Stokbrood is een klassieker bij het kampvuur en altijd welkom op volksfeesten, familiefeesten of kinderfeestjes. Voor een heerlijk brood van de stok is echter niet per se een groot vuur nodig. Stokbrood kan ook gemakkelijk op de grill worden bereid.
Wat is stokbrood?
Kortom, stokbrood is een klassiek gistdeeg. In plaats van het echter in een oven in brood of broodjes te bakken, wordt het in dit specifieke geval om de punt van een stok gewikkeld. De functie van de oven wordt dan overgenomen door de grill. Voor de bereiding wordt de punt van de stok met het deeg over de sintels gehouden en op een afstand van ongeveer 20 centimeter gedraaid totdat deze aan alle kanten goudbruin is gebakken.
De ingrediënten voor het deeg

De basis voor een krokant stokbrood is een eenvoudig gistdeeg
Voor een stokbrood heb je eerst een gistdeeg nodig en dit is niet zo zwaar. Eerst moet je de volgende ingrediënten in een kom mengen:
- 500 gram bloem (type 405)
- 250 ml lauw water
- 1 pakje droge gist of 1/2 blokje verse gist
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 snufje suiker
Het resulterende deeg moet vervolgens gedurende enkele minuten krachtig worden gekneed. Daarna mag het niet te plakkerig of te droog zijn. Als dit het geval is, voeg dan wat water toe of, als het deeg te plakkerig is, wat bloem. Zodra een deeg is gemaakt dat gemakkelijk van de sleutel kan worden losgemaakt, is het tijd om de gist zijn werk te laten doen. Hiervoor moet het deeg tussen de 30 en 60 minuten rijzen. Dan moet je het opnieuw kneden en vervolgens in 8 porties verdelen.
Als alternatief voor de klassieke vorm kan stokbrood ook worden gegrild als zoet dessert. In dit geval moet u het recept aanvullen met 80 gram suiker, een pakje vanillesuiker en een ei. Daarnaast kan het water vervangen worden door lauwe melk.
Geen gist in huis? Deze alternatieven zijn ook mogelijk
Welk hout is ideaal voor gegrild brood?

Het juiste hout voor het vuur is belangrijk
Vanwege de hoge temperaturen die uit de houtskool komen, is het belangrijk om het stokbrooddeeg om de juiste stokjes te wikkelen. Wilg, beuk en hazelnoot zijn goede houtsoorten voor bereiding. Het wordt aanbevolen dat het hout licht vochtig is, zodat het niet in brand vliegt voordat het brood klaar is. Bovendien moet de schors om hygiënische redenen worden verwijderd. Als je absoluut zeker wilt zijn, kun je ook aluminiumfolie om het hout wikkelen voordat het in contact komt met het deeg.
De keuze van hout is niet alleen belangrijk vanwege de weerstand tegen vuur. Sommige soorten, zoals de taxus, zijn giftig en daarom uiterst ongeschikt voor het bereiden van maaltijden. Bovendien mag het geen behandeld hout uit de bouwmarkt zijn, omdat u nooit zeker weet welke chemicaliën bij de behandeling zijn gebruikt.
De hitte van de grill speelt ook een belangrijke rol bij de bereiding. Als de grill te heet is, moet de stok op grotere afstand worden gehouden, anders zal het deeg verbranden. Vooral kinderen houden de stok graag te dicht bij de sintels, die ouders in de gaten moeten houden.
