Beste Vaatwasser of afwasmachine kopen en aanbieding in 2023

Een berg borden afwassen kan al snel een gedoe worden. Geen wonder dat meer dan 55% van de huishoudens een vaatwasser heeft, want die bespaart veel tijd door etensresten van borden, bestek en keukengerei te verwijderen. Om u te helpen bij uw keuze, kunt u onze gids met de beste afwasmachines voor uw keuken van 2022 raadplegen.

Met honderden verschillende modellen om uit te kiezen, kan het intimiderend zijn om een vaatwasser te kiezen die zowel aan uw wensen als aan uw budget voldoet. Om het makkelijk te maken, hebben we zorgvuldig een lijst samengesteld van de beste vaatwassers van 2022, zodat u met een gerust hart uw beslissing kunt nemen.

Vaatwassers zijn het hardst werkende apparaat in uw huis. Ze blijven zich ontwikkelen en brengen jaar na jaar nieuwe functies en een betere kwaliteit. Dus hoe kiest u de beste vaatwasser uit meer dan 20 merken en honderden unieke modellen?
vaatwasser
Het hangt allemaal af van wat u zoekt in termen van prestaties, geluidsniveau, speciale functies, en prijs. Of u nu een Bosch vaatwasser overweegt of een van de vele modellen van Whirlpool of Miele, wij hebben de beste opties van de meest betrouwbare merken voor u geselecteerd.

We hebben deze review bijgewerkt nadat we de nieuwe Miele vaatwassers uitgebreid hebben getest. Miele heeft afgelopen najaar de G7000 serie vaatwassers uitgebracht. Wij hebben nota genomen van deze nieuwe modellen omdat zij het enige innoverende kenmerk omvatten dat de industrie in het afgelopen jaar heeft ingevoerd. Het AutoDos patroon van Miele maakt het iedere dag opnieuw laden van wasmiddel overbodig. Hij heeft genoeg reinigingskracht voor zo’n 20 ladingen.

Vergelijking

Whirlpool WFO3T141PF

De beste vaatwasser
De Whirlpool WFO3T141PF heeft een capaciteit van maximaal 14 couverts en een geluidsniveau van ongeveer 41 dB. Het is een zeer zuinig model, want het waterverbruik is slechts 9,5 liter per cyclus.
Whirlpool WFO3T141PF

Bekijk de dagprijs

De Whirlpool WFO3T141PF heeft een uitzonderlijke capaciteit van 14 couverts. Onder de 10 programma’s, kunt u gebruik maken van de 6th Sense optie of de PowerClean Pro optie. Afhankelijk van de vervuilingsgraad past deze intelligente machine de hoeveelheid water, de temperatuur en de wastijd aan. De 28 krachtige jets zorgen voor een perfecte reiniging. Na elke cyclus gaat de deur van de machine automatisch open.

De levensduur van de Whirlpool WFO3T141PF wordt verbeterd door de inductiemotor. Dit maakt het stiller. Met het snelprogramma op 50°C is uw vaat in 30 minuten weer sprankelend. Het 45°C Cristal programma garandeert een relatief zachte reiniging.

Thomson TDW4760WH

De beste instapmodel vaatwasser
Heeft u te weinig ruimte in uw keuken? Dan raden wij het Thomson TDW4760WH inbouwmodel aan. Met zijn breedte van 60 cm biedt hij plaats aan maximaal 14 couverts. Het geluidsniveau van klasse C bedraagt niet meer dan 47 dB.
Thomson TDW4760WH

Bekijk de dagprijs

De Thomson TDW4760WH is een uitstekende inbouwvaatwasser voor mensen met een budget. Zijn 6 programma’s, 14 couverts, talrijke opties en krachtige motor zullen u zeker bevallen. Bovendien bespaart u zo zowel energie als water.

De Thomson TDW4760WH staat hoog aangeschreven voor zijn wasefficiëntie. De verschillende aangeboden programma’s helpen u om zelfs van de hardnekkigste voedselresten af te komen. Glazen, potten en pannen, borden en bestek zullen in een mum van tijd weer sprankelend zijn. Dankzij de optie “uitgestelde start” past het apparaat zich aan uw levensstijl aan en kan het op elk gewenst tijdstip werken.

Miele G 5212 SC BB

De beste afwasmachine uit het topsegment
De Miele G 5212 SC BB verbruikt ongeveer 8,9 liter water per cyclus en is uitgerust met een uitgestelde startsysteem. Naast de resttijdweergave heeft deze wasmachine ook een QuickPowerWash-programma.
Miele G 5212 SC BB

Bekijk de dagprijs

De prijs van de Miele G 5212 SC BB is vrij hoog. Dit is echter begrijpelijk wanneer u de vele voordelen in aanmerking neemt waarvan u tijdens het gebruik zult profiteren. Met een capaciteit van 14 couverts belooft dit model optimaal gebruikscomfort. Het heeft 5 programma’s, waaronder QuickPowerWash. Het AutoOpen systeem bijvoorbeeld maakt drogen efficiënter door de deur aan het eind van de cyclus automatisch te openen.

U kunt nog meer geld besparen met de uitgestelde start. Programmeer gewoon uw vaatwasser om een paar uur op voorhand te starten. Het Aquasecurity-systeem vermijdt het risico van waterlekken en garandeert de veiligheid van uw kinderen.

Beko DIN46423DOS Autodose

De beste Electrolux vaatwasser
De Beko DIN46423DOS Autodose is een van de stilste vaatwassers op de markt. Het waterverbruik is slechts 9,5 l/cyclus. Het voordeel is de “autodosis”-functie.
Beko DIN46423DOS

Bekijk de dagprijs

De Beko DIN46423DOS Autodose heeft een grote capaciteit, meer mogelijkheden (6 programma’s) en bovenal een eenvoudige installatie dankzij het SlideFit systeem. Hij is voorzien van een inductiemotor voor maximale efficiëntie en duurzaamheid. Nog beter, de Beko DIN46423DOS Autodose biedt 5 keer betere waskwaliteit dan conventionele modellen dankzij de extra AquaIntense arm.

De mogelijkheid om de Beko DIN46423DOS Autodose in een kolom te installeren is een groot voordeel. U kunt hem tot 60 cm hoog plaatsen en aan comfort winnen. Als u maar een paar vaatjes moet schoonmaken, activeert u gewoon het programma voor halve belading. De uitgestelde start kan van 30 minuten tot 24 uur van tevoren worden geprogrammeerd.

