Beste keukenmessen die je kunt kopen in 2022 – Messen voor je keuken


Een keuken zonder mes is als een vogel zonder vleugels. Het zal moeilijk zijn uw ingrediënten te snijden, te schillen, te snijden, te hakken of te hakken zonder dit essentiële gereedschap. Van vlees tot groenten, alle voedingsmiddelen kunnen met gemak worden gesneden. Natuurlijk bepaalt de grootte en de vorm van het mes de rol van een goed keukenmes. Hoe vind je de beste? Hier is de gids!

keukenmessen

Victorinox Santoku Swiss Classic

Het beste keukenmes in 2022
Victorinox Santoku Swiss Classic
Een keukenmes in Japanse stijl, de Santoku Swiss Classic van Victorinox is geschikt voor alle doeleinden. Hij kan worden gebruikt om te snijden, in blokjes te snijden of te hakken.

Bekijk de dagprijs

De Victorinox Santoku Swiss Classic kan het allemaal. Het helpt u om uw groenten te snijden of in plakjes te snijden, maar ook om vlees in plakjes te snijden. Dit model van Zwitserse makelij is een Japanse versie van het klassieke keukenmes. Het heeft een honingraatvormig lemmet van hoogwaardig roestvrij staal. Dankzij zijn opmerkelijke scherpte kunt u zonder al te veel moeite perfecte sneden maken.

De Victorinox Santoku Swiss Classic is bovenal een licht en wendbaar keukenmes. Het heeft een ergonomisch thermoplastisch elastomeer handvat voor een uitstekende grip. Dit model weegt 129 g en heeft een lemmet van 17 cm lang. Het schoonmaken is gemakkelijk. Gewoon in de vaatwasser en klaar is kees.

Amazon Basics HL-005987

Het beste instapmodel keukenmes
Amazon Basics HL-005987
Kook als een chef en koop slim met deze 9-delige set die bestaat uit een gebeitst rubberhouten opbergblok en 8 corrosiebestendige roestvrijstalen keukenmessen.

Bekijk de dagprijs

U zou het mis hebben als u dacht dat u geen complete set keukenmessen kunt kopen voor minder dan € 65. De Amazon Basics HL-005987 is daar het bewijs van. De 8 roestvrijstalen messen worden geleverd met een rubberhouten opbergblok. De set bestaat uit een koksmes, een santoku-mes, een snijmes, een broodmes, een hobbymes, een uitbeenmes, een schilmesje en een slijppistool.

Elk mes is perfect geslepen, zodat u kunt genieten van een langdurige en precieze snit. Het uit één stuk bestaande ontwerp van het handvat met 3 klinknagels zorgt voor een uitstekende balans. Hierdoor kunt u uw mes beter beheersen en hanteren. Als u de levensduur van uw mes wilt verlengen, is handen wassen sterk aan te bevelen.

Vestaware 16-delig mes met houten handvat

Het beste keukenmes uit de topklasse
Vestaware 16-delig mes met houten handvat
De 16-delige Vestaware wordt geleverd met een messenslijper, een keukenschaar en een houten opbergblok, naast de keukenmessen.

Bekijk de dagprijs

De Vestaware keukenmessenset bestaat uit 16 delen. Het zal aan al uw behoeften voldoen, met een breed scala aan modellen. Deze omvatten een opbergblok, een messenslijper, 6 steakmessen, een broodmes, een koksmes, een Santoku-mes, een snijmes en een professioneel mes. De messen zijn gemaakt van roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte, waardoor ze zeer goed bestand zijn tegen roest.

De ergonomische houten handvaten van de Vestaware messen maken ze nog comfortabeler in gebruik. Dit betekent dat u zonder moeite zuivere, precieze sneden kunt maken. Elk drievoudig geklonken mes ligt goed in de hand. Kortom, kwaliteit, efficiëntie en prestaties zijn de sleutelwoorden.

Homever 16 stuks met roestvrijstalen handvat

Een volledig roestvrij stalen keukenmessenset
Homever 16 stuks met roestvrijstalen handvat
Deze 16-delige Homever messenset is een uitstekende verrassing. Volledig gemaakt van roestvrij staal, van het lemmet tot het handvat, elk stuk in deze set is uitzonderlijk scherp. Pas op voor kinderen!

Bekijk de dagprijs

Deze set Homever keukenmessen is voor hen die slim willen kopen. Voor ongeveer 65 euro kunt u 16 stuks kopen van uitzonderlijke kwaliteit, die in geen enkel opzicht onderdoen voor de Emojoy-sets die u hierboven ziet. De lemmeten zijn gemaakt van hoog-koolstof 420 roestvrij staal en zijn sterker en scherper dan de keramische messen.

