Beste keukenmessen die je kunt kopen – Messen voor je keuken


Deze definitieve gids voor de beste keukenmessen van 2021 verkent alles wat je moet weten om je volgende favoriete gereedschap te kopen. Het behandelt opties op elk prijspunt, en het verduidelijkt ook welke messen essentieel zijn en welke je zonder kan koken.
keukenmessen
Er is geen absoluut beste keukenmes voor elke persoon. Verschillende budgetten, gripstijlen en esthetische smaken, om nog maar te zwijgen van een dozijn andere micro-beslissingen, bepalen allemaal welk mes het beste is voor de taak bij de hand.

Deze gids is bedoeld om te bepalen welke keukenmessen het meest nuttig zijn, en hopelijk helpt het u om te scheiden van te dure, onnodig omvangrijke messenbloksets. Het geeft ook antwoord op eeuwenoude vragen die de keuken achtervolgen: Heb ik echt een mes nodig? Wanneer moet ik een mes gebruiken? Wat betekent X50CrMoV15 in godsnaam? Maar eerst, onze top recs voor de meest bruikbare keukenmessen die beschikbaar zijn in 2021.

Beste keukenmes kopen overzicht

Shinrai Japan™ – Classic Damast Black Series – Koksmes 20 cm

Shinrai Japan™ - Classic Damast Black Series - Koksmes 20 cm

Bekijk de dagprijs

Deze editie van de Classic Damast Black Series is tot in alle precisie afgewerkt. Het damaststalen lemmet loopt door in een prachtige zwarte designhandgreep die bestaat uit een composiet van zwart linnen en kunsthars. Dit geeft een prachtig patroon aan het handvat. Met behulp van 3 klinknagels zijn de handgreep en het lemmet aan elkaar verbonden.

  • 67 lagen Japans VG-10 damaststaal
  • Gehard tot 61 HRC Rockwell
  • Vlijmscherp koksmes met een lemmet van 20 centimeter
  • Komt in een luxe cadeaubox
  • De beste in zijn prijsklasse

Gerelateerd: beste damastmes kopen overzicht

Wusthof Classic Ikon – Koksmes – 20cm – RVS

Wusthof Classic Ikon - Koksmes - 20cm - RVS

Bekijk de dagprijs

De allrounder: voor het fijnhakken, hakken of snijden van vlees, vis, fruit en groenten. Dit koksmes is een actieve deelnemer aan veel keukentaken, maakt het bereiden van eten aangenaam en maakt deel uit van de basisuitrusting van elke professionele en hobbykok. omgaan met. Het maakt het ook mogelijk om het hele mes gemakkelijker te slijpen.

Kai Wasabi Black Koksmes 23,5cm – Kunststof – Bamboepoerder

Kai Wasabi Black Koksmes 23,5cm - Kunststof - Bamboepoerder

Bekijk de dagprijs

De Kai Wasabi is gemaakt van robuuste materialen. Zo is het handvat gemaakt van kunststof en behandelt met bamboepoeder. Hierdoor is het handvat nog sterker en heeft u meer grip. Het lemmet heeft een lengte van 23,5cm en is gemaakt van Daido staal. Dit is staal wat goed te slijpen is.

Zwilling J.A. Henckels – 5000mcd 67 – 200mm Gyutoh Miyabi

Zwilling J.A. Henckels - 5000mcd 67 - 200mm Gyutoh Miyabi

Bekijk de dagprijs

Deze reeks werd ontworpen voor mensen die van functioneel en ergonomisch houden. Het lemmet bestaat uit een kern ingebed in 100 lagen staal, en is afgewerkt met een uniek damastpatroon. De authentieke d-greep is gemaakt uit black ashhout van topkwaliteit. * cryodur® ijsgehard lemmet met kern uit micro carbide poederstaal (mc63) en omgeven door 100 lagen staal. * traditioneel d-heft uit black ash hout en roestvrij staal * symmetrisch geslepen volgens de uit 3 fasen bestaande honbazuke slijptechniek voor een extra scherpe snede * beperkte levenslange garantie op productiefouten * handwas aanbevolen

Kai Shun Premier Tim MaLzer Tdm-1706

Kai Shun Premier Tim MaLzer Tdm-1706

Bekijk de dagprijs

Kai is een vooraanstaand Japans fabrikant van messen, scharen en medische instrumenten. Al meer dan 100 jaar maakt het in de Japanse stad Seki gevestigde Kai snijgereedschappen van de hoogste kwaliteit en excellente scherpte. Daarbij worden het traditionele Japanse smidsambacht en innovatieve techniek met elkaar gecombineerd. Onderscheidend van Kai zijn de diverse series messen die zijn vervaardigt van meerlaags damaststaal. Door het combineren van hardere en zachtere staalsoorten in het lemmet is het mes harder waardoor het dunner te slijpen is terwijl het zachtere staal het mes minder gevoeliger maakt voor breken. De messen uit de Kai Shun, Kai Shun Premier en Kai Shun Kaji productlijnen zijn vervaardig van 32 lagen staal. De messen uit de Kai Michel Bras en Seki Magoroku Vintage zijn vervaardigd uit drielaags damaststaal. De Kai Wasabi en Kai Seki Magoroku kenmerken zich door de traditionele Japanse mesvormen en en heften.

