Beste fornuizen kopen, aanbieding en reviews

Het fornuis, bestaande uit een kookplaat en een oven, blijft, of het nu op gas of elektrisch is, een essentieel apparaat in moderne keukens. Kooktoestellen zijn ruimtebesparend omdat ze een 2-in-1 toestel zijn en met alle soorten potten en pannen werken. Om u te helpen de uwe te vinden, is hier een koopgids van Ikitchen voor de beste fornuizen die verkrijgbaar zijn.
fornuis

Indesit I6V6C1A

Het beste fornuis in 2022
Eenvoudig en praktisch, het Indesit I6V6C1A (X)/FR fornuis is gemakkelijk te onderhouden. Door de verschillende opties is de machine gemakkelijk te bedienen.
Indesit I6V6C1A

Bekijk de dagprijs

Dit is een fornuis met een keramische kookplaat. Hij is 60 cm breed, 60 cm diep en 85 cm hoog. De Indesit I6V6C1A (X)/FR biedt 4 perfect gladde en vlakke stralingszones. Het onderhoud van dit grote toestel is eenvoudig. De oven reinigt zichzelf automatisch met een katalytisch systeem. Het glas kan met één klik worden verwijderd, wat het onderhoud veel eenvoudiger maakt.

De multifunctionele oven wordt elektrisch aangedreven. De warmte die in de oven wordt uitgestraald is constant en perfect verdeeld en zorgt voor een gelijkmatige garing van het gerecht. Het is zelfs mogelijk om op twee niveaus te koken met deze oven.

BEKO FSG62010FX

Het beste instapmodel fornuis
De BEKO FSG62010FX is een gasfornuis. Zeer efficiënt en gemakkelijk te onderhouden, dit fornuis is klaar voor elke eventualiteit.
BEKO FSG62010FX

Bekijk de dagprijs

Het is een 60 cm breed en diep gasfornuis met een hoogte van 85 cm. In tegenstelling tot andere gasfornuizen, is deze gemakkelijk te onderhouden. Hij wordt geleverd met een verwijderbare, perfect vlakke, volledig glazen deur. Wat de veiligheid betreft, is een gasveiligheidsvoorziening aangebracht om elk risico op incidenten te voorkomen. Als de vlam plotseling uitgaat door een tocht of vloeistof, wordt de gastoevoer automatisch uitgeschakeld.

Op het fornuis is een glazen afdekplaat aangebracht om het te beschermen tegen stof. Het dient ook als steun voor diverse voorwerpen (ovenbereiding of kookgerei). Wanneer het toestel in gebruik is, dient de afdekking als een credenza om de muur te beschermen. Om de ruimte optimaal te benutten, biedt Beko een opbergbox voor het eenvoudig opbergen van serviesgoed en keukengerei.

Amica ACI7005VX

Het beste high-end fornuis
Met 11 functies om uit te kiezen, is de Amica ACI7005VX het ideale fornuis om koken gemakkelijker te maken. Hij is gemakkelijk te gebruiken en zeer autonoom, met een oven van de nieuwe generatie voor snel koken.
Amica ACI7005VX

Bekijk de dagprijs

Amica ACI7005VX heeft 11 functies die hem nog praktischer en nuttiger maken. Of het nu gaat om voorverwarmen of snel ontdooien, dit apparaat zal u het leven zeker gemakkelijker maken. De programmer heeft drie gemakkelijk te bedienen knoppen om het begin en het einde van het kookproces in te stellen. En aan het einde van elke kooksessie vertelt een restwarmte-indicator u of de kookplaat nog heet is, zelfs als de kookplaat is uitgeschakeld.

Het fornuis heeft ook een oven van de nieuwe generatie die een gelijkmatige warmteverdeling garandeert. De oven is in slechts 3 minuten voorverwarmd tot 150°, zelfs met een oven die groter is dan gemiddeld. De reiniging gebeurt automatisch door middel van een mechanisme voor stoomverspreiding.

Beko FSE53321DWCS

Een uitstekend combinatie fornuis
Het Beko fornuis is een programmeerbaar en veilig toestel. Het is een product dat de nadruk legt op veiligheid en gemak. U kunt uw voedsel gelijkmatig en consistent koken.
Beko FSE53321DWCS

Bekijk de dagprijs

Het Beko fornuis is één van de veiligste fornuizen op de markt. Dat komt omdat de gastoevoer wordt afgesloten zodra de vlam dooft. Dit is een mechanisme dat de veiligheid van het product waarborgt. Bovendien kunt u het fornuis heel gemakkelijk programmeren met behulp van het digitale display.

