11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven

Ben je op zoek naar inspiratie voor heerlijke aardappelgerechten? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel delen we 11 smakelijke recepten voor aardappels uit de oven. Of je nu houdt van knapperige aardappelchips, romige aardappelpuree of geroosterde aardappelschijfjes, er zit voor ieder wat wils bij. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van aardappels en ontdek nieuwe favoriete gerechten.

1. Knapperige aardappelchips

Aardappelchips zijn een populaire snack en gemakkelijk zelf te maken. Was de aardappels grondig en snijd ze met een mandoline of scherp mes in dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met olie en bestrooi ze met zout en kruiden naar smaak, zoals paprikapoeder of knoflookpoeder. Bak de plakjes in de oven op 180 graden Celsius tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer de chips als een smakelijke snack of als bijgerecht bij een gerecht naar keuze.

2. Romige aardappelpuree

Aardappelpuree is een klassiek bijgerecht dat perfect past bij vele maaltijden. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en roer goed door. Breng de puree op smaak met zout en peper. Serveer de romige aardappelpuree bijvoorbeeld bij een sappige biefstuk of een smakelijke stoofpot.

3. Geroosterde aardappelschijfjes

Geroosterde aardappelschijfjes zijn een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig te bereiden is. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes. Meng de schijfjes in een kom met olijfolie, zout, peper en eventuele kruiden naar keuze, zoals rozemarijn of tijm. Verdeel de aardappelschijfjes gelijkmatig over een bakplaat en bak ze in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer de geroosterde aardappelschijfjes als smaakvolle toevoeging aan een gerecht naar keuze.

4. Aardappelgratin

Aardappelgratin is een heerlijk ovengerecht dat perfect is voor speciale gelegenheden. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Meng in een kom room, knoflook, geraspte kaas, zout, peper en eventuele kruiden naar smaak. Vet een ovenschaal in en leg een laagje aardappelplakjes op de bodem. Giet een beetje van het roommengsel over de aardappels en herhaal deze stappen tot alle ingrediënten op zijn. Bak de aardappelgratin in de oven op 180 graden Celsius tot de bovenkant goudbruin en bubbelt. Serveer de aardappelgratin als een luxueuze bijgerecht bij een feestelijk diner.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Groenterösti met rucolasalade en srirachadressing

5. Aardappelsoep

Op zoek naar een hartverwarmend gerecht? Probeer dan eens aardappelsoep! Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verhit wat olie in een grote pan en fruit hierin een gesnipperde ui en enkele teentjes knoflook. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens groentebouillon en eventuele extra groenten naar keuze toe, zoals wortel of prei. Laat de soep zachtjes pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper en eventuele kruiden. Serveer de aardappelsoep met een stukje knapperig brood.

6. Gevulde aardappels

Gevulde aardappels zijn een heerlijk hoofdgerecht dat je naar eigen smaak kunt vullen. Prik met een vork enkele gaatjes in de aardappels en gaar ze in de magnetron of oven tot ze zacht zijn. Snijd de aardappels doormidden en hol ze voorzichtig uit. Meng de verwijderde aardappelvulling met bijvoorbeeld gebakken spekjes, geraspte kaas, crème fraîche, lente-ui en kruiden naar smaak. Vul de aardappels met het mengsel en plaats ze nog even in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer de gevulde aardappels met een frisse salade.

7. Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes zijn een heerlijke snack of bijgerecht dat zowel jong als oud zal waarderen. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en pureer ze met een pureestamper. Voeg een klontje boter, een scheutje melk, geraspte kaas, zout, peper en eventuele kruiden naar smaak toe. Laat het aardappelmengsel afkoelen en vorm er vervolgens kroketjes van. Haal de kroketjes door bloem, ei en paneermeel en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Serveer de aardappelkroketjes met een lekker sausje.