Victorinox Fibrox Koksmes – Breed – 20,5cm

Victorinox Fibrox Koksmes - Breed - 20,5cm

Bekijk de dagprijs

Professionele kwaliteit uit Zwitserland. het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Hoge kwalteit vlijmscherpe RVS messen met een unique anti-slip nylon Fibrox heft. Vaatwasmachine bestendig.

Koksmes Wasabi Black – 20 cm – Kai

Koksmes Wasabi Black - 20 cm - Kai

Bekijk de dagprijs

Wasabi Black – gepolijst lemmet, zwart heft: Deze in Japan ontwikkelde messen, met een gepolijst roestvast edelstalen lemmet met een hardheid van 58±1 HRC, geven uw keuken een karakteristieke oosterse uitstraling. Speciaal voor de Wasabi serie werd een heft ontwikkeld, dat door de bijzondere combinatie van bamboepoeder en polipropyleen een optimale hygiëne biedt – mede ook door de antibacteriële werking van het bamboe. Het heft is in tegenstelling tot het traditionele Japanse houten heft niet op een pin gestoken maar omsluit het lemmet in zijn geheel, zodat enerzijds het lemmet niet los kan komen van het heft en anderzijds zich nergens vuil kan nestelen. Hierdoor zijn deze messen ook uitermate geschikt voor de professionele keuken.

Robert Herder Benelux Aardappelmes – Carbon – Beuken – 8.5 cm

Robert Herder Benelux Aardappelmes - Carbon - Beuken - 8.5 cm

Bekijk de dagprijs

Klassiek Robert Herder Groentemes Benelux. Dit is het klassieke molenmesje van carbonstaal met een lemmetlengte van 85 mm. Carbon staal betekent dat het mes niet roestvrij is. Het zal dus gaan roesten na gebruik. Dit is niet schadelijk en hoort bij de Molenmesjes. Wilt u dat liever niet, dan kunt u kiezen voor een roestvrij mes van Robert Herder.

Het mes is voorzien van een beuken heft.
Herder messen bestaan uit houten handvaten en een dun scherp lemmet van hard staal. De Robert Herder schilmessen zijn van dit merk het bekendste. De keukenmessen van Herder zijn een ideaal en handzaam gereedschap voor dagelijks gebruik.

KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20CM – Hoogwaardig Duits Staal – Japans Houten Handvat – RVS

KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20CM - Hoogwaardig Duits Staal - Japans Houten Handvat - RVS

Bekijk de dagprijs

Een goed koksmes is essentieel bij het bereiden van een heerlijke maaltijd. Kies daarom ook voor het vlijmscherpe KitchenBrothers koksmes met een lemmet van 20 cm. Het mes is gemaakt van high-carbon staal en heeft een hardheid van 58-60 HR. Het handvat is gemaakt van Pakkahout, ligt fijn in de hand en heeft een ergonomische grip. Kortom het ideale ‘allround’ mes!

Allround Koksmes
Een koksmes is essentieel bij het bereiden van een heerlijke maaltijd. Of het nu gaat om snijden van een mooi stuk vlees, het fijn snijden of hakken van verse groenten en kruiden of het kneuzen van specerijen. Een koksmes is een echte “allrounder” en wellicht wel het belangrijkste mes voor in de keuken. Of je nou een professional bent of een hobbykok.

High-carbon staal
Een goed koksmes moet de tand des tijds kunnen doorstaan. Het KitchenBrothers koksmes is gemaakt van high-carbon staal met een hoog koolstof percentage (0.6%-0.75%). Met een hardheid van 58-60 HRC behoort dit mes tot de sterkste in het segment! Daarnaast is 16-18% chroom toegevoegd aan het staal, wat het mes roestvast en vlekvrij maakt.

  • Hoogwaardig high-carbon staal (RVS)
  • Hardheid van 58-60 HR
  • Ergonomisch handvat
  • Type: Japanse stijl
  • Lemmet: 20 cm
  • Allround keukenmes

Messenslijper – Zwart – Anti slip – Professioneel slijper – 3 Standen – Ergonomisch

Messenslijper - Zwart - Anti slip - Professioneel slijper - 3 Standen - Ergonomisch

Bekijk de dagprijs

Word jij ook moe van al die botten messen? En hierdoor steeds geld moeten uitgeven om nieuwe messen te kopen?
Dan hebben wij dé perfecte oplossing voor jou!

Hoge kwaliteit messenslijper van Kitchen Quality

Luxe Dubbelzijdige Wetsteen Slijpsteen set 1000 6000 – Edelkorund (18x6x3 CM) – met E-book – Messen slijpen – VDN

Luxe Dubbelzijdige Wetsteen Slijpsteen set 1000 6000 - Edelkorund (18x6x3 CM) - met E-book - Messen slijpen - VDN

Bekijk de dagprijs

Geen slecht snijwerk meer: In de keuken is er nauwelijks iets meer frustrerend dan stompe keukenmessen die niet goed snijden. Of het nu groenten, kruiden of vlees zijn – een scherp mes is de basis voor veilig en efficiënt koken. Gebruik onze professionele wetsteen en ontdek met extra scherpe messen nieuw genot van het werken in de keuken.

