Beste mobiele koelkast voor Camping

Het aanschaffen van de juiste camping koelkast is een van de belangrijkste beslissingen die u voor uw camper kunt nemen. Mobiele koelkasten nemen veel ruimte in beslag en kunnen een grote krachtpatser zijn in uw bestelwagen. RV en boot specifieke koelkasten zullen de beste keuze zijn voor het leven in een bestelwagen omdat ze goed gebouwd en geïsoleerd zijn om de ruwe omgeving van een mobiele levensstijl te weerstaan.
camping koelkast
We hebben een lijst samengesteld van de beste camping koelkasten voor een bestelwagen om u te helpen beslissen wat u moet kopen voor uw behoeften. Elke koelkast op deze lijst is een 12v DC energiezuinige koelkast die naadloos werkt bij het kamperen met een zonnepaneel opstelling.

Waarom zou u een camping koelkast kopen?

Efficiëntie is belangrijk voor elke fulltime reiziger – vooral als u gebruik maakt van zonne-energie. Het is dus noodzakelijk om de impact van uw apparaten te verminderen. Bij de aanschaf van een koelkast voor een camper of camper moet u rekening houden met het effect op het elektrische systeem.
mobiele koelkast

DC-vermogen versus AC-vermogen

Compressorkoelkasten werken allemaal op gelijkstroom. Zelfs huishoudelijke mini-koelkasten hebben een ingebouwd systeem om hun DC om te zetten in AC-stroom voordat u de stekker in het stopcontact steekt.

Met een gewone slaapzaalkoelkast verliest u een beetje energie door het omzetten van DC naar AC terug naar DC-stroom. Dat is een heleboel verspilling!

Niet alleen dat, maar zonder aanpassingen zal een AC minikoelkast een omvormer nodig hebben om 24/7 aan te staan. Omvormers nemen een kleine hoeveelheid stroom op als ze worden ingeschakeld, wat betekent dat een AC-koelkastsysteem uw batterijen zal ontladen, zelfs als de koelkastcompressor niet draait.

Dat betekent dat u moet voorkomen dat u een huishoudelijke minikoelkast koopt.

Uw busje zal waarschijnlijk al van 12v DC stroom worden voorzien. Om het meest robuuste en efficiënte systeem vanaf het begin op te zetten, gaat u op pad en koopt u een koelkast die op gelijkstroom werkt.

Isolatie

Kleine huishoudelijke koelkasten zijn jammerlijk ondergeïsoleerd. Omdat de wattage-ingang bij aansluiting op het elektriciteitsnet niet van belang is, gebruiken ze een kleine hoeveelheid isolatie ten gunste van meer ruimte binnenin. Camping en RV specifieke koelkasten hebben bijna het dubbele van de isolatiedikte van een gewone mini-koelkast.

Ze zijn ook ontworpen om de krappe bochten van een bewegend voertuig te weerstaan. Dat maakt ze een betere optie voor een camper.

Compressor Koelkasten Vs Absorptie Koelkasten Vs Thermo-elektrische koelers

Compressor Koelkasten

Deze koelkasten maken gebruik van dezelfde technologie als de koelkasten die u in uw huis vindt. Ze gebruiken een proces dat koudemiddel comprimeert om hete lucht uit het voedselcompartiment te zuigen en deze achteraan of bovenaan de koelkast te ontluchten. Ze zijn zeer efficiënt in vergelijking met absorptiekoelkasten.

Compressorkoelkasten maken de beste keuze voor een camperconversie.

12 volt draagbare koelkasten zijn ook gebouwd om extreme temperaturen en rammelende bewegingen tijdens het transport aan te kunnen. Dit maakt ze een betere keuze dan een typische AC aangedreven mini-koelkast.

Absorptie Koelkasten (3-weg)

Absorptie gekoelde koelkasten (soms 3-wegs genoemd) begonnen in de jaren zestig van de vorige eeuw aan populariteit te winnen onder de RV-gemeenschap en liepen ofwel 12V, 110V of propaan weg. Een absorptiekoelkast is het meest efficiënt bij gebruik van propaan, maar minder efficiënt bij gebruik van elektriciteit.

We raden het gebruik van een absorptiekoelkast niet aan, tenzij je een aansluiting voor een camper hebt, omdat de stroomopname dan enorm is.

