iRobot Roombas: De complete koopgidsen elk model uitgelegd Elk Model Uitgelegd

Wat dacht je ervan om de iRobot Roomba de schoonmaak te laten doen? Deze autonome stofzuiger verwijdert stof en vuil uit het hele huis. Hij is stil en reinigt discreet alle vloeren, tapijten en vloerkleden. Voor meer prestaties, vertrouw op de iRobot Roomba 980. Deze aangesloten robotstofzuiger kan op afstand worden bediend en is programmeerbaar per week! En met de Roomba e5 en Irobot Roomba i7 en de nieuwste Roomba J7-robotstofzuiger bent u altijd goed bezig.

iRobot Roomba 966
iRobot Roomba 966

iRobot Roomba 960
iRobot Roomba 960

iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba 980
Roomba 980

iRobot Roomba i7
iRobot Roomba i7

iRobot Roomba 676
iRobot Roomba 676

iRobot Roomba 981
iRobot Roomba 981

iRobot Roomba 671

iRobot Roomba e5
iRobot Roomba E5

iRobot Roomba i3

iRobot Roomba i3+
iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba Combo
iRobot Roomba Combo

iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+

iRobot Roomba j7+
Irobot Roomba J7 Plus

iRobot Roomba j7

iRobot Roomba 605
iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 606

iRobot Roomba 976

iRobot Roomba e6

iRobot Roomba 698

Het gebruik van een robotstofzuiger biedt vele voordelen. Terwijl het noodzakelijk is een bezem en een dweil te gebruiken om uw huis schoon te maken, kunt u vandaag sommige van deze huishoudelijke taken delegeren aan een robot. In de loop der jaren hebben toonaangevende merken krachtige technologieën en machines ontwikkeld die in staat zijn de vloeren autonoom te reinigen dankzij geïntegreerde borstels en sensoren.

Het merk iRobot, een van de bekendste en meest emblematische merken in de sector van de huishoudelijke robots, heeft een bijzonder innoverend assortiment robotstofzuigers ontworpen.

Roomba-robotstofzuigers zijn allemaal uitgerust met iAdapt-functionaliteit, waarmee ze zich autonoom door een kamer, onder en rond meubels kunnen bewegen. Dit navigatiesysteem detecteert ook openingen, zoals trappen, om te voorkomen dat de machine valt.

De Roomba-stofzuigers maken gebruik van een schoonmaakproces in drie fasen om stof, vuil en haar van uw harde vloeren en tapijten te verwijderen. De twee multivlakkenborstels, de zijborstel en het zuigsysteem verwijderen het vuil grondig.

De Dirt Detect-technologie, waarmee Roomba-stofzuigers zijn uitgerust, werkt met sensoren die de machine vertellen waar de vuilste plekken zijn, zodat deze de schoonmaakactie kan intensiveren.

Om u te helpen uw keuze te maken en modellen te vergelijken, kunt u de beschikbare productbladen raadplegen. Ze geven een lijst van alle kenmerken van elke machine, alsook beoordelingen van klanten.

Welke iRobot robotstofzuiger is de beste?

De iRobot Roomba robotstofzuigers behoren tot de beste modellen in onze vergelijking. De Amerikaanse marktleider biedt een brede waaier van robots aan met verschillende technische specificaties en prijsniveaus. Hier zijn de beste modellen van de fabrikant.

 • iRobot Roomba s9+
 • iRobot Roomba i7+
 • iRobot Roomba 981 – Prijs/kwaliteit
 • iRobot Roomba i3+
 • iRobot Roomba i3
 • iRobot Roomba e5

Wat moet je opltten bij een Roomba

Vierkante oppervlakte

De grootte en het aantal vierkante meter van uw huis spelen een belangrijke rol bij de keuze van de juiste Roomba. Een kleiner huis of appartement heeft geen Roomba nodig met de langste batterijlevensduur of de grootste stofbak die beschikbaar is, maar een groter huis misschien wel. Naast hoe lang een model zijn lading kan vasthouden en hoeveel vuil het aan boord kan houden, moet u ook rekening houden met de vraag of het model een functie heeft voor het zelf legen, die mogelijk afzonderlijk moet worden aangeschaft.

Vloeroppervlak

De meeste Roombas kunnen zich automatisch aanpassen aan veranderingen in vloeroppervlak, maar u zult er een moeten hebben met een bijzonder krachtige zuigkracht (en misschien een stofbak met een grotere capaciteit) als u er kamers met tapijt mee wilt schoonmaken, aangezien er op hoogpolige oppervlakken waarschijnlijk meer vuil en stof zal worden meegevoerd. Als uw huis echter voornamelijk harde vloeren heeft, zoek dan naar een model met rubberen borstels, die het verspreiden van vuil voorkomen en vuil op tegels en hardhout opvangen.