Naast een zelfreinigende, katalytische oven die automatisch vet absorbeert, krijgt u ook een opbergbox. Een ventilator zorgt voor een gelijkmatige en constante circulatie van de warmte. U kunt met een gerust hart koken. Dit gemengde model, met een diepte van 60 cm en een gewicht van 46,70 kg, heeft 3 gaspitten en een elektrische.

Hoe kiest u uw fornuis?

Voor een betere aanpak kiest u uw fornuis op basis van de grootte, het type installatie, de oven, het onderhoud en het vermogen.
fornuis kiezen

Criterium 1: Omvang

Er zijn verschillende soorten fornuizen, elk met zijn eigen kenmerken. Het eerste wat u moet overwegen is de grootte van het product. Voordat u een fornuis koopt, moet u de tijd nemen om de plaats ervan te kiezen. Het vrije oppervlak moet perfect zijn afgestemd op de afmetingen van de machine.

In het algemeen is een fornuis ongeveer 76 cm of 30 inches breed. De diepte is 25 tot 30 inch, of 64 tot 76 cm, met een hoogte van 36 tot 48 inch of 91 tot 122 cm. Om er zeker van te zijn dat de afmetingen overeenkomen, kunt u overwegen de beschikbare ruimte voor de locatie op te meten.

Lees ook:   AKP6000ZWA Inventum Schouwkap 60 cm breed

Criterium 2: Type installatie

Er zijn 2 manieren om een fornuis te installeren. Er zijn vrijstaande fornuizen en ingebouwde fornuizen. Het vrijstaande fornuis, ook bekend als vrijstaand fornuis, heeft het voordeel dat het overal kan worden geïnstalleerd. Dankzij zijn vormgeving kan hij zelfs aan het uiteinde van een aanrecht worden geplaatst. Dit type fornuis heeft goed afgewerkte zijkanten.

Het ingebouwde fornuis daarentegen biedt de gebruiker een directere en veiligere toegang tot de bedieningselementen tijdens het koken. Gewoonlijk heeft dit fornuis geen achterwand, maar sommige hebben toch afgewerkte zijkanten. Er is ook een fornuis met een plaat die iets breder is dan het toestel. Het doel hiervan is te voorkomen dat er voedsel blijft kleven tussen het aanrecht en de kookplaat.

Criterium 3: De oven

Er zijn 2 soorten ovens die bij een fornuis horen. De traditionele oven met een natuurlijke conventie is perfect geschikt voor het bereiden van rood vlees of gebraden gevogelte.

De combi-microgolfoven staat bekend om de extra geroerde lucht of roterende warmte die hij biedt. Met minder voorverwarmingstijd zorgt deze oven ook voor gemoduleerd koken en minder risico op geuroverdracht wanneer verschillende gerechten tegelijk worden bereid.

De capaciteit of het inwendige volume wordt aangegeven in kubieke voet (CFM), meestal tussen 4,5 en 7,1 CFM. Er zij op gewezen dat de door de fabrikant verstrekte informatie meestal ruwe gegevens zijn. Er wordt geen rekening gehouden met de elementen die in de oven kunnen worden geplaatst, zoals de ruimte die wordt gebruikt door de rekken en de ventilator.

Criterium 4: Onderhoud

De plaats van een fornuis is ongetwijfeld in de keuken, die goed moet worden onderhouden om de hygiëne te waarborgen. Het is namelijk een essentieel element bij de bereiding van heerlijke en, uiteraard, gezonde gerechten.

De platen zijn gemakkelijk schoon te maken, maar wees voorzichtig, ze breken gemakkelijk. Als u de voorkeur geeft aan gasfornuizen, vergeet dan niet te controleren of de branderdoppen op de gasoppervlakken gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Het is het beste een fornuis te kiezen met een glad oppervlak waarop het geprojecteerde voedsel niet gaar wordt.

Wat de oven betreft, zijn er tegenwoordig zelfreinigende ovens. Aangezien de reiniging automatisch gebeurt, hebt u minder onderhoud te doen. De deur en de voorkant van de oven moeten echter handmatig worden gedeclareerd. In totaal zijn er 3 soorten zelfreinigende ovens: pyrolyse (of pyrolytisch), katalytisch (of katalytisch) en hydrolyse (stoom, of hydrolytisch).