Pelgrim GVW475ONY

volledig integreerbare afwasmachine
Pelgrim GVW475ONY

Bekijk de dagprijs

De Pelgrim GVW475ONY vaatwasmachine heeft vijf wasprogramma’s, inclusief een programma voor een halve lading. Het apparaat valt in energieklasse A+ en is met slechts 48 dB(A) aangenaam stil. U kunt de start tot maximaal 12 uur uitstellen.

ATAG VA8018TT

XXL – Inbouw Vaatwasser
ATAG VA8018TT

Bekijk de dagprijs

De ATAG VA8018TT is een luxe XXL inbouwvaatwasser. Met een inhoud van 18 couverts is dit een van de grootste en meest flexibele vaatwasser in de markt. Met deze vaatwasser doe je de vaat in één keer waar een andere vaatwasser dat in twee keer zou doen. Het interieur van deze vaatwasser is van alle gemakken voorzien.

Bosch – SMV8YCI01E

Beko – DFN113

Siemens – SN55EB56CE

Whirlpool WKIC3C26

Bosch SMS68MW05E

Electrolux EES69300L

Whirlpool OWFC 3C26 X

Miele G 5222 SC CLST

AEG FSB53907Z

ATAG DW7114XB

AEG FFB63700PM

Whirlpool WIO 3T141 PES

Miele G 5074 SC Vi

Samsung DW60M6040BB

Miele G 5074 SC Vi

Samsung DW60M6040BB

Bosch SMU2HVS20E

Samsung DW60M6040SS

Inventum VVW5520

Bosch SMV24AX00E

ETNA VWV147SWIT

Sharp QWNA1BF47ESEU

Siemens iQ300 SE63HX60CE

AEG FSE73707P – AirDry

Bomann TSG 5701

Whirlpool WKIC 3C26

Beko DFN05311X

Bosch SMS6EDW06E

Hoe kiest u een vaatwasser?

Zuinig, hygiënisch, snel en gemakkelijk in het gebruik, de afwasmachine is subtiel doorgedrongen tot de lijst van favoriete apparaten van de Fransen. Bent u ook in de ban geraakt van dit apparaat? Wees voorzichtig, want de keuze van een vaatwasser is niet iets om lichtvaardig te doen! Om de aanduidingen van de fabrikanten te ontcijferen en geen fout te maken bij uw keuze, vindt u hieronder ons advies.
afwasmachine kiezen

Criterium 1: Ontwerp

Veel mensen bagatelliseren het belang van het ontwerp van hun vaatwasser en kiezen meteen voor het eerste model dat voorbij komt. Maar omdat iedereen droomt van een prachtig uitgeruste moderne keuken, mag het ontwerp van het apparaat niet worden gebagatelliseerd.

Afhankelijk van hoeveel ruimte u in uw keuken hebt en hoeveel geld u aan een vaatwasser wilt uitgeven, kunt u kiezen tussen :

  • Vrijstaande vaatwassers: dit zijn volledig vrijstaande modellen die overal in de keuken kunnen worden geplaatst, net als andere grote apparaten.
  • Inbouwvaatwassers: perfect voor keukens die al zijn uitgerust, ze kunnen in een keukenkastje of onder de gootsteen worden geplaatst terwijl het bedieningspaneel zichtbaar en toegankelijk blijft.
  • Een ingebouwde afwasmachine: een model met hetzelfde concept als het vorige, dat onder het werkblad wordt geplaatst met als enig verschil dat het een frontpaneel heeft dat past bij de andere elementen van de keuken om het onzichtbaar te maken.

Criterium 2: Capaciteit

De capaciteit van een vaatwasser hangt noodzakelijkerwijs af van uw levensstijl. Zo zijn er modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met beperkte woonruimte. Dit zijn mini-vaatwassers geschikt voor mensen die alleen wonen. Echte vaatwassers daarentegen bieden een meer rendabele capaciteit, d.w.z. voor :

  • 9 couverts en een afmeting van 45 cm: dit is een versie die past bij de behoeften van een echtpaar.
  • 12 couverts met een breedte van ongeveer 60 cm: dit is een ideale bondgenoot voor huishoudens met een stel en meerdere kinderen.
  • 15 couverts met een breedte van meer dan 80 cm: dit is de beste keuze voor grote gezinnen.

Criterium 3: Verbruik

Het waterverbruik van een vaatwasser hangt voornamelijk af van het model in kwestie en varieert over het algemeen tussen 10 en 15 liter per cyclus. Met andere woorden, het waterverbruik van dit type apparaat is afhankelijk van de grootte en het aantal couverts dat het kan bevatten. Een vaatwasser voor 12 couverts kan bijvoorbeeld tot 11 liter per cyclus verbruiken.

Daarom is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen deze twee criteria, d.w.z. een machine te kiezen die voldoende plaats biedt voor uw vaatwerk, maar niet veel water verbruikt.

Het energieverbruik is gemakkelijk te ontcijferen dankzij het energielabel. Om dit te doen, controleert u gewoon de energieklasse en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het model dat uw aandacht trekt. Apparaten die minder energie verbruiken, hebben de classificatie A+++, A++, A+ of, op zijn minst, A. Vergeet niet dat deze laatste in dit verband systematisch zuinig zijn met elektriciteit en water.

Criterium 4: Programma’s

Bij de nieuwste vaatwassers kunt u kiezen uit verschillende wasprogramma’s, ook wel programma’s genoemd. Het apparaat wordt dan geprogrammeerd naargelang u veel of weinig afwas hebt.

Het aantal programma’s varieert naar gelang van de prestaties van het model in kwestie, maar omvat in het algemeen opties zoals

  • Breekbaar/delicaat functie: deze wasstand is bedoeld voor het meest gevoelige vaatwerk, zoals serviezen die geheel van glas zijn.
  • De automatische wasfunctie: het toestel stelt zelf de wastemperatuur en de cyclustijd in.
  • De dagelijkse functie: een wasprogramma dat geschikt is voor de normale dagelijkse was.
  • Eco-functie: Het apparaat verbruikt minder water en elektriciteit en de wasstand is daarom meer geschikt voor vaatwerk dat niet grondig gereinigd hoeft te worden.
  • De intensieffunctie: een perfecte stand voor het verwijderen van de hardnekkigste vlekken op robuuster vaatwerk.
  • De snelfunctie: een must voor mensen met haast, wier vaat niet zo vuil is als het lijkt.
  • De stoomfunctie: een ideale stand voor het desinfecteren en uitdrogen van vaatwerk om vlekken te verwijderen.
  • Koudwekenfunctie: een techniek om gerechten te bereiden die passen bij de cyclus die u kiest.
  • Functie voor halve belading: maakt het mogelijk een kleine hoeveelheid vaat te wassen om het stroomverbruik van het toestel te verminderen, ook al staat er veel meer vaat in.