Slimme mogelijkheden

Nieuwere en meer geavanceerde Roombas zijn voorzien van toeters en bellen zoals het in kaart brengen van het huis, adaptieve technologie en app- en smart home-apparaatintegraties. Deze functies geven u een beter idee van hoe uw Roomba uw huis schoonmaakt en zorgen voor een meer geavanceerde gebruikerservaring. Als u alleen een apparaat wilt dat uw vloeren schoonmaakt terwijl u andere taken uitvoert, zijn deze functies misschien minder belangrijk.

Navigatie en cartografie

Alle Roombas zijn uitgerust met obstakelsensoren en kunnen zones met vuil en puin detecteren, maar duurdere modellen beschikken over meer geavanceerde navigatie- en kaartsystemen. Sommige maken gebruik van virtuele muurbarrières om zich te concentreren op bepaalde schoonmaakzones, en andere kunnen een volledig huis in kaart brengen, dat vervolgens kan worden gebruikt om schoonmaakzones te specificeren via een downloadbare app.

Gebruikers kunnen specifieke gebieden namen geven zoals “woonkamer” of “keuken” voor aangepaste schema’s en stemactivatie. Als er bijvoorbeeld kruimels onder de keukentafel liggen, kunnen gebruikers hun Roomba vertellen dat hij “onder de keukentafel moet schoonmaken”. Gebieden in huis waar kinderen of huisdieren kunnen spelen, kunnen worden ingesteld als “verboden gebied”. Met de “clean map reports” van de stofzuiger kan de gebruiker zien waar de Roomba heeft schoongemaakt en hoe lang.

Zuigkracht

Alle iRobot-stofzuigers maken gebruik van een drietrapsreinigingssysteem om vuil en afval los te maken, op te tillen en op te zuigen, maar de zuigkracht varieert afhankelijk van de Roomba. De duurdere modellen hebben de grootste zuigkracht. De i7 heeft bijvoorbeeld 10 keer zoveel zuigkracht als de 600-serie; gebruikers die een grotere schoonmaakbeurt willen, kunnen dus het beste een model kiezen dat hieraan voldoet.

Een Roomba zal echter niet de kracht van een standaardstofzuiger evenaren of vervangen. De zuigkracht is niet opgewassen tegen deze grotere apparaten, en het verzamelde vuil wordt in een kleine interne bak met beperkte stofbakcapaciteit gezogen.

Reinigingspatroon

Aangezien de meeste kamers meubels en voorwerpen hebben die overal verspreid staan, kunnen de beste robotstofzuigers het schoonmaakpatroon intern in kaart brengen en dienovereenkomstig aanpassen. Roomba’s met camera’s en mapping leren de omgeving en mogelijke obstakels kennen, en gebruiken die gegevens om adaptieve schoonmaakpatronen te creëren. Roomba’s zonder camera’s en slimme mapping vertrouwen op sensoren om hun weg te voelen, en bewegen zich in nette rijen om schoon te maken.

Roomba’s gebruiken “vuildetectie”-technologie om hun schoonmaakinspanningen te concentreren, zodat een eenheid langer in een bepaald gebied kan blijven tot de sensoren minder deeltjes detecteren. De modellen hebben verschillende plaatsing van de sensoren en zullen daarom verschillend bewegen. Robots met de sensoren aan de achterkant zullen heen en weer bewegen bij het detecteren van vuil, terwijl robots met alleen de voorste sensoren in een meer cirkelvormig patroon bewegen.

De meeste robotstofzuigers zijn uitgerust met de multikamerreinigingsfuncties, waarmee het apparaat in zones kan reinigen in plaats van één kamer tegelijk. Een “randreinigingsmodus” zorgt ervoor dat stof en vuil langs de omtrek en rond meubels worden opgezogen. Sommige machines beschikken ook over aangepaste reinigingsvoorkeuren, waarmee de gebruiker de reinigingsmodi, de krachtinstellingen, het aantal reinigingsbeurten en de randreiniging kan aanpassen, allemaal via de app.

Vloeroppervlak

De meeste robotstofzuigers zijn gemaakt om bepaalde oppervlakken beter te reinigen dan andere. Over het algemeen zijn Roomba-stofzuigers echter het meest effectief in opgeruimde ruimten op vaste oppervlakken of op laag- tot middelhoogpolig tapijt. Shag en andere hoogpolige tapijten kunnen een te hoge drempel hebben voor de robot om er overheen te gaan, of de vezels kunnen de borstel verstoppen. Veel Roombas gaan probleemloos over van tapijt naar vaste vloerbedekking zoals hardhout of tegels; wie echter dikker tapijt heeft, kan beter kiezen voor opties met een grotere zuigkracht, een grotere stofbak en een langere levensduur van de batterij. Sommige modellen hebben zelfs een geautomatiseerde hogere zuigstand voor dieptereiniging van tapijten.

Sommige opties werken effectiever bij donkere vloeren, waarschijnlijk doordat de klipsensoren het donker aanmerken als een drop-off. Voor harde oppervlakken produceert het bedrijf ook dweilrobots die ook slimme functies hebben om samen te werken met hun stofzuigende tegenhangers.