Elk handvat en lemmet is uit één stuk gemaakt, waardoor bacteriën niet in de barsten kunnen binnendringen. Daardoor wordt de robuustheid vergroot. Zoals alle keukenmessensets is deze set niet vaatwasmachinebestendig, omdat dit uw apparaat kan beschadigen. En wees voorzichtig met de slijper, het handvat is nogal breekbaar.

Shinrai Japan™ – Classic Damast Black Series

Shinrai Japan™ - Classic Damast Black Series - Koksmes 20 cm

Bekijk de dagprijs

Deze editie van de Classic Damast Black Series is tot in alle precisie afgewerkt. Het damaststalen lemmet loopt door in een prachtige zwarte designhandgreep die bestaat uit een composiet van zwart linnen en kunsthars. Dit geeft een prachtig patroon aan het handvat. Met behulp van 3 klinknagels zijn de handgreep en het lemmet aan elkaar verbonden.

  • 67 lagen Japans VG-10 damaststaal
  • Gehard tot 61 HRC Rockwell
  • Vlijmscherp koksmes met een lemmet van 20 centimeter
  • Komt in een luxe cadeaubox
  • De beste in zijn prijsklasse

Gerelateerd: beste damastmes kopen overzicht

Wusthof Classic Ikon

Wusthof Classic Ikon - Koksmes - 20cm - RVS

Bekijk de dagprijs

De allrounder: voor het fijnhakken, hakken of snijden van vlees, vis, fruit en groenten. Dit koksmes is een actieve deelnemer aan veel keukentaken, maakt het bereiden van eten aangenaam en maakt deel uit van de basisuitrusting van elke professionele en hobbykok. omgaan met. Het maakt het ook mogelijk om het hele mes gemakkelijker te slijpen.

Boska Pizzasnijder Copenhagen – Vaatwasserbestendig – Roller – Wiebelt niet – Roestvrijstaal

Boska Pizzasnijder Copenhagen - Vaatwasserbestendig - Roller - Wiebelt niet - Roestvrijstaal

Bekijk de dagprijs

Snij je favoriete pizza in eetbare punten met de BOSKA Pizzasnijder Copenhagen. Deze lichtgewicht pizzaroller is vaatwasserbestendig en volledig van roestvrijstaal gemaakt. Tijdens het snijden wiebelt en rammelt het mes niet, waardoor je als een speer door de pizza heen glijdt.

Veel pizzarollers wiebelen tijdens het snijden en voelen daardoor onstabiel en goedkoop aan. Deze pizzasnijder niet! Doordat het mes extra stevig aan de houder bevestigd zit, blijft hij kaarsrecht tijdens het snijden. Het resultaat? Perfect gesneden pizzastukken. Wie wil dat nou niet?

Doordat de pizzasnijder volledig van roestvrijstaal gemaakt is, mag hij na gebruik in de vaatwasser. Deze roller is dus zo weer schoon en klaar voor een volgend gebruik. Ondanks de hoge kwaliteit roestvrijstaal is deze pizzasnijder heerlijk licht van gewicht. Dit maakt het snijden nog gemakkelijker.

Je krijgt standaard 10 jaar garantie op de Pizzasnijder Copenhagen van BOSKA. Zo kun je nog jarenlang genieten van de meest smaakvolle pizza’s. Buon Appetito!

Hoe kies je een keukenmes

Als je eenmaal een mes in je hand hebt, moet je meteen een idee hebben van hoe het past. Het moet comfortabel aanvoelen, als een natuurlijk verlengstuk van uw hand, vertrouwen wekken en niet afschrikken. Overweeg dus de onderstaande criteria voordat u een keuze maakt.
keukenmes kiezen

Criterium 1: Gewicht

Dit is het eerste criterium waarmee rekening moet worden gehouden. Om dit te doen, zult u verschillende messen moeten proberen om uw ideale mesgewicht te vinden. Een zwaar keukenmes snijdt voedsel gemakkelijker omdat het met meer kracht “valt”. Een lichter keukenmes snijdt daarentegen vrijer en stelt u in staat het mes behendig te manoeuvreren. Kies bij het kopen de stijl die bij u past.

