Bak je gebakken aardappelen van tevoren of niet?

Bereid gebakken aardappelen correct voor

Heerlijke gebakken aardappelen behoren tot de basisgerechten van de goede keuken. Daar is men het in grote lijnen over eens. Maar moet je de aardappelen van tevoren koken of rauw in de pan bakken? Lees hier alles wat u moet weten over het onderwerp.

Kortom, je hebt 4 manieren om de aardappelen te bereiden om te frituren:

1. Kook aardappelen in schil, schil en snijd ze
2. Schil aardappelen, snijd ze en kook ze kort in gezouten water
3. Schil aardappelen in plakjes of blokjes
4. Was nieuwe aardappelen grondig met de schil

Over smaak verschillen de meningen

Echt goede gebakken aardappelen moeten perfect knapperig zijn aan de buitenkant en luchtig en luchtig aan de binnenkant. Velen zweren bij het feit dat alleen rauwe gebakken aardappelen echt krokant zijn. Maar als je de volgende verschillen in bereiding in overweging neemt, smaken voorgekookte aardappelen net zo lekker.

Gebakken aardappelen zonder voorkoken

  1. Leg rauwe aardappelen ongeveer 10 minuten in water, zodat het zetmeel eruit gaat en de aardappelen knapperiger worden.
  2. Bak rauwe aardappelen op middelhoog vuur zodat ze ook lekker door zijn.
Week rauwe aardappelen in water voor het frituren

Week rauwe aardappelen in water voor het frituren

Gebakken aardappelen met voorkoken

  1. Schud de nog warme, gekookte aardappelen in een zeef zodat ze aan de buitenkant een beetje openscheuren. Zo worden ze later in de oven lekker krokant.
  2. Laat het vet erg heet worden tijdens het frituren, anders gaan de aardappelen ermee opzuigen.
Laat de olie opwarmen voor het frituren

Laat de olie echt heet worden voor het frituren

Balans tussen werkdruk, timing en plezier

De vraag rauw of voorgekookt wordt in het dagelijks leven vaak bepaald door hoeveel tijd je beschikbaar hebt:

  • Je kunt aardappelen de dag ervoor koken, wat je tijd en energie bespaart bij het frituren.
  • Als je ze in de schaal kookt, is de inspanning voor het pellen minder.
  • De hoeveelheid werk die gemoeid is met voorkoken is groter omdat je extra kookgerei moet schoonmaken.
Rauw of voorgekookt: met de juiste techniek zijn gebakken aardappelen altijd heerlijk en knapperig

Rauw of voorgekookt: met de juiste techniek zijn gebakken aardappelen altijd heerlijk en knapperig

Wat je zeker moet overwegen

  • Koop wasachtige variëteiten. Bloemige aardappelen hebben een hoger zetmeelgehalte en worden daardoor niet lekker krokant.
  • Ziektekiemen en groene vlekken zijn tekenen van oneetbaarheid – je moet ze verwijderen.
  • Hoe dunner de plakjes, hoe korter de kooktijd en hoe knapperiger je gebakken aardappelen zullen zijn.
  • Bak de aardappelen in een gecoate ovenschaal of een goede koekenpan – bij voorkeur een ijzeren of gietijzeren pan – zodat er niets blijft plakken.
  • Als de aardappelschijfjes naast elkaar liggen, worden alle kanten mooi bruin.
  • Zouten pas aan het einde, anders worden de aardappelen zacht.
Lees ook:   Verwarmend en zoet: bakken met gember
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.