Criterium 5: Veiligheid

Verwaarloos deze parameter nooit, want hij maakt zowel het toestel als de gebruikers ervan veiliger. Vertrouw daarbij op veiligheidssystemen zoals :

Overloopbeveiliging en aquastop om overstroming te voorkomen. Bijna alle toestellen hebben ze, maar niet allemaal hebben ze dezelfde extra voorzieningen, vooral om interne lekken te stoppen, wat erg duur kan zijn. Zorg er dus voor dat de vaatwasser een vlotter onderaan de tank heeft om het waterpeil te detecteren.
De waterontharder, die de hele vaatwasser beschermt tegen kalkaanslag en onzuiverheden die gewoonlijk in water voorkomen.
Het kinderslot, dat het toestel vergrendelt uit angst voor ongelukken, vooral bij het wassen op hoge temperaturen.

Lees ook:   Alfi - Isolatie dranken kan - 1 liter

Criterium 6: Ergonomie

Om te genieten van optimaal gebruikscomfort en er een schone en intacte vaat voor terug te krijgen, mag u de ergonomische aspecten die vaatwassers bieden nooit over het hoofd zien.

Het eerste criterium waarmee rekening moet worden gehouden, is de leesbaarheid en het gebruiksgemak van het display. Kies bijvoorbeeld voor een display met achtergrondverlichting voor een perfecte zichtbaarheid en vermijd al te ingewikkelde knoppen.

Bovendien is de mogelijkheid om met de timer een uitgestelde start in te stellen ook belangrijk, vooral voor actieve mensen die meestal weinig tijd hebben.

Het type vak waarmee de vaatwasser is uitgerust, kan een lade of een korf zijn. U zult merken dat er niet veel verschil tussen beide is, behalve dat de lade ruimte biedt voor groter vaatwerk en keukengerei.

Tenslotte, nog steeds op het gebied van ergonomie, mag het geluidsniveau nooit worden geminimaliseerd, aangezien u ‘s avonds onvermijdelijk aan het afwassen bent. Aangezien hij dagelijks zal worden gebruikt, moet u het stilste model kiezen. Bij wijze van spreken is een geluidsniveau van minder dan 45 dB de beste keuze.

Hoe werkt een vaatwasser?

Een afwasmachine wast de vaat niet op dezelfde manier als een manuele afwasmachine: er worden geen sponzen of borstels gebruikt en het bestek wordt niet “geschrobd” om het schoon te maken. Afhankelijk van het model spuiten een of meer roterende armen met sproeiers heet water op de vaat. Deze handeling vindt plaats volgens het wasprogramma dat is gekozen.

De doeltreffendheid van de was hangt af van verschillende parameters zoals de warmte van het water, de kracht van de straal, de rotatiesnelheid, de duur van de cyclus of het gebruikte wasmiddel. Daarnaast spelen ook de wastechniek en het ontwerp van het toestel een rol.

Voor een doeltreffende reiniging moet u bestek en serviesgoed rechtop zetten, zodat elk oppervlak goed wordt gereinigd. Giet ook voldoende reinigingsmiddel op elk stuk bestek voordat u het apparaat sluit en het proces start. Kies tenslotte het programma dat bij u past. En daar heb je het!

De verschillende soorten vaatwasmachines

Als u het aanbod van huishoudapparaten op de markt bekijkt, zult u zeker merken dat er 3 soorten vaatwasmachines zijn, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Om de beste keuze te maken, ontdek hieronder de opties die u ter beschikking staan!

Vrijstaande vaatwassers

Vrijstaande afwasmachine
Vrijstaande modellen, ook wel vaatwassers genoemd, zijn het meest bekend, vooral omdat zij het eerst op de markt kwamen en nog steeds zeer populair zijn. Zoals hun naam al doet vermoeden, kunnen ze overal en op elk meubel worden geïnstalleerd. Sommige zijn zelfs draagbaar en kunnen in een andere ruimte dan de keuken worden gebruikt, op voorwaarde dat u toegang hebt tot water en elektriciteit.

Omdat de installatie niet zo ingewikkeld is als bij andere modellen, is voor vrijstaande vaatwassers geen specifiek formaat nodig. Met andere woorden, u zult geen moeite hebben om ze in elke maat te vinden. Ze zijn echter nog steeds omvangrijk en gebruikers vinden het vaak moeilijk om er de juiste plaats voor te vinden.

Gedeeltelijk ingebouwde vaatwassers

Gedeeltelijk ingebouwde afwasmachine
Gedeeltelijk ingebouwde vaatwassers worden ook wel half ingebouwde vaatwassers genoemd, om de eenvoudige reden dat alleen het frame van het apparaat wordt afgedekt door de plaats waar het zich bevindt. Het onderste deel van de deur is iets verzonken voor een gemakkelijke installatie, terwijl het oppervlak met het bedieningspaneel zichtbaar en onmiddellijk toegankelijk blijft.

Onopvallend en verre van omslachtig, zal dit type toestel u heel wat plaats besparen. Om deze reden is een inbouwvaatwasser de beste keuze voor kleine keukens. U kunt hem gewoon in een kastje of onder het werkblad plaatsen en klaar is kees. Het is echter van essentieel belang een afwasmachine te kiezen die past in de ruimte die u ter beschikking heeft, anders past het apparaat niet.

Inbouw vaatwassers

Inbouw afwasmachine
Inbouw vaatwassers zijn ook ingebouwd, maar niet slechts half ingebouwd. Eenvoudig gezegd kunnen ze worden geïntegreerd in een kast of werkblad en zijn ze volledig onzichtbaar. Als u voor dit trendy alternatief wilt kiezen, hebt u een keuken nodig die al is uitgerust. Het front dat het toestel afdekt, moet opgaan in alle apparatuur in de kamer.

