Asperges bereiden in de oven

Asperges koken in de oven

Groene en witte asperges zijn erg populair in het voorjaar. De vitamine- en mineralenrijke groenten zijn erg gezond en goed te combineren met vis of vlees. De smakelijke stokgroenten worden in veel regio’s van het land ook als soep geserveerd. De bereiding is bijvoorbeeld mogelijk door te koken of te stomen in een geschikte pot. Maar is het ook mogelijk om asperges in de oven te bereiden?

Asperges kunnen worden gekookt op de bakplaat in de oven

Als de grote aspergepot in de keuken ontbreekt, kunnen de populaire stokgroenten ook op verschillende manieren in de oven worden bereid. Hiervoor is een diepe bakplaat of de vetpan van de oven nodig. Met een platte braadslee is koken in de oven ook mogelijk. De aspergesperen worden zoals gewoonlijk bereid. Na het wassen, pellen en scheiden van het houtachtige uiteinde worden de staven op het vel gelegd. De asperges worden een beetje gezouten, gesuikerd en gegoten met ongeveer 1 liter water. Kleine botervlokken worden op de asperges gesmeerd om de smaak te verhogen. De tray wordt vervolgens afgedekt met aluminiumfolie en ongeveer 35 tot 45 minuten gekookt op een medium rail bij 200 °C. De kooktijd is afhankelijk van de diameter van de aspergesperen. Je kunt testen of de asperges gekookt zijn met een vork.

Groene en witte asperges uit de frituurbuis bevatten alle vitamines en mineralen

Een andere manier om de asperges in de oven te koken is de zogenaamde frituurslang. De stokjes worden in deze transparante tubes in hun eigen sap gekookt en behouden zo alle vitamines en mineralen. Ook de smaak blijft volledig behouden. Voordat de witte of groene asperges in de frituurbuis komen, worden de stokjes zoals gewoonlijk gewassen en geschild. Ook de houtachtige uiteinden moeten worden verwijderd. De frituurslang wordt dan aan één kant gesloten en de aspergesperen worden gevuld. Als vloeistof zijn water, witte wijn of zelfs wat groentebouillon geschikt. De vloeistoffen worden gekruid met een snufje zout en een beetje suiker voor het vullen. Je kunt ook een stuk boter toevoegen. Het andere uiteinde van de frituurslang wordt vervolgens afgesloten met wat keukengaren. Leg de afzonderlijke verpakkingen op een bakplaat bij ongeveer 180 °C. Afhankelijk van de dikte van de sticks duurt het stomen in de frituurslang ongeveer 25 tot 35 minuten. Een kleine tip: Als je geen braadslang bij de hand hebt, werkt dit kookproces ook met een vel bakpapier.

Lees ook:   Special: Hoe maak je een bijzondere gin tonic?
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.