B&H Hoogwaardige Messenslijper – Doortrekslijper – Messen slijper – Inclusief Wetsteentje Slijpsteen (7cm lang)

B&H Hoogwaardige Messenslijper - Doortrekslijper - Messen slijper - Inclusief Wetsteentje Slijpsteen (7cm lang)

Bekijk de dagprijs

Botte messen, geplette tomaten en frustraties in de keuken, je kookplezier kun je er helemaal door verliezen. Botte messen zijn van nu af aan verleden tijd dankzij de exclusieve messenslijper van B&H. Deze premium slijper bevat twee slijp fasen zodat zelfs je meest roestige en botte messen weer vlijmscherp worden.

Victorinox Steakmes 6 stuks zwart

Victorinox Steakmes 6 stuks zwart

Bekijk de dagprijs

Giftset van 6 vlijmscherpe steakmessen van Victorinox, fabrikant van het beroemde “Original Swiss Army Knife”. De gekartelde lemmeten zijn vervaardigd van het beste, hooggelegeerd roestvrije, conische staal. Optimale staalhardheid. Gemaakt met Zwitserse precisie, zo scherp als een scheermes. De heften van zwarte Polypropyleen kunststof liggen uitstekend in de hand. Vaatwasserbestendig. Levenslang gegarandeerd tegen materiaal- en fabricagefouten. Verpakt in luxe giftbox. Koken is meer dan alleen het bereiden van voedsel. Koken moet ook plezierig zijn en het kiezen van het juiste keukengereedschap is van cruciaal belang. Victorinox heeft het juiste hulpje voor iedere job – functionele producten van hoge kwaliteit – zoals je mag verwachten van de bedenker van het originele “Swiss Army Knife”. Levenslang gegarandeerd tegen materiaal- en fabricagefouten.

Brabantia Tasty+ Broodmes – Dark Grey

Brabantia Tasty+ Broodmes - Dark Grey

Bekijk de dagprijs

Dit Brabantia Tasty+ broodmes is ideaal voor het snijden van sneetjes brood of andere voedingsmiddelen met een harde korst en zacht kern. Het lemmet is gemaakt van ijsgehard, koolstofrijk molybdeen-vanadiumstaal. Het blijft langer scherp, is krasvast en biedt een betere roestvastheid.

  • Veiliger in het gebruik – handgreep met geïntegreerde vingerbescherming
  • Makkelijk te reinigen en hygiënisch – naadloze handgreep gemaakt van stevige materialen
  • Het mes blijft langer scherp – het lemmet is gemaakt van ijsgehard staal
  • Krasvast en beter bestand tegen corrosie – High Carbon Molybdeen Vanadium Staal (X50CRMOV15)
  • Gemakkelijk in gebruik – uitgebalanceerde, ergonomisch ontworpen handgreep
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Onderdeel van de Brabantia TASTY+-collectie – kleurrijk keukengerei voor elke keukenklus

Boska Pizzasnijder Copenhagen – Vaatwasserbestendig – Roller – Wiebelt niet – Roestvrijstaal

Boska Pizzasnijder Copenhagen - Vaatwasserbestendig - Roller - Wiebelt niet - Roestvrijstaal

Bekijk de dagprijs

Snij je favoriete pizza in eetbare punten met de BOSKA Pizzasnijder Copenhagen. Deze lichtgewicht pizzaroller is vaatwasserbestendig en volledig van roestvrijstaal gemaakt. Tijdens het snijden wiebelt en rammelt het mes niet, waardoor je als een speer door de pizza heen glijdt.

Veel pizzarollers wiebelen tijdens het snijden en voelen daardoor onstabiel en goedkoop aan. Deze pizzasnijder niet! Doordat het mes extra stevig aan de houder bevestigd zit, blijft hij kaarsrecht tijdens het snijden. Het resultaat? Perfect gesneden pizzastukken. Wie wil dat nou niet?

Doordat de pizzasnijder volledig van roestvrijstaal gemaakt is, mag hij na gebruik in de vaatwasser. Deze roller is dus zo weer schoon en klaar voor een volgend gebruik. Ondanks de hoge kwaliteit roestvrijstaal is deze pizzasnijder heerlijk licht van gewicht. Dit maakt het snijden nog gemakkelijker.

Je krijgt standaard 10 jaar garantie op de Pizzasnijder Copenhagen van BOSKA. Zo kun je nog jarenlang genieten van de meest smaakvolle pizza’s. Buon Appetito!