Batterijlevensduur

Net als andere snoerloze stofzuigers hebben de beste robotstofzuigers een verschillende werkingsduur, afhankelijk van de levensduur van de batterij. De levensduur van de batterij varieert van 60 minuten bij de basisversies tot ongeveer 120 minuten in het hogere segment. Als u wilt dat uw Roomba meer vierkante meters kan schoonmaken, kunt u het beste een model kiezen met een langere batterijlevensduur, of misschien twee robots om verschillende zones of vloeren te kunnen schoonmaken.

De zelfopladende functie maakt het gemakkelijk om de batterij op te laden als deze bijna leeg is. Voor de ultieme “hands-off”-ervaring kiest u een model met een functie “opladen en hervatten”.

Lees ook:   Siemens KI32LVFE0

Extra functies

Bij het kiezen van het model dat het beste bij uw schoonmaakbehoeften past, moet u rekening houden met een aantal extra functies. Een klittenvrije rol is vooral handig voor mensen met huisdieren, omdat de stofzuigers haren en ander vuil opzuigen zonder dat het vast komt te zitten in de borstels van de Roomba. Een andere nuttige extra voor gezinnen met huisdieren of mensen die gevoelig zijn voor allergenen is een hoogrendementsfilter dat huidschilfers, pollen, stofhaasjes en andere kleine deeltjes efficiënt kan opvangen.

De meeste robotstofzuigers hebben ook het voordeel van het compacte formaat en de lage hoogte voor het opzuigen van afval onder meubels. Voor wie gevoelig is voor lawaai, zijn Roomba’s over het algemeen stiller in gebruik dan de meeste standaardstofzuigers. De luidste modellen hebben een maximum van ongeveer 70 decibel, wat net iets luider is dan het gemiddelde gesprek.

Welke kenmerken hebben alle Roombas op deze lijst?

Hoewel elk Roomba-model zich onderscheidt van de andere Roomba-modellen door een aantal kenmerken, hebben alle Roombas op deze lijst een aantal kenmerken.

Ik zal deze kenmerken opnoemen en uitleggen waarom ze belangrijk zijn voor u als koper bij uw aankoop.

Drietraps reinigingssysteem

Het drietrapsreinigingssysteem is een gepatenteerde functie die in vrijwel elk iRobot Roomba-product is ingebouwd.

Het drietrapsreinigingssysteem op de Roomba combineert het gebruik van een veegborstel aan de rand, twee contra-roterende borstels onder de machine en een krachtige zuigmond die stof, vuil, haar en zelfs groot vuil van zowel tapijt als harde vloeren opzuigt.

Compatibiliteit met smartphone en stemassistent

De meeste Roomba-modellen, zo niet allemaal, zijn uitgerust met speciale slimme functies waarmee u uw Roomba-stofzuigers kunt verbinden met uw smartphone via de iRobot home-app. Alle Roomba’s zijn ook in staat om via Wi-Fi verbinding te maken met spraakassistent-technologieën zoals Amazon’s Alexa en Google Assistant.

Met deze slimme mogelijkheden kan de gebruiker zijn Roomba bedienen met de stem of met een simpele druk op een knop. Met de smartphone-app kunt u uw Roomba vanaf vrijwel elke locatie bedienen, de voortgang volgen en realtime updates ontvangen tijdens het schoonmaakproces.

Dock-opladers

Alle Roomba’s worden geleverd met een thuisdock waar de Roomba kan “parkeren” om uit te rusten en op te laden. Dit dock wordt aangesloten op een stopcontact in uw huis en levert stroom om de lithium-ionbatterij in uw Roomba op te laden.

Alle Roomba’s kunnen zelf naar het dock rijden als ze klaar zijn met schoonmaken en sommige kunnen zelfs herkennen dat de batterij bijna leeg is en teruggaan om snel op te laden voordat ze verder gaan.

Cliff Detect-technologie

Alle Roomba-modellen op onze lijst zijn uitgerust met een speciale klifdetectietechnologie die voorkomt dat uw stofzuiger van een trap in uw huis valt. Dit geeft u de gemoedsrust die u nodig hebt om uw stofzuiger zonder toezicht achter te laten, in de wetenschap dat deze veilig is voor schade en vallen.

roomba irobot robotstofzuiger

Specifieke Roomba-modellen vergeleken

Roomba e5 vs i3

De Roomba e5 en i3 zijn beide zeer vergelijkbare modellen met een vergelijkbare prijsstelling. Het belangrijkste verschil tussen de twee modellen ligt in hun slimme mogelijkheden. In vergelijking met elkaar is de e5 een veel meer standaardmodel, terwijl de i3 technologisch geavanceerder is. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen die we hebben gevonden tussen de twee:

 • De Roomba i3 heeft tot twee keer zoveel zuigkracht als de e5.
 • De e5 reinigt in een willekeurig patroon, terwijl de i3 intelligent en in nette rijen reinigt.
 • De e5 heeft een langere batterijlevensduur van 90 minuten per lading vergeleken met 75 minuten voor de i3.
 • Het opladen van de e5 duurt in totaal langer dan het opladen van de i3.
 • De i3 wordt geleverd met de oplaad- en hervatttechnologie, terwijl de e5 dat niet doet.

