Bewaar uien en knoflook op de juiste manier – zo werkt het

Knoflook en uien zijn onmisbare ingrediënten voor veel heerlijke gerechten, maar worden in grotere eenheden verkocht dan voor een gerecht wordt geconsumeerd. De resterende knoflookknollen liggen in een kom in de keuken tot lange groene scheuten om een bloempot vragen; de lampen schieten eerst lang, licht schieten en worden dan zacht en papperig. Het is jammer – maar dat hoeft niet zo te zijn, want zowel knoflook als uien worden enkele maanden goed bewaard.

Knoflook en uien: hoe ze lang knapperig en pittig te houden

Een belangrijke voorwaarde voor een lange houdbaarheid is de aankoop van verse goederen: witte, stevige knoflookknollen en glanzende oranjebruine uien zonder vlekken op of scheuren, schade in de schaal. Ze mogen niet toegeven aan druk, bedekt zijn met perkamentachtige, droge huid en geen scheutbenaderingen vertonen.

Knoflook en uien kunnen het beste op een donkere, koele en droge plaats worden bewaard. Een koele, droge, goed geventileerde zijkamer of kelder is de perfecte opbergplaats voor beide. Als deze niet beschikbaar zijn, vindt u mogelijk een koele, donkere plek in een voorraadkast ver weg van het fornuis en de kachel. In deze kamer of kast moeten uien en knoflook worden bewaard in containers die zo min mogelijk licht maar veel lucht naar de knollen / bollen laten: mand of draadmand, een net of gewoon een papieren zak waarin de pittige vruchten losjes zijn verpakt.

Knoflook en uien kunnen het beste donker en droog bewaard worden

Knoflook en uien kunnen het beste donker en droog bewaard worden

Onder dergelijke omstandigheden blijven uien tot een half jaar “kiemvrij” – in de ware zin van het woord, omdat verschillende stoffen een antibacterieel effect hebben op de sappige binnenkant onder de huid. Maar ook figuurlijk, want lampen hebben licht en vocht nodig om te ontkiemen. Dit geldt ook voor knoflook, het kan zelfs tot een jaar meegaan wanneer het op een donkere, koele, luchtige manier wordt bewaard (tot ongeveer kamertemperatuur). Een vochtige en warme omgeving daarentegen bevordert de vermenigvuldiging van schimmels die overal in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, brengt uien vrij snel en knoflook vroeg of laat om te rijden.

Lees ook:   Op welke rail in de oven bak ik taarten?

Fooi: Niet in elk modern huishouden is het gemakkelijk om een koele, donkere, luchtstromende plek te vinden om uien, knoflook en soortgelijke “lichtschuwe riffraff” op te slaan. Veel appartementen hebben een nauwelijks gebruikt balkon, waarop uien en knoflook zich een groot deel van het jaar zeer comfortabel zouden voelen in een kleine, luchtige kast. In appartementen zonder balkon met niet erg grote keukens biedt het raam een uitweg en koelste plek, uien in een hanging basket met zonwering, knoflook in een knoflookpot of een andere keramische pot met deksel op de vensterbank.

De prei houdt daar helemaal niet van

Zodat het in het geheugen blijft hangen, ook hier weer de lijst met don’ts:

  • Opslag in een warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid, wat leidt tot rot- en schimmelgroei
  • Zelfs in het vochtige klimaat van de koelkast trekken uien en knoflook water en schimmel
  • Direct zonlicht en fel licht in het algemeen, wat de planten stimuleert om te ontkiemen (waardoor de ingrediënten en aroma’s in de scheuten worden gekanaliseerd)
  • Opslag in voedselopslagcontainers, plastic zakken en soortgelijke luchtdichte containers: de beschermende schaal wordt vochtig en laat schimmelsporen door
  • Wikkelen in aluminiumfolie, waarvan de chemische reactie met de ingrediënten de smaak bederft
  • Invriezen wordt ook niet aanbevolen, omdat consistentie en smaakstoffen eronder lijden

Fooi: Uien en knoflook zijn botanisch zeer nauw verwant. De ui (Allium cepa) en knoflook (Allium sativum) behoren beide tot het geslacht Allium, tot hetzelfde ondergeslacht en tot hetzelfde gedeelte (die beide ook Allium worden genoemd omdat ze “de kern van het geslacht” vertegenwoordigen). Daarom zijn alle bewaartips op beide van toepassing, daarom kunnen beide samen worden bewaard en worden gebruikt als smaakstoffen voor dezelfde gerechten.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Mattentaarten

Een echt gezonde plantenfamilie

De groente- en kruidenplanten van het geslacht Allium (op duitse prei, dat is de derde in de competitie) doen veel voor de menselijke gezondheid – hier zijn de belangrijkste, soms vrij nieuwe bevindingen:

  • De normale, verse bollen waren de geneeskrachtige planten van het jaar 2015, omdat ze op vele manieren een positief effect hebben op onze gezondheid
  • Uien bevatten antioxiderende zwavelverbindingen die antistollings- en anti-astmatische effecten hebben
  • Bloeddruk, bloedlipiden en bloedsuikerspiegel worden ook positief beïnvloed door frequente uienconsumptie
  • Uitwendig wordt uiensap gebruikt om insectenbeten en steenpuisten, bepaalde wonden en kneuzingen te behandelen
  • Uien en knoflook hebben een antibacteriële werking (ook in de maag, waar ze nog steeds ziekteverwekkers doden in 100.000-voudige verdunning)
  • Van de ingrediënten van knoflook is bewezen dat ze het lipidegehalte in het bloed verlagen en dus een preventief en therapeutisch effect hebben tegen arteriosclerose
  • Knoflook is effectief tegen