Wusthof messen kopen, aanbieding en review


Wusthof-messen zijn een van de bekendste en meest vertrouwde in het keukenmessen-universum. Als u een willekeurige keukenvoorraadwinkel van Macy’s tot Sur La Table betreedt, ziet u de naam “Wusthof” dansen uit de ingeglaasde wandkasten. Als u een kijkje neemt in een professionele keuken, en de kans is groot dat u iemand een julienne ziet snijden met een Wusthof-mes.
wusthof messen
De Wusthof-messen, die sinds 1814 in Solingen (Duitsland) worden vervaardigd, hebben samen met de andere grote Duitse fabrikant Henckels de verkoop van messen over de hele wereld de afgelopen 50 jaar nagenoeg gedomineerd. En er is een goede reden (anders dan slimme marketing) – ze zijn goed gemaakt met een zeer hoge knipoog naar kwaliteit. Wusthof is trots op zijn niet aflatende streven naar uitmuntendheid. Natuurlijk kan het geen kwaad dat het bedrijf momenteel wordt geleid door Viola en Harald Wüsthof, de zevende generatie van dezelfde Wusthof-familie die het bedrijf 200 jaar geleden heeft opgericht!

Dit alles gezegd hebbende, is er een zeer belangrijk voorbehoud te maken: Wusthof maakt nogal wat lijnen/modellen van messen. En wie het meest wil profiteren van wat het merk te bieden heeft, moet zich houden aan de gesmede lijnen (in tegenstelling tot de gestempelde) en zich volledig bewust zijn van wat die lijnen zijn.

Wusthof Messen-Gesmeedde en gestempelde

Gesmeedde messen

Gestempelde (Lasergesneden) messen

Nogmaals, de gesmede messen van Wusthof zijn wat ik aanbeveel en waar ik me in dit artikel op zal concentreren. Dus, tenzij anders vermeld, heb ik het altijd over hun gesmede messen.

Gesmeed VS. gestempeld. Een gesmeed mes is gemaakt van staal dat is verhit en gehamerd en nog wat meer gehamerd, om de moleculaire structuur opnieuw uit te lijnen en het sterker en veerkrachtiger te maken. Terwijl een gestempeld mes letterlijk uit een rol staal wordt gestempeld en het dus aan dit versterkingsproces ontbreekt. Met moderne productietechnieken zijn de lijnen nu vervaagd. Maar in het geval van Wusthof zijn de gesmede messen van hogere kwaliteit en blijven ze langer scherp.

Wusthof Messen-Hoe worden ze gemaakt

Wusthof messen gebruiken allemaal dezelfde X50CrMoV15 roestvrij staal – met toegevoegde molybdeen en vanadium om hun hardheid, duurzaamheid en weerstand tegen corrosie te verbeteren. Er is niets ongewoons aan dit staal, maar het is taai en zal zeker niet roesten. Elk mes is gesmeed uit één enkel stuk staal, het lemmet en het handvat uit één massief stuk, dus ze zijn allemaal volwaardig (één stuk staal van het uiteinde tot de hiel). De messen zijn warmtebehandeld tot een Rockwell hardheid van 58, wat de norm is voor messen in Duitse stijl. Tot slot zijn ze allemaal geslepen (met enkele opvallende uitzonderingen) tot een hoek van 14 graden per kant. Dit is veel scherper dan de Duitse messen die vroeger werden geslepen (ongeveer 22 graden) en toont de invloed van de Japanse invasie.

Lees hoe u een goed koksmes kunt kopen om meer te weten te komen over de tang- en andere keukenmessenterminologie.

Dit recept voor het maken van messen zorgt voor een duurzaam lemmet dat bestand is tegen veel stress en toch niet spaart en een scherpe rand behoudt voor een respectabele hoeveelheid tijd. Het kan niet helemaal tippen aan de zinderende scherpte van veel Japanse messen die meestal gemaakt zijn van staal met een hoger koolstofgehalte. Maar voor een thuiskeuken (en de meeste professionals ook) is het meer dan scherp genoeg. Bovendien vereist het niet het onderhoud en de waakzaamheid die veel Japanse messen vereisen.