Absorptiekoelkasten gebruiken een combinatie van water, vloeibare ammoniak en waterstofgas om ze koel te houden. Door de vloeistof kunnen ze pietluttig zijn en hebben ze een vlak oppervlak nodig om goed te kunnen functioneren. Als u meer wilt weten over absorptiekoelkasten, dan heeft deze youtube-video een goede uitleg over hoe ze werken.

Thermo-elektrische koelers

Thermo-elektrische koelers worden op gelijkstroom gevoed en kunnen in het 12V-stopcontact van uw auto worden gestoken. Deze zijn ontworpen om het eten koel te houden voor korte ritten over de weg. Er zijn twee belangrijke problemen met het gebruik van een thermo-elektrische koeler in uw camper:

 • Ze zijn minder efficiënt dan een 12 volt compressorkoelkast.
 • Ze krijgen het niet koud genoeg om voedsel op lange termijn op te slaan.

Een thermo-elektrische koeler laat de omgevingstemperatuur dalen tot 40°F. Dus als u in een warme 100° dag reist, zal de koeler alleen maar afkoelen tot 60°F. Hoewel dat geweldig is voor een road trip, is het geen goede oplossing voor het leven op de weg op lange termijn.

We raden het gebruik van een thermo-elektrische koeler niet aan voor een voltijdse reis omdat deze niet koud genoeg wordt.

Wat te zoeken voor de aankoop van een mobiele koelkast

Voordat u een 12V-koelkast koopt, moet u een aantal belangrijke zaken in gedachten houden:

Lees ook:   Snelkookpan koopgids: tests, kopen, meningen, vergelijkingen

Afmetingen van de mobiele koelkasten

Hoe groot een draagbare koelkast is die u moet kopen, zal uniek zijn voor de bouw van een bestelwagen. Iemand die eigenaar is van een sprinterbusje kan wegkomen met een grotere koelkast dan iemand die in een VW-bus kampeert. Houd er altijd rekening mee dat hoe groter de koelkast is, hoe meer vermogen hij zal gebruiken.

Naast de buitenafmetingen kunnen ook de eigenschappen van de koelkast een verschil maken bij het plannen van de bouw:

 • Plaats van het netsnoer: Sommige stroomkabels van een koelkast steken vrij ver uit en kunnen in de weg staan van dingen die je van plan bent rond een koelkast te bouwen.
 • Handvatbreedte: De meeste draagbare koelkasten houden geen rekening met de grootte van de handvatten die uitsteken. De meeste handgrepen zijn afneembaar, maar sommige merken zoals de ARB hebben ze ingebouwd.
 • Ventilatie: Als een koelkast in een beperkte ruimte wordt bewaard, zal de warmte van de compressor de koelkast harder laten werken om koel te blijven. De meeste fabrikanten adviseren minimaal 1-2 inch ventilatie rond de compressor.

Interieur opslagcapaciteit: Dit wordt vaak gemeten in kwarten of kubieke meters. Deze afmetingen kunnen moeilijk te visualiseren zijn. Om een voorbeeld te geven, er zijn ongeveer 7,5 gallons in 1 kubieke voet water. Herken je dat liters water niet betekent dat je zoveel liters water in de koelkast kunt bewaren. Het betekent dat als je zoveel liter water in de koelkast zou gieten, de vloeistof zou passen.

Richting van de deuren

Of een koelkast nu bovenin opengaat of met een zijdeur maakt het verschil. Naast het gemak en de persoonlijke voorkeur zijn er een paar elementen waar u zich bewust van moet zijn.

