Pastamachine kopen: Welke is de beste ?

Koop je een pakje spaghetti, macaroni of een andere pastasoort in de winkel dan kan dat zeker een smakelijk onderdeel zijn van een met liefde klaargemaakte maaltijd. Toch zou het nog een stuk lekkerder kunnen zijn.

Dit is het geval wanneer je ervoor kiest om je eigen pasta te maken. Hiervoor heb je dan wel een pastamachine nodig. Hiermee kan je zelf heel makkelijk pasta maken. Dit is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen eerst een beetje oefenen om het onder de knie te krijgen.

Ga je zelf je pasta maken dan wil je dat doen met een pastamachine die van een goede kwaliteit is. Waarschijnlijk wil je de beste die er op dit moment te koop is. Maar welke is dat? We leggen je in dit artikel alles uit over de pastamachine.
pastamachine

Ga je voor een klassieke of voor een elektrische pastamachine?

Denk je aan pasta maken, dan zal je vast eerst een glanzende metalen pastamachine voor je zien. Het klopt inderdaad dat de klassieke pastamakers er over het algemeen zo uitzien. Tegenwoordig zijn er echter ook elektrische pastamakers.

Het voordeel hiervan is dat ze in de meeste gevallen ook het deeg voor je kneden. Omdat dit soms een lastig karweitje kan zijn is dat wel een prettige functie. Dit is zeker het geval als je een keer weinig tijd hebt. Ook hoef je met deze machines de pasta niet zelf met de hand te persen.

Daarom is pasta maken met een elektrische pastamachine voor iedereen heel eenvoudig. Het zorgt er alleen wel voor dat dit soort pastamachine er heel anders uitziet dan de klassieke. Maar er zitten dan ook een groot aantal functies op.

De pastamachine schoonmaken

Omdat je zo lang mogelijk met je pastamachine wilt kunnen doen zal je er goed voor moeten zorgen. Onderhoud is hier dus ook heel belangrijk. Over het algemeen dienen apparaten waar voedsel mee wordt bereidt vaak afgewassen te worden. Dit is bij de pastamachine juist niet het geval.

Klassieke pastamachines zijn in bijna alle gevallen gemaakt van metaal. Zou je deze met vocht schoon gaan maken dan zou dit de onderdelen aan kunnen tasten. Daarom worden dit soort pastamachines schoongemaakt met een droge doek.

Bij de elektrische pastamachine kan dat net wat anders zijn. Hierbij moet je er even goed op letten van welk materiaal de onderdelen gemaakt zijn. Om er zeker van te zijn of deze onderdelen wel met water schoongemaakt kunnen worden kan je het beste goed de gebruiksaanwijzing doorlezen.

De beste pastamachines van dit moment

Wil je graag een pastamachine aanschaffen maar heb je geen idee welke je moet kiezen? Om je te helpen om de juiste keuze te maken volgt hier een lijst met de beste pastamachines die er op dit moment op de markt zijn.

Kies je voor een van deze apparaten dan weet je zeker dat je niet alleen goede kwaliteit in huis haalt, je kan er ook nog heel makkelijk zelf je eigen verse pasta mee klaarmaken.

Gourmia QIK-500A Volautomatische pastamachine – Zwart

Gourmia QIK-500A Volautomatische pastamachine - Zwart

Bekijk de dagprijs

Deze volautomatische pastamachine neemt je al het werk uit handen als het over zelf pasta maken gaat. Hij begint met het deeg te kneden en perst ook nog eens de pasta voor je. Jij hoeft alleen de juiste ingrediënten in de machine te doen.

Het grote voordeel van dit apparaat is dat hij dan ook nog eens heel snel voor elkaar heeft. Om 500 gram pasta te maken heeft deze machine maar 10 minuten nodig. Je kan ook nog eens kiezen uit 9 verschillende vormen. Zo zet je steeds een andere pasta op tafel.

Voor elke soort pasta heb je een andere vormschijf nodig. Deze worden met het apparaat meegeleverd. Je kan ook de dikte van de pasta zelf bepalen. Hiervoor heb je de keuze uit maar liefst 13 verschillende diktes.

In de pastamachine zit een speciale lade. Deze is daar om de onderdelen stuk voor stuk netjes in op te kunnen bergen. Net zoals de behuizing van de machine is ook deze lade gemaakt van rvs. Ook de spiraal van de drukkamer is hiervan gemaakt.