Criterium 2: Evenwicht

Evenwicht is ook een factor om rekening mee te houden. Perfect evenwicht is wanneer je het in de palm van je hand kunt houden. Beoordeel de balans van het mes door het bij het handvat vast te pakken. Als het ongemakkelijk naar de achterkant van het handvat of naar het lemmet leunt, is het waarschijnlijk niets voor u. Een onevenwichtig mes zal je harder doen werken. Zijdelingse balans is ook belangrijk. Wanneer u het lemmet neerhaalt, mag het mes niet onstabiel zijn, alsof het naar de ene of de andere kant wil kantelen. Het is altijd het beste deze test te doen alvorens te kopen.

Criterium 3: Omvang

De grootte is het derde ding om te controleren als u overweegt een keukenmes te kopen. Het 8-inch mes is het populairst gebleken vanwege zijn veelzijdigheid. Een langer blad van 10 inch kan meer volume snijden, maar ziet er intimiderend uit. Een mes van 6 duim zal een betere beweeglijkheid bieden, zoals die van een schilmesje, maar het is onvoldoende bij het werken met volume of bij het snijden van iets groots, zoals een watermeloen. Kies dus altijd het eenvoudigste en meest praktische mes.

Criterium 4: Samenstelling

Let bij het kiezen op de hoeveelheid staal in het mes en de plaats ervan. Kijk uit naar tekenen van verbinding of laswerk, vooral in het handvat van het mes. Dit is een zwak punt in het mes en moet worden vermeden, omdat het op dit punt gemakkelijk zal buigen of breken. De beste messen zijn gemaakt uit één stuk staal en zijn met de hand gesmeed, maar ze zijn zeldzaam en vaak duur. Goedkope messen daarentegen zijn meestal dun en de handvaten zijn bedekt met een dikke laag plastic.

Criterium 5: Het handvat

Het handvat van het keukenmes is ook zeer belangrijk. Het moet stevig zijn, gemakkelijk schoon te maken en goed verbonden. Bij de meeste messen wordt het als een buis beschouwd waarlangs de druk op het heft in het lemmet terechtkomt. Als het dun is, bedekt met plastic of tekenen van lassen of naden vertoont, is het geen goed teken. Als u een spleet ziet, vergroot dat niet alleen de zwakte van het mes, maar het kan ook kleine porties voedsel insluiten en bacteriën kweken.

Hoe gebruik je een keukenmes?

Bij het gebruik van een keukenmes is het belangrijk enkele goede gewoonten aan te nemen om mogelijke gevaren te vermijden. Ten eerste moet je bij het snijden met een keukenmes horizontaal heen en weer bewegen, zoals je dat doet bij het gebruik van een zaag. Je moet het naar voren en dan weer naar achteren bewegen omdat het voedsel wordt gesneden door de wrijving van het mes.

Als u naar beneden drukt zonder horizontaal heen en weer te gaan, werkt het helemaal niet, kan het mes wegglijden en loopt u het risico uw vingers te verwonden. Daarna blijft altijd een deel van het blad in contact met de plank. Dit is meestal naar de punt toe om een continue beweging te maken en sneller te gaan.

Tenslotte moeten we snijden met het deel dat het dichtst bij de hiel is, omdat dat gemakkelijker is en het ons ook toelaat het mes beter te geleiden. Bovendien zullen we onze kracht beter kunnen beheersen op dit niveau, vooral wanneer we een voedingsmiddel snijden waarbij we de meeste kracht zullen moeten uitoefenen.

Het is ook van essentieel belang te weten hoe je een keukenmes correct vasthoudt. De vingers moeten om het handvat aan de zijkant worden gewikkeld. Let erop dat de vingers niet van onderen om het handvat worden gewikkeld, zoals bijvoorbeeld bij het vasthouden van een hamer.

De vingers moeten dicht bij het lemmet worden geplaatst. Dit maakt een optimale controle van het mes mogelijk voor succesvol snijden. Anderzijds kan de wijsvinger natuurlijk op het blad worden geplaatst. Dit geeft u nog meer controle.

Keramisch of stalen keukenmes?

Keramisch keukenmes

Een keramisch keukenmes is zuiver en bevat geen metaalionen. Perfect voor het snijden van groenten en fruit, zonder dat de smaak verandert, het is scherper en blijft dat ook lang zonder dat het geslepen hoeft te worden. We houden van het keramische mes vanwege zijn lichtheid. Het helpt dus niet alleen om voedsel snel te hakken, maar tegelijkertijd raken de pols en de schouder niet vermoeid.