Criterium 5: Macht

Het vermogen van het toestel bepaalt het elektriciteitsverbruik. Hoe krachtiger het fornuis, hoe hoger het verbruik. Het verschil in vermogen tussen de verschillende soorten fornuizen is minimaal. Het is echter bewezen dat inductiefornuizen over een jaar genomen 40% minder elektriciteit verbruiken dan glaskeramische fornuizen. Gemiddeld verbruikt inductie 348 kWh stroom per jaar en glaskeramiek 569 kWh.

Zelfreinigende ovens

Een ander kenmerk dat niet over het hoofd mag worden gezien bij de aankoop van een fornuis is de oven. Om het onderhoud zo gering mogelijk te houden, zijn voor elektrische fornuizen zelfreinigende ovens beschikbaar. Maar hoe werkt een zelfreinigende oven?

Zelfreinigend en elektriciteit

U moet echter weten dat de zelfreinigende elektrische oven veel energie verbruikt. In feite vergrendelt de oven zichzelf automatisch en verwarmt tot enkele graden om zichzelf te reinigen. Het gevolg is dat u de oven enige tijd niet kunt gebruiken, maar dat tegelijkertijd het elektriciteitsverbruik toeneemt.

Pyrolyse

Bij een zelfreinigende pyrolyse- of pyrolytische oven moet u eerst handmatig de grote vuilafzettingen en bakplaten uit de oven verwijderen. Dan kunt u de zelfreinigingscyclus starten. De cyclus duurt twee tot vier uur. Gedurende deze tijd vergrendelt de oven en warmt hij op tot een temperatuur van 400 à 500 °C. Deze temperatuur reduceert vet en vuil tot as. Zorg ervoor dat uw keuken goed geventileerd is voordat u met het zelfreinigingsproces begint. De machine zal een sterke hitte en een onaangename geur afgeven.

Katalyse

Ovens met katalytische zelfreinigingssystemen hebben binnenwanden die bekleed zijn met een speciaal microporeus materiaal dat vet absorbeert. U hoeft geen uren te wachten met dit type oven. De reiniging gebeurt parallel met het normale koken van de oven, maar bij een temperatuur van meer dan 200°C gedurende één uur. In vergelijking met pyrolyse is het elektriciteitsverbruik lager. Dit proces lost de suiker echter niet op en de wanden worden snel afgebroken. Er moet rekening worden gehouden met de kosten van het vervangen van de muren om de vier of vijf maanden.

Hydrolyse

Terwijl de twee hierboven genoemde types van automatische reiniging het vuil smelten en verwijderen, heeft deze een iets ander kenmerk. Hydrolyse of stoomreiniging is energie-efficiënter. Het proces maakt gebruik van water en warmte en breekt vuil af dat moeilijk met de hand uit de oven te verwijderen is. De wachttijd is een uur en de oven warmt op tot slechts 93°C. Na dit proces moet u de resten echter handmatig opruimen.

Lees ook:   Bosch KIR21VFE0

De verschillende soorten fornuizen

In feite zijn er veel verschillende soorten fornuizen op de markt. De meest voorkomende zijn echter: fornuizen met een glaskeramisch oppervlak, inductiekookplaten en gasfornuizen.

Fornuizen met glaskeramisch oppervlak

keramisch fornuis
Het meest gebruikelijke type fornuis op de markt is het glaskeramische fornuis. Het wordt vooral bewonderd om zijn prijs, die geschikt is voor alle budgetten. Het is gemakkelijk te gebruiken, gewoon in een 220V stopcontact steken en u kunt beginnen koken.

In tegenstelling tot inductiesoorten is voor glaskeramiek geen speciale pan nodig. Het onderhoud is eenvoudig dankzij het gladde oppervlak, waardoor het voedsel niet overkookt. In vergelijking met elektrische fornuizen zijn glaskeramische fornuizen energiezuiniger.

Inductie fornuizen

inductie fornuis
Inductiekookplaten zijn duurder, maar besparen energie in vergelijking met andere modellen. De inductiekookplaat warmt snel op en koelt ook weer snel af. Dit is te danken aan de spoelen die een magnetisch veld produceren dat door het glas gaat en in warmte verandert wanneer het in contact komt met een gespecialiseerde pan.

Het koelen gebeurt bijna onmiddellijk wanneer de pan van het vuur wordt gehaald. Het risico op verbranding is bijna nihil. Het schoonmaken is eenvoudig omdat het kookoppervlak glad is en het opgeworpen voedsel niet kookt.

