Beste keukenmessen die je kunt kopen – Messen voor je keuken


Deze definitieve gids voor de beste keukenmessen van 2021 verkent alles wat je moet weten om je volgende favoriete gereedschap te kopen. Het behandelt opties op elk prijspunt, en het verduidelijkt ook welke messen essentieel zijn en welke je zonder kan koken.
keukenmessen
Er is geen absoluut beste keukenmes voor elke persoon. Verschillende budgetten, gripstijlen en esthetische smaken, om nog maar te zwijgen van een dozijn andere micro-beslissingen, bepalen allemaal welk mes het beste is voor de taak bij de hand.

Deze gids is bedoeld om te bepalen welke keukenmessen het meest nuttig zijn, en hopelijk helpt het u om te scheiden van te dure, onnodig omvangrijke messenbloksets. Het geeft ook antwoord op eeuwenoude vragen die de keuken achtervolgen: Heb ik echt een mes nodig? Wanneer moet ik een mes gebruiken? Wat betekent X50CrMoV15 in godsnaam? Maar eerst, onze top recs voor de meest bruikbare keukenmessen die beschikbaar zijn in 2021.

Wat maakt een goed keukenmes?

De grootte, het gewicht en de balans van een mes hebben invloed op het gebruiksgemak in de loop van de tijd. De lemmetstijl, de constructie en het materiaal bepalen ondertussen het gebruik, het onderhoud en de levensduur van het mes.

Om vertrouwd te raken met de terminologie, neem een kijkje op deze foto, die de verschillende onderdelen van een mes bevat.

1. Grootte, gewicht en evenwicht

We vonden dat een koksmes van 7 tot 8 centimeter lang, 0,12 centimeter dik op de rug, en met een gewicht tussen 6,5 en 8,5 ounces goed werkt voor de meeste mensen.

In metriek is dat 18 – 20 centimeter lang, 3 millimeter dik en 184 – 241 gram zwaar.

Voor mensen met bijzonder grote, sterke handen zullen langere en zwaardere messen meer geschikt aanvoelen. Als je kleine handen of zwakke polsen hebt, ga dan voor een vermindering in lengte en gewicht, maar niet te dik. Te dunne bladen zijn minder stevig en zullen buigen bij het snijden van taaie materialen.

Ook kritisch is de verdeling van het gewicht (d.w.z. de balans).

Voor de meeste koks zou een koksmes het massamiddelpunt moeten zien op het punt waar het lemmet en de handgreep elkaar ontmoeten. Dit geldt vooral voor koks die het mes bij de bolster vasthouden met hun duim en wijsvinger op het lemmet. Koks die een mes aan het handvat vastpakken, kunnen zich echter meer op hun gemak voelen bij het vasthouden van een handvat-zwaar mes.

Het is de moeite waard om op te merken dat andere keukenmessen een andere gewichtsverdeling vereisen. Een hakmes moet bijvoorbeeld het grootste deel van zijn gewicht op het lemmet hebben om de hakbeweging te ondersteunen. Een mes heeft meestal een veel kleiner en lichter lemmet dan het handvat om ingewikkelde taken uit te voeren.

Merk ook op dat het “artikelgewicht” dat u ziet op winkelplatforms meestal niet het echte gewicht van het mes weergeeft, maar veeleer het gewicht van de hele verpakking.

2. Het mes: Duitse vs. Japanse stijl

Het merendeel van de koksmessen in de winkels is vandaag de dag van de Duitse stijl, met randen met een doorlopende en relatief consistente kromming. Hierdoor kan het mes snel heen en weer schommelen om uw eten te vermalen of te hakken.

Een variant, bekend als de Franse stijl, heeft minder kromming over het grootste deel van de lengte, maar een sterkere kromming in de buurt van de punt.

Het Japanse Santoku-mes heeft een veel rechter lemmet en eindigt in een schaapspunt. Het lemmet van de Santoku is ontworpen om dunne, precieze plakjes te maken. Het metaal zelf is dunner dan dat van de Duitse stijl en de snijkant heeft een scherpere hoek.