Amefa steakmessen – 6-delig

Amefa steakmessen - 6-delig

Bekijk de dagprijs

Genieten van elk eetmoment doe je met Amefa bestek!
Amefa biedt u een breed scala aan bestek modellen en bijbehorende producten zodat u bij elke gelegenheid de juiste sfeer kunt creëren. Of het nu gaat om een ontbijt met uw familie, een diner met uw vrienden of om een feestelijke barbecue, Amefa heeft een design voor elke gelegenheid of stijl en maakt het alledaags genieten van lekker eten nog aantrekkelijker. De traditioneel gevormde steak/pizzamessen hebben een geklonken greep en een gekartelde lemmet. De messen liggen fijn in de hand en door de gekartelde lemmet wordt snijden een makkelijke opgave. De tijdloze vormgeving in combinatie met het duurzame ontwerp zorgt er voor dat u jaren lang plezier heeft van uw steakmessen.

  • Spoel de messen met water af alvorens u ze in de vaatwasser plaatst.
  • In verband met mogelijke “contactcorrosie” (veroorzaakt door aanraking van verschillende soorten metaal) raden wij u aan de messen gescheiden van andere metalen in de vaatwasser te plaatsen.
  • Gebruik niet teveel afwas-/naglansmiddel, omdat deze bijtend zijn.
  • Wanneer het vaatwasprogramma is afgelopen, open dan de deur om condensatie op de messen te voorkomen.
  • Wrijf bij voorkeur de messen droog, zodra het vaatwasprogramma beëindigd is.

Swilix Professioneel Koksmes 20 CM – Universeel RVS Keukenmes

Swilix Professioneel Koksmes 20 CM - Universeel RVS Keukenmes

Bekijk de dagprijs

Een koksmes is het beste ingrediënt van je keuken. Een koksmes gebruik je voor het snijden van groente, vlees en vis. Maar ook het fijnsnijden van kruiden, het kneuzen van peperkorrels en het pellen van teentjes knoflook kan met deze all-rounder. Het mes is gemaakt van Duits staal en heeft een hardheid van 58-60 HR. Het handvat is gemaakt van Pakkahout, ligt fijn in de hand en heeft een ergonomische grip.

  • Kleur: Stainless Steelc
  • Inhoud verpakking: 1x koksmes
  • Gewicht: 384 gram
  • Afmetingen: 32,8 cm x 4,3 cm
  • Lengte lemmet: 20 cm
  • Dikte mes: 2,5 mm
  • Materiaal lemmet: Duits staal
  • Materiaal handvat: Pakka hout
  • Hardheid / Rockwel: 50-60 HRC
  • Snede: Glad
  • Handvat: Ergonomisch
  • Gebruiken voor: Groente, kruiden, vis en vlees (allround)
  • Vaatwasmachinebestendig: Ja
  • Geschikt voor aanzetstaal: Ja
  • Verpakking: Luxe opbergdoos

OEC Messenslijper – Slijper met 3 standen – Scharenslijper – 4-in-1 – Anti slip – Zwart

OEC Messenslijper - Slijper met 3 standen - Scharenslijper - 4-in-1 - Anti slip - Zwart

Bekijk de dagprijs

Met de OEC messenslijper zijn botte messen verleden tijd! 3 verschillende soorten slijpstenen zorgen ervoor dat je weer vlijmscherpe messen en scharen hebt. Van een aardappelmesje tot aan een koksmes, het is geen probleem! De Diamante, Wolfraam en Keramische slijpsteen gaan lang mee! Of het nu voor groente, fruit, kruiden of vlees is, iedere professionele chef of hobbyist weet dat scherpe messen een must zijn in de keuken!

  • Keramiek – Deze slijpsteen gebruik je als je messen nog erg bot zijn.
  • Wolfraam – Deze slijpsteen gebruik je ter verfijning na het slijpen met de Keramische slijpsteen.
  • Diamant – Als laatste gebruik gebruik je de diamante slijpsteen om je messen uiterst scherp te maken. Om de puntjes op de i te zetten!

Orange85 Steakmessenset – 6 stuks – RVS – Vaatwasserbestendig – Zwart – Messen

Orange85 Steakmessenset - 6 stuks - RVS - Vaatwasserbestendig - Zwart - Messen

Bekijk de dagprijs

eze Orange85 steakmessen set 6 delig maakt het koken en snijden van vlees een stuk makkelijker. Deze traditioneel gevormde steak- of pizzamessen hebben een geklonken greep en gekartelde lemmet. De messen liggen fijn en licht in de hand en door het gekartelde lemmet wordt het snijden van bijvoorbeeld vlees of pizza een makkelijke opgave.

De tijdloze vormgeving van de messen in combinatie met het duurzame ontwerp zorgt ervoor dat je jarenlang plezier hebt van deze steakset. De steakmessen kunnen in de vaatwasser, echter is aan te raden om ze met de hand te wassen om de levensduur te verlengen. Er zitten 6 messen in de set en ze zijn van het merk Orange85.

  • Gemakkelijk vlees of pizza snijden
  • Duurzaam ontwerp en gaat dus lang mee
  • 6 messen in totaal, ideaal wanneer je visite hebt

Brabantia Tasty+ Mes Universeel – Dark Grey

Brabantia Tasty+ Mes Universeel - Dark Grey

Bekijk de dagprijs

Dit Brabantia Tasty+ universeelmes is ideaal voor het schillen en snijden van fruit, groente en meer. Door het dunne lemmet een echte alleskunner in de keuken.

