Asperges opwarmen: hoe werkt het?

Groene en witte asperges behoren tot de groenten die vooral populair zijn in de maanden april, mei en juni. De slanke sticks passen goed bij vis of vlees en zijn ook ideaal voor vegetarische gerechten. Als er wat asperges overblijven van de vorige dag, kunnen de fijne groenten gemakkelijk weer geserveerd worden. Maar asperges opwarmen: hoe werkt het?

Warm op in je eigen brouwsel

Asperges opwarmen in je eigen bouillon

Asperges opwarmen in je eigen bouillon

Als er asperges overblijven, moet je de fijne speren tot de volgende dag in de koelkast bewaren. Een bewaartermijn van 24 uur is eenvoudig mogelijk. In tegenstelling tot spinazie of verschillende koolsoorten, is asperge zeer laag in nitriet. Hierdoor kun je de asperges de volgende dag zonder aarzeling eten. Je kunt bijvoorbeeld de hele sticks op het fornuis in het brouwsel van de vorige dag verwarmen. Het afkooksel hoeft niet te koken, maar moet een temperatuur hebben van ongeveer 70 °C. Na een paar minuten kunnen de asperges dan geserveerd worden. Je moet de groenten echter niet opnieuw opwarmen.

Asperges opwarmen in de magnetron of koekenpan

Warme asperges in de pan

Warme asperges in de pan

Als het opwarmen van de asperges in je eigen bouillon te omslachtig voor je is, kun je ook de magnetron gebruiken. De asperges worden uit de koelkast in een geschikte kom gezet en gekruid met een beetje zout en suiker. Een paar botervlokken verhogen de smaak. Daarna wordt de kom afgedekt en wordt de magnetron ingesteld op 600 watt. De asperges worden na een paar minuten opgewarmd en kunnen net als de dag ervoor worden geconsumeerd. Een andere optie is om de groenten gewoon in de pan te bakken. De groene of witte asperges worden ongeveer 5 cm lang voor het bakken in stukjes gesneden. Hele stokjes kunnen ook worden gebakken met een overeenkomstig grote pan. De asperges worden gekruid met bijvoorbeeld citroen, nootmuskaat, gember, knoflook of chili. Lichte oliën en boter zijn geschikt om te schroeien.

Lees ook:   Welke Groente Past Bij Bloemkool? (Perfect answer)

Aspergesalade met aardbeien is een populaire variant

Aspergesalade met aardbeien

Aspergesalade met aardbeien

Je hoeft groene of witte asperges niet opnieuw op te warmen en kunt het verwerken tot een lekkere salade. De gekookte of gestoomde stokjes worden in kleine stukjes gesneden en aangekleed met olie en frambozenazijn. Een beetje zout, peper en suiker ronden de smaak af. Visueel passen aardbeien bijvoorbeeld heel goed in de salade.