Het dunnere, hardere lemmet van het Santoku-mes is echter gemakkelijker te splijten dan het dikkere, meer buigzame staal van het Duitse mes. U zult voorzichtig moeten zijn bij het snijden van vlees met botten of bijzonder taaie voorwerpen zoals pompoenen.

Voor de meeste situaties zal een van beide messen prima werken, dus het komt neer op persoonlijke voorkeur.

3. Gesmede vs. gestempelde messen

Een gesmeed mes wordt gemaakt van één enkele staaf metaal en wordt warmtebehandeld, gegloeid en tot een hoog niveau gehard. Een gestempeld mes is afkomstig van een geprefabriceerde metalen plaat die met een matrijs in de gewenste vorm wordt gesneden en vervolgens wordt geslepen. De manier waarop ze zijn geconstrueerd heeft invloed op het gebruik en de kwaliteit.

Omdat ze dikker, harder en steviger zijn, domineren gesmede messen het hoogwaardige (en dure) segment van de markt. De beste keukenmessen worden meestal gesmeed.

De gestempelde messen zijn dunner, lichter, flexibeler en goedkoper. Ze kunnen niet veel straf verdragen, maar kunnen u toch goed van dienst zijn bij het snijden van zachte, malse materialen.

4. Randhoek

De hoek van de rand van een mes, de slijphoek of de afschuining is de hoek waarin het mes wordt gesneden om de scherpe punt van de rand te vormen. Meestal wordt een mesrand aan beide zijden onder dezelfde hoek geslepen, waardoor een vlakke V-vorm ontstaat. Als we zeggen dat het mes een hoek van 20 graden heeft, bedoelen we meestal een hoek van 20 graden aan elke kant van die V.

Keukenmessen kunnen in een relatief groot aantal hoeken komen, zodat u overal tussen 12 en 25 graden kunt zien.

Japanse messen hebben de neiging om te vallen in de richting van de onderkant van dit spectrum, waardoor ze precisiesnedes kunnen maken met minder inspanning. Westerse messen komen vaker uit op het bredere uiteinde. Bredere hoeken maken het blad minder bestand tegen beschadigingen, maar zorgen er ook voor dat ze uw voedsel eerder verpletteren dan dat ze het snijden.

Af en toe vindt u een mes (vooral onder de Japanse selecties) dat slechts aan één kant afgeschuind is, terwijl de andere kant verticaal is. Merk op dat deze meestal worden gemaakt met een rechtshandige kok in gedachten. Als u met uw linkerhand snijdt, krijgt u niet de exacte prestatie die u zoekt.

5. Materiaal

De materialen die gebruikt worden om een lemmet te maken hebben invloed op de totale hardheid en levensduur van het mes. Een manier om de weerstand van een materiaal tegen indrukking en vervorming te meten is met de Rockwell Scale, aangeduid met het acroniem “HRC” (Hardness Rockwell type C).

Keukenmessen vallen meestal binnen het bereik van 54 tot 63 HRC. Een lagere HRC-waarde betekent dat het metaal zachter is, zodat de snijkant sneller zal afstompen dan die van een hogere hardheidswaarde. Dit is echter een afweging, omdat metalen met een hogere HRC-waarde meer kans hebben om te versplinteren en moeilijker te slijpen als ze eenmaal zijn versleten.

De gewenste hardheid komt overeen met de manier waarop u het mes wilt gebruiken. Een hard lemmet is zeer geschikt voor precisiewerk. Als u waarschijnlijk harde materialen gaat snijden, of grote hakbewegingen gaat maken zoals bij een slager, ga dan voor het zachtere materiaal. Besef wel dat u het mes vaker zult moeten slijpen.