Bovendien is het keramische keukenmes minder poreus dan het stalen keukenmes. Dit betekent dat het geen resten van gesneden voedsel vasthoudt. Bovendien is hij gemakkelijk en snel schoon te maken. Dit type keukenmes heeft echter ook zijn nadelen. Het kan geen beenderen of bevroren producten snijden, omdat het lemmet breekbaar is. Bovendien vervangt het de metalen keukenmessen niet, maar vult ze aan.

Stalen keukenmes

Dit is een onverwoestbaar mes, zelfs wanneer het gebruikt wordt om voedsel te snijden of te hakken op metalen of natuurstenen oppervlakken. Wanneer het geslepen is, snijdt het gemakkelijk vlees, fruit en groenten en behoudt het zijn scherpte goed. Het heeft zelfs een extra hardheid als het koolstofgehalte hoger is. Bovendien kan een stalen keukenmes op verschillende manieren worden gehard (met slijpstenen, handmatige slijpers en elektrische slijpers).

Het stalen keukenmes kan echter na verloop van tijd zijn scherpte verliezen door contact met zure voedingsmiddelen zoals citroenen, tomaten of citrusvruchten. Bovendien is een keukenmes van hoog koolstofstaal gevoelig voor roest. Het moet ook regelmatig worden geschrobd met roestvrijstalen pads om het schoon en glanzend te houden.

Conclusie

Het is het beste een roestvrijstalen keukenmes te kiezen waarvan u zeker weet dat het zonder problemen fruit, groenten en vlees snijdt. Keramische keukenmessen zijn echter het beste als u de smaak van uw voedsel wilt behouden en als u geen hard voedsel snijdt.

Waarom een keukenmes kopen?

keukenmes kopen
Kwaliteit materiaal

Gewoonlijk zijn keukenmessen ontworpen met ten minste opvallende streep- en marmerpatronen, die bekoren door hun uitzonderlijke uiterlijk. Het smeden van meerdere lagen van verschillende staalsoorten is de methode die het waterige effect creëert.

Comfortabel en praktisch ontwerp

Een keukenmes van goede kwaliteit is een echt handgesmeed keukengereedschap, heeft een lemmet dat dwars door het heft van het mes loopt, waardoor het tegelijkertijd zeer veilig en comfortabel in gebruik is. Met keukenmessen is het gemakkelijker om de beweging van het lemmet door het voedsel te controleren, dankzij hun scherpte. Bovendien zijn ze door hun scherpe aard veel voorspelbaarder, waardoor het risico op verwondingen afneemt. Een goed keukenmes is ook gemakkelijk, eenvoudig en snel te slijpen.

Langdurig

Messen van sterk, duurzaam metaal, zoals stalen messen, kunnen zonder problemen steeds opnieuw worden geslepen. Het is dus het beste om te gaan voor een mes van degelijke kwaliteit dat een decennium meegaat.

Veelzijdig

De smeedtechniek die wordt gebruikt om het staal in keukenmessen te maken, maakt de messen zeer bruikbaar voor vele doeleinden. Of het nu is voor buiten kamperen, jagen en vissen of voor luxe restaurant koken of thuis koken. Normaal gesproken kan een keukenmes voor al deze dingen en nog veel meer worden gebruikt. Het is geen staal dat je moet vrezen te beschadigen of te breken.

Scherpte

Keukenmessen zijn vlijmscherp. U hoeft geen professionele kok te zijn om te weten dat scherpe messen minder brute kracht vereisen om te snijden dan botte messen. Het staal in keukenmessen is meestal zo gemaakt dat het extreem scherp is. Dit staal kan niet alleen zijn scherpte lang behouden, maar ook gemakkelijk worden geslepen wanneer dat nodig is. Hij hoeft niet steeds te worden geslepen, maar wel genoeg voor de frequentie waarmee u hem gebruikt. Door zijn constructie kunt u de scherpte snel herstellen wanneer hij dof wordt.

Tips

Hou je mes vast met slechts drie vingers.

In plaats van het handvat te gebruiken om het mes vast te pakken, schuift u uw handen iets hoger, zodat alleen uw drie vingers het handvat raken (middelvinger, ringvinger en pink). U houdt het mes nu op zijn plaats tussen uw duim en wijsvinger. Je hebt iets meer controle over de beweging van het mes. Je zult ook meer balans hebben als je gaat snijden.

Zorg er altijd voor dat het mes scherp is.

Vergeet niet het lemmet van je mes te slijpen. Het mes moet vlijmscherp zijn, zodat het gemakkelijker is om de hardste ingrediënten te snijden. Als het lemmet scherp is, kan de chef-kok de perfecte snede maken, wat zeer belangrijk is bij het bedienen van klanten op een professioneel niveau.