Lees ook:   Alfi Alfi City drinkfles - 50 cl - Old rose

Nog een voordeel van dit materiaal is dat het deeg er niet aan blijft plakken. Het is dus ook heel eenvoudig om na gebruik eventuele pastaresten die zijn achtergebleven te verwijderen. Omdat bepaalde onderdelen van deze machine gewoon in de vaatwasser kunnen is deze zo weer schoon!

Marcato Atlas 150 – Pastamachine met Verwisselbare Kop – Chroom/Aluminium

Marcato Atlas 150 - Pastamachine met Verwisselbare Kop

Bekijk de dagprijs

Volledige review: Marcato Atlas 150 pastamachine kopen en review

Deze machine is het perfecte voorbeeld van een klassieke pastamachine. Hierbij kijken we niet alleen naar het uiterlijk van dit apparaat maar ook naar de kwaliteit. Nog een voordeel, deze pastamachine koop je voor een hele voordelige prijs.

Het eerste wat bij dit apparaat opvalt is het glanzende uiterlijk. Maar pas op, deze machine is gemaakt van chroom. Hierdoor ziet hij er dan wel prachtig uit maar dit houdt in dat hij niet mag worden schoongemaakt met water. Hou hier dus goed rekening mee.

Je kan met deze machine 3 verschillende soorten pasta maken. Hierbij heb je dan ook nog de keuze uit 10 verschillende diktes. Deze kan je kiezen door aan de draaiknop aan de zijkant van de machine te draaien. Je bepaalt dus heel makkelijk de dikte van de pasta.

Je kan het apparaat goed stabiel zetten tijdens het pasta maken. Hiervoor kan je het met de klem vastmaken aan de tafel of het aanrecht. Het voordeel aan deze pastamachine is niet alleen dat deze heel voordelig in aanschaf is. Er zit ook nog eens 5 jaar garantie op.

Verder zal je op deze pastamachine geen uitgebreide functies of mogelijkheden vinden. Maar hij ziet er wel heel mooi uit, is van een uitzonderlijk goede kwaliteit en werkt daarnaast ook nog eens heel soepel.

Philips Viva Collection HR2334/12 – Automatische pastamachine

Philips Viva Collection HR2334-12 - Automatische pastamachine

Bekijk de dagprijs

Wil je geen klassieke pastamachine maar hoeft deze voor jou ook niet heel uitgebreid te zijn, dan zal dit apparaat van Philips je vast bevallen. Hij kneedt het deeg voor je en je kan kiezen uit 4 verschillende vormen pasta. De machine zal deze keurig naar wens voor je persen.

Hiervoor hoef je alleen maar de schijven van de machine te verwisselen. Wat alleen wel een beetje jammer is, deze machine biedt niet de mogelijkheid om de dikte van de pasta aan te passen.

Wat de behuizing betreft, deze bestaat voor het grootste deel uit plastic. De onderdelen waarmee de pasta wordt gemaakt zijn van chroom. Deze stof staat bekend vanwege de anti-kleef eigenschappen. Schoonmaken is dus erg eenvoudig.

Om pasta te maken heeft deze pastamachine 18 minuten nodig. Hij is dus niet heel erg snel maar neemt je wel aanzienlijk veel werk uit handen. Deze pastamachine wordt geleverd met een speciale reinigingstool. Hierdoor is het schoonmaken heel snel gedaan.

Philips Avance Pastamaker HR2375/00 – Automatische pastamachine

Philips Avance Pastamaker HR2375-00 - Automatische pastamachine

Bekijk de dagprijs

Philips Avance Pastamaker HR2375/00 kopen – Automatische pastamachine

Als u zelfgemaakte pasta wilt met minimale inspanning, dan is dit elektrische model de juiste keuze. Het enige wat u hoeft te doen is het meel en water af te meten voor een enkele of dubbele partij pasta, de ingrediënten in de machine te gooien en toe te kijken hoe de machine het overneemt. De machine mengt en kneedt het deeg automatisch en perst het door een van de meegeleverde matrijzen om spaghetti, fettuccine, lasagne of buisvormige penne te maken.

Onze producttester gaf deze pastamaker een lovende beoordeling voor zijn eenvoudige en snelle bediening. De meegeleverde plastic schraper maakt het snijden van de pasta op de gewenste lengte als het uit de machine komt leuk en makkelijk. Bovendien duurt het hele proces slechts ongeveer 10 tot 15 minuten. Een LED-display telt de tijd af en de machine schakelt automatisch uit na elke partij pasta.