Beide modellen zijn volledig compatibel met smartphones en spraakassistenten en zijn geschikt voor alle vloertypen. Beide modellen werken geweldig voor eigenaren van huisdieren, maar ik geef de voorkeur aan de Roomba i3 vanwege de meer geavanceerde technologische functies en de hogere zuigkracht.

Roomba j7+ vs s9+

Zowel de Roomba j7 als de s9+ hebben alle technologische functies die bekend zijn onder de Roomba-stofzuigers, zoals smart mapping, spraakgestuurde technologie en gepersonaliseerde reiniging. Er zijn echter enkele verschillen:

 • De j7 bevat precisienavigatie, waardoor hij objecten of gevaren die zich op zijn pad bevinden kan detecteren en u hiervan op de hoogte kan stellen. Hij zal deze obstakels identificeren en vermijden, iets waartoe de s9+ niet in staat is.
 • De s9+ heeft 30 keer meer zuigkracht dan de j7 en kan tapijten en dikke vloerkleden dieper reinigen.
 • De s9+ beschikt over 3D-beeldvormingstechnologie om de indeling van uw huis te leren.
 • De s9+ wordt geleverd met een zelfreinigend oplaaddock, terwijl deze functie apart verkrijgbaar is voor de j7.

Over het geheel genomen hebben beide modellen unieke functies waardoor ze zich van elkaar onderscheiden. Ik raad de j7 aan voor gebruikers die huisdieren hebben, omdat deze het beste obstakel vermijdt, zodat u, uw huisdieren en uw huis veilig zijn voor het gevreesde probleem van botsend huisdierafval.

De s9+ is zeer geschikt voor mensen met een groot huis die zich geen zorgen willen maken over het regelmatig schoonmaken van de afvalemmer. De s9+ verwijdert zichzelf en het hoofdafvalpatroon in het laadstation hoeft 60 dagen lang niet te worden vervangen.

Roomba j7 vs i7

Zowel de j7 als de Roomba i7 zijn zeer vergelijkbare robotstofzuigers. Ze hebben allebei dezelfde zuigkracht, een batterijlevensduur van 90 minuten, spraakgestuurde technologie en imprint smart mapping. Er is echter één groot verschil dat voor u van doorslaggevend belang kan zijn, en dat heeft betrekking op hun obstakeldetectietechnologie:

 • De Roomba j7 is uitgerust met de Precision Vision-technologie, waarmee hij obstakels op zijn schoonmaakpad kan detecteren en vermijden, terwijl u via uw smartphone meldingen krijgt over deze obstakels. Via de app kunt u uw j7 vertellen wat hij met deze obstakels moet doen en of hij ze voor onbepaalde tijd moet vermijden.
 • De Roomba i7 is uitgerust met vSlam-technologie, die ervoor zorgt dat de Roomba niet tegen meubels en andere grote objecten botst; kleinere obstakels, zoals afval van huisdieren, worden echter niet gedetecteerd.
 • De Roomba j7 beschikt ook over meer smartphone-mogelijkheden, zoals een betere schoonmaakprestatie naarmate hij uw schoonmaakgewoonten leert.

In het algemeen raad ik de j7 aan boven elk ander model voor huisdiereigenaren vanwege de zeer ontwikkelde technologie voor obstakeldetectie. Geen enkel ander Roomba-model op de markt lijkt te kunnen tippen aan dit model als het gaat om deze mogelijkheid. Als u echter in een huis woont zonder huisdieren, is de Roomba i7 waarschijnlijk perfect voor u. Het interessante is dat, hoewel de j7 meer geavanceerde functies heeft dan de Roomba i7, de j7 betaalbaarder is dan de Roomba i7, wat een belangrijke factor kan zijn bij uw beslissing.

Roomba 980 vs 960

Zowel de Roomba 980 als de 960 zijn vergelijkbare robotstofzuigers met de mogelijkheid om meerdere kamers op meerdere verdiepingen van uw huis schoon te maken. Beide modellen zouden zeer geschikt zijn voor mensen met grotere huizen. Er zijn echter enkele verschillen die we moeten opmerken:

 • De 980 heeft 5 keer meer zuigkracht dan de 960, waardoor hij beter geschikt is voor dikke tapijten en vloerkleden.
 • De batterij van de 980 kan tot 120 minuten werken op een enkele lading, terwijl de batterij van de 960 75 minuten meegaat.
 • De 980 heeft twee virtuele wanden in vergelijking met de 960 met één virtuele wand.

Hoewel beide stofzuigers uitstekend schoonmaken, heeft de Roomba 980 een kleine voorsprong op de 960 door de grotere zuigkracht en het grotere batterijvermogen.