Afgezien van de kwestie van esthetiek en samenhang in de keukeninrichting, zal dit type vaatwasser een vleugje moderniteit in uw keuken brengen. U bespaart veel ruimte, zonder dat u uw keuken hoeft te verrommelen met een extra elektrisch apparaat. Er zijn echter nog enkele nadelen, zoals de moeilijke installatie, waarvoor vaak een vakman nodig is, en de prijs van het toestel, die over het algemeen hoog is.

Vrijstaande of ingebouwde vaatwassers?

Vrijstaande vaatwassers

De vrijstaande vaatwasser is gemakkelijk in het gebruik en vereist geen installatiemoeilijkheden voor de eigenaar. Dit maakt het toestel toegankelijker, zowel wat het gebruik als het onderhoud betreft.

Vóór de aankoop heeft de gebruiker ook het voordeel de maat te kiezen die hij of zij werkelijk nodig heeft, zonder zich zorgen te hoeven maken over het feit dat de machine misschien niet op een bepaalde plaats past. Tenslotte is het een betaalbare machine die voldoet aan het budget van miljoenen kopers, ondanks het feit dat hij vroeg of laat log kan worden en meer lawaai maakt.

Inbouw vaatwassers

De ingebouwde vaatwasser heeft geen voorkant of zijkanten, wat de installatie bemoeilijkt. Het zal moeilijk zijn om er een plaats voor te vinden op een kast of een keukenbank, en u zult de ruimte moeten aanpassen om het onder het werkblad te krijgen.

De inbouwvaatwasser is echter, hoewel duur en met installatiebeperkingen, veel compacter dan de eerste. Het installatiesysteem geeft de keuken een harmonieuzer en georganiseerder aanzicht, en het toestel maakt minder lawaai.

Conclusie

Droomt u van een moderne, goed uitgeruste keuken waarin u zich vrij kunt bewegen? Dan is de inbouw vaatwasser iets voor jou! Als u daarentegen geen veranderingen in uw keuken wilt aanbrengen en uw vaatwasser vrij wilt kunnen verplaatsen, dan is het vrijstaande model uw beste keuze.

Waarom een vaatwasser kopen?

vaatwasser kopen
De aanschaf van een vaatwasser is een aanzienlijke investering, aangezien u kunt rekenen op enkele honderden euro’s voor een standaardmodel en tot enkele duizenden euro’s voor een top-of-the-range model.

Gezien deze eindeloze cijfers blijven veel huishoudens hun vaat met de hand afwassen. Toch heeft een vaatwasmachine vele voordelen die u niet mag missen.

Ongelooflijke tijdsbesparing

U hebt waarschijnlijk een heleboel verantwoordelijkheden en taken te doen in plaats van enkele minuten te besteden aan het afwassen van borden en bestek, om nog maar te zwijgen van al het keukengerei. Wist u dat voor een gezin van 4 personen het opruimen na de maaltijd gemiddeld 60 minuten per dag kost, terwijl het slechts 9 minuten kost om de vaatwasser volledig te laden? Deze huishoudelijke apparatuur bespaart u tijd en stelt u in staat andere dingen te doen!

Bespaar je geld!

Een vaatwassercyclus verbruikt 7 keer minder water en 74% minder elektriciteit dan dezelfde hoeveelheid afwas met de hand. Als je bedenkt dat de kosten voor het afwassen gemiddeld 10% van de energierekening van een huishouden uitmaken, is er genoeg ruimte voor besparingen. Zelfs als het toestel in het begin duur is, is het rendement op lange termijn toch aanzienlijk.

Een kwestie van hygiëne

Om de vaat goed schoon te maken en de groei van bacteriën te voorkomen, moet het water worden verwarmd tot meer dan 60°C. Het wassen van de handen daarentegen is tevreden met een temperatuur van ongeveer 40°C, en iedereen weet dat dit de ideale temperatuur is voor ziektekiemen om te groeien!

Uiteindelijk maakt de vaatwasser niet alleen het bestek schoon, maar vernietigt hij ook de meeste ziektekiemen door water van meer dan 75°C te sproeien. Hygiënisch en geruststellend, is het niet?

Om milieuvriendelijk te zijn

Enerzijds een lager elektriciteitsverbruik, anderzijds een gecontroleerd waterverbruik en ten slotte minder grijswaterlozing. Een kwaliteitsafwasmachine vermindert uw impact op het milieu en de natuur zal u dankbaar zijn!

Geen ruzie meer over klusjes

Dat is juist! Of het nu tussen kinderen of volwassenen is, de afwas wordt natuurlijk een bron van conflicten. Terwijl iedereen kibbelt over het zware werk dat dit karwei met zich meebrengt, maakt een vaatwasser alles eenvoudiger en kan het hele huishouden het zonder stellen.

De verschillende merken vaatwassers

Naar onze mening zijn de beste merken vaatwassers in 2022 :

Whirlpool

Whirlpool is een bekend Amerikaans merk dat zeker een prominente plaats zal veroveren in de lijst van de beste merken van grote huishoudelijke apparaten. Met een schat aan ervaring legt het merk onberekenbare efficiëntie op in elk van zijn producten, waaronder de inbouw- en tafelmodel vaatwassers die het aanbiedt. Na meer dan 100 jaar blijft het publiek het volste vertrouwen stellen in de knowhow en expertise van Whirlpool door te kiezen voor stille, zuinige en efficiënte vaatwassers.

Brandt

Brandt wordt aanbevolen voor zijn kwaliteitsproductie en innovatieve producten en houdt zich sinds 1924 bezig met het ontwerpen van huishoudelijke apparaten. Het Franse merk biedt zijn superieure vaardigheden aan in de fabricage van apparatuur zoals fornuizen, kookplaten, diepvriezers, vaatwassers en meer. Met hun avant-gardistisch en elegant design zijn de door het merk gesigneerde producten perfect voor moderne keukens.

Bosch

Het Duitse bedrijf, dat sinds 1886 stevig op de markt staat, maakt nog steeds naam op de markt van huishoudelijke apparaten. Wat vaatwassers betreft, hebt u de keuze uit vrijstaande en ingebouwde modellen. Voor fans van het merk en voor beginnende kopers staat Bosch synoniem voor betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Miele

Onder de merken die een onwankelbare reputatie hebben weten op te bouwen op het gebied van huishoudelijke apparaten, springt Miele eruit. Zijn catalogus wordt beschouwd als een van de meest uitgebreide ter wereld, gaande van stofzuigers tot vaatwasmachines. Voor het publiek is het merk een ijkpunt geworden voor producten van hoge kwaliteit.