Koelkasten in kaststijl

 • Al het andere gelijk, zijn het meest energie-efficiënte ontwerp. Omdat de hete lucht opstijgt, zal de gekoelde lucht op de bodem van uw koelkast zitten en zal er minder van ontsnappen wanneer deze wordt geopend.
 • Maak een geweldige stoel of een stevige ondergrond wanneer u in een busje woont. Ruimte is alles in een camper. Terwijl je niet kunt bouwen op de bovenkant van een koelkast in de vorm van een kist, kun je hem wel gebruiken als zitje of werkblad. Sommige lifers kiezen ervoor om een schuiflade onder hun koelkast te bouwen, zodat deze onder een toonbank of bed kan worden verstopt wanneer deze niet in gebruik is.
 • Draagbaarheid. Deze stijl van koelkast kan uit het busje genomen worden, verplaatst worden en kan ook als koeler gebruikt worden. Een koelkast in kaststijl heeft meer ruimte aan de binnenkant en kan ijs of andere vloeistoffen bevatten. Veel van deze koelkasten zijn voorzien van een aftapplug die handig kan zijn bij het schoonmaken.
 • Uw voedsel blijft altijd op zijn plaats en veilig. Niets zal uit deze koelkast vallen als je hem opent. Zo blijft alles beter georganiseerd tijdens het reizen. U kunt ook gemakkelijker items stapelen en alle mogelijke opslagruimte in beslag nemen.
 • Misschien niet het meest efficiënte gebruik van de ruimte. Als je ervoor kiest om een koelkast in kofferstijl onder een toonbank te bouwen: in combinatie met uitschuifbaar beslag en ruimte om het deksel te openen, zal deze koelkast meer ruimte innemen dan een rechtopstaande koelkast. Aan de andere kant, als je de koelkast gewoon op de grond vastzet, is het een van de zuinigere manieren om de ruimte te gebruiken.

Staande Koelkasten

 • Er kunnen direct bovenin rekken of balieruimte worden gebouwd. Dit is het grootste voordeel van een rechtopstaande koelkast. Het is een enorme ruimtebesparing in zoiets kleins als een busje. Maar dat betekent ook dat je de koelkast niet kunt verplaatsen. Het wordt een vast toestel.
 • Iets minder efficiënt dan de borstkasstijl. Door de luchtthermodynamica gaat er bij het openen van de deuren meer koude lucht verloren. Koude lucht bezinkt onder de warme lucht, dus als je een ruimte van bovenaf opent, blijft de koudste lucht binnen aan de onderkant. Een voordeur zal deze koude lucht laten “uitstorten”, wat betekent dat de compressor iets langer zal moeten werken om dat verlies terug te koelen. Dat gezegd hebbende, is dit effect minimaal in vergelijking met isolatie en installatietechnieken, dus laat het geen grote doorslaggevende factor zijn.
 • Ze zijn meestal duurder. Er is meer hardware in deze koelkasten ingebouwd en ze zijn gericht op de camper- en bootmassa. Al met al betaalt u waarschijnlijk veel meer voor een rechtopstaande koelkast dan voor een kiststijl.
 • Rechtopstaande 12 volt koelkasten zijn moeilijker online te vinden. Om de beste deal te krijgen, is het aan te raden om een marine- of RV-specifieke dealer te bezoeken.
 • Items kunnen eruit vallen als ze geopend worden. RV en boot koelkasten hebben allemaal vergrendelde deuren om te voorkomen dat ze openzwaaien tijdens een rit. Als u zelden beweegt, is dit minder erg dan degenen die dat wel doen. Controleer voor de aankoop of de deur goed gesloten blijft.
Lees ook:   Beste beslagkom kopen, review en aanbieding - beslagkommen ovezicht

Schuiflade-koelkasten

 • Items blijven op hun plaats. Met een draagbare koelkast met schuiflade krijgt u de mogelijkheid om rekken of tellerruimte boven op het apparaat te bouwen en u hoeft zich geen zorgen te maken over items die eruit vallen.
 • Duur en moeilijk te vinden. Net als de rechtopstaande koelkasten zijn 12 volt schuiflade-koelkasten kostbaar en moeilijk online te bestellen. Als u van het idee van dit type koelkast houdt, moet u een boot- of RV-dealer bezoeken om te bestellen.
 • Meer bruikbare ruimte. Hoewel dit type koelkast minder opbergruimte heeft in vergelijking met de buitenafmetingen, kunnen levensmiddelen beter worden gestapeld dan in een staande koelkast. Dit betekent dat u de voordelen van een kofferkoelkast kunt krijgen, maar dat u nog steeds rekken of aanrechtruimte boven de koelkast hebt.
 • Potentieel voor veel koudverlies. Doordat de hele koelkast blootstaat wanneer deze wordt geopend, kan er veel koude lucht verloren gaan en is dit de minst efficiënte van de drie.

Rendement van de camping koelkast

De zwaairichting van de deur is niet het enige dat de efficiëntie beïnvloedt. Het motortype en de indeling van de compressor kunnen een verschil maken in hoe vaak en hoe lang een koelkast aan moet staan. De twee meest populaire motortypen zijn de Danfoss-compressor en de Sawafuji. De Dometic-modellen hebben hun eigen compressor.

