10 Voedsel dat smaakloos is

Met zoveel eetbare ingrediënten die op grote schaal worden verbouwd en verkocht is er een bijna eindeloos aantal combinaties mogelijk om heerlijke maaltijden te maken.

Sommige van de ingrediënten die we gebruiken in de gerechten die we koken zijn bedoeld om de smaak van het gerecht te verbeteren of te veranderen. Hieronder vallen dingen als chilipeper, kool en sardines, allemaal voedingsmiddelen met zeer uitgesproken en overweldigende smaken.

Veel voedingsmiddelen hebben beduidend minder uitgesproken smaken en worden vaak gebruikt om de textuur van een maaltijd te verbeteren in plaats van de smaak ervan te verbeteren.

Veel van deze voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt als gewone basis voor een stoofpot, saus of curry. Sommige worden gebruikt als hoofdingrediënt, maar worden gekookt met specerijen en andere scherpe, smaakvolle ingrediënten waarvan ze eigenschappen kunnen opnemen om hun smaak te verbeteren.

Vandaag hebben we voor u een lijst van tien voedingsmiddelen die op zichzelf misschien niet het beste smaken, maar veel kunnen toevoegen aan de gerechten waarin ze voorkomen. We zullen ook kijken hoe elk van deze ingrediënten het beste werkt in een maaltijd.

Tofu

Tofu wordt gemaakt van gestolde sojamelk en heeft een zachte, gladde textuur en een zeer milde smaak. Het wordt soms rauw en puur gegeten, maar nooit zonder een of andere saus ernaast of erover gegoten.

Op zichzelf heeft tofu een delicate gefermenteerde sojasmaak, maar het is niet iets dat je smaakpapillen zal overweldigen en waarschijnlijk na een paar happen zou gaan vervelen.

Tofu absorbeert alle marinades of sauzen waarin het wordt geweekt en behoudt die smaken nadat het is gebakken. Het wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten en noedelgerechten of als voorgerecht.

Dankzij zijn romigheid wordt tofu vaak gebruikt in veganistische desserts ter vervanging van ingrediënten als roomkaas.

Aardappelen

Aardappelen zijn misschien een vreemd item om te zien op een lijst van smaakloos voedsel, omdat ze, als ze gebakken en gekruid zijn, een super populair, toegeeflijk gerecht zijn waarvan veel mensen de smaak heerlijk vinden.

Lees ook:   In Welke Kauwgom Zit Geen Sorbitol?

Als je echter gewone, gekookte aardappelen zou krijgen zonder een likje zout erop, zou je misschien niet dezelfde plezierige ervaring hebben met het eten ervan.

Aardappelen worden vaak toegevoegd aan soepen en stoofschotels en ze absorberen gemakkelijk de smaak van het gerecht waarin ze worden gekookt. Ze worden ook vaak gepureerd met boter en/of room.

Avocado

Avocado is een populair ingrediënt om op toast te smeren of in een salade te snijden. Het staat bekend om zijn unieke, romige textuur en milde smaak. Het is technisch gezien een vrucht, maar het is een voedsel dat noch zoet noch hartig is, waardoor het een zeer veelzijdig ingrediënt is om mee te koken.

Een populaire manier om avocado te gebruiken is door het te pureren met ingrediënten als jalapeno, limoen, pepers en koriander om guacamole te maken. Het gaat ook heel goed samen met cacao om heerlijke veganistische desserts te maken, zoals chocolademousse of brownies.

Spinazie

Spinazie is een bladgroen dat vaak wordt gebruikt in salades en sappen of smoothies vanwege de grote gezondheidsvoordelen en vitaminen. Het heeft wel een bittere smaak (als het rijp is) maar niet de pittige scherpte van rucola of de knapperige zoetheid van ijsbergsla.

Spinazie wordt vaak geroosterd met uien en kruiden en gebruikt als vulling voor gerechten zoals quiche of gebakken hapjes zoals empanadas. Op zichzelf heeft spinazie een droge, dikke textuur en een ondermaatse smaak, zodat het zelden wordt gegeten zonder begeleiding van andere ingrediënten.

Quinoa

Quinoa is een uiterst krachtig gezondheidsvoedsel omdat het alle negen aminozuren bevat die het menselijk lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het is geen voedsel met veel smaak, maar het wordt niet echt op zichzelf gegeten.

Quinoa is een graan, dus wordt het vaak gebruikt als gezonder alternatief voor rijst of pasta. Het kan ook worden toegevoegd aan soepen of stoofschotels om substantie toe te voegen en neemt gemakkelijk de smaak aan van de ingrediënten waarmee het wordt gekookt.

Lees ook:   Dit zijn de 10 lekkerste smaakcombinaties voor brood uit de broodbakmachine

Haver

Haver is een graankorrel die veel antioxidanten en mineralen bevat en veel gebruikt wordt voor menselijke consumptie en veevoer. Ze hebben niet veel smaak en worden vaak naast veel andere ingrediënten gegeten.