Wat belangrijk is om te onthouden over Wusthof is dat alle verschillende lijnen (gesmeed, dat wil zeggen) hetzelfde productieproces hebben, hetzelfde gesmede mes in de kern. Maar ze zijn op maat gemaakt in een verscheidenheid aan stijlen die zich van elkaar onderscheiden door hun handgrepen en hun evenwicht en gevoel. (Links: Blanken die Wusthof Classic koksmessen worden.) Dus als je in de stemming bent om te spetteren en $200 uit te geven aan een Ikon koksmes met een Blackwood handvat (een prachtig mes), begrijp dan dat het extra geld dat je uitgeeft naar het handvat en het gevoel gaat, niet naar de techniek van het lemmet. En begrijp dat een Wusthof Classic chef-kok (die 70 dollar minder kost) net zo moeiteloos door een wortel moet snijden als de Ikon Blackwood, zijn rand net zo goed moet vasthouden, net zo’n lange levenscyclus moet hebben. Hetzelfde geldt voor de Classic Ikon, de Grand Prix II, et al. De messen moeten allemaal op dezelfde manier presteren.

Er is één milde uitzondering op deze regel: de Japanse hybride modellen (binnen elke lijn). De santoku, nakiri en chai dao zijn allemaal iets dunner dan het corresponderende koksmes en zijn geslepen tot 10 graden per kant (in plaats van 14). Dit geldt zowel voor de Klassieke als voor de Ikon-versie van deze messen en maakt het mogelijk om met iets minder weerstand door het voedsel te glijden.

PEtec (precisietechnologie) Wusthof’s gepatenteerde systeem van high-tech slijpen dat garandeert dat elk mes dat de fabrieksvloer verlaat, is geslepen naar hun specificaties. Door het meten met lasers en het gebruik van robots om het slijpen te doen, is het de bedoeling dat elk lemmet gelijkmatig wordt geslepen van punt tot hiel en dat er consistentie is van mes tot mes. Dit zou vermoeiend zijn om te controleren, maar mijn indruk is dat als je een mes met een gegarandeerde scherpe rand uit de doos wilt hebben, je kansen goed zijn bij Wusthof.

Wusthof Messen – Aanbevolen modellen

Voor het doel van dit artikel (en omdat we overspoeld worden met messen), ga ik me richten op 8-inch koksmessen en hun Aziatische tegenhangers. Maar met elk koksmes geef ik u een momentopname van wat andere messen in die stijl/verzameling komen.

Om te beoordelen: Alle messen zijn gesmeed uit hetzelfde staal. Ze zitten allemaal vol. Ze zijn allemaal gehard tot 58 HRC (Rockwell hardheid), en alle, behalve de Aziatische hybriden, zijn geslepen tot 14 graden per kant.

Messen prijzen. Omdat de prijzen van veel keukenmessen van bekende merken wild kunnen schommelen – soms wel 50 procent – begrijp dan dat mijn citaten een balpenning moeten zijn. Maar als u op de link naar de website van de verkoper klikt, krijgt u daar de exacte actuele prijs.

Wusthof Japanse Style Messen – Aanbevolen modellen

Hoewel ik deze Japans aandoende messen hierboven al heb aangeraakt (in mijn inkapselingen van collecties), denk ik dat het belangrijk is om ze in de schijnwerpers te zetten omdat ze zo vreselijk nuttig zijn. En velen ontdekken dat ze een verlangen hebben naar de iets mindere lengte en gewicht van deze stijl van messen ten opzichte van het traditionele koksmes.

Wusthof’s messen in Japanse stijl zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee maten, 5 inch en 7 inch. Ik raad de 7-inch aan omdat deze het dichtst bij een 8-inch chef-kok ligt en de meeste keukentaken aankan. Voor mij is een 5-inch een beetje te klein om mijn go-to knife te zijn. Maar als klein werkt voor jou, dan heb je opties.

Zoals de koksmessen hierboven, zijn de messen allemaal gesmeed, volle tang, en gaan door hetzelfde rigoureuze productieproces, het enige verschil is dat ze 1) iets dunner, en 2) geslepen in een 10-graden hoek in plaats van 14. Wat betekent dat? Verbeterde scherpte, deze baby’s kunnen snijden!

Wusthof Messensets en Messenblokken-Sets – Aanbevelingen

Keukenmessensets zijn altijd lastig omdat het bijna onmogelijk is om precies die messen te krijgen die je wilt. U krijgt steevast een mes (of honen van staal of keukenscharen) dat u niet echt nodig hebt – het 6-inch utility mes is de klassieke boosdoener. (Hoewel ik na 20 jaar van verwaarlozing eindelijk een paar toepassingen voor de mijne heb gevonden. Woo-hoo!)