Koolstofstaal

Koolstofstaal is ijzer gemengd met koolstof voordat het wordt gegoten. Andere staallegeringen worden op dezelfde manier gemaakt, maar met verschillende elementen gemengd in plaats van koolstof.

Basis koolstofstaal is extreem sterk en gemakkelijk te slijpen tot een scherp randje. Het grootste nadeel is dat het net als ijzer roest.

Een koolstofstalen mes moet zorgvuldig worden onderhouden om oxidatie te voorkomen. Was en droog het mes direct na gebruik met de hand en bewaar het op een droge plaats. Het is ook een goed idee om het af en toe te kruiden met minerale olie, zoals je een gietijzeren koekenpan zou doen.

Roestvrij staal

Roestvrij staal is koolstofstaal met een beetje chroom, nikkel en molybdeen toegevoegd om roest te helpen voorkomen. Dit type staal is veel vergevingsgezinder als het gaat om vocht en corrosie.

Het belangrijkste nadeel is dat het iets zwakker is dan andere staalsoorten en vaker geslepen moet worden. Voor de meeste koks is het nog steeds een netto positief punt en zal het u goed behandelen.

Dat gezegd hebbende, is het niet ondoordringbaar voor oxidatie. Als je zure materialen of vocht op roestvrij staal laat zitten, zal het roestvlekken ontwikkelen – die doen er gewoon langer over om zich te vormen.

Roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte

Dit materiaal is een poging om de beste onderdelen van koolstofstaal en roestvrij staal te combineren. De effectiviteit van de koolstofformules van de fabrikanten varieert en wordt van kok tot kok besproken.

Deze koolstofrijke roestvrijstalen opties worden steeds vaker gebruikt door professionele merken, dus de selectie groeit snel.

Damascus-staal

Damascus-staal was legendarisch in de middeleeuwse wapenindustrie als een superieur metaal met prachtige golvende patronen. Het exacte proces en de formule voor het maken van dit staal is verloren gegaan met de tijd, ondanks meerdere replicatiepogingen.

De meeste, zo niet alle bladen die vandaag de dag de naam dragen zijn gewoon koolstofstaal met vergelijkbare golfpatronen in het metaal.

Een kwaliteit Damascus mes zal u goed van dienst zijn, maar weet dat een belangrijk deel van dat hoge prijskaartje voor de esthetiek is.

Keramiek

Keramiek is veel harder dan elk ander metaal, waardoor het blad een zeer scherp randje kan houden gedurende lange tijd. Maar de hardheid gaat gepaard met een prijs: keramische messen zijn gemakkelijk te verbrijzelen. Daarom moet u voorkomen dat u een keramisch mes verdraait, buigt of laat vallen.

Totdat we het perfecte bestek cermet materiaal kunnen fabriceren, zullen keramische messen waarschijnlijk een niche item blijven dat bedoeld is voor precisiewerk.

Handvatmateriaal

Een goed keukenmes kan een leven lang meegaan, dus u wilt een handvat dat zowel comfortabel in de hand ligt als gemakkelijk te onderhouden is. Zorg ervoor dat het niet te glad is, zelfs als het nat wordt, en dat zowel de breedte als de lengte goed passen bij de grootte van uw hand.

Hout, het meest traditionele materiaal, werkt goed en ziet er mooi uit. Het is echter kwetsbaar voor vocht, schimmel en bacteriën. Bovendien is hout vaak duurder dan plastic en andere kunststoffen.

Polymeer- en rubberen handvatten zien er misschien niet zo goed uit, maar ze zijn hygiënischer dan hout en gaan vaak ook langer mee. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vormen in de vorm die de fabrikant wenst, waardoor de ergonomie minder problematisch wordt.

Sommige merken bieden hout aan dat is behandeld of ingepakt in een polymeerhars. Dit geeft het een traditionele uitstraling zonder de kwetsbaarheid van kaal hout. Dit zijn over het algemeen geweldige opties, hoewel ze misschien iets duurder zijn dan pure kunststoffen.