Hoewel elk van deze compressoren goed werkt, heeft de Sawafuji (die in de Engel 12v-koelkast staat) de minste componenten. Dat betekent dat hij minder snel kapot gaat en door zijn unieke ontwerp is hij het meest efficiënt bij het opstarten.

Dual Zone Koel/vriescombinaties

Als je het budget hebt, zijn dual-zone compartimenten een uitstekende manier om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten tijdens je levensavontuur in een busje. Bij de modellen met twee zones kunt u voor elk compartiment een aparte temperatuur instellen. Als het eten van ijs onderweg of het bewaren van bevroren groenten belangrijk voor je is, neem dan zeker een kijkje bij de koelkast/vriescombinaties.

Gewicht van de koelkast

Het gewicht kan een impact hebben op een voertuig en ook invloed hebben op het gebruik van de koelkast. Met een extreem zware koelkast bijvoorbeeld, wilt u deze misschien niet aan een schuifregelaar toevoegen of verplaatsen. Extra gewicht kan ook invloed hebben op het aantal gaskilometers en de veiligheid, dus het is iets om rekening mee te houden voor kleinere voertuigen.

Prijzen en garantie

Als het erop aankomt, is de prijsstelling misschien wel het belangrijkste dat bepaalt welke draagbare koelkast moet worden aangeschaft. Duurdere koelkasten zullen over het algemeen een hogere kwaliteit hebben. U kunt meer technologische vooruitgang en duurzaamheid verwachten met een hogere prijs.

Koelkasten met langere garanties hebben de neiging om langer mee te gaan. Een goede klantenservice is ook een belangrijk kenmerk van de tevredenheid van koelkasten. Niet alle campingwinkels zullen werken aan koelkasten die zo klein zijn. Een koelkast met gemakkelijk te vinden componenten kan uw beslissing maken of breken.

Het runnen van een DC-koelkast Uit Zonne-energie

Hoeveel elektriciteit verbruikt een koelkast die op gelijkstroom werkt? Terwijl de meeste fabrikanten de maximale stroomopname opnoemen, zegt dit niet hoeveel stroom de koelkast in de loop van een dag zal verbruiken. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat de compressor niet 24/7 draait. De motor zal aanzetten als het voedingscompartiment warm wordt en uitschakelen als het is afgekoeld tot onder een bepaalde temperatuur.

Het elektriciteitsverbruik van een koelkast is afhankelijk van de omgeving.

Bij extreem warm weer kan de compressormotor de hele dag draaien; in de winter kan het zijn dat deze helemaal niet draait. Bovendien zijn de startversterkers van een motor en de draaiende versterkers niet hetzelfde als wanneer hij wordt aangezet.

Het is niet mogelijk om een universeel getal op de dagelijkse Ampère te zetten. Omdat er zoveel variabelen zijn die van invloed zijn op de looptijd van de compressor, is het beste wat je kunt doen een goed gemiddelde te vinden. De manier om dit te doen is om het te testen terwijl u het in verschillende omgevingen gebruikt, of het nu met een ampèremeter is of gewoon door te luisteren naar de draaitijd van de compressor. Maar als je een bouwplan hebt, is dit niet altijd mogelijk.

Bij het berekenen van zonnepanelen schatten we graag 10 uur looptijd van de koelkast in voor het zomerweer. In de winter zal onze 40L Norcold koelkast slechts 15Ah per dag verbruiken, en als we warm weer tegenkomen, zal het dichter bij 50Ah komen. De website van Dometic geeft een overzicht van de gemiddelde Ah/u koeling bij 90 graden weer op hun site.

Lees ook:   Hetelucht friteuse 5.5 Liter WM-930 XXL Zwart - Wartmann

Hoe maakt u uw koelkast efficiënter?

Met de aanschaf van een 12V-koelkast met een goede compressor gaat u op de goede weg. Een Sawafuji swingcompressor (merk Engel) is bij het opstarten het meest efficiënt. Danfoss en Dometic zijn andere topcompressoren. Deze zijn te vinden in de meeste populaire merken van 12 volt koelkasten.

De andere belangrijke factor in de efficiëntie van de koelkasten is de isolatie. De meeste kleine AC-klimaatkasten hebben zeer weinig isolatie. De standaard DC-koelkasten in kaststijl en de draaideurkoelkasten in de scheepvaart hebben beide een matige hoeveelheid die een goede balans tussen ruimte en efficiëntie biedt. Het verpakken van uw koelkast in roze schuim of isolatie is aan de extreme kant, maar het kan gedaan worden om de efficiëntie te verhogen.