  • Veiliger in het gebruik – handgreep met geïntegreerde vingerbescherming
  • Makkelijk te reinigen en hygiënisch – naadloze handgreep gemaakt van stevige materialen
  • Het mes blijft langer scherp – het lemmet is gemaakt van ijsgehard staal
  • Krasvast en beter bestand tegen corrosie – High Carbon Molybdeen Vanadium Staal (X50CRMOV15)
  • Allrounder in je huis – lang, smal lemmet
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Onderdeel van de Brabantia TASTY+-collectie – kleurrijk keukengerei voor elke keukenklus

Severin EM 3965 Elektrisch Mes

Severin EM 3965 Elektrisch Mes

Bekijk de dagprijs

Dit elektrische mes van Severin heeft een vermogen van 100 W. De messen zijn uitneembaar en gemaakt van roestvrijstaal. De afneembare onderdelen zijn vaatwasserbestendig. De schuifregelaar is beveiligd en ook bevindt er een vingerbescherming op het apparaat. Ook is er een ontgrendelingsknop voor de messen.

  • Vermogen: 100 W
  • Kleur: wit-grijs
  • vaatwasmachinebestendig messen
  • veiligheid drukknopschakelaar
  • bescherming Finger
  • Mes-ontgrendeling

CS Solingen Schilmesje Duits Rvs Kleur (10 stuks)

CS Solingen Schilmesje Duits Rvs Kleur (10 stuks)

Bekijk de dagprijs

SOLINGEN Duits schilmesje. Originele SOLINGEN mes. MADE IN GERMANY. Een schilmes is altijd handig, Deze schilmesjes hebben een kunststof handvat en een roestvrij stalen blad. Een appeltje schillen, aardappelen schillen of een stuk groente snijden doe…

alpina Messenblok 15-delig – 12 Messen – 1 Aanzetstaal -1 Schaar met Anti-kleeflaag – RVS

alpina Messenblok 15-delig - 12 Messen - 1 Aanzetstaal -1 Schaar met Anti-kleeflaag - RVS

Bekijk de dagprijs

Roestvrijstalen 14-Delige luxe messenset in houder van het merk Alpina. De set bestaat uit 12 roestvrijstalen messen, 1 aanzetstaal en 1 schaar met anti kleeflaag wat allemaal op te bergen is in de houder.

  • 1x Koksmes
  • 1x Broodmes
  • 1x Snijmes
  • 1x Santoku mes
  • 1x Universeel mes
  • 6x Vleesmes
  • 1x Schil mes
  • 1x Schaar
  • 1x Aanzetstaal/messenslijper
  • 1x Messenblok
  • Merk: Alpina
  • Materiaal houder: hout
  • Materiaal messen: roestvrij staal
  • Kleur houder: zwart
  • Incl. anti kleeflaag
  • Vaatwasser bestendig: nee
  • Gewicht incl. verpakking: ca. 4,05 KG
  • Afmeting verpakking: ca. 29cm breed x 13cm lang x 34 cm hoog
  • CE goedgekeurd

Laguiole Style de Vie Steakmessen Luxury Line – 6-delig – Olijfhout

Laguiole Style de Vie Steakmessen Luxury Line - 6-delig - Olijfhout

Bekijk de dagprijs

Deze steakmessenset van Laguiole Style de Vie uit de Luxury Line bestaat uit 6 hoogwaardige messen. De messen hebben een lemmet van roestvrijstaal en een handgreep van olijfhout. Het gladde vlijmscherpe lemmet heeft een lengte van 10cm en een dikte van 2,5mm. Het handvat is 12,5cm. De 6 luxe steakmessen worden geleverd in een houten geschenkkistje met de afmetingen 24,5 x 13 4,5 cm (l x b x h). Naast de steakmessen kan de set uitgebreid worden met o.a. lepels en vorken.

Deik Messenblok 16-delige keukenmessenset met houten blok – messenset – zelfslijpend voor koksmessenset – RVS – complete zwarte messensets en messenblok

Deik Messenblok 16-delige keukenmessenset met houten blok - messenset - zelfslijpend voor koksmessenset - RVS - complete zwarte messensets en messenblok

Bekijk de dagprijs

Deik messenset inclusief gratis messenslijper.

Messenset zwart voor elke Hoogwaardige keukenmessenset van roestvrij staal: gemaakt van voedselveilig hoogwaardig roestvrij staal, het materiaal is sterk bestand tegen corrosie en oxidatie, en is veilig, duurzaam, licht spits en onderhoudsvriendelijk. Robuuste houten houder houdt de messen netjes en stabiel.