Roomba i3 vs 694

De Roomba 694 maakt deel uit van de 600-serie van iRobot, die hun basislijn van slimme robotstofzuigers vormt. Deze stofzuiger beschikt over alle noodzakelijke en slimme functies die de andere duurdere modellen wel hebben, maar mist een paar functies die de Roomba i3 wel heeft.

 • De i3 heeft 10 keer meer zuigkracht dan de 694, waardoor hij veel betrouwbaarder is in het verwijderen van vastzittend vuil en stof uit dikke tapijten.
 • De i3 heeft anti-klit rollers, die ervoor zorgen dat haar en ander vuil niet verstrikt raken in de rollers tijdens het schoonmaken. De 694 heeft deze functie niet.
 • De i3 heeft slimme navigatie, terwijl de 694 standaard navigatiefuncties heeft.
 • De 694 heeft een langere batterijlevensduur dan de i3, namelijk 90 minuten per enkele lading.
Lees ook:   Roborock S5 Max: vernieuwt zijn high-end robotstofzuiger

De Roomba 694 is veel betaalbaarder dan de i3, waardoor het een goede keuze is voor gebruikers die binnen een bepaald budget willen blijven. Voor zijn betaalbare prijs wordt hij ook geleverd met een grote verscheidenheid aan smartphone-functies en technologische mogelijkheden. De i3 is net een stapje beter in algemene schoonmaakprestaties in vergelijking met de 694; voor de totale prijs is er echter niet veel groot verschil tussen de twee, waardoor de 694 over het algemeen een meer betaalbare keuze is.

Roomba e5 vs e6

De Roomba e5 en e6 zijn zeer vergelijkbare modellen, bijna identiek in veel opzichten. Het grote verschil zit hem echter in een paar belangrijke kenmerken.

Beide modellen zijn standaard-Roombas met iAdapt-navigatie, wat niet de slimme navigatie is die sommige andere modellen hebben; het is eerder een navigatietype dat voorzichtig tegen objecten botst en zijn pad dienovereenkomstig aanpast.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen deze twee modellen die te maken hebben met het aantal virtuele wanden en hoogrendementsfilters waarmee ze worden geleverd.

Het e6-model is vrijwel hetzelfde als de e5, maar wordt geleverd met een extra virtuele muur om uw Roomba in en uit bepaalde kamers te houden. De e6 wordt ook geleverd met een extra filter. Bij de e5 wordt slechts één van deze extra’s geleverd. Dit is altijd wat het prijsverschil tussen de twee modellen bepaalt.

Over het geheel genomen raad ik beide modellen aan voor wie op zoek is naar een betaalbaar en effectief basismodel van de Roomba. Ik raad de e6 echter vooral aan voor mensen met een groter huis en verschillende kamers die de Roomba moet schoonmaken. De extra virtuele wand en filter die bij de e6 worden geleverd, komen snel van pas voor een huiseigenaar die een groot huis moet onderhouden.

Roomba e5 vs 692 vs 675

Voor deze Roomba-vergelijking kijken we naar drie verschillende Roomba-modellen: de e5 (het eerder besproken model), de 692 en de 675, die beide afkomstig zijn uit de 600-serie van iRobot, een van hun oudere series. We zullen de verschillen tussen de 692 en 675 hieronder in meer detail bespreken.

De 692 en 675 maken beide deel uit van de 600-serie van iRobot, een van hun oudere basisseries. Deze Roomba stofzuigers zijn geweldig en zullen de klus zeker goed klaren. De e5 is echter de nieuwe en verbeterde versie van de 600-serie, met een paar extra toeters en bellen die de Roomba’s zo geweldig maken.

Laten we hieronder ingaan op enkele van de belangrijkste verschillen:

 • Ten eerste is de e5 uitgerust met rubberen borstels, die zorgen voor een betere tractiecontrole, het verwijderen van vuil en het voorkomen van haarklitten. De 675 en 692 hebben standaard borstelharen, die al na een paar keer gebruik snel vol kunnen zitten met haren van huisdieren.
 • De e5 heeft ook een grotere stofbak, waardoor de Roomba meerdere keren kan schoonmaken voordat deze moet worden geleegd.
 • De e5 heeft een slim navigatiesysteem en virtuele muren, waardoor de Roomba in de kamer van uw keuze blijft en gemakkelijk door de kamer en de inhoud zoals meubels en andere obstakels kan navigeren, bijna alsof hij zelf ogen heeft.
 • De 675 en 692 hebben een meer standaard navigatiesysteem met een zachte bumper die tegen objecten botst en de Roomba het signaal geeft om zichzelf te corrigeren en naar een ander gebied te gaan. Dit type navigatiesysteem kan gemiste plekken achterlaten.
 • De 675 en 692 hebben een iets langere batterijlevensduur dan de e5, waarschijnlijk omdat ze geen slimme navigatie gebruiken tijdens het gebruik.

