Visfilets kunnen op verschillende manieren worden bereid. De filets zijn vooral lekker als ze in de pan worden gebakken. Als er echter fouten worden gemaakt tijdens het schroeien, zijn de visfilets droog of blijven ze aan de pan plakken. Ze kunnen ook gewoon uit elkaar vallen bij het draaien. Hoe worden visfilets in de pan gebakken zodat ze slagen?
Vis mag niet te heet worden gebakken
U moet een geschikte grote pan kiezen. De visfilets hebben wat ruimte nodig en mogen niet te dicht bij elkaar staan. Voor het frituren worden de pan en olie op temperatuur gebracht. Omdat vis niet te heet mag worden gebakken, is het middelste niveau voldoende. Zodra de temperatuur is bereikt, draai je de filets in een mengsel van bloem, zout, peper en kruiden. Meel vlak voor het frituren is erg belangrijk. Als de vis te vroeg wordt bebloemd, combineert het meel met water. Hierdoor kleven de filets aan de bodem van de pan en zijn ze later moeilijk te draaien. Zeer delicate soorten vissen vallen zelfs uit elkaar bij het draaien.
Bij schroeien moet de juiste volgorde worden aangehouden
Filetstukjes met schil worden eerst gebakken met de huid naar beneden gericht. Omgekeerd zou de filet samentrekken. De vis blijft aan deze kant in de pan totdat slechts een klein strookje de oorspronkelijke kleur van de rauwe vis heeft. Wanneer het punt is bereikt, draait u de filets gewoon om. Dit werkt heel goed met een schuine pallet en een vork of een tweede pallet. Door het snelle draaien vallen de visfilets niet uit elkaar. De gedraaide filets worden een paar minuten gebakken en blijven dan ongeveer twee tot drie minuten in de pan en kunnen garen. Om te serveren, worden filets met huid opnieuw omgedraaid. Dit ziet er beter uit op het bord en het vlees van de vis is gemakkelijk te snijden.
Om te frituren is olijfolie de beste keuze
Als je visfilets wilt bakken, moet je ook een goede olie gebruiken. Zonnebloemolie wordt in veel huishoudens gebruikt. Deze olie is echter niet bijzonder geschikt om te frituren. Bij verhitting in de pan worden zogenaamde aldehyden gevormd. Ze worden gevormd wanneer meervoudig onverzadigde vetzuren ontbinden als gevolg van hoge hitte. Aldehyden zijn giftig voor de mens. De betere keuze is daarom een olijfolie van hoge kwaliteit. Het meest geschikt is een geraffineerde olijfolie. Koudgeperste olie van eerste persing is alleen geschikt voor temperaturen tot 180 °C. De olijfolie geeft de visfilet ook een licht mediterraan tintje.