  • Scherpe lemmeten van roestvrij speciaal staal van Duitse makelij en messenblok van eikenhout. Dit staal biedt deze messen een langere levensduur en betere corrosiebestendigheid.
  • 16-delige messenset: messenblok van hout, koksmes van 20,32 cm, aanzetstaal van 20,32 cm, trancheermes van 20,32 cm, schaar, universeel mes van 12,7 cm, santokumes van 12,7 cm, tomatenmes van 12,7 cm, 6 steakmessen van 11,43 cm, schilmesje van 8,89 cm en schilmesje van 7,62 cm.
  • Anders dan conventionele messen zijn deze messen uit één stuk gesmeed. Moeiteloos werken dankzij het geringe gewicht. De messen zijn perfect uitgebalanceerd volgens mechanische principes.
  • Anti-bacteriële technologie: Vuil kan zich niet ophopen, bacteriën hebben geen kans. Strak ontwerp volgens de huidige wetenschappelijke kennis

Wat maakt een goed keukenmes?

De grootte, het gewicht en de balans van een mes hebben invloed op het gebruiksgemak in de loop van de tijd. De lemmetstijl, de constructie en het materiaal bepalen ondertussen het gebruik, het onderhoud en de levensduur van het mes.

Om vertrouwd te raken met de terminologie, neem een kijkje op deze foto, die de verschillende onderdelen van een mes bevat.

1. Grootte, gewicht en evenwicht

We vonden dat een koksmes van 7 tot 8 centimeter lang, 0,12 centimeter dik op de rug, en met een gewicht tussen 6,5 en 8,5 ounces goed werkt voor de meeste mensen.

In metriek is dat 18 – 20 centimeter lang, 3 millimeter dik en 184 – 241 gram zwaar.

Voor mensen met bijzonder grote, sterke handen zullen langere en zwaardere messen meer geschikt aanvoelen. Als je kleine handen of zwakke polsen hebt, ga dan voor een vermindering in lengte en gewicht, maar niet te dik. Te dunne bladen zijn minder stevig en zullen buigen bij het snijden van taaie materialen.

Ook kritisch is de verdeling van het gewicht (d.w.z. de balans).

Voor de meeste koks zou een koksmes het massamiddelpunt moeten zien op het punt waar het lemmet en de handgreep elkaar ontmoeten. Dit geldt vooral voor koks die het mes bij de bolster vasthouden met hun duim en wijsvinger op het lemmet. Koks die een mes aan het handvat vastpakken, kunnen zich echter meer op hun gemak voelen bij het vasthouden van een handvat-zwaar mes.

Het is de moeite waard om op te merken dat andere keukenmessen een andere gewichtsverdeling vereisen. Een hakmes moet bijvoorbeeld het grootste deel van zijn gewicht op het lemmet hebben om de hakbeweging te ondersteunen. Een mes heeft meestal een veel kleiner en lichter lemmet dan het handvat om ingewikkelde taken uit te voeren.

Merk ook op dat het “artikelgewicht” dat u ziet op winkelplatforms meestal niet het echte gewicht van het mes weergeeft, maar veeleer het gewicht van de hele verpakking.

2. Het mes: Duitse vs. Japanse stijl

Het merendeel van de koksmessen in de winkels is vandaag de dag van de Duitse stijl, met randen met een doorlopende en relatief consistente kromming. Hierdoor kan het mes snel heen en weer schommelen om uw eten te vermalen of te hakken.

Een variant, bekend als de Franse stijl, heeft minder kromming over het grootste deel van de lengte, maar een sterkere kromming in de buurt van de punt.

Het Japanse Santoku-mes heeft een veel rechter lemmet en eindigt in een schaapspunt. Het lemmet van de Santoku is ontworpen om dunne, precieze plakjes te maken. Het metaal zelf is dunner dan dat van de Duitse stijl en de snijkant heeft een scherpere hoek.

Het dunnere, hardere lemmet van het Santoku-mes is echter gemakkelijker te splijten dan het dikkere, meer buigzame staal van het Duitse mes. U zult voorzichtig moeten zijn bij het snijden van vlees met botten of bijzonder taaie voorwerpen zoals pompoenen.

Voor de meeste situaties zal een van beide messen prima werken, dus het komt neer op persoonlijke voorkeur.

3. Gesmede vs. gestempelde messen

Een gesmeed mes wordt gemaakt van één enkele staaf metaal en wordt warmtebehandeld, gegloeid en tot een hoog niveau gehard. Een gestempeld mes is afkomstig van een geprefabriceerde metalen plaat die met een matrijs in de gewenste vorm wordt gesneden en vervolgens wordt geslepen. De manier waarop ze zijn geconstrueerd heeft invloed op het gebruik en de kwaliteit.

Omdat ze dikker, harder en steviger zijn, domineren gesmede messen het hoogwaardige (en dure) segment van de markt. De beste keukenmessen worden meestal gesmeed.

De gestempelde messen zijn dunner, lichter, flexibeler en goedkoper. Ze kunnen niet veel straf verdragen, maar kunnen u toch goed van dienst zijn bij het snijden van zachte, malse materialen.

