Bespaar tijd en zenuwen: 10 ingenieuze tips en trucs voor de keuken

Het tevoorschijn toveren van een perfecte 5-gangenmaaltijd terwijl 8 hongerige gasten in de eetkamer wachten, kan behoorlijk stressvol zijn. Maar ook in minder extreme kooksituaties is het praktisch als alles op rolletjes loopt. Deze 10 trucs & tips zullen je leven in de keuken zeker gemakkelijker maken!

Truc #1: Noedels goed afschrikken

Er zijn veel mythes en geruchten rond dit onderwerp – moet spaghetti worden afgeschrikt of niet? Het antwoord is een duidelijk “het hangt ervan af”.  Namelijk op wat je met de noedels wilt bereiden. Als je de gekookte noedels gebruikt voor een salade of later, dan moet je ze zeker koud afschrikken. Dit voorkomt dat ze later papperig worden.

Als je gewone pasta met saus bereidt, kun je de noedels doven met heet water om overtollig zetmeel af te spoelen en plakken te voorkomen. Maar gebruik geen koud water, anders koelen de noedels af. Maar je kunt ook gewoon een scheutje olijfolie toevoegen aan de gekookte pasta, waardoor ze ook niet aan elkaar plakken. Plus: Door het verkregen zetmeel houdt de pastasaus beter vast op de noedels.

Foto: unsplash.com/@carissagan

Truc #2: Snijd kruiden als een pro

In plaats van een mes, pak je gewoon een schaar! Als je een bos kruiden wilt snijden, ben je zoveel sneller. Een extra pluspunt voor afwasdemper: je bespaart jezelf de snijplank.

Weinmeisterhaus Potsdam; Foto: René Jungnickel, Ontwerp: BÜRO KÖTHE

Truc #3: Bewaar verkruimelde taarten

Het uit elkaar snijden van een taart in het midden kan een echte uitdaging zijn. Als je een ongeluk is overkomen of als de taart om een andere reden een ruïne is geworden , wanhoop dan niet! Je kunt er altijd iets moois uit toveren. Je kunt de cake gemakkelijk volledig verkruimelen en mengen met room, roomkaas of mascarpone en deze in kleine balletjes rollen. Doe er een stijl in, rol er chocolade of andere lekkernijen in zoals je wilt en je hebt heerlijke cake pops!

Lees ook:   Polenta spiesjes

Truc #4: Blenders gemakkelijk schoonmaken

In de blender nestelen de overblijfselen van groentesoepen of smoothies zich graag. Grof knutselen met je hand in de buurt van het mes is niet handig of veilig. Je kunt de vervelende restjes gemakkelijk kwijtraken door wat wasmiddel en warm water toe te voegen aan je blender of sapcentrifuge. Zet nu gewoon aan en de blender reinigt zichzelf!

Truc #5: Haal meer sap uit citroenen

Citroenen met de hand knijpen kan vermoeiend zijn. Maar dat hoeft niet. Als je de citroen 20-30 seconden in de magnetron verwarmt voordat je erin knijpt, is het gemakkelijker om te knijpen. Trouwens, het krachtig heen en weer rollen van de citroen op het werkblad in de keuken voordat je erin knijpt, helpt ook!

Deze truc maakt het gemakkelijker om citroenen te persen

Foto: unsplash.com/@laurenmancke

Truc #6: Krijg gemakkelijk opbergpotten

Niet iedereen is gezegend met een sterke arm zoals Popeye. Maar het openen van een augurkenpot kan ook met hersenen. Het glas omdraaien en krachtig tikken aan de onderkant helpt meestal. Als niets echt werkt, kun je een gat in het deksel prikken met een mes of naald of een lepel onder de rand van het deksel laten lopen en het optillen. Zodra er lucht in het glas komt, kan het gemakkelijk worden geopend.

Truc #7: Orde is het halve werk

Klinkt bijna te simpel, maar het is helemaal waar! In een goede keuken bespaar je kostbare tijd bij het koken. Daarom moet je ervoor zorgen dat alles goed bereikbaar is als je de keuken wegzet. Tijdens het kookproces zelf moet u ook zorgen voor een bepaalde hoeveelheid bestelling – vooral in kleine keukens. Aan de ene kant heb je voldoende ruimte op het werkoppervlak en behoud je ook het perspectief.

Een goede organisatie creëert meer ruimte in lades

Een goede organisatie creëert meer ruimte in lades en bespaart tijd bij het koken; Foto: AMBIA LINE by Blum

Truc #8: Bewaar houten lepels tijdens het koken

Het probleem is zo oud als het koken zelf. Je roert een keer met de houten lepel in de soep en weet dan niet waar je de gemorste houten lepel moet leggen. Veel kookpotten en pannen bieden een eenvoudige oplossing. Aan het einde van de Griffs een gat. Het handvat blijft koud tijdens het koken en zo kun je gemakkelijk je houten lepel door dit gat steken en naast het fornuis plaatsen. Er wordt dus niets vies en je houten lepel is altijd bij de hand!

Lees ook:   Hoe Beleg Je Een Pizza Volgorde? (TOP 5 Tips)

Truc #9: Verwijder gemakkelijk zoutvlekken in de pot

Vooral na het koken van pasta of rijst, nestelen witblauwe vlekken zich graag op de bodem van de pot. Ze kunnen meestal niet met wasmiddel worden verwijderd. Maar de oplossing is vrij eenvoudig: giet wat azijn met water in de pot en laat het kort werken – doet wonderen!

De zijdelings geplaatste ventilatorkleppen maken een continue kookplaat mogelijk.

Foto: homeier

Truc #10: Ontdoe je van knoflookgeur op je handen

In het eten – ja, graag – op de handen maar liever niet: knoflook! De geur blijft meestal zeer hardnekkig na het pellen ondanks het wassen van de handen. Deze trucs kunnen helpen: je kunt je handen reinigen met citroensap of een roestvrijstalen zeep gebruiken. Beide helpers neutraliseren de vervelende knoflookgeur!

U bent al een professionele chef-kok, maar u mist nog de juiste keuken? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste keukenexpert voor uw keukenplanning!

Vind nu een keukenstudio

Omslagfoto: BLUM