Bescherm je vingers.

Bescherm uw vingers, u gaat een zeer scherp mes hanteren, dus wees zo voorzichtig mogelijk. Krul bijvoorbeeld de vingers van de hand die de te snijden groente of het te snijden vlees vasthoudt en plaats uw duim stevig op de snijplank, zodat u een goede balans hebt.

Gebruik een snijplank.

In de meeste moderne keukens is graniet het meest gebruikte materiaal voor de constructie van het werkbladoppervlak. Hoewel graniet er mooi uitziet en zeer duurzaam is, is het oppervlak nogal glad en kan uw mes gemakkelijk uitglijden, wat ongelukken kan veroorzaken. Houten of plastic snijplanken zijn ontworpen om het momentum van het mes vast te houden.

Gooi het mes nooit in het afwaswater.

Het mes moet worden schoongemaakt, maar uit voorzorg moet het apart worden gewassen, zonder het te mengen met ander keukengerei. Je zou jezelf ermee kunnen verwonden als je het probeert te vangen in het zeepwater.

Faq

Roestvrij staal of koolstofstaal?
In al het staal zit koolstof. Roestvast staal heeft toevallig minder koolstof in zich dan koolstofstaal. Wat roestvast staal anders maakt is de toevoeging van chroom, wat het materiaal zijn kenmerkende “roestvrij” status geeft. Koolstofstaal daarentegen bevat veel meer koolstof. Hoe meer koolstof in het mes, hoe harder het is. De hardheid wordt gemeten op de Rockwell-schaal. Hoe harder het mes, hoe sterker het is. Koolstofstalen messen zijn notoir scherp vanwege hun sterkte, maar ook moeilijk te slijpen. Ze zijn ook vatbaarder voor corrosie en roest. Roestvrijstalen messen zijn misschien niet zo scherp als koolstofstalen messen, maar als je ze goed slijpt, merk je misschien niet eens een verschil. En hoewel roestvast staal gemakkelijker te onderhouden is, vooral als het gaat om roestbestendigheid, is het vlekvrij en niet vlekvrij.

Heb ik een volwaardig mes nodig?
Tang verwijst naar het lemmet dat in het handvat van het mes steekt en gedeeltelijk kan stoppen, waardoor het mes gedeeltelijk raakt, of volledig uitsteekt in het handvat, waardoor het een volwaardig mes wordt. Full tang messen zijn meer in balans omdat er metaal in het hele lemmet zit. Gedeeltelijke messen zijn meestal goedkoper omdat het hele mes niet van metaal is. Dan is er nog de uitzondering van de Japanse messen, die vaak een gedeeltelijke tang hebben. Japanse messen gebruiken een houten wa-greep, die de nadruk leggen op het lemmet-voor-uit balans. Deze zijn beter voor degenen die meer comfortabel zijn met hun mes vaardigheden.

Wat is het verschil tussen honen en slijpen?
Honen duwt in wezen de snijkant terug in vorm nadat deze uit de wagon is gebogen door voortdurend gebruik. Door het slijpen van staal wordt de scherpte van het mes behouden en wordt de snijkant in orde gebracht. Door het slijpen van een mes wordt het staal daadwerkelijk van het mes afgesneden, waardoor het tot een fijnere rand komt.

Wat is het verschil tussen goedkope en dure messen?
De prijs van een mes kan variëren van goedkoop tot buitensporig duur. Het gaat om de constructie – alsof het gesmeed of gestempeld is – en wat voor soort materiaal het is gemaakt van. Als je een amateur thuiskok bent, is een goedkoop mes een geweldige plek om te beginnen voor het leren van basis- en essentiële mesvaardigheden. Als je al bedreven bent in het gebruik van een keukenmes, is het de extra kosten waard om een mes te krijgen dat je vaardigheden in de keuken kan bevorderen.

Wat is het verschil tussen Japanse en Duitse messen?
In het algemeen vallen keukenmessen in Japanse of Duitse messtijlen. Japanse messen hebben de neiging om dunner, scherper en moeilijker te onderhouden dan hun Duitse tegenhangers. Duitse messen zijn vaker wel dan niet gebruiksvriendelijker en hebben een meer universele aantrekkingskracht vanwege hun multifunctionele karakter. Japanse messen kunnen uniek zijn in hun gebruik, en ten koste van het hebben van een scherper lemmet is de grotere aandacht die nodig is voor het onderhoud en de zorg.

Lees ook:

Recent Posts