4. Randhoek

De hoek van de rand van een mes, de slijphoek of de afschuining is de hoek waarin het mes wordt gesneden om de scherpe punt van de rand te vormen. Meestal wordt een mesrand aan beide zijden onder dezelfde hoek geslepen, waardoor een vlakke V-vorm ontstaat. Als we zeggen dat het mes een hoek van 20 graden heeft, bedoelen we meestal een hoek van 20 graden aan elke kant van die V.

Keukenmessen kunnen in een relatief groot aantal hoeken komen, zodat u overal tussen 12 en 25 graden kunt zien.

Japanse messen hebben de neiging om te vallen in de richting van de onderkant van dit spectrum, waardoor ze precisiesnedes kunnen maken met minder inspanning. Westerse messen komen vaker uit op het bredere uiteinde. Bredere hoeken maken het blad minder bestand tegen beschadigingen, maar zorgen er ook voor dat ze uw voedsel eerder verpletteren dan dat ze het snijden.

Af en toe vindt u een mes (vooral onder de Japanse selecties) dat slechts aan één kant afgeschuind is, terwijl de andere kant verticaal is. Merk op dat deze meestal worden gemaakt met een rechtshandige kok in gedachten. Als u met uw linkerhand snijdt, krijgt u niet de exacte prestatie die u zoekt.

5. Materiaal

De materialen die gebruikt worden om een lemmet te maken hebben invloed op de totale hardheid en levensduur van het mes. Een manier om de weerstand van een materiaal tegen indrukking en vervorming te meten is met de Rockwell Scale, aangeduid met het acroniem “HRC” (Hardness Rockwell type C).

Keukenmessen vallen meestal binnen het bereik van 54 tot 63 HRC. Een lagere HRC-waarde betekent dat het metaal zachter is, zodat de snijkant sneller zal afstompen dan die van een hogere hardheidswaarde. Dit is echter een afweging, omdat metalen met een hogere HRC-waarde meer kans hebben om te versplinteren en moeilijker te slijpen als ze eenmaal zijn versleten.

De gewenste hardheid komt overeen met de manier waarop u het mes wilt gebruiken. Een hard lemmet is zeer geschikt voor precisiewerk. Als u waarschijnlijk harde materialen gaat snijden, of grote hakbewegingen gaat maken zoals bij een slager, ga dan voor het zachtere materiaal. Besef wel dat u het mes vaker zult moeten slijpen.

Koolstofstaal

Koolstofstaal is ijzer gemengd met koolstof voordat het wordt gegoten. Andere staallegeringen worden op dezelfde manier gemaakt, maar met verschillende elementen gemengd in plaats van koolstof.

Basis koolstofstaal is extreem sterk en gemakkelijk te slijpen tot een scherp randje. Het grootste nadeel is dat het net als ijzer roest.

Een koolstofstalen mes moet zorgvuldig worden onderhouden om oxidatie te voorkomen. Was en droog het mes direct na gebruik met de hand en bewaar het op een droge plaats. Het is ook een goed idee om het af en toe te kruiden met minerale olie, zoals je een gietijzeren koekenpan zou doen.

Roestvrij staal

Roestvrij staal is koolstofstaal met een beetje chroom, nikkel en molybdeen toegevoegd om roest te helpen voorkomen. Dit type staal is veel vergevingsgezinder als het gaat om vocht en corrosie.

Het belangrijkste nadeel is dat het iets zwakker is dan andere staalsoorten en vaker geslepen moet worden. Voor de meeste koks is het nog steeds een netto positief punt en zal het u goed behandelen.

Dat gezegd hebbende, is het niet ondoordringbaar voor oxidatie. Als je zure materialen of vocht op roestvrij staal laat zitten, zal het roestvlekken ontwikkelen – die doen er gewoon langer over om zich te vormen.

Roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte

Dit materiaal is een poging om de beste onderdelen van koolstofstaal en roestvrij staal te combineren. De effectiviteit van de koolstofformules van de fabrikanten varieert en wordt van kok tot kok besproken.

Deze koolstofrijke roestvrijstalen opties worden steeds vaker gebruikt door professionele merken, dus de selectie groeit snel.

Damascus-staal

Damascus-staal was legendarisch in de middeleeuwse wapenindustrie als een superieur metaal met prachtige golvende patronen. Het exacte proces en de formule voor het maken van dit staal is verloren gegaan met de tijd, ondanks meerdere replicatiepogingen.

De meeste, zo niet alle bladen die vandaag de dag de naam dragen zijn gewoon koolstofstaal met vergelijkbare golfpatronen in het metaal.

Een kwaliteit Damascus mes zal u goed van dienst zijn, maar weet dat een belangrijk deel van dat hoge prijskaartje voor de esthetiek is.

Keramiek

Keramiek is veel harder dan elk ander metaal, waardoor het blad een zeer scherp randje kan houden gedurende lange tijd. Maar de hardheid gaat gepaard met een prijs: keramische messen zijn gemakkelijk te verbrijzelen. Daarom moet u voorkomen dat u een keramisch mes verdraait, buigt of laat vallen.

Totdat we het perfecte bestek cermet materiaal kunnen fabriceren, zullen keramische messen waarschijnlijk een niche item blijven dat bedoeld is voor precisiewerk.