Gasfornuis

gasfornuis
Het gasfornuis is meer geschikt voor regio’s waar de stroom constant uitvalt. Om ermee te koken is geen elektriciteitsaansluiting nodig, maar een professionele installatie kan noodzakelijk zijn, wat tot extra kosten kan leiden.

Vergeleken met elektrische apparaten kookt dit apparaat het voedsel niet gelijkmatig en duurt het even voordat het warm is.
Het schoonmaken is ingewikkelder, omdat de gleuf waar de brander in zit, alles wat eruit valt kookt en moeilijk schoon te maken is.

Elektrisch of gasfornuis?

Gasfornuis of elektrisch fornuis

Bij de aankoop van een kooktoestel is dit de hamvraag. Voor een gasfornuis moet u absoluut een gasleiding hebben of een butaangasfles gebruiken. Voor de installatie van een gasleiding, die een handigere aansluiting op het gasnet vormt dan een fles, moet u een beroep doen op een vakman, dus doe het niet zelf.

Dit type toestel is echter 10 tot 30% goedkoper dan zijn elektrische tegenhanger. Bovendien kan met dit type fornuis het kookproces beter worden gecontroleerd. Zo kunt u uw gerechten perfect bereiden.

Elektrisch fornuis

Er zijn twee voordelen. Allereerst hoeft u het fornuis niet aan te sluiten, u heeft alleen elektriciteit nodig. Het is praktisch Plug & Cook. Ten tweede wordt bij een elektrisch fornuis een groot deel van de geproduceerde energie rechtstreeks doorgegeven aan uw pannen of andere keukenapparatuur. Dit is milieuvriendelijker.

Bovendien kan dit type fornuis ouders geruststellen, want er is geen gevaar voor gas, ondanks het feit dat gasfornuizen tegenwoordig 10 keer veiliger zijn met systemen die alles automatisch uitschakelen.

Conclusie

Ten eerste hangt alles af van het soort energie dat je tot je beschikking hebt. Ten tweede moet u rekening houden met de kwaliteiten van de gas- of elektrische oven. Het gasmodel is moeilijker te onderhouden dan het elektrische, maar het droogt uw voedsel niet uit. Voor preciezer koken moet u een elektrisch model kiezen, maar dat zal meer energie verbruiken.

Waarom een fornuis kopen?

fornuis kopen
Bespaart ruimte

Een fornuis is een gecombineerde kookplaat en oven. Wanneer u een kookplaat en een oven koopt, hebt u voor elk element twee verschillende plaatsen nodig. Met een fornuis is echter slechts een kleine ruimte nodig. Bovendien zijn ze er in alle maten, zodat u alleen maar het model hoeft te vinden dat het beste bij u past en dat u het nodige comfort biedt.

Praktisch

Met één enkele aansluiting kan het fornuis de oven en de bakplaten boven de oven tegelijkertijd van stroom voorzien. Als het recept dubbel gekookt moet worden (op laag vuur en in de oven), is het fornuis het meest geschikt en praktisch. Recepten kunnen snel en gemakkelijk worden bereid. Bovendien zijn de meeste recente modellen programmeerbaar.

Heel handig

In sommige landen gebruiken de mensen nog steeds hout en steenkool om hun maaltijden te bereiden. Het gebruik van hout geeft een verstikkende rook en houtskool geeft kooldioxide af. Het gebruik van beide vereist veel geduld. Bovendien is zweten erg vies. Het fornuis is eenvoudiger in gebruik, gemakkelijk aan te sluiten en warmt snel op.

Verstelbaar

Het fornuis is voorzien van knoppen om de warmte-intensiteit in te stellen. U kunt de intensiteit van het vuur op een gasfornuis of de warmte die door een keramische of inductiekookplaat wordt afgegeven, verhogen. Dit is zeer praktisch, vooral wanneer u een recept tot in de perfectie wilt bereiden. Dan kunt u er zeker van zijn dat u het recept goed volgt.

Lees ook:   Elica STRIPE BL/A/80

Gemakkelijk te onderhouden

Vergeleken met een hout- of kolenvuur wordt een fornuis niet vuil. Onderhoud is eenvoudig omdat er geen as of roet is. Bovendien kan de oven zelfreinigend zijn. In deze tijden van zich ontwikkelende technologie worden huishoudelijke apparaten steeds comfortabeler.

De verschillende merken fornuizen

Naar onze mening zijn de beste merken fornuizen in 2022 :

BOSCH

Bosch is een bekend merk in apparatuur voor grote volumes. Het staat voor kwaliteit en efficiëntie.