Beko

Beko is één van de marktleiders op het gebied van huishoudelijke apparaten, met een min of meer recente geschiedenis. Het merk biedt vaatwassers die binnen ieders budget passen en verkrijgbaar zijn in verschillende maten, waaronder vrijstaande, ingebouwde en geïntegreerde modellen. Beko’s producten zijn duurzaam en gaan lang mee, zodat ze zich niet meer hoeven te bewijzen aan de gebruikers.

Hoeveel kost een vaatwasser?

Onderstaand diagram zal u helpen een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

  • Instapniveau: € 200 tot € 400
  • Middenklasse: €400 tot €1000
  • Top of the range: + Meer dan 1000€.
Lees ook:   inbouw oven

Tips

Vul de vaatwasser goed.

Tenzij u een halfvolle afwas doet, wacht u tot de vaatwasser vol is voordat u hem start. Dit bespaart u energie, water en afwasmiddel. Simpel gezegd: als u de vaatwasser efficiënt inlaadt, haalt u het meeste uit de energie, het water en het wasmiddel die de machine gebruikt.

Verwijder de borden niet onmiddellijk na het proces.

Als de cyclus is voltooid, wacht u enkele minuten voordat u de machine leegmaakt. Hierdoor kan het na enkele minuten werking rusten en zich van verontreinigingen ontdoen alvorens te worden gelost.

Sla het voorspoelen over.

De meeste vaatwassers zijn tegenwoordig krachtig genoeg om alle vuil te verwijderen, zodat u niet meer met de hand hoeft voor te spoelen. Laat de machine alles afhandelen en bespaar tegelijkertijd veel water.

Laat de vaat aan de lucht drogen.

Hoewel de machine voor dit doel is ontworpen, kunt u hem af en toe programmeren voor een eenvoudige wasbeurt en niet overschakelen op de droogstand. Dit is een must voor wie onnodig energieverbruik wil vermijden, want de elektrische verwarming of ventilator in de machine verbruikt ook energie. Verwijder de vaat na een paar minuten en laat ze aan de lucht drogen.

Installeer het niet in de buurt van soortgelijke apparaten.

Hoewel dit een waarschuwing is die nog steeds door de meeste fabrikanten wordt gegeven, blijven veel gebruikers elektrische apparaten naast elkaar plaatsen. Als u uw vaatwasser naast uw koelkast zet, zal de koelkast harder moeten werken door de warmte die uit het andere apparaat ontsnapt. Hierdoor verliezen beide machines aan efficiëntie en duurzaamheid.

FAQ

Wat is de beste vaatwasser?
De beste vaatwasser hangt af van uw behoeften en budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Hoe onderhoud ik een vaatwasser?
Een vaatwasser heeft regelmatig onderhoud nodig om efficiënt te blijven werken. Dit houdt in dat het filter wordt gereinigd om afzettingen en nare geurtjes te verwijderen. U moet ook het hele apparaat ontkalken met een daarvoor bestemd product of een natuurlijk product zoals citroenzuur en witte azijn. Controleer bovendien altijd de staat van uw leidingen en waterleiding. Tot slot, vergeet niet de voegen te schrobben.

Welke reinigingsproducten zijn geschikt voor een vaatwasser?
Er zijn veel schoonmaakmiddelen op de markt, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor vaatwassers. Gebruikte u vroeger een blok zeep om uw handen te wassen, nu hebt u in feite de keuze tussen een tablet of een afwasmiddel. Kies voor het laatste een product dat niet te veel chemicaliën bevat om te voorkomen dat het apparaat later beschadigd raakt.

Hoe kan de werking van een vaatwasser worden geoptimaliseerd?
Om de werking van uw afwasmachine te optimaliseren, moet u overbelasting van het vak vermijden en de capaciteit van de machine respecteren. Sorteer de vaat correct door het onderste gedeelte te kiezen voor de grote borden en de andere gebruiksvoorwerpen in de vakken te verdelen. Reinig het filter ook regelmatig en gebruik een betrouwbaar reinigingsmiddel van goede kwaliteit.

Lade of bestekmand?
Welk type compartiment u ook kiest, u moet er rekening mee houden dat de was nog steeds even doeltreffend zal zijn. Het verschil tussen een lade en een bestekmand zit meer in het praktische aspect en de ruimte. Lademodellen laten meer ruimte over in het onderste gedeelte van de vaatwasser, zodat er meer keukengerei en vaatwerk in past en u sneller en in één cyclus klaar bent.

Waar kan ik een vaatwasser kopen ?
U kan op deze plaatsen een vaatwasser kopen:

  • 2dehands
  • Bol.com
  • Coolblue
  • ikea
  • loeters
  • Krefel
  • Mediamarkt
  • Vandenborre

De testcriteria die wij in aanmerking hebben genomen

Er zijn veel criteria voor de keuze van een vaatwasser, maar sommige zijn belangrijker dan andere. Laten we eens kijken naar 4 van de belangrijkste criteria. Deze zijn: type, energieverbruik, functionaliteit en onderhoud.

  • Type.
    Een afwasmachine kan vrijstaand zijn of in een nis worden ingebouwd. Vrijstaande modellen kunnen overal in een keuken worden geplaatst in een min of meer beperkte ruimte, afhankelijk van de afmetingen van het apparaat. Het is volledig bekleed en heeft een deur met een bedieningspaneel.