Hoewel beide soorten Roombas geweldig zijn, raden we aan iets meer uit te geven voor de Roomba e5, die op de lange termijn veel meer biedt. U zult zo dankbaar zijn voor het slimme navigatiesysteem en de mogelijkheid om uw Roomba zelf zijn werk te laten doen terwijl u wat tijd voor uzelf of uw gezin besteedt. Bovendien levert de e5 gewoon betere schoonmaakprestaties, wat een van de belangrijkste overwegingen is bij de aankoop van een nieuwe Roomba.

Roomba 675 vs 692

Zowel de Roomba 675 als de 692 komen uit de 600-serie van iRobot, een vroege serie in de ontwikkeling van hun robotstofzuiger. Hoewel deze twee Roombas een veel algemenere reiniging bieden dan sommige nieuwere modellen van iRobot, mag de 600-serie zeker niet over het hoofd worden gezien.

Zowel de 675 als de 692 zijn zeer vergelijkbaar in zowel ontwerp als mogelijkheden. Sommigen zeggen zelfs dat de twee bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die u moet opmerken alvorens tot aankoop over te gaan:

 • Ten eerste is de 675 een iets ouder model, wat betekent dat u het waarschijnlijk in de uitverkoop of tegen een betere prijs kunt vinden in sommige gevallen.
 • De 675 heeft ook een ingebouwde draaggreep, wat handig is omdat zowel de 675 als de 692 niet over de imprint smart mapping beschikken die de nieuwere en duurdere modellen wel hebben. Dit betekent dat deze Roombas af en toe moeten worden gedragen wanneer ze vast komen te zitten of naar een andere plaats in het huis moeten worden verplaatst. De 692 heeft deze draagbeugel niet.
 • De 692 heeft een iets grotere stofbak, waardoor deze niet zo vaak geleegd hoeft te worden als de 675.

Hoewel beide Roomba-modellen een goede keuze zijn en een betaalbare en zeer waardevolle aanwinst voor uw huis vormen, raden we u aan de beproefde 675 te kiezen als u tussen de twee moet kiezen. De draagbeugel van de 675 is een geweldige functie en de extra stofbakcapaciteit van de 692 is net niet groot genoeg om een groot verschil te maken voor een hoger prijskaartje.

Hoe verhoudt de Roomba zich tot andere merken

Roomba vs Shark

Roomba en Shark zijn beide bekende fabrikanten van stofzuigers en schoonmaakmiddelen en beide bedrijven hebben hun versie van de beste robotstofzuigers op de markt gebracht. In tegenstelling tot Shark is iRobot echter al zijn hele bestaan actief in de robotstofzuigsector, waardoor ze een grote stap voorwaarts maken in algemene ervaring en expertise in vergelijking met Shark.

Na enkele jaren van ontwikkeling en marktonderzoek is Shark op de robotstofzuiger-bandwagon gesprongen en heeft het zijn versie van de Roomba gemaakt.

Hoewel zowel de Roomba als de Shark robotstofzuiger de klus klaren, wint de Roomba onze stem van de Shark vanwege de gespecialiseerde technologie zoals vuildetectie en de betere schoonmaakprestaties en bruikbaarheid.

Roomba vs Eufy

Zowel de Roomba als de Eufy deden rond dezelfde tijd hun intrede in de wereld van de robotstofzuigers. De Roomba is echter een veel bekender merk. Eufy-stofzuigers zijn zeer vergelijkbaar met de functies van de Roomba. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee fabrikanten.

 • Ten eerste heeft Eufy de neiging een versie te hebben van vrijwel elk Roomba-model dat er is. Elk model verschilt op zeer kleine punten en Eufy lijkt altijd een meer betaalbare prijs te hebben.
 • Roomba-stofzuigers staan bekend om hun technologie en lange levensduur, iets waar Eufy nog steeds achter probeert te komen. Hoewel hun stofzuigers dezelfde technologische kenmerken hebben als de Roomba, kan de stofzuiger zelf aan meer slijtage onderhevig zijn dan de Roomba.
 • De Eufy is eenvoudiger in het gebruik en veel modellen hebben zelfs een ingebouwde dweil voor een veel lagere prijs dan de Roomba-modellen met deze mogelijkheid.

Over het geheel genomen zouden beide merken uitstekend werken. Op de lange termijn echter, voor mensen met een groot huis en huisdieren, moeten we de Roomba opnieuw als winnaar aanwijzen. De Roomba kan gewoon niet worden verslagen voor deze hoge prestaties tegen haren en huidschilfers van huisdieren. De Eufy is misschien een betere keuze als u een specifieke kamer tegelijk wilt schoonmaken.

Roomba vs Roborock

Zowel Roomba als Roborock zijn uitstekende bedrijven die onvermoeibaar werken aan het perfectioneren van de robotstofzuiger. Hoewel elk bedrijf zijn sterke en zwakke punten heeft, zijn deze twee bedrijven qua prestaties zeer vergelijkbaar.

