarste servies.

De wasmiddeltabs die ik gebruik hebben een laagje spoelglansmiddel. Is dat genoeg om de klus te klaren?

Vele supermarktmerken hebben wasmiddeltabletten op de markt gebracht waarin spoelglansmiddel is verwerkt. Hoewel dit een goede tijdelijke oplossing kan zijn voor dagelijks gebruik, kunnen ingebouwde spoelglansmiddeldispensers in moderne vaatwassers beter werken, omdat zij de timing en de hoeveelheid spoelglansmiddel regelen die tijdens een cyclus in de vaatwasser vrijkomt. Als u bereid bent om af en toe een paar seconden de tijd te nemen om het spoelglansmiddelreservoir in uw vaatwasser bij te vullen, zullen de resultaten de moeite waard zijn.

Helpt spoelglansmiddel ook om mijn kunststoffen beter te drogen?

U kunt zien dat plastic artikelen, zoals Tupperware, na een droogcyclus nog waterresten hebben. Dit komt doordat kunststoffen “hydrofoob” zijn – dit betekent dat ze minder snel water aantrekken en er langer over doen om te drogen in vergelijking met glazen oppervlakken. Schrik niet als er na het gebruik van spoelglansmiddel nog parelend water op uw plastic achterblijft – dit is vrij normaal en brengt geen schade toe aan uw plastic voorwerpen.

Is azijn een doeltreffend natuurlijk alternatief voor spoelglansmiddel?

Veel gebruikers van vaatwasmachines vragen zich af of zij witte azijn als spoelglansmiddel kunnen vervangen voor een natuurlijk, goedkoop alternatief. In dit geval is witte azijn met een zuurtegraad van 5% of minder een geschikte vervanger voor het spoelglansmiddel, althans als het gaat om watervlekken en beter drogen. Azijn maakt uw vaat echter niet glanzender, zoals het glansspoelmiddel dat wel kan. Als u de allerbeste afwaskwaliteit en glans voor uw glaswerk wilt, raden wij u aan een glansspoelmiddel in uw vaatwasser te gebruiken.

Wat is onze aanbeveling?

Op basis van alle beschikbare gegevens en ons onderzoek bevelen wij het gebruik van een spoelglansmiddel in elke moderne vaatwasser ten zeerste aan. Het is veilig voor de vaat, verbetert de droogwerking, vermindert watervlekken en etsen, en zorgt voor een prachtige glans op uw vaatwerk. Alle producten op onze ranglijst van beste vaatwassers bevelen het gebruik van een spoelglansmiddel aan.

Het meest consequent effectieve spoelglansmiddel dat we hebben getest komt van Miele. Miele-vaatwassers worden beschouwd als de beste in hun klasse en het bedrijf wil de reinigingsprestaties niet in gevaar brengen. Daarom raden wij u aan Miele-vaatwasmiddelen, -zout en -reinigers te testen, zelfs als u niet in het bezit bent van een van hun vaatwassers.

U kunt het Miele-spoelglansmiddel bij Amazon kopen. De prijs varieert meestal tussen $13 en $16.

FAQs

Raadt u een bepaalde vaatwasser aan voor de beste droogprestaties?

Het kiezen van een vaatwasser is niet triviaal. Naast de droogprestaties zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de reinigingscapaciteit. We hebben al deze factoren behandeld in onze laatste gids voor het kiezen van de beste vaatwasser.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 2 maart 2017. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts