Beste robotstofzuigers in 2023

Robotstofzuigers beloven het huishoudelijke werk te doen terwijl u niet thuis bent. Hun prijzen worden steeds betaalbaarder, maar sommige consumenten zijn sceptisch en beschouwen ze als gadgets. Veel van deze robots vervullen hun taak echter uitstekend

De verkoop van stofzuigers neemt jaar na jaar toe. Deze producten, die nog steeds niet in staat zijn de trap op of af te gaan of meubels of plinten schoon te maken, leven noodzakelijkerwijs samen met stofzuigers of veegmachines die reeds in huis aanwezig zijn. Het zijn meer aanvullingen. Beetje bij beetje daalt hun prijs en wordt de markt toegankelijker. Steeds meer fabrikanten democratiseren cartografie, methodische navigatie en connectiviteit op hun toestellen uit het middensegment, functies die vroeger voorbehouden waren aan topmodellen. De toepassingen waaraan de robots zijn gekoppeld, bieden steeds meer functies en bieden een completere gebruikerservaring.

Kärcher, Rowenta, Miele, Bosch, iRobot, Neato, Ecovacs, Roborock… al deze merken bieden (meestal aangesloten) robotstofzuigers aan tegen variërende prijzen. Van instapniveau tot topklasse, de prijzen variëren van 100 euro tot 1.000 euro. Om u te helpen de beste keuze te maken bij de aankoop van een automatische stofzuiger, bieden wij u deze vergelijking van vele modellen aan. U kunt ook onze gids raadplegen met de beste toestellen van het moment.

Top 10 beste robotstofzuigers

 1. Roborock S6 Pure
 2. Roborock S6 MaxV
 3. Roborock S4 Max
 4. Roborock S5 Max
 5. Roborock S6
 6. Roborock E5
 7. Roborock S7
 8. Ecovacs Deebot Ozmo 920
 9. iRobot Roomba 966
 10. CleanWise D2

beste robotstofzuigers

Ranglijsten robotstofzuiger

Roborock S6 Pure
Roborock S6 Pure

Roborock S6 MaxV
Roborock S6 MaxV

Roborock S4 Max
Roborock S4 Max

Roborock S5 Max
Roborock S5 Max

Roborock S6
Roborock S6

Roborock E5
Roborock E5

Roborock S7
Roborock S7

Ecovacs Deebot Ozmo 920
Ecovacs Deebot Ozmo 92

iRobot Roomba 966
iRobot Roomba 966

CleanWise D2 – Beste goedkope robotstofzuiger

Eufy RoboVac 35C

Eufy RoboVac 11s

Eufy RoboVac 11s MAX

Dreame F9 Mistral
Dreame F9

Ultenic T10

iRobot Roomba 960
iRobot Roomba 960

iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+

Ecovacs Deebot OZMO 950
Ecovacs Deebot OZMO 950

iRobot Roomba 980
Roomba 980

Eufy RoboVac 30C

iRobot Roomba i7
iRobot Roomba i7

Medion MD 18600

Roborock E4
Roborock E4

Ecovacs Deebot N8 PRO+
Ecovacs Deebot N8 PRO+

Ecovacs Deebot N8 PRO
Ecovacs Deebot N8 PRO

Medion MD 18500

Ecovacs Deebot Ozmo 905
Ecovacs Deebot 905

iRobot Roomba 676

Eufy RoboVac G30

Proscenic M8 PRO

Dreame L10 Pro
Dreame L10 Pro

Eufy RoboVac G10 Hybrid

iRobot Roomba 981

Ecovacs Ozmo T8 AIVI
Ecovacs Ozmo T8 AIVI

Neato Botvac D7 Connected
Neato Botvac D7 Connected

Ecovacs Deebot OZMO U2
Ecovacs Deebot U2 Pro

Ecovacs Deebot OZMO T8
Ecovacs Deebot OZMO T8

Tesvor X500 Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Ecovacs Deebot 605
Ecovacs Deebot 605

Blaupunkt XBOOST BPK-VCBB1XB

Ecovacs Deebot OZMO T8+
Ecovacs OZMO T8+

iRobot Roomba 671

iRobot Roomba e5

Medion MD 18501

Proscenic M7 PRO

Eufy RoboVac 15c

Proscenic 850T

Eufy RoboVac L70 Hybrid

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2S
Xiaomi Vacuum-Mop 2S

Medion MD 19100
Medion MD 19100

Rowenta RR7755 Explorer 80 Animal Connect

Rowenta RR7455 Explorer 60 Animal Connect

Ecovacs Deebot T9+
Ecovacs Deebot T9+

Ecovacs Deebot T9

iRobot Roomba i3

Lydsto R1
Lydsto R1

Neato Botvac D6 Connected

360 S7 Pro

Ikohs Netbot S15

Ecovacs Deebot M82
Ecovacs Deebot M82

iRobot Roomba i3+
iRobot Roomba i3+

Vileda VR 201 PetPro

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro
Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Ecovacs Deebot U2 Pro
Ecovacs Deebot U2 Pro robotstofzuiger

Rowenta RR6825 Explorer 20

iRobot Roomba Combo
iRobot Roomba Combo

Rowenta RR7747 Explorer 80 Allergy Connect

iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+

AEG RX9-1-SGM

Severin RB 7025

Neato Botvac D4 Connected
Neato Botvac D4 Connected

Neato Robotics D8

Vileda VR 102
vileda vr 102

Ecovacs Deebot OZMO SLIM10
Ecovacs Deebot OZMO SLIM10

Ecovacs Robotics Deebot 901
Ecovacs Deebot 901

Ecovacs Deebot 900
Ecovacs Deebot 900

Ecovacs Deebot SLIM2
Ecovacs Deebot Slim 2

Ecovacs Deebot OZMO 610
Ecovacs Deebot 0610

Neato Botvac D5 Connected

iRobot Roomba j7+
Irobot Roomba J7 Plus

Severin RB7028

Miele Scout RX3 Home Vision
MIELE Robot stofzuiger Scout RX3 Home Vision HD

Miele Scout RX3
MIELE Robot stofzuiger Scout RX3 Runner

iRobot Roomba j7

Kyvol Cybovac S31

Kyvol Cybovac E20

Kyvol Cybovac E31

Dreame D9
Dreame D9

Kyvol Cybovac E30

Medion MD 19700

Muzili G9070

iRobot Roomba 605
iRobot Roomba 605

iRobot Roomba 606

AEG RX9-1-IBM

Proscenic M6 PRO

Bissell EV675

Rowenta RR6927

Medion MD 19510

Xiaomi Roidmi EVE Plus
Xiaomi Roidmi EVE Plus

Ecovacs Deebot OZMO 930
Ecovacs Deebot 0930

Dyson 360 Eye
Dyson 360 Eye

Wat is een robot stofzuiger?

Een zelfrijdende stofzuiger is een schoonmaakapparaat dat autonoom huishoudelijke taken kan uitvoeren. Dit type woonaccessoire bestaat al sinds de jaren negentig, maar in 2009 is de markt pas echt geëxplodeerd.

De reden? De technologische vooruitgang maakt nu de komst van echt efficiënte en autonome huishoudrobots in huis mogelijk.

De robotstofzuiger is echter niet zo efficiënt als een gewone stofzuiger. Het moet daarom worden beschouwd als een hulpreinigingsapparaat voor kleine dagelijkse taken, maar niet voor een grote voorjaarsschoonmaak. Het heeft ook een leuk en technologisch belang. Een gadget dat beter wordt met elk nieuw model dat op de markt komt.

Informatie over de belangrijkste fabrikanten van intelligente stofzuigers

Dyson

Dyson is een reeds lang gevestigde fabrikant van stofzuigers en is nu een van de toonaangevende merken op het gebied van robotstofzuigers. Het aanbieden van de top van het bereik van de categorie, vinden we met de belangrijkste kenmerk een kracht van aspiratie uit de standaard; Maken van het merk, nog steeds vandaag een leider bijna onverslaanbaar.

iRobot

Innovatief. Dat is waarschijnlijk het beste woord om dit merk te beschrijven. Met een hele reeks stofzuigers en technologieën bevindt iRobot zich in het bovenste middensegment van de robotstofzuigers. Dit is een must, vooral omdat het afwerkingsniveau bijna ongeëvenaard is op de markt.

Lees ook:   Teesa TSA8046 - Digitale airfryer - 3.2 liter - zwart

Rowenta

Modern, elegant en bovenal met een van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen op de markt, heeft het merk een reeks unieke robotstofzuigers ontwikkeld. Intuïtief, en vooral aanpasbaar aan iedereen, is Rowenta de ideale metgezel geworden voor consumenten die prijs en kwaliteit willen combineren.

Philips

Een klassieker onder de klassiekers, Philips zou op papier alles in zich hebben om te verleiden. Niettemin, en dit is een van de belangrijkste punten van kritiek die wij op haar zullen hebben, ontbreekt het haar ten enenmale aan ervaring op de betrokken markt. Als de creaties goed en tamelijk duurzaam zijn, zullen we twee keer kijken voordat we een model van het merk aanpakken.

LG Electronics

In dezelfde trant als Philips. Met andere woorden, goed, maar het kan beter. Het merk biedt robotapparatuur van hoge kwaliteit zonder in de taak uit te blinken. Jammer, vooral omdat we ook betalen voor het prestige van een merk dat niet noodzakelijk relevant is in deze sector.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Aangesloten. Waren robotstofzuigers enkele jaren geleden nog volledig onafhankelijk, nu hebben ze een draadloze verbinding. Met andere woorden, zij kunnen worden geconfigureerd in termen van zowel acties als actiegebieden.

Ook, en dit is een van de andere fundamentele punten, hebben robotstofzuigers nu compatibiliteit met Alexa en Google Assistant. Wij zullen er graag kunstmatige intelligentie aan koppelen om het in een connected home context te plaatsen.

Een must-have, vooral omdat de reclamekracht, ergonomie en duurzaamheid zijn toegenomen. Dit maakt het een onmisbare aanwinst in interieurs met huisdieren of gewoon erg drukke mensen.

Voordelen en toepassingsgebieden

Het grootste voordeel van robotstofzuigers is dat ze een ware revolutie betekenen in de manier van schoonmaken. U hoeft niet meer meerdere keren per dag te vegen, uw robot doet het voor u. U hoeft het alleen maar te laden en in te stellen volgens uw behoeften van dat moment.

Perfect voor een kleine flat met weinig meubilair en harde vloeren, maar minder geschikt voor grotere woningen met ruige tapijten (tenzij u het beperkt tot enkele kamers). Het betekent in ieder geval dat u minder zelf hoeft schoon te maken.

Welke soorten robotstofzuigers zijn er?

Robotstofzuigers zijn er nu in twee versies: aangesloten en niet-aangesloten. Was dit laatste enkele jaren geleden nog de standaarduitvoering, nu lijkt het steeds meer te verdwijnen ten gunste van robotstofzuigers die voor 100% kunnen worden geconfigureerd.

Robotstofzuigers die ook zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie, voordat ze volledig geïntegreerd zijn in uw dagelijkse omgeving.

Dit is hoe de robotstofzuiger wordt getest

De conformiteit van robotstofzuigers wordt beoordeeld aan de hand van verschillende soorten praktische tests. Deze zijn gebaseerd op specifieke criteria zoals

Reinigingsefficiëntie

Dit is normaliter het belangrijkste aspect bij de aanschaf van een robotstofzuiger. Hij moet tussen 30 en 40 W zijn om als efficiënt te worden beschouwd. Modellen met bijvoorbeeld HEPA-filters of UV-lampen krijgen een hogere waardering.

Tankinhoud

Hoe test je de tankinhoud van een robotstofzuiger? Om de test te doorstaan, moet de robot ook een groot stofreservoir hebben (ongeveer 0,5 liter) om te vermijden dat hij te vaak moet worden geleegd.

Het lawaai

Een ander belangrijk element om te controleren tijdens een producttest van een robotstofzuiger is het geluidsniveau. Normaal produceert dit type toestel ongeveer 70 dB (het niveau van stille stofzuigers). Daarboven is de geschiktheidstest niet gevalideerd.

Autonomie

Afhankelijk van het type batterij, zal de robot een verschillende autonomie hebben. Het kan variëren van 60 tot 120 minuten. Als hij daaraan voldoet, moet uw model uw huis in één keer kunnen schoonmaken.

Voordelen en nadelen beschreven in klantenbeoordelingen

Voordelen:

 • Verbeterde zuigkracht de laatste jaren.
 • Verbeterde autonomie.
 • Moeiteloos dagelijks schoonmaken.
 • Robot stofzuigers voor huizen met huisdieren.
 • Uitmuntende flexibiliteit.
 • Zeer lage prijzen vergeleken met een paar jaar geleden.
 • Verbeterde connectiviteit voor totale controle over uw schoonmaak.
 • Controle op afstand van de voortgang van de reiniging van uw huis.
 • Een huis dat schoon blijft, zelfs als je op vakantie bent.
 • Laag stroomverbruik voor een zeer ecologische kant.

Nadelen:

 • Vermogen nog steeds lager dan dat van stofzuigers met snoer.
 • Veel modellen voor weinig echte kwaliteitsmodellen.
 • Problemen die inherent zijn aan de technologie (verbinding, instellingen, enz.).
 • Een instrument dat soms “gadgety” is in plaats van effectief.
 • Terugkerende problemen met tapijten.
 • Inherente behoefte om op te laden zonder Clean Base.
 • Niet noodzakelijk de meest geschikte stofzuiger voor kleine oppervlakken.
 • Complex voor huizen met meerdere verdiepingen.
 • Hij komt niet in elke hoek van het huis.
 • Heeft soms moeite om zware deeltjes zoals kleine steentjes op te pakken.
Lees ook:   inbouw koffiemachine

Waar moet u op letten als u een robotstofzuiger koopt?

Een robotstofzuiger is een technologisch apparaat dat niet in een opwelling moet worden gekocht. Om de juiste keuze te maken, moet u kijken naar bepaalde criteria, zoals de levensduur van de batterij, de zuigkracht, het gewicht en de meegeleverde accessoires.

Het belangrijkste is dat het model dat u koopt perfect is afgestemd op uw behoeften.

Als uw huis bijvoorbeeld meerdere verdiepingen heeft, is het het beste als de robot een geïntegreerde stofzuigsensor heeft. Ook als u veel meubilair hebt, moet u een model kiezen met systematische navigatie, zodat het niet steeds op dezelfde plaats terugkomt. Simpele dingen om over na te denken.

Laat onze experts u begeleiden

Welke robotstofzuiger voor welk type vloer?

Robotstofzuigers zijn ontworpen voor alle soorten oppervlakken, zowel kleine, grote als middelgrote. Alle apparaten in onze vergelijking (of bijna) zijn immers in staat hun batterijen op te laden wanneer deze leeg zijn en de schoonmaaksessie te hervatten waar deze autonoom werd onderbroken. Dit type apparaat is echter vooral bedoeld voor harde vloeren of fijne tapijten. Volgens onze laboratoriumtests zijn robotstofzuigers veel minder doeltreffend op hoogpolig tapijt en dikke tapijten. Hun zuigkracht is nog niet voldoende om het stof te vinden dat in de vezels begraven zit.

Wat zijn de verschillende navigatiesystemen van een robotstofzuiger?

Het navigatiesysteem verschilt naargelang de geavanceerdheid van de robotstofzuigers. Sommige hebben laserafstandsmeters, zoals Neato en Roborock; andere hebben ingebouwde camera’s – zoals iRobot. Anderen overtreffen elkaar door zowel een afstandsmeter als een camera te integreren (zoals in het geval van Electrolux). Andere bewapenen zich met een reeks sensoren “om hun weg te vinden” in de kamer, maar bij verschillende gelegenheden in het lab hebben we vastgesteld dat deze configuratie niet altijd doeltreffend is en ondanks het leger van sensoren beschrijven we deze toestellen als “blinde” robots. Afstandsmeters hebben een betere reputatie dan camera’s, omdat ze de kaarten nauwkeuriger in kaart brengen en robots helpen goed om te gaan met obstakels. Bovendien kan het product dankzij laserafstandsmeters beter zijn weg vinden in het huis wanneer het donker is. Het is het navigatiesysteem dat de navigatie in de kamer bepaalt. Terwijl sommige instapmodel (en dus blinde) robots zich willekeurig voortbewegen, maken duurdere modellen (met afstandsmeters of camera’s) methodisch schoon.