Er zijn echter een paar verschillen, waaronder het jaar waarin de bedrijven werden opgericht. De Roomba begon zijn reis in 1990, waardoor het een grote voorsprong had op Roborock, dat in 2014 werd opgericht. iRobot heeft meer algemene ervaring op dit gebied en heeft de kunst van het perfectioneren van zijn vak geleerd, wat een groot verschil kan maken in de algehele kwaliteit van het product.

Lees ook:   Heuts Goods - LUXE Airfryer Siliconen Bakje - Heteluchtfriteuseaccessoires - Airfryer accesoires - 20CM - Beige

Als het op prestaties aankomt, doen Roomba’s het over het algemeen veel beter dan de Roborocks als het op zuigkracht aankomt. De zuigkracht van een Roomba is gewoon niet te vergelijken.

De Roborock is echter bekender om zijn 2-in-1 stofzuig- en dweilsysteem. Dit is een geweldige functie voor wie twee klussen tegelijk wil doen. De Roomba heeft moeite gehad om deze functie te verbeteren, wat betekent dat de Roborock hier in het voordeel is.

Maar ondanks al deze bevindingen vinden wij de Roomba nog steeds de beste robotstofzuiger vanwege de slimme navigatie, smartphone-connectiviteit en algehele gebruiksvriendelijkheid.

Roomba vs Dyson

Dyson is een andere zeer bekende fabrikant van stofzuigers en andere schoonmaakproducten. Zij hebben, net als veel andere huishoudelijke apparaten bedrijven op de markt, een poging gewaagd om de markt van robotstofzuigers te betreden en hebben een bevredigende prestatie geleverd.

Terwijl Dyson een uitstekende stofzuiger produceert met de geweldige zuigkracht waar het bedrijf bekend om staat, blijft de Roomba groeien en zich ontwikkelen door voortdurend meer keuzes en opties voor de koper toe te voegen.

De Roomba’s hebben ook een rubberen borstel met dubbele werking waarmee vrijwel elk haar en elk stukje vuil in de eerste keer wordt opgezogen, in tegenstelling tot de borstelrollen van de Dyson.

Over het geheel genomen krijgt de Roomba nog steeds onze topstem omdat Dyson, hoewel een geweldig bedrijf, een aantal belangrijke functies mist als het gaat om hun robotstofzuiger, waaronder oplaad- en hervattingstechnologie.

Roomba vs Neato

Het belangrijkste verschil tussen de Roomba en de Neato is de algemene vorm. Zoals we weten, hebben alle Roombas een ronde vorm. De Neato heeft echter de vorm van een letter “D”, waardoor hij strak in hoeken en andere spleten past om vuil, stof en afval effectief te verwijderen.

Als u een huis hebt met veel krappe hoekjes, kunt u om die reden wellicht beter af zijn met een Neato dan met een Roomba.

Voor de rest zijn de twee vrijwel hetzelfde.

Roomba vs Deebot

Zowel de Roomba als de Deebot zijn in een aantal opzichten vergelijkbare stofzuigers. Er zijn echter een paar verschillen die belangrijk zijn om op te merken. Hoewel zowel de Roomba als de Deebot kunnen worden aangesloten op hun app-systeem, dat de “hub” wordt voor alle informatie over de status van uw stofzuigrobot, wordt aangenomen dat de iRobot Home-app van de Roomba veel beter en soepeler werkt dan de Deebot-app.

Hoewel dit voor sommige mensen misschien niet zo belangrijk is, kan het voor anderen de aankoop maken of breken. iRobot maakt het uiterst gemakkelijk en handig om overal ter wereld met één druk op de knop verbonden te blijven met uw stofzuiger.

Conclussie

Hoewel er veel opties op de markt zijn, moeten de beste robotstofzuigers van Roomba voldoen aan de behoeften van uw huis. Een van de beste opties is de iRobot Roomba i7+ met zijn reinigingscycli voor tapijten en harde vloeren, een looptijd van 90 minuten en een zuigkracht van 600 stofzuigers. Deze keuze heeft echter wel een hoog prijskaartje.

De iRobot Roomba 694 is een andere betaalbare optie die geschikt is voor kleinere huizen en ruimtes. Deze robot wordt geleverd met een veegborstel voor randen, adaptieve navigatie en een liftborstel voor meerdere oppervlakken. Maar houd er rekening mee dat de reinigingsbeurten van dit model minder zuigkracht hebben dan vergelijkbare modellen.

Hoe we de beste Roombas kozen

De juiste Roomba kan de dagelijkse schoonmaak automatisch, efficiënt en programmeerbaar maken, zodat uw schoonmaaksessies steeds minder tijd in beslag nemen. Met programmeerbare no-go zones door virtuele muurbarrières, kunt u deze robotstofzuigers vertrouwen om stof, huidschilfers van huisdieren en vuil schoon te maken terwijl u niet in huis bent.