Keukenmessen FAQ

Roestvrij staal of koolstofstaal?

In al het staal zit koolstof. Roestvast staal heeft toevallig minder koolstof in zich dan koolstofstaal. Wat roestvast staal anders maakt is de toevoeging van chroom, wat het materiaal zijn kenmerkende “roestvrij” status geeft. Koolstofstaal daarentegen bevat veel meer koolstof. Hoe meer koolstof in het mes, hoe harder het is. De hardheid wordt gemeten op de Rockwell-schaal. Hoe harder het mes, hoe sterker het is. Koolstofstalen messen zijn notoir scherp vanwege hun sterkte, maar ook moeilijk te slijpen. Ze zijn ook vatbaarder voor corrosie en roest. Roestvrijstalen messen zijn misschien niet zo scherp als koolstofstalen messen, maar als je ze goed slijpt, merk je misschien niet eens een verschil. En hoewel roestvast staal gemakkelijker te onderhouden is, vooral als het gaat om roestbestendigheid, is het vlekvrij en niet vlekvrij.

Heb ik een volwaardig mes nodig?

Tang verwijst naar het lemmet dat in het handvat van het mes steekt en gedeeltelijk kan stoppen, waardoor het mes gedeeltelijk raakt, of volledig uitsteekt in het handvat, waardoor het een volwaardig mes wordt. Full tang messen zijn meer in balans omdat er metaal in het hele lemmet zit. Gedeeltelijke messen zijn meestal goedkoper omdat het hele mes niet van metaal is. Dan is er nog de uitzondering van de Japanse messen, die vaak een gedeeltelijke tang hebben. Japanse messen gebruiken een houten wa-greep, die de nadruk leggen op het lemmet-voor-uit balans. Deze zijn beter voor degenen die meer comfortabel zijn met hun mes vaardigheden.

Wat is het verschil tussen honen en slijpen?

Honen duwt in wezen de snijkant terug in vorm nadat deze uit de wagon is gebogen door voortdurend gebruik. Door het slijpen van staal wordt de scherpte van het mes behouden en wordt de snijkant in orde gebracht. Door het slijpen van een mes wordt het staal daadwerkelijk van het mes afgesneden, waardoor het tot een fijnere rand komt.

Wat is het verschil tussen goedkope en dure messen?

De prijs van een mes kan variëren van goedkoop tot buitensporig duur. Het gaat om de constructie – alsof het gesmeed of gestempeld is – en wat voor soort materiaal het is gemaakt van. Als je een amateur thuiskok bent, is een goedkoop mes een geweldige plek om te beginnen voor het leren van basis- en essentiële mesvaardigheden. Als je al bedreven bent in het gebruik van een keukenmes, is het de extra kosten waard om een mes te krijgen dat je vaardigheden in de keuken kan bevorderen.

Wat is het verschil tussen Japanse en Duitse messen?

In het algemeen vallen keukenmessen in Japanse of Duitse messtijlen. Japanse messen hebben de neiging om dunner, scherper en moeilijker te onderhouden dan hun Duitse tegenhangers. Duitse messen zijn vaker wel dan niet gebruiksvriendelijker en hebben een meer universele aantrekkingskracht vanwege hun multifunctionele karakter. Japanse messen kunnen uniek zijn in hun gebruik, en ten koste van het hebben van een scherper lemmet is de grotere aandacht die nodig is voor het onderhoud en de zorg.

Conclussie

Het kiezen van de beste keukenmessen kan een beetje lastig zijn, en we raden aan om vast te houden aan gevestigde merken voor gegarandeerde kwaliteit. Je hoeft niet altijd op de duurste artikelen te spatten – soms zijn de verbeteringen minimaal en nauwelijks te bespeuren door een niet-professionele kok. Aarzel echter niet om te investeren in een kwaliteitsmes als u er een vindt. Met het juiste onderhoud kan het u tientallen jaren van dienst zijn.

Recent Posts