Gerecht: Hoe maak je Arancini met caponata tomatensaus

H1: Arancini met caponata tomatensaus: Een heerlijk Italiaans gerecht

Arancini met caponata tomatensaus is een heerlijk Italiaans gerecht dat je zeker eens moet proberen. Het bestaat uit gefrituurde rijstballen met een hartige vulling van kaas en vlees, geserveerd met een smaakvolle tomatensaus. In dit artikel vertellen we je alles over de oorsprong van het gerecht, hoe je het zelf kunt maken en waar je de beste ingrediënten kunt vinden.

H2: Wat zijn arancini?

Arancini zijn gefrituurde rijstballen die afkomstig zijn uit Sicilië. Ze worden daar traditioneel gemaakt van restjes risotto, die worden gevuld met kaas, vlees of groenten en vervolgens gepaneerd en gefrituurd. Het woord ‘arancini’ betekent in het Siciliaans ‘sinaasappeltjes’, vanwege de vorm en kleur van de rijstballen.

H2: Wat is caponata tomatensaus?

Caponata is een Siciliaanse groenteschotel op basis van aubergines, tomaten, uien, bleekselderij en olijven, die vaak als bijgerecht wordt geserveerd. Voor de caponata tomatensaus worden deze groenten samen met tomatenpuree, knoflook en kruiden tot een dikke saus gekookt.

H2: Hoe maak je arancini met caponata tomatensaus?

Om arancini met caponata tomatensaus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 400 gram risottorijst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 gram rundergehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gram bloem
  • 100 gram paneermeel
  • 1 liter zonnebloemolie, om te frituren
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 ui, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 50 gram olijven, gehalveerd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper
Lees ook:   Hoe Lang Kun Je Geopende Wijn Bewaren?

Om te beginnen maak je de risotto. Verhit de boter in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend tot hij glanst. Voeg vervolgens steeds een scheutje bouillon toe en blijf roeren tot de rijst gaar is en al het vocht heeft opgenomen. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en laat de risotto afkoelen.

Terwijl de risotto afkoelt, maak je de vulling. Verhit een beetje olie in een pan en bak het gehakt rul. Laat het gehakt afkoelen en meng het vervolgens met de afgekoelde risotto en het losgeklopte ei. Vorm hiervan met je handen kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Haal de balletjes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel. Verhit de olie in een pan tot 180 graden Celsius en bak de balletjes in porties goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak nu de caponata tomatensaus. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de aubergine, tomaten, bleekselderij en olijven toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree, oregano, tijm, zout en peper toe en laat de saus 10-15 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer de arancini met de caponata tomatensaus en eventueel wat extra Parmezaanse kaas. Buon appetito!

H2: Waar koop je de beste ingrediënten?

De ingrediënten voor arancini met caponata tomatensaus zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en speciaalzaken. Voor de beste kwaliteit kun je echter het beste naar een Italiaanse delicatessenwinkel of markt gaan.

Lees ook:   Gourmet recept: oriëntaalse biefstuk

H2: Zijn arancini met caponata tomatensaus gezond?

Arancini met caponata tomatensaus zijn niet per se gezond, vanwege het gefrituurde en gepaneerde karakter van het gerecht. Het is dan ook aan te raden om het gerecht niet te vaak te eten en te combineren met een gezonde salade of groente.

H2: Kan ik arancini met caponata tomatensaus van tevoren maken?

Ja, je kunt arancini met caponata tomatensaus van tevoren maken en ze later opwarmen in de oven of magnetron. Bewaar ze wel in de koelkast en zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze afdekt.

H2: Wat zijn alternatieve vullingen voor arancini?

Er zijn talloze alternatieve vullingen voor arancini mogelijk, afhankelijk van je smaak en voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een vulling met mozzarella en basilicum, champignons en truffel, of spinazie en ricotta.

H3: Conclusie

Arancini met caponata tomatensaus is een heerlijk Italiaans gerecht dat zeker de moeite waard is om eens te proberen. Het is weliswaar niet de meest gezonde optie, maar dat maakt het niet minder lekker. Met de juiste ingrediënten en bereidingswijze kun je thuis ook een heerlijke variant maken. Buon appetito!