Veel Roombas worden geleverd met de compatibele app of kunnen worden bediend via Alexa en Google Assistant. Elk van deze robotstofzuigers wordt ook geleverd met een oplaaddock voor automatisch opladen en een ruime stofbakcapaciteit. Select picks evacueren ook automatisch stof voor uw gemak.

Wat betreft speciale functies voor huisdiervriendelijke huizen, zijn veel van deze modellen uitgerust met borstels voor meerdere oppervlakken, lifttechnologie en D-vormige constructies om door hoeken te navigeren. Sommige modellen op de markt kunnen ook als dweil worden gebruikt voor extra veelzijdigheid, maar vereisen mogelijk het gebruik van een stofzuiger of een andere Roomba voor gebruik.

FAQ

Hoe maak ik een Roomba leeg?
U kunt de stofbak van uw Roomba verwijderen door op de ontgrendelknop of het lipje van de stofbak te drukken. Zo kunt u de bak optillen en in de prullenbak legen voordat u de bak weer op zijn plaats schuift op het hoofddeel van de Roomba. Als uw Roomba op een voetstuk voor afvalverwijdering staat, drukt u op de knop “HOME” om de bak te legen.

Hoe onderhoud ik de batterij van de Roomba?
Om ervoor te zorgen dat de batterij van de Roomba zo lang mogelijk meegaat, moet u de Roomba aangesloten houden op de oplader of het basisstation wanneer deze niet actief aan het stofzuigen is en mag u de Roomba niet uit de buurt van de oplader laten staan wanneer deze klaar is met stofzuigen. Maak de oplaadsensoren eens per maand schoon, leeg de stofbak voordat deze zijn maximale capaciteit heeft bereikt en verhelp verstoppingen zodra u ze opmerkt.

Hoe reset ik een Roomba?
Bij bepaalde technologische problemen, zoals verbindingsproblemen, moet u de Roomba mogelijk opnieuw instellen of opstarten. Voor de meeste modellen houdt u de knop “CLEAN” 10 tot 20 seconden ingedrukt en wacht u maximaal 2 minuten tot de reboot is voltooid. Bij sommige modellen moet u zowel de knop “HOME” als de knop “SPOT CLEAN” 10 seconden ingedrukt houden om opnieuw op te starten.

Hoe werken Roombas met tapijten?
Roombas werken goed met laag- tot middelhoogpolig tapijt. Hoe hoger de zuigkracht, hoe efficiënter uw Roomba werkt op tapijten. Houd er rekening mee dat bij het reinigen van een tapijt de batterij sneller leeg kan zijn dan bij gebruik op vaste oppervlakken.

Kan ik twee Roombas tegelijk gebruiken?
Twee Roombas tegelijk gebruiken is niet alleen mogelijk, maar kan ook erg handig zijn als u twee vloeren wilt schoonmaken. Voor gebruik op dezelfde verdieping maakt smart mapping het makkelijker om uw units naar verschillende zones te sturen. Gebruikers kunnen tot 10 robots aangesloten hebben in hun iRobot Home-app.

Kunnen Roombas over drempels heen?
De maximale hoogte van een drempel waar alle Roomba-modellen overheen kunnen tijdens het schoonmaken is ⅝-inch of 1,6 centimeter.

Kunnen Roombas in het donker werken?
Roombas met camera’s werken niet efficiënt in het donker. Modellen die gebruikmaken van sensoren in plaats van camera’s, zoals de i3, kunnen navigeren zonder enig licht.

Wat zijn Roomba virtuele muren? Hoe werken ze?
De virtuele Roomba-wanden zijn kleine, rechthoekige apparaten die u in verschillende kamers of ruimtes in uw huis kunt plaatsen. Deze werken door een signaal naar de Roomba te sturen dat de Roomba uit de buurt van dat specifieke gebied moet blijven.

Stel dat u bijvoorbeeld op de vloer in uw woonkamer aan een puzzel werkt. Het zou heel erg zijn als uw Roomba in de woonkamer zou schoonmaken en de puzzelstukjes zou opzuigen en over de afgewerkte stukken zou rollen waar u zo hard aan hebt gewerkt. Door een virtuele muur bij uw puzzel te plaatsen, weet uw Roomba dat hij uit de buurt van dit gebied moet blijven.

Heb ik een Wi-Fi-netwerk nodig om de Roomba te gebruiken?
Hoewel u technisch gezien geen Wi-Fi-netwerk nodig hebt om de Roomba te gebruiken, is de Roomba ontworpen met unieke functies en mogelijkheden die alleen kunnen worden gebruikt als de Roomba is aangesloten op Wi-Fi-netwerk. Als u wilt profiteren van alle voordelen die de Roomba te bieden heeft, is het dus sterk aan te raden de Roomba aan te sluiten op een Wi-Fi-netwerk.

Met een Wi-Fi-verbinding kunt u de Roomba verbinden met uw stemassistent en kunt u veel van de slimme verbindingsmogelijkheden gebruiken die de Roomba tot zo’n uniek en geweldig product maken.