Gerolde haver kan rauw worden gegeten, maar ze worden meestal gekookt in water of melk om havermout te maken, die dan wordt geserveerd met fruit, noten, en gezoet met suiker of ahornsiroop. Haver kan ook worden toegevoegd aan diverse desserts zoals koekjes of worden gebruikt om taartkorst te maken.

Pruimen

Pruimen worden gemaakt door pruimen te drogen, een proces dat de vruchten ontdoet van hun sappen en zoetheid, waardoor ze in wezen smaakloos zijn. Ze zijn rijk aan vitaminen, antioxidanten en vezels, wat betekent dat ze geweldig zijn voor je spijsvertering en darmgezondheid.

Pruimen worden vaak gebruikt zoals andere gedroogde vruchten en toegevoegd aan ontbijt havermout of granola en gemengd met noten om een voedzame trail mix te maken. Ze kunnen ook tot sap worden verwerkt of tot compote worden gestoofd.

Chia zaden

Chia zaden hebben geen smaak omdat ze een zaadje zijn en worden meestal niet uit zichzelf gegeten. Wanneer ze geweekt worden in water of andere vloeistoffen, worden chia zaden groter en gelatineus.

Door hun unieke textuur zijn chiazaden een interessante toevoeging aan sappen en smoothies en ontbijtkommen. Ze zorgen ook voor een geweldige en eenvoudige pudding waarvoor slechts één deel chiazaadjes en 3 delen melk naar keuze nodig zijn. Door hun textuur zijn ze ook een prima eivervanger.

Lijnzaad

Vlaszaden hebben natuurlijke olie in zich die zorgt voor een lichte bitterheid, maar ze zijn over het algemeen smaakloos. Lijnzaad is een prachtige bron van vezels en andere voedingsstoffen en wordt daarom vaak toegevoegd aan smoothies en proteïneshakes.

Door hun kleverige consistentie wanneer ze in water worden geweekt, vormen lijnzaadjes ook een geweldige eivervanger in veganistische baksels.

Oesters

Oesters worden beschouwd als chic eten en worden vaak gecombineerd met wijn, dus het is verrassend om ze te zien als smaakloos voedsel. De ervaring van het eten van oesters ligt echter meer in hun textuur en de manier waarop ze worden geserveerd dan in hun smaak.

Lees ook:   Muisuitwerpselen uit tapijt verwijderen

Oesters worden meestal rauw geserveerd met een drupje citroensap en direct uit de schelp geslurpt. Hoewel ze misschien niet de meest uitgesproken smaak hebben, is de aantrekkingskracht van oesters groot, omdat ze zeer uniek zijn en een veelheid aan gezondheidsvoordelen bieden.

Waarom zijn sommige voedingsmiddelen smaakloos?

Smaak is grotendeels een subjectieve ervaring. Veel mensen zijn bijvoorbeeld dol op de smaak van koriander en vinden dat het de gerechten waaraan het wordt toegevoegd verheft, terwijl sommige mensen de smaak haten en zeggen dat het hen aan zeep doet denken.

Iedereen heeft een andere ervaring van hoe voedsel hem of haar smaakt, maar het valt niet te ontkennen dat sommige voedingsmiddelen nu eenmaal sterkere smaken hebben dan andere.

De smaak van voedsel kan door vele factoren worden beïnvloed. De geur is een van de belangrijkste. Voedingsmiddelen die sterker geparfumeerd zijn, zullen doorgaans een sterkere smaak hebben dan die welke nergens naar ruiken, wat het geval is voor de meeste voedingsmiddelen die we hierboven hebben opgesomd.

Dit is ook de reden waarom je, als je ziek bent en je neus gevuld is, kunt merken dat voedsel wat flauwer smaakt.

Welk smakeloos voedsel wordt regelmatig gegeten?

Alle voedingsmiddelen op onze lijst zijn dingen die regelmatig worden gegeten. Ook al worden ze als “smaakloos” beschouwd, al deze voedingsmiddelen zijn populaire toevoegingen aan of de sterren van veel verschillende maaltijden.

Avocado, bijvoorbeeld, is een belangrijk voedingsmiddel in mijn eigen dieet en ik eet het in verschillende vormen bijna elke dag. Haver wordt door veel mensen ook regelmatig als ontbijt gegeten.

Aardappelen zijn, zoals ik al zei, een geliefd voedsel en een hoofdvoedsel in veel culturen omdat ze goed vullen en goed combineren met smaakvoller voedsel zoals vlees en groenten.

Tofu wordt gebruikt in zoveel verschillende recepten in Oost-Aziatische culturen en wordt veel gebruikt in de veganistische keuken omdat het een goede bron van eiwitten is.

Delen is geven!