Hoe gaat een robotstofzuiger om met obstakels?

Het maakt niet uit of de robot meerdere sensoren heeft of all-terrain wielen, maar hij moet autonoom zijn en zich kunnen redden in een huiselijke omgeving, over tapijten klimmen, drempels van deuren, oneffen oppervlakken, stoelpoten, enz. kunnen hanteren zonder vast te lopen. De elektrische kabels zijn voor veel apparaten, de bêtes noires van deze producten.

Wat is de bedoeling van het in kaart brengen van een robot stofzuiger?

Robots met een navigatiesysteem zijn in staat om aan het einde van elke schoonmaakcyclus via de applicatie een kaart van hun omgeving te verstrekken. Zo kan de gebruiker zien waar de robot heeft schoongemaakt en waar hij is gebleven. Bovendien wordt de mapping vaak gebruikt om virtuele bakens te creëren.

Wat is het doel van virtuele bakens in een robotstofzuiger?

Virtuele bakens worden gebruikt om de toegang tot bepaalde delen van de ruimte te beperken. Vanuit de applicatie zal de gebruiker “No Go Zones” (virtuele grenzen) kunnen tekenen op de door de robot getekende kaarten om te voorkomen dat hij bepaalde delen van de kamer of een bepaalde kamer in zijn geheel betreedt; onder een TV-meubel (om elektrische kabels te vermijden) of rond “breekbare” obstakels, bijvoorbeeld. Bij sommige modellen hebben de virtuele bakens deze omgekeerde functie en worden ze gebruikt om gebieden of kamers te creëren die de robot rechtstreeks zou gaan schoonmaken.

Wat is een programmeerbare robot stofzuiger?

De overgrote meerderheid van robotstofzuigers is tegenwoordig aangesloten op het internet. Dit betekent dat zij in combinatie met een toepassing werken. Bij de toepassing ervan is het mogelijk dagelijkse of wekelijkse schoonmaakbeurten te programmeren, afhankelijk van de situatie. Zo kunt u dag per dag en uur per uur een schoonmaakcyclus programmeren in een of meer kamers (als de robot virtuele bakens heeft). Om de robot vrij spel te geven, raden wij u aan tijdstippen te kiezen wanneer er niemand thuis is.

Wat zijn de verschillende reinigingsstanden?

De meeste robotstofzuigers hebben drie verschillende reinigingsmodi: methodisch, zigzaggend, wat over het algemeen het populairst is omdat het een perfecte oppervlaktebedekking garandeert. Met de “Spot”-modus kan de robot een gerichte reiniging uitvoeren (door een cirkel te maken die groter wordt naarmate hij verder gaat). Sommige producten beginnen met het vrijmaken van de contouren van de kamer en stofzuigen vervolgens de binnenkant van de ruimte.

Lees ook:   Bosch KGN362WDF

Wat is de autonomie van een robot stofzuiger?

De autonomie van een robotstofzuiger varieert van 1 uur tot meer dan 3 uur voor sommige modellen. De meeste machines zijn in die zin intelligent dat ze, zodra hun batterij leeg is, spontaan naar hun oplaadstation gaan om hun batterij op te laden en de schoonmaaksessie voort te zetten waar ze was gebleven.

Hoe lang duurt het om een robotstofzuiger op te laden?

De meeste robotstofzuigers hebben lithium-ionbatterijen, die licht zijn en snel kunnen worden opgeladen. De oplaadtijd kan variëren tussen 2 en 5 uur voor sommige robots.

Wat is het geluidsniveau van een robotstofzuiger?

Het geluidsniveau van een robotstofzuiger is nogal variabel en varieert binnen onze vergelijking tussen 56 dB(A) en meer dan 70 dB(A). Deze apparaten worden verondersteld te stofzuigen als er niemand thuis is, daarom wordt de eindscore niet bestraft.

Welke robotstofzuiger voor dierenhaar?