Ventilatie is ook belangrijk. Om het meeste uit je elektriciteit te halen, is het het beste om een duidelijk gebied rond de ventilatieopeningen van je koelkast te hebben en een ruimte om de warmte af te voeren. Het is niet ideaal om je koelkast op te sluiten in een compartiment dat wordt verwarmd door zijn eigen uitlaat. We hebben zelfs wat ambitieuzere installateurs gezien die kleine 12V-pc-ventilatoren gebruiken om de hete lucht actief uit hun koelkastcompartiment te verwijderen.

Een koelkast die “vol” is, heeft een stabielere thermische massa en is daardoor iets efficiënter. Wees dus niet bang om je koelkast goed gevuld te houden.

Tot slot kunt u een beetje koudverlies in uw gebruik van de koelkast beperken. Het spreekt voor zich dat hoe langer je de deur openhoudt, hoe meer koude lucht je verliest in het proces.

Waar koop je gebruikte camping koelkasten?

Gebruikte draagbare koelkasten zijn een betaalbaar alternatief voor de aanschaf van nieuwe. Veel van deze apparaten draaien al tientallen jaren zonder dat er onderhoud nodig is, zodat de naammerken heel betrouwbaar tweedehands kunnen zijn. Craigslist en Facebook Marketplace zijn enkele van de beste opties voor het vinden van een gebruikte koelkast. Letgo, offerup en ebay zijn ook allemaal goede plekken om te kijken. Zoek naar RV, Boot, Marine, of Trucker koelkast en zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een compressor.

DIY Inexpensive 12v Koelkast

Met een ultra-budget en wat mechanische vaardigheden kan een kleine AC minivriezer worden aangeschaft en achteraf worden ingebouwd, vergelijkbaar met een DC-koelkast. Dit systeem is betrouwbaar goedkoper dan een nieuwe koelkast voor campers, maar nog steeds zeer efficiënt. Mini-diepvriezers, zoals die in slaapzalen, zullen ongeveer tweemaal de isolatiedikte van een AC mini-koelkast hebben en kosten beduidend minder. Vaak zijn er ook minikistvriezers te vinden die op dezelfde manier werken.

In de vriezer kan een goedkope thermostaat worden geplaatst die een relais activeert dat een enkele kleine omvormer van stroom voorziet. De omvormer wordt altijd “aan” gezet, maar met de relaisschakelaar kan deze alleen worden ingeschakeld als de thermostaat boven een bepaalde temperatuur komt.

Onder de ingestelde temperatuur schakelt de omvormer uit. Dit lost twee problemen op. Ten eerste is het mogelijk om de temperatuur te regelen boven de vriespunten die op de minivriezer komen. Ten tweede schakelt hij de omvormer uit als de compressor niet draait, waardoor er geen vermogensverlies optreedt bij een stilstaande omvormer. Om een voorbeeld van deze opstelling te zien, bekijk dit forumbericht over het bouwen van een doe-het-zelf koelkast.

Leven zonder koelkast

Terwijl een draagbare koelkast op ieders verlanglijstje staat, heb je geen koelkast nodig om in een busje te wonen.

Zonder een koelkast zijn veel mensen niet in staat om een maaltijd voor te bereiden en te eten in een restaurant om ruimte en tijd te besparen. Dit is een volkomen redelijke woonsituatie als het uw voorkeur heeft. Dat gezegd hebbende, reizen zonder koud voedsel zal de soorten maaltijden die je kunt koken beperken.

U kunt honderden dollars aan kosten besparen zonder een koelkast. U zult ook in staat zijn om groot te besparen door geen groot (of enig) zonnesysteem te hoeven installeren.

Koelkasten geven overtollige warmte af terwijl ze draaien. Dit is geweldig in de kou, maar niet zozeer als je een geparkeerde plek hebt waar het warm is. Door te kiezen voor een koeler voorkomt u dat uw busje in de zomer net zo snel opwarmt.

Tot slot, als je met een budget leeft, raden we je aan om eerst een paar koelers van hoge kwaliteit te bekijken voordat je een 12 volt koelkast plant. Het kan zijn dat je verbaasd bent over hoe lang het ijs kan meegaan in een borstkoeler.