    Er zijn twee soorten ingebouwde modellen: semi-geïntegreerd en volledig geïntegreerd. Zij zijn uitsluitend bestemd voor inbouwkeukens en zijn ontworpen om onopvallend te zijn. De volledig geïntegreerde vaatwasser is echter de meest discrete van allemaal, met een bedieningspaneel dat op de rand van de deur is geplaatst en daardoor niet erg zichtbaar is. Bij de halfgeïntegreerde vaatwasser daarentegen bevindt het bedieningspaneel zich aan de zichtzijde van de deur.
  • Energieverbruik.
    Voordat u een vaatwasser kiest, is het verstandig om een idee te hebben van het energieverbruik van de vaatwasser, dat u kunt vinden op het energielabel van het apparaat. De meting in kilowattuur per jaar is echter het verbruik na 280 vaatwasbeurten. Om er zeker van te zijn dat het apparaat energie-efficiënt is, moet u ervoor zorgen dat het een energie-efficiëntieklasse van ten minste A+ heeft. A++ en A+++ modellen zijn nog zuiniger.
  • Kenmerken .
    De kenmerken van een afwasmachine spelen een belangrijke rol bij het gebruiksgemak en het gemak ervan. Uitgestelde start, kinderslot en halve belading zijn erg handig. Deze laatste functie is nuttig om de hoeveelheid water te verminderen die wordt gebruikt wanneer de tank halfvol is. Bovendien hebben sommige vaatwassers licht- of geluidsalarmen om te waarschuwen voor onvoldoende spoelglansmiddel of regenererend zout. Zij bieden ook verschillende afwasprogramma’s aan. Deze omvatten de programma’s Eco, Express, Hygiene, Silent en Fragile.
  • Onderhoud.
    Het onderhoud van een vaatwasser bestaat hoofdzakelijk uit het verwijderen van kalkaanslag en voedsel- en vetresten die de leidingen en het filter van de machine kunnen verstoppen. Voor het volledig verwijderen van afval is het raadzaam warm water te gebruiken. Sommige vaatwassers hebben echter een zelfreinigingsprogramma om de tank te reinigen. Niettemin is het van essentieel belang de vaatwasser elke week grondig te reinigen met natriumcarbonaat verdund in water.

Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria en om te begrijpen hoe u uw vaatwasser moet kiezen, bezoekt u onze koopgids voor vaatwassers!

Wat hebben deze vaatwassers dat andere niet hebben?

In de eerste plaats zijn de eerste modellen in deze selectie uitgerust met inductiemotoren (d.w.z. sterker, betrouwbaarder en efficiënter dan de vorige generatie motoren).
Zo is het Siemens-model uitgerust met een IQdrive-motor, terwijl de Bosch-modellen (sommige) zijn uitgerust met een eco-silent Drive-motor.

Deze motoren hebben ook het voordeel dat ze veel stiller zijn dan de andere. Als de keuken niet ver van de woonkamer is, raden wij u aan op het geluidsniveau te letten. Een stille vaatwasser kan uw leven veel aangenamer maken.

Wat Whirlpool betreft, beschikt het tweede model in deze selectie over een 6th sense programmer dat het wassen aanpast aan de toestand van uw vaat (de hoeveelheid water en de wastijd aanpassen), terwijl de laatste twee modellen, hoewel iets minder stil, toch een inductiemotor hebben voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Capaciteit en binneninrichting

Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw toekomstige vaatwasser voldoende plaats biedt voor couverts. Het aantal couverts is inderdaad belangrijk omdat u zo geld kunt besparen (en het is ook goed voor het milieu) door de afwas te spreiden.

Dit is des te belangrijker als uw vaatwasser bestemd is voor een groot gezin of als u regelmatig kookt. Dit is derhalve een belangrijke factor. De meeste moderne vaatwassers hebben een capaciteit van 13 couverts. Hetzelfde geldt voor de binnenindeling van de vaatwasser. De binnenruimte kan meer of minder flexibel zijn, met de mogelijkheid om bijvoorbeeld de besteklade te verplaatsen.

Programma’s en uitgestelde start

U moet er ook op letten dat de vaatwasser een uitgestelde startfunctie heeft, aangezien dit zeer praktisch is om uw vaatwasser buiten de piekuren te laten draaien en zo geld te besparen. Bovendien kunt u hem ‘s nachts aanzetten en hebt u minder last van het lawaai.

Het is ook een goed idee om een vaatwasser te kiezen met verschillende programmerings- of wasmodi. Sommige modellen hebben handige korte programma’s (express wash) waarmee u uw vaat in minder dan een uur kunt wassen, of bij sommige modellen zelfs in 30 minuten. Dit is perfect als je geen gerechten meer hebt voor last-minute gasten. En met een kort programma verbruikt u ook minder elektriciteit.

Temperatuur van het wasgoed

Om uw bestek en keukengerei goed af te wassen, kan het nodig zijn ze op een hoge temperatuur af te wassen. Voor mij is dit een essentieel criterium, want als banketbakker heb ik een afwasmachine nodig die mijn keukengerei perfect kan reinigen.

Kies dus voor een model dat 65°C kan bereiken, zodat u uw vuilste keukengerei en bestek grondig kunt reinigen. Dit is vaak het geval bij apparaten die zogenaamd intensief wassen. Ik gebruik mijn vaatwasser vaak om potten, pannen en zelfs mijn roestvrijstalen kookplaten af te wassen. Let er echter wel op dat de materialen van deze gebruiksvoorwerpen vaatwasmachinebestendig zijn (dit is vaak het geval met roestvrij staal).

Geluidsniveau

Het andere belangrijke criterium is het geluidsniveau van uw vaatwasser tijdens het gebruik. Nieuwere vaatwassers zijn veel stiller dan vroeger. Meer en meer fabrikanten bieden een stil programma aan of benadrukken dat zij stiller zijn dan de concurrentie.

Zorg er dus voor dat u een vaatwasser koopt die niet meer dan 50 dB lawaai maakt wanneer hij in gebruik is. Elke decibel telt. Je zou kunnen denken dat twee toestellen met 42 dB en 45 dB bijna hetzelfde geluid maken, maar dat is niet het geval.

Decibels worden aangegeven op een logaritmische, niet-lineaire schaal. Eenvoudig gezegd, elke 3 dB is het geluid twee keer zo luid. Een 42 dB-vaatwasser zal dus twee keer zo stil zijn als een 45 dB-model.

En dit is des te belangrijker als uw keuken open is of als uw afwasmachine zich in een woonkamer of in de onmiddellijke nabijheid bevindt. Maar ook omdat, als dit apparaat een uitgestelde start heeft, het waarschijnlijk in bedrijf zal zijn tijdens daluren, d.w.z. overdag of ‘s nachts. U zult snel spijt krijgen van de aanschaf van een vaatwasser als uw hele gezin er wakker van wordt.

De energieklasse

Natuurlijk is het ook de moeite waard te kijken naar de energieklasse van uw vaatwasser. Als u het elektriciteitsverbruik tot een minimum wilt beperken, moet u op zoek gaan naar een A+, A++ of in het beste geval een A+++ klasse. Koop geen afwasmachine die niet minstens een A-klasse heeft, want de jaarlijkse kosten kunnen hoog oplopen.

Ook al zijn de aankoopkosten misschien lager, u zult snel spijt krijgen van uw aankoop wanneer u uw elektriciteitsrekeningen ontvangt. De afwasmachine is een zeer praktisch apparaat dat meerdere malen per week wordt gebruikt, voor sommigen zelfs elke dag. Daarom is het belangrijk een toestel te hebben dat niet te veel energie verbruikt, om de jaarlijkse bedrijfskosten tot een minimum te beperken.