De machine wordt geleverd met maatbekers voor droge en vloeibare ingrediënten, een receptenboek en reinigingsgereedschap. Nog beter, alle accessoires en afneembare onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig, in tegenstelling tot handmatige stalen machines. Het nadeel is dat de machine volumineus en zwaar is, maar er is een ingebouwde opberglade voor de matrijzen en andere accessoires en u kunt extra matrijzen kopen om nog meer pastavormen te maken.

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Mengt en kneedt deeg snel
  • Kan buisvormige en korte pasta maken
  • Vaatwasmachinebestendige onderdelen
Lees ook:   Conventionele Afzuigkap Haier 36901710 90 cm

Marcato Atlas 150 Multi Pastamachine

Marcato Atlas 150 Multi Pastamachine

Bekijk de dagprijs

Nee dit is geen foutje in het artikel. Mocht je denken dat je nu dubbele informatie aan het lezen bent, dat is beslist niet het geval. In het eerste opzicht lijkt deze Multivariant misschien op het eerste model van dit merk, toch zitten er grote verschillen tussen.

Deze pastamachine is om te beginnen voorzien van een aantal verschillende opzetstukken. Je kan er hierdoor wel 6 verschillende pastasoorten mee maken. Dit is heel erg veel voor een handmatige pastamachine. Je kan hierbij ook nog kiezen uit 9 verschillende diktes.

Doordat de machine van Chroom-vanadiumstaal is gemaakt is deze van een uitzonderlijk goede kwaliteit. Deze is zelfs zo goed dat de fabrikant het aandurft om er maar liefst 10 jaar garantie op te geven. Dit is echt uitzonderlijk lang. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit apparaat een hogere prijsklasse heeft.

Ondanks dat weet je wel zeker dat je met deze pastamachine een hele tijd vooruit kan. Er dient alleen nog wel een opmerking bij te worden gemaakt. Ook deze machine mag niet met vocht schoongemaakt worden. Indien dit wel gebeurt vervalt de garantie.

Inno Cuisinno

Inno Cuisinno Pastamachine - 150mm

Bekijk de dagprijs

Ben je een beginnende pastamaker dan is dit een ideaal instapmodel. Je kan hiermee zelf de lekkerste pasta maken. Je hebt bij dit apparaat de keuze uit 3 verschillende soorten pasta. Deze kan je aanpassen door voor een van de 3 verschillende diktes te kiezen.

Dit is niet veel maar zeker genoeg voor een pastamaker die net begint met zelf pasta maken. Omdat deze machine van een hele goede kwaliteit is en simpel te bedienen kan iedereen er zelf heerlijke verse pasta mee maken.

Mocht het een keer voorkomen dat het deeg net iets te dik is, dan is dat voor deze machine geen probleem. Je kan hem namelijk met een klem vastzetten aan tafel. Tijdens het pasta maken hoef je dus niet bang te zijn dat de pastamachine verschuift.

Omdat het apparaat van een uitstekende kwaliteit is kan je er een lange tijd mee vooruit. Niet alleen de buitenkant maar ook alle onderdelen zijn van verchroomd metaal gemaakt. Hierdoor is de machine niet alleen sterk, hij ziet er ook nog eens geweldig uit.

Waarop let je bij de aankoop van een pastamachine?

Iedere pastamachine maakt pasta, dat is een feit. Toch zijn er een aantal verschillen waardoor de ene machine net iets makkelijker werkt dat de andere. Wat dus voor jou de beste machine is hangt af van een aantal verschillende eigenschappen.

Handmatig of elektrisch

Het is mogelijk om zelf je deeg met de hand te kneden en door het apparaat heen persen. Of je kiest voor gemak en laat dit werk doen door een elektrische pastamachine. Hier hoef je alleen de ingrediënten in de machine te doen. Deze doet verder al het werk voor je.

Bij een handmatige pastamachine heb je dan weer wel de totale controle wat het mengen van deeg betreft. Omdat dit de klassieke manier van pasta maken is, bepaal je zelf of je dit belangrijk vindt of dat je toch liever voor gemak gaat.

De dikte en soorten pasta

Zijn voor jou de gewone basissoorten pasta meer dan voldoende of hou je wel van variatie? Het is namelijk per machine verschillend hoeveel soorten pasta je ermee kan maken. Het minimumaantal is drie verschillende soorten.

Vaak is ook nog de dikte van de pasta in te stellen. Dit heeft veel invloed op de smaak en de bite van de pasta. Meestal hebben pastamachines hier iets van 10 verschillende mogelijkheden voor. Over het algemeen verstel je deze met een draaiknop die aan de zijkant van de machine zit.

