Waar en hoe kan ik frituurvet weggooien?

Weet u wat het beste argument is om grondig om te gaan met dergelijke trivialiteiten als het weggooien van frituurvet? Het is goed voor je gezondheid omdat het frituurvet eindelijk op tijd wordt veranderd – en dit is veel waarschijnlijker als je weet hoe je de restjes het beste en snelste in je persoonlijke omgeving kunt verwijderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, die u hieronder kunt leren kennen.

“Officiële” verwijderingsopties

Oud frituurvet heeft niet alleen een hoge energie-inhoud, het bevat ook geen stoffen die tijdens de verbranding kunnen interfereren of giftig kunnen worden (zelfs als er een paar voedselresten in het frituurvet zitten, verbranden ze ermee). Daarom kan het na verwijdering worden verwerkt tot biobrandstof of er op zijn minst voor zorgen dat de afvalverbrandingsoven soepel werkt – als u uw oude frituurvet op de juiste manier weggooit. Hoe dit het beste en verstandigst wordt gedaan in uw woonplaats, kunt u vragen bij elke openbare afvalverwerkingsfaciliteit in uw stad of bij de dichtstbijzijnde Bürgeramt.

Advies over het afvoeren van oud frituurvet

In het algemeen en kort samengevat is het advies als volgt:

  • Huishoudelijke hoeveelheden vaste eetbare vetten kunnen het beste in de restafvalbak worden weggegooid, waarna ze energie leveren voor afvalverbranding
  • Als u vast frituurvet in kranten of andere resten van absorberend papier verpakt, bespaart dit een of de ander niet bepaald milieuvriendelijke reiniging van de bak
  • Vloeibaar vet kan het beste worden verwerkt wanneer het wordt gevuld in een kartonnen doos met absorberend papier
  • Sommige gemeenten bieden ook handigere inzamelcontainers voor kleinere hoeveelheden.
  • In sommige gemeenschappen kunnen deze hoeveelheden ook zinvol worden verwerkt als ze via de organische afvalbak worden weggegooid.
  • Voor grotere hoeveelheden leveren afvalverwijderingsbedrijven vaak speciale inzamelcontainers.
  • Of ze kunnen worden ingeleverd in de originele container of in uw eigen inzamelcontainers (vraag welke) bij het dichtstbijzijnde recyclingcentrum
  • In beide gevallen wordt het oude frituurvet verwerkt tot biobrandstof door het afvalverwerkingsbedrijf of partners.
  • Als er een frituur bij u in de buurt is, kunt u mogelijk hun collectie “verrijken”, die vaak wordt opgehaald en bereid door gespecialiseerde bedrijven.
Lees ook:   5x de lekkerste recepten met mosterd

Dit moet je onder geen beding doen met oud frituurvet

U verstoort de milieuvriendelijke afvoer door de volgende activiteiten:

  • Het frituurvet verpakken in plastic zakken of bioplastics (die niet verbrand mogen worden, wie moet het spul weer scheiden?)
  • Giet in tuit of toilet (verontreinigt het afvalwater en plakt de rioleringsbuizen)
  • Onjuiste inzamelcontainers zoals glas (maken zinvolle afvalscheiding voor verdere verwerking onmogelijk)

Creatief, milieuvriendelijk gebruik: niet “waar”, maar “hoe”

Steeds meer mensen proberen niet alles meteen weg te gooien, en volgen beslist niet de tips die nog meer afval produceren (bakvet in een zak kattenbakvulling gieten, die je er het beste speciaal voor kunt kopen). U kunt ook meer te weten komen over de houdbaarheid en het filteren van frituurvet, wat alleen al veel verwijdering kan besparen. Daarnaast vindt u op internet veel mogelijkheden hoe oud frituurvet creatief kan worden gebruikt: De energierijke natuurlijke stof kan ook op “gevorderde leeftijd” worden gebruikt als frituurvet en lampbrandstof, diervoeder en verzorgingsproducten en nog veel meer.

Koolzaadolie of zonnebloemolie: wat is beter?