Electrolux

Electrolux brengt producten naar voren die zeer milieuvriendelijk zijn. Het doel is de levenskwaliteit van de consument te verbeteren en tegelijk energie te besparen.

Kaizer

Dit is een Duits merk dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van kookaccessoires. Zijn klanten waarderen de kwaliteit van zijn producten ten zeerste.

BEKO

Dit merk is in Frankrijk wijd en zijd bekend om zijn ontwerp van huishoudelijke apparaten van hoge kwaliteit. Zijn productie is een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Amica

Amica is gespecialiseerd in de vervaardiging van grote huishoudelijke apparaten en is een merk van Poolse oorsprong. De productie combineert prestatie en toegankelijkheid.

Hoeveel kost een fornuis?

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

  • Instapniveau: € 350 tot € 500
  • Middenklasse: € 500 tot € 650
  • Top of the range: + Meer dan 650 euro.

Tips

Zorg dat je voldoende ruimte hebt bij de levering

Alvorens uw fornuis te kiezen, is het van essentieel belang de ruimte die u het toekent op te meten. Maar denk ook aan de weg die je moet afleggen om bij die speciale ruimte te komen. Denk aan deuropeningen, gangen en trappen.

Kijk uit voor de inductie kookplaat

Om uw inductiekookplaat zo goed mogelijk te houden, moet u vermijden er aluminiumfolie op te leggen. Aluminium kan smelten en samensmelten met het glas. Voor glaskeramiek, pas op voor plastic.

Vergeet niet de klep te sluiten

Als u een gasfornuis gebruikt, vergeet dan niet de klep te sluiten waar het gas uitkomt. Dit kan brand of zelfs een explosie veroorzaken als er een vonk ontstaat. Het kan ook leiden tot verlies van bewustzijn.

Gebruik een magneet voor inductie

Om na te gaan of het keukengerei compatibel is met de inductiekookplaat, controleert u eerst of het logo of een aanduiding “inductie” ergens vermeld staat. Zo niet, probeer dan een magneet op de buitenkant van het kookgerei te plaatsen; als het gemagnetiseerd blijft, is het compatibel.

Denk aan een houten lepel

Het schoonmaken van kookplaten is niet altijd eenvoudig. Als je soep kookt, heb je vaak te maken met een overloop. Om morsen te voorkomen, plaatst u een houten lepel boven de pan met kokend water, melk of soep.

FAQ

Hoe sluit ik een elektrisch fornuis aan?
Zorg er eerst voor dat de stroom uitgeschakeld is (om risico’s te vermijden, altijd voorzorgsmaatregelen nemen). Het elektrische fornuis moet worden aangesloten op een driefasig stopcontact van ten minste 3 inch. Dan moet u de draden als volgt aansluiten:

  • De groengele draad moet worden verbonden met de aardaansluiting, die rechtstreeks op de muurdoos wordt geschroefd,
  • De witte draad naar de neutrale fase,
  • De rode draad aan de x stekker en de zwarte draad aan de y stekker.

Als je klaar bent, controleer dan of alles perfect werkt.

Hoe maak ik de bovenkant van een houtgestookt fornuis schoon?
Als de kookplaten van gietijzer en geëmailleerd gietijzer zijn, gebruik dan zuiveringszout. Gewoon het oppervlak een beetje bevochtigen en bestrooien met zuiveringszout en na 15 minuten reinigen met een vochtige spons. Voor roestvrijstalen platen volstaat het ze te reinigen met zeepwater en een microvezeldoek.

Hoe maak ik een vies gasfornuis schoon?
Geef voor het onderhoud van een gasfornuis de voorkeur aan natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zoals witte azijn voor de branders. Meng een paar druppels witte azijn in warm water. Gebruik een spons en een tandenborstel, gedrenkt in de oplossing, om het oppervlak van de brander te schrobben. Dit is gemakkelijk en veilig. U kunt natuurlijk ammoniak gebruiken, maar de instructies zijn moeilijker.

Verbruikt een oud fornuis meer?
Het verbruik hangt in het algemeen af van de weerstand. Een nieuw fornuis met een vermogen van 230V/1000W en een oud fornuis met hetzelfde vermogen dat gedurende dezelfde tijd is gebruikt, hebben hetzelfde verbruik. Als de afdichtingen echter lekken, neemt de kooktijd toe en dat is wat het verschil maakt. In plaats van in 15 minuten een perfect hete oven te hebben, neemt de opwarmtijd toe tot 30 minuten en stijgt ook de rekening.