Handvatmateriaal

Een goed keukenmes kan een leven lang meegaan, dus u wilt een handvat dat zowel comfortabel in de hand ligt als gemakkelijk te onderhouden is. Zorg ervoor dat het niet te glad is, zelfs als het nat wordt, en dat zowel de breedte als de lengte goed passen bij de grootte van uw hand.

Hout, het meest traditionele materiaal, werkt goed en ziet er mooi uit. Het is echter kwetsbaar voor vocht, schimmel en bacteriën. Bovendien is hout vaak duurder dan plastic en andere kunststoffen.

Polymeer- en rubberen handvatten zien er misschien niet zo goed uit, maar ze zijn hygiënischer dan hout en gaan vaak ook langer mee. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vormen in de vorm die de fabrikant wenst, waardoor de ergonomie minder problematisch wordt.

Sommige merken bieden hout aan dat is behandeld of ingepakt in een polymeerhars. Dit geeft het een traditionele uitstraling zonder de kwetsbaarheid van kaal hout. Dit zijn over het algemeen geweldige opties, hoewel ze misschien iets duurder zijn dan pure kunststoffen.

Keukenmessen FAQ

Roestvrij staal of koolstofstaal?

In al het staal zit koolstof. Roestvast staal heeft toevallig minder koolstof in zich dan koolstofstaal. Wat roestvast staal anders maakt is de toevoeging van chroom, wat het materiaal zijn kenmerkende “roestvrij” status geeft. Koolstofstaal daarentegen bevat veel meer koolstof. Hoe meer koolstof in het mes, hoe harder het is. De hardheid wordt gemeten op de Rockwell-schaal. Hoe harder het mes, hoe sterker het is. Koolstofstalen messen zijn notoir scherp vanwege hun sterkte, maar ook moeilijk te slijpen. Ze zijn ook vatbaarder voor corrosie en roest. Roestvrijstalen messen zijn misschien niet zo scherp als koolstofstalen messen, maar als je ze goed slijpt, merk je misschien niet eens een verschil. En hoewel roestvast staal gemakkelijker te onderhouden is, vooral als het gaat om roestbestendigheid, is het vlekvrij en niet vlekvrij.

Heb ik een volwaardig mes nodig?

Tang verwijst naar het lemmet dat in het handvat van het mes steekt en gedeeltelijk kan stoppen, waardoor het mes gedeeltelijk raakt, of volledig uitsteekt in het handvat, waardoor het een volwaardig mes wordt. Full tang messen zijn meer in balans omdat er metaal in het hele lemmet zit. Gedeeltelijke messen zijn meestal goedkoper omdat het hele mes niet van metaal is. Dan is er nog de uitzondering van de Japanse messen, die vaak een gedeeltelijke tang hebben. Japanse messen gebruiken een houten wa-greep, die de nadruk leggen op het lemmet-voor-uit balans. Deze zijn beter voor degenen die meer comfortabel zijn met hun mes vaardigheden.

Wat is het verschil tussen honen en slijpen?

Honen duwt in wezen de snijkant terug in vorm nadat deze uit de wagon is gebogen door voortdurend gebruik. Door het slijpen van staal wordt de scherpte van het mes behouden en wordt de snijkant in orde gebracht. Door het slijpen van een mes wordt het staal daadwerkelijk van het mes afgesneden, waardoor het tot een fijnere rand komt.

Wat is het verschil tussen goedkope en dure messen?

De prijs van een mes kan variëren van goedkoop tot buitensporig duur. Het gaat om de constructie – alsof het gesmeed of gestempeld is – en wat voor soort materiaal het is gemaakt van. Als je een amateur thuiskok bent, is een goedkoop mes een geweldige plek om te beginnen voor het leren van basis- en essentiële mesvaardigheden. Als je al bedreven bent in het gebruik van een keukenmes, is het de extra kosten waard om een mes te krijgen dat je vaardigheden in de keuken kan bevorderen.

Wat is het verschil tussen Japanse en Duitse messen?

In het algemeen vallen keukenmessen in Japanse of Duitse messtijlen. Japanse messen hebben de neiging om dunner, scherper en moeilijker te onderhouden dan hun Duitse tegenhangers. Duitse messen zijn vaker wel dan niet gebruiksvriendelijker en hebben een meer universele aantrekkingskracht vanwege hun multifunctionele karakter. Japanse messen kunnen uniek zijn in hun gebruik, en ten koste van het hebben van een scherper lemmet is de grotere aandacht die nodig is voor het onderhoud en de zorg.

Conclussie

Het kiezen van de beste keukenmessen kan een beetje lastig zijn, en we raden aan om vast te houden aan gevestigde merken voor gegarandeerde kwaliteit. Je hoeft niet altijd op de duurste artikelen te spatten – soms zijn de verbeteringen minimaal en nauwelijks te bespeuren door een niet-professionele kok. Aarzel echter niet om te investeren in een kwaliteitsmes als u er een vindt. Met het juiste onderhoud kan het u tientallen jaren van dienst zijn.

Table of Contents

Recent Posts