Wil je een andere vorm pasta maken, dan verwissel je de persschijf bij het gebruik van een elektrische pastamachine. Heb je een handmatige dan doe je dit door het kop opzetstuk om te wisselen met een andere.

Lees ook:   Bosch KGN392LBF

De kwaliteit

Wil je graag goede pasta maken dan heb je daarvoor een machine nodig die van een goede kwaliteit is. Om een goede keuze te maken kijk je bij de aankoop heel goed naar het materiaal waar de machine van gemaakt is en wat de garantietermijn is. Soms speelt de prijs hierbij ook een rol.

De meeste klassieke pastamachines zijn gemaakt van verchroomd staal. Als je voor een elektrisch apparaat gaan dan zie je aan de buitenkant niet meer waar de perst van is gemaakt. Dit is het belangrijkste onderdeel van de pastamachine.

Het wil dus niet zeggen dat een machine met een kunststof behuizing van een slechte kwaliteit is. Het gaat erom dat de onderdelen die erin zitten sterk genoeg zijn. Om dit te weten te komen is het verstandig om voor aankoop te kijken wat de specificaties van de door jou gekozen machine zijn.

Als de fabrikant zelf overtuigd is van de goede kwaliteit van de pastamachine, dan zal deze er een hele lange garantieperiode aan verbinden. In sommige gevallen kan dit wel 10 jaar zijn.

De prijs

De prijs zal in de meeste gevallen niet doorslaggevend zijn bij de aankoop van een pastamachine. Toch zal deze ongetwijfeld een rol spelen. Dit komt omdat je van een wat duurder apparaat hogere verwachtingen hebt dan een apparaat wat een stuk goedkoper is.

Het is zeker niet onmogelijk om voor weinig geld een goede machine te vinden. In de meeste gevallen zegt een lagere prijs niets over de kwaliteit van de machine. Vaak heb je hierbij wel minder keuze in het aantal verschillende soorten pasta.

Conclusie

Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een pastamachine die een groot aantal verschillende pasta kan maken. Het zou goed kunnen dat jij juist liever een pastamachine in huis haalt met een klassiek uiterlijk.

Wat voor machine je voorkeur ook heeft, let er altijd goed op of deze een lange garantietermijn heeft. Zo weet je zeker dat je een goede kwaliteit hebt waarmee de heerlijkste pasta kan maken!

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een pastamachine schoon?

Dit hangt af van het type pastamachine, maar handmatig bediende, metalen pastamakers mogen niet met water worden schoongemaakt (om roestvorming te voorkomen) en ze zijn niet vaatwasmachinebestendig.

Wacht ongeveer een uur na gebruik van uw machine om eventuele deegresten te laten drogen; als het eenmaal een beetje is opgedroogd, is het gemakkelijker te verwijderen. Gebruik een droge doek of een papieren handdoek om bloem en deeg van de buitenkant van de machine te vegen, en een droge bakkwast, een dunne houten drevel, een bamboe spies of een tandenstoker om opgedroogde deegresten uit de spleten van de rollers en de snij-inrichtingen te verwijderen.

Om een elektrische pastamachine schoon te maken, moet u de machine uit elkaar halen en elk onderdeel apart wassen; raadpleeg voor deze en andere soorten pastamachines de instructies van de fabrikant.

Moet u uw pastamachine smeren?

Metalen pastarollen of snij-elementen kunnen piepen of niet meer zo soepel draaien als vroeger, en smeren kan dit verhelpen. Doe een paar druppels minerale olie van levensmiddelenkwaliteit op beide uiteinden van de roller en draai de roller een paar keer rond om de olie gelijkmatig te verdelen. Gebruik geen plantaardige olie om uw machine te smeren, want die kan kleverig of ranzig worden.

Kun je zelfgemaakte pasta maken zonder een pastamachine?

Mensen maakten al honderden jaren pasta met de hand voordat machines werden uitgevonden, en alles wat u echt nodig hebt is een deegroller (of zelfs een wijnfles!) om uw deeg uit te rollen en een scherp mes om het te snijden. Maar pastamachines of hulpstukken maken het proces gemakkelijker en sneller en geven meer uniforme resultaten, voor pasta die gelijkmatig gaart. Pastamachines maken ook een grotere variëteit aan pastavormen mogelijk, want sommige zijn moeilijk, zo niet onmogelijk, met de hand te maken.