Desalniettemin kan een messenset het doel dienen om uw keuken met een troep messen te starten zonder dat u door een uitputtende reeks van koopbeslissingen moet gaan. En het kan ook een heleboel spetteren als een geschenk. Dus sets hebben hun plaats. (Let op: Als uw messenset niet met een blok wordt geleverd, moet u er een kopen, of een messenopbergschuiflade, of in ieder geval enkele mesovertrekken. Bescherm die randen!)

Hier is de routekaart: Eerst ga ik de messencollecties onderverdelen in drie basiscategorieën: 1) Tweedelige koksmessensets en paringmesjes, 2) Middelgrote sets, en 3) Volle sets. Vervolgens zal ik me binnen elke categorie concentreren op de zes Wusthof-messenlijnen die ik hierboven heb aanbevolen, waarbij ik setjes/blokken aanraak die het overwegen waard zijn, en een aantal onderscheidingen maak.

Oh, een ander belangrijk detail. Het feit dat een Wusthof messenset niet in deze lijst voorkomt, betekent niet dat ik het niet zou aanbevelen. Dit is geen definitieve lijst, maar een staaltje van sets om te overwegen met wat nuttige richtlijnen.

Op je plaats, ga, ga!

DE KERN DRIE Een kale keuken kan zich redden met slechts drie essentiële messen. Nieuwsgierig? Kijk eens naar Hoeveel messen heb je echt nodig?

Wusthof Chef en paren Sets

Dit is mijn favoriete type mes dat ik kan aanbevelen omdat je twee van de drie kernmessen in elke keuken zou moeten hebben: een chef-kok en een schilmesje. Zuivere spieren, geen vet.

De sets hieronder zijn voorzien van een 8-inch chef-kok en een 3 1/2-deelnemend mes. Een 8-inch koksmes is de standaard voor thuiskeukens en er is een reden waarom-het is groot, maar niet te groot. Deze sets lopen van ongeveer $120 tot $200. Er zijn goedkopere koksmessensets met 6-inch koksmessen. Maar tenzij je zeker weet dat je een kortere chef wilt, raad ik ze niet aan.

Wusthof Medium-Size Mesensets

Als je de kernmessen nodig hebt voor een thuiskeuken en je wilt dat ze er allemaal hetzelfde uitzien en in hun eigen blok passen, dan is dit het type set waar je naar op zoek bent. Meestal zal het komen in dezelfde configuratie: paring, chef-kok, brood, hulpprogramma, scharen, honen van staal, blok. Je kunt vaak verschillende soorten hout vinden voor het blok, Acacia is mijn persoonlijke favoriet.

Wusthof Grote Messenreeksen

Deze jumbo messensets definiëren “prijzig” en zijn een beetje overdreven. Een van de belangrijkste elementen die de prijs opdrijven zijn de steakmessen. Wie echt hunkert naar gesmede, hoogwaardige steakmessen samen met hun keukenmessen zal moeten poneren.

Biefstukmessen als aanvulling – als je het budget hebt, geniet van het koken, en meer dan één kok in je keuken hebt (zoals ons huis), zul je de extra messen waarschijnlijk goed van pas komen. Vooral bij speciale gelegenheden en knapperige kooktijden zoals feestdagen en grote diners.

Wusthof Biefstukmessen-sets-Aanbevelingen

Ik moet toegeven, ik ben geen grote fan van het betalen van een premie voor biefstukmessen. De meesten van ons gebruiken ze niet vaak genoeg voor hun scherpte. Ze moeten er gewoon mooi uitzien en redelijk goed snijden. Dus, in dit ene geval, ben ik geen voorstander van het aanbevelen van alleen de premium Wusthof gesmede lijnen (Classic, Ikon, Grand Prix) voor een steakmessenset.

Hieronder volgt een staaltje van sets die zowel de kwaliteit van de messen als de stijl, de pasvorm en de afwerking bestrijken. Naar mijn mening kan ieder van hen het werk doen.

Wusthof conclussie

Ik hoop dat je een succesvolle tour door de wereld van Wusthof hebt gehad! Ik heb geprobeerd je een routekaart te geven waar je steeds weer naar terug kunt keren als je je verloren voelt. Maak je geen zorgen als het op dit moment allemaal als een waas aanvoelt. Onthoud gewoon dit ene, belangrijkste, ding-stick naar de gesmede lijnen. Daar ligt de reputatie van Wusthof.

Recent Posts