Een robotstofzuiger is perfect geschikt voor eigenaars van huisdieren omdat hij hen ontlast van de dagelijkse schoonmaak. Gemakkelijk toegankelijk en hanteerbaar, u kunt er haren mee opzuigen, zowel van de vloer als van sofa’s. Er bestaat niet echt een model dat uitsluitend bestemd is voor eigenaars van gezelschapsdieren. Wij raden hen echter aan een model te kiezen met een grote capaciteit stofreservoir (ten minste 0,6 liter) en uitgerust met een rubberen roller als hoofdborstel (zoals de iRobot Roomba e5). De borstelharen klitten niet zo gemakkelijk als bij een borstel met varkenshaar.

Hoe onderhoud je je robotstofzuiger?

Voor elke schoonmaakbeurt raden wij u aan het stofreservoir van uw stofzuiger te legen. Sommige machines, zoals de iRobot Roomba i7+, hebben een laadstation met een stofzuiger die het reservoir van de robot automatisch opzuigt. Deze apparaten hebben vaak een HEPA-filter dat goed moet worden afgetapt om stof te verwijderen. Tenslotte hopen de zij- en hoofdborstels regelmatig haren op en het is belangrijk deze regelmatig te verwijderen om de robot in de beste omstandigheden te laten reinigen. Merk op dat regelmatig onderhoud van een toestel ertoe bijdraagt dat de zuigkracht langer beter blijft.

Wat is een vloerreinigingsrobot stofzuiger waard?

Sommige producten zijn hybride en kunnen niet alleen stofzuigen, maar ook schoonmaken. Daartoe hebben zij een gleuf voor het toevoegen van een mop en een waterreservoir. Roborock en Ecovacs gebruiken deze schoonmaakfunctie om stof van de vloer te verwijderen. Deze functie is geen vervanging voor de wekelijkse dweilbeurt, noch voor een echte kwaliteitsvloerreinigingsrobot.

FAQ

Hoe maak ik een robotstofzuiger leeg?
Elk model robotstofzuiger is anders, maar het principe voor het legen van het stofreservoir is relatief gelijk. Meestal moet u de bak verwijderen, het stoffilter eraf halen, de bak legen, het filter reinigen en dan de bak er weer opzetten.

Hoe onderhoud ik een robotstofzuiger?
Om ervoor te zorgen dat uw robotstofzuiger lang meegaat, moet u hem regelmatig onderhouden. Leeg hiervoor uw afvalbak regelmatig en maak de borstels en het filter schoon met een doekje. Hetzelfde geldt voor de robot zelf.

Wat is een virtuele muur?
Met een virtuele muur kunt u een navigatiezone voor de stofzuiger afbakenen. Zo worden ongelukken voorkomen en kan de robot gebied per gebied reinigen. Sommige modellen worden verkocht met dit type accessoire.

Wat moet ik doen als mijn robotstofzuiger rond en rond gaat?
Dit soort problemen kan verschillende oorzaken hebben. Het belangrijkste is een stofje, of iets anders, dat vastzit in het navigatiesysteem van de robot. Indien na demontage en reiniging het probleem blijft bestaan, moet het toestel volledig worden gereset. En als laatste redmiddel, neem contact op met de serviceafdeling van de fabrikant.

Hoe maak je schoon in hoeken met een robotstofzuiger?
De meeste robotstofzuigers zijn rond, zodat ze moeilijk hoeken kunnen bereiken. Om dit te bereiken, kiest u robots met een D-vorm.

Zijn robotstofzuigers lawaaierig?
Qua decibels zijn robotstofzuigers vergelijkbaar met stille stofzuigers met een stofzuigerbak (70 dB). Dit is niet extreem lawaaierig, maar toch vervelend als je in de kamer blijft.

Welke robotstofzuiger voor dierenhaar?
Geautomatiseerde stofzuigers (veegmachines en robots) staan niet bekend om hun vermogen om haren van huisdieren op te vangen. De beste toestellen op de markt, die in onze vergelijking worden genoemd, leveren echter goede prestaties op dit gebied.

Robot stofzuiger of traditionele stofzuiger? Waarom kiezen?
De robotstofzuiger is een uitstekend hulpreinigingsapparaat. En als back-up, kunt u uw traditionele stofzuiger houden.

Robot stofzuiger of handstofzuiger?
Deze twee accessoires hebben niet hetzelfde nut. De handstofzuiger is het meest geschikt voor meubels (tafel, bank) en moeilijk bereikbare plaatsen. De robot voor vloeren.