Lees ook:   Aigostar Cube 30IBT - XXL Digitaal 7L Hetelucht Friteuse - Kookboek - 1600g friet - 7 programmaʼs - 1900W

Ergonomie

Met de vele programma’s die uw toekomstige vaatwasser zal bieden, moet hij eenvoudig en intuïtief te gebruiken blijven. Sommige toestellen zijn een beetje te ingewikkeld en maken het gebruik ervan in het dagelijkse leven minder praktisch.

Een klein LED- of LCD-scherm maakt het veel gemakkelijker om te lezen en te programmeren. Met de aanraaktoetsen en -toetsen kunt u ook sommige mechanische knoppen gemakkelijker instellen.

Het ontwerp

Het ontwerp van uw toekomstige toestel is een belangrijke factor. In het verleden waren de meeste vaatwassers wit en niet bepaald mooi. Tegenwoordig zijn er zeer aantrekkelijke modellen. Dit betekent dat u gemakkelijk een toestel kunt vinden dat in uw keuken past zonder er al te veel afbreuk aan te doen. Zwart, grijs en wit zijn nog steeds de meest voorkomende kleuren, waarbij het bedieningspaneel soms het meest tot de verbeelding spreekt.

Als de vaatwasser is ingebouwd, is het ontwerp waarschijnlijk minder belangrijk voor u, omdat het niet zichtbaar is.

Hoe installeer je een vaatwasser?

Als je je nieuwe apparaat hebt, is het tijd om het aan te sluiten. Evenals de wasmachine moet hij dicht bij een watertoevoer, een afvoer en een stopcontact worden geplaatst. Vermijd in elk geval installatie in de buurt van een koelkast, aangezien die veel warmte afgeeft. Alvorens iets anders te doen, sluit u de algemene watertoevoer af om veilig te werken.

Begin met de poten op een geschikte hoogte te zetten. Deze kleine voetjes kunnen gemakkelijk op en af worden geschroefd. Sluit vervolgens de watertoevoer van de kamer aan op uw vaatwasser met een steeksleutel. Controleer de verbindingen voortdurend om lekken te voorkomen. Hierna steekt u de afvoerslang in de sifon van de gootsteen. Sluit het apparaat ten slotte aan op een stroomvoorziening, bij voorkeur op een geaard stopcontact dat zich op meer dan 1 meter van een waterpunt bevindt. Ter controle, voer een eerste wasbeurt uit, als er geen lekken zijn, zit alles goed.

Een vaatwasser reinigen

Vaatwassers gaan niet eeuwig mee, ze kunnen beschadigd raken of gaan roesten als ze niet goed worden onderhouden. Het absolute minimum is om uw apparaten regelmatig schoon te maken. Hier volgen enkele tips over hoe u uw vaatwasser kunt onderhouden.

  • Het interieur: Er zijn verschillende manieren om het interieur van een vaatwasser te onderhouden, afhankelijk van het gewenste resultaat. Om kalkaanslag en afwasmiddelafzettingen te verwijderen, giet u 3 liter witte azijn in de binnenruimte van de vaatwasser op een niet-afwasprogramma. Om de slechte geur te verwijderen, laat je de machine leeglopen met een flinke dosis reiniger. Om de vergeling aan de binnenkant van de vaatwasser te verwijderen, kunt u ook een spons weken in een mengsel van bleekmiddel, heet water en zuiveringszout. Daarna afspoelen en goed afdrogen.
  • De buitenkant: De oude truc om de carrosserie schoon te maken met een spons gedrenkt in zeepwater heeft zijn tijd nog niet verloren. Dit proces wordt nog steeds aanbevolen om de glans van uw toestellen te herstellen. Met deze wonderoplossing, concentreer je je op het filter. Voor de voegen, poets met een doek gedrenkt in azijnwater. Spoelen en afdrogen.

Is het goedkoper om een vaatwasser te repareren of een nieuwe te kopen?

Als u uw vaatwasser minder dan 5 jaar hebt, is reparatie het meest zinvol. De laatste jaren zijn de reinigingskwaliteit, de stille werking en de energie-efficiëntie van vaatwassers echter sterk verbeterd. Dus als u van plan bent uw vaatwasser te repareren, houd er dan rekening mee dat reparateurs tussen de €100 en €150 in rekening kunnen brengen voor een servicebeurt aan huis. Daarna betaalt u, afhankelijk van de diagnose, voor de tijd en de onderdelen. Een gemiddelde reparatie van een vaatwasser kan beginnen bij €350 en snel oplopen. Gezien de prijs van een nieuwe vaatwasser, die minder dan 400 euro bedraagt voor de budgetmodellen en 700 euro voor de duurdere modellen, is het misschien verstandiger om een nieuwe vaatwasser te kopen.

Wat is de ecologische voetafdruk?

Het feit dat uw vaatwasser wasmiddel gebruikt, is van invloed op het milieu. Dit heeft betrekking op de ecologische voetafdruk van uw toestel. In feite is de ecologische voetafdruk de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die de levensstijl van een potentiële gebruiker opeist. Als u te veel consumeert, legt u een grote druk op de planeet, wat een slecht teken is. Het is trouwens mogelijk de ecologische voetafdruk van een vaatwasser te berekenen, met inbegrip van de koolstofvoetafdruk. Met de hand wassen in koud water geeft geen C02-uitstoot. Anderzijds vindt de CO2-uitstoot plaats met warm water, evenals bij het wassen met een afwasmachine. Toch is afwassen met de hand veel minder hygiënisch (volgens wetenschappers blijven er 400 keer meer bacteriën achter op borden)0 en minder zuinig omdat er veel meer water voor nodig is.

Uw 5 meest gestelde vragen

  • Hoe kies ik een stille vaatwasser en haal ik er het meeste uit?
    Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een stille vaatwasser. Het is niet alleen handig voor het afwassen van uw bestek, het werkt ook zonder onaangenaam lawaai te maken. U kunt hem dus op elk moment gebruiken zonder de rust van uw gezin te verstoren. Het geluidsniveau van een stille vaatwasser is minder dan 46 decibel. Om het geluidsniveau van de vaatwasser van uw keuze te weten te komen, kunt u het energielabel ervan controleren. De informatie die fabrikanten geven over het geluidsniveau van hun toestellen is echter niet altijd betrouwbaar. Sommige vaatwasprogramma’s zijn stiller dan andere en het door sommige fabrikanten aangegeven geluidsniveau is niet altijd dat van het luidruchtigste programma.

