De asperges zijn in het seizoen van april tot juni en worden geoogst en verkocht in Duitsland. Met de fijne stokgroenten als bijgerecht kunnen unieke gerechten met vis of vlees tevoorschijn worden getoverd. Zodat de groene of witte asperges ook na het seizoen genoten kunnen worden, kunnen de speren ingevroren worden. Asperges invriezen: Zo makkelijk is het.
Asperges worden ongekookt ingevroren in zakken of dozen
Zodat je na het seizoen nog enige tijd van groene of witte asperges kunt genieten, moet je het bewaren. Het invriezen van de staafjes is hiervoor ideaal. U moet de asperges echter goed bereiden voordat u ze invriest. Je moet de afzonderlijke palen pellen en de houtachtige uiteinden afsnijden. De asperges worden niet gekookt of geblancheerd voor het invriezen. Door koken of blancheren zouden de fijne groenten veel van hun smaak verliezen. De beet zou ook verloren gaan. Om de asperges later makkelijk te portioneren is, is het invriezen van de stokjes in meerdere vershoudzakken aan te raden. Stapelbare plastic dozen zijn ook zeer geschikt. De asperges kunnen worden ingevroren in even grote stukken of in hele speren.
Een kleine tip: Als je de asperges droog dept met keukenpapier voordat je het invriest, kun je individuele speren of stukjes later gemakkelijk verwijderen, ontdooien en bereiden.
Door apart ontdooien verliest de bevroren asperge zijn smaak.
Als de asperge in meerdere porties wordt ingevroren, moet deze binnen 6 maanden worden geconsumeerd. Het ontdooien van de asperges gaat het makkelijkst in heet water op de kachel. De groene of witte asperges worden eenvoudig in bevroren toestand gekookt. Voor een betere smaak worden zoals gewoonlijk zout en suiker aan het kookwater toegevoegd. Je mag asperges niet apart ontdooien voor het koken. Ontdooien zorgt ervoor dat de groenten veel water verliezen. De smaak gaat ook verloren met het water tijdens het ontdooien.
Asperges kunnen ook worden bewaard door beitsen
Als je de asperges niet wilt invriezen, kun je de groenten inmaken die vergelijkbaar zijn met komkommers. De stokjes worden ongeveer 10 tot 15 minuten in stukjes of in één stuk gekookt. Daarna worden de staven of stukken in de voorbereide potten geplaatst en overgoten met het voorbereide afkooksel. Zo kunnen de asperges ook enkele maanden worden bewaard.
Inhoudsopgave