Lees ook:   Siemens kookveldafzuiging: het inductieair systeem verbindt kookplaat en afzuigkap naar beneden

8. Aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes, ook wel rösti genoemd, zijn een heerlijk ontbijt- of brunchgerecht. Rasp de geschilde aardappels en meng ze met een snufje zout. Verhit wat olie in een koekenpan en verdeel het aardappelmengsel in kleine hoopjes in de pan. Druk de hoopjes iets plat met een spatel. Bak de aardappelpannenkoekjes aan beide kanten goudbruin en knapperig. Serveer de pannenkoekjes bijvoorbeeld met een gebakken ei en wat verse kruiden.

9. Aardappelsalade

Aardappelsalade is een verfrissend gerecht dat perfect is voor een zomerse dag of bij een barbecue. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Meng de afgekoelde aardappels met bijvoorbeeld fijngesneden rode ui, augurk, bieslook, mayonaise, mosterd, zout en peper. Laat de aardappelsalade minimaal een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Serveer de salade als bijgerecht bij een barbecue of als lichte lunch.

10. Aardappelbrood

Aardappelbrood is een heerlijk alternatief voor gewoon brood en heeft een lichte, luchtige textuur. Kook de aardappels in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en pureer ze met een pureestamper. Laat de aardappelpuree afkoelen. Meng in een kom bloem, gist, zout, suiker en de afgekoelde aardappelpuree. Voeg geleidelijk warm water toe en kneed het deeg tot een soepele bal. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bak het aardappelbrood in de oven op 200 graden Celsius tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood afkoelen voordat je het snijdt.

11. Aardappelcurry

Ben je op zoek naar een smaakvol vegetarisch gerecht? Probeer dan eens aardappelcurry! Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een grote pan en fruit hierin een gesnipperde ui, knoflook en gember. Voeg currypasta of specerijen naar keuze toe en bak deze kort mee. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens kokosmelk en eventueel groenten naar keuze toe, zoals bloemkool of spinazie. Laat de curry zachtjes pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Serveer de aardappelcurry met gekookte rijst of naanbrood.

Lees ook:   Hartige galette met aubergine

Conclusie

Aardappels uit de oven bieden eindeloze mogelijkheden voor heerlijke gerechten. Of je nu kiest voor knapperige aardappelchips, romige aardappelpuree of geroosterde aardappelschijfjes, er is voor ieder wat wils. Probeer ook eens aardappelgratin, aardappelsoep, gevulde aardappels, aardappelkroketjes, aardappelpannenkoekjes, aardappelsalade, aardappelbrood of aardappelcurry. Laat je inspireren door de veelzijdigheid van aardappels en geniet van heerlijke gerechten boordevol smaak.

FAQs

1. Kan ik de aardappelchips ook frituren in plaats van bakken in de oven?

Ja, je kunt de aardappelchips ook frituren voor een extra knapperig resultaat. Verhit olie in een pan of frituurpan en bak de plakjes aardappel tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat de chips uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.

2. Kan ik de aardappelgratin van tevoren maken?

Ja, je kunt de aardappelgratin van tevoren bereiden en later afbakken in de oven. Bewaar de aardappelgratin in de koelkast en bak deze af wanneer je klaar bent om het gerecht te serveren.

3. Kan ik de aardappelschijfjes ook in de airfryer bereiden?

Ja, je kunt de aardappelschijfjes ook bereiden in de airfryer voor een gezonder alternatief. Besprenkel de schijfjes met een beetje olie en bak ze in de airfryer tot ze goudbruin en knapperig zijn.

4. Kan ik de aardappelpannenkoekjes invriezen?

Ja, je kunt de aardappelpannenkoekjes invriezen. Laat ze volledig afkoelen en verpak ze vervolgens luchtdicht in een diepvrieszakje of -doosje. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Bak de pannenkoekjes opnieuw in een koekenpan of in de oven voordat je ze serveert.

5. Kan ik de aardappelsoep ook met bouillonblokjes maken?

Ja, je kunt de aardappelsoep ook met bouillonblokjes maken. Los de bouillonblokjes op in kokend water volgens de instructies op de verpakking en gebruik dit als basis voor de soep. Voeg de aardappelblokjes en andere ingrediënten toe en laat de soep zachtjes pruttelen tot de aardappels gaar zijn.