    Hoewel de informatie op het energielabel niet altijd betrouwbaar is, zijn er toch enkele elementen die u zullen helpen een goede keuze te maken. De eerste is of uw toestel is uitgerust met een inductiemotor. Dit type motor, ook invertermotor genoemd, brengt de energie voor de werking van uw toestel over zonder wrijving te veroorzaken. Uw toestel zal stil zijn en u vele jaren van dienst zijn. Een tweede element dat het geluidsniveau van een vaatwasser beïnvloedt, is de vraag of de wanden al dan niet van isolatiemateriaal zijn gemaakt. Een stille vaatwasser is meestal een inbouwmodel. Het geluid van hun werking wordt gedempt door de nis waarin ze zijn ingebouwd. Er zijn ook vrijstaande stille vaatwassers. De wanden hiervan zijn gemaakt van geluidsabsorberend materiaal.
  • Afmetingen van uw vaatwasser: waar moet u op letten
    Bij het maken van uw keuze zult u merken dat de afmetingen van de vaatwasser van model tot model verschillen. Rekening houdend met de afmetingen, kunnen vaatwassers echter in twee categorieën worden ingedeeld: standaardbreedte en kleine breedte. Standaardmodellen zijn 60 centimeter breed en zijn het grootst. Hun grote formaat is vooral te danken aan hun capaciteit van ten minste 12 couverts. Kleinere vaatwassers zijn kleiner, daarom worden ze “compacte vaatwassers” genoemd. Ze zijn 45 centimeter breed en kunnen tot 11 couverts bevatten. Een 45 cm vaatwasser is uiteraard kleiner en gemakkelijker op te bergen, maar niet altijd even praktisch.

    Voordat u een compacte of niet-compacte vaatwasser kiest, moet u rekening houden met de beschikbare ruimte in uw keuken en ook met de grootte van uw gezin. Als u een kleine keuken hebt en een gezin van meer dan 4 leden, zal het zeker verstandig zijn om een grote vaatwasser te kiezen. Anderzijds, als uw keukenruimte beperkt is, is een kleine vaatwasser een betere keuze. Als uw keukenruimte al vol is, maar u toch een grote vaatwasser nodig hebt, kunt u kiezen voor een vrijstaand model. Dit type afwasmachine vereist geen speciale inrichting, zodat u er tijdelijk een ruimte voor kunt vrijmaken om uw bestek af te wassen en het vervolgens elders op te bergen.
  • Wat zijn de speciale kenmerken van een professionele vaatwasser?
    Professionele vaatwasmachines worden gebruikt in restaurants en hotels. Zijn capaciteit en prestaties overtreffen die van een huishoudelijke afwasmachine. Het heeft verschillende wasprogramma’s, waarvan sommige uw bestek in 3 minuten of minder kunnen wassen. Een professionele afwasmachine heeft een front of een kap.

    Het eerste type heeft een soortgelijk ontwerp als dat wat in huishoudens wordt gebruikt. Een aan de voorzijde gemonteerde afwasmachine kan tot 120 couverts per dag afwassen en is daarom geschikt voor kleine en middelgrote restaurants. Hij kan vrijstaand worden geïnstalleerd in een kleine ruimte, zoals onder een vaatwasser, of hoog worden geïnstalleerd. Een afwasmachine met kap heeft een hogere capaciteit dan een voorlader en is daarom geschikt voor grootschalige catering. Een model met kap kan tot 300 couverts per dag afwassen. Het kan ook worden gecombineerd met toevoer- en afvoertafels door middel van een ophangsysteem om de vaatwascyclus te vergemakkelijken (van het voorwassen tot het legen van de korven).

    Voor zeer grote cateringbedrijven daarentegen verdient het de voorkeur een afwasmachine met automatische toevoer te gebruiken. Deze is vergelijkbaar met een afwasmachine met kap, maar heeft een veel hoger vermogen. Sommige van de meest efficiënte modellen wassen tot 4.000 couverts in een uur.
  • Wat is een gecombineerde oven en vaatwasser? Wat zijn de voor- en nadelen?
    Met de gecombineerde oven en afwasmachine beschikt u over een afwasmachine en een oven in één apparaat. Sommige modellen gaan nog verder en bieden een combinatie van oven, afwasmachine en inductiekookplaat. De afwasmachineoven is niet alleen veelzijdig, maar ook ruimtebesparend. Het bespaart ruimte in uw keuken, vooral als die klein is. Hij is gewoonlijk niet meer dan 90 centimeter hoog en 60 centimeter breed.

    Het heeft echter ook zijn nadelen. De kookzone kan niet gelijktijdig met de waszone werken. Dus je moet de ene uitzetten om de andere te gebruiken. Als een onderdeel van het toestel stuk gaat, kunt u het andere niet gebruiken. Het hele apparaat zal moeten worden gerepareerd om weer functioneel te zijn. Anderzijds klagen sommige gebruikers terecht dat de vaatwasoven veel lawaai maakt. Het geluidsniveau van sommige modellen bedraagt meer dan 46 decibel.
  • Vaatwasserontwerp: waar moet u op letten?
    Vaatwassers zijn er in verschillende uitvoeringen, zodat u uw keuze kunt afstemmen op uw keukeninrichting. De glans van een vaatwasser van roestvrij staal geeft uw keuken glans. Als u echter een soberder design voor uw keuken wenst, kunt u kiezen tussen een zwarte of grijze vaatwasser.

Samenvattend: welke vaatwasser kiezen?

De Siemens – SN658D02ME is een discrete, zuinige en efficiënte alles-in-één vaatwasser die tot 14 couverts in één keer kan afwassen. Het is ook zeer geavanceerd met een breed scala aan programma’s en wasmogelijkheden.

De Bosch – SMS46JB17E is een geavanceerde en stille wasmachine. De kuip heeft een capaciteit van 13 couverts en biedt handige opbergmogelijkheden. Dit vrijstaande toestel is ook zeer duurzaam.

De Whirlpool – WKIC3C26 is een voordelig model met een aantal handige programma’s en opties. Het is stil en volledig integreerbaar, waardoor het een zeer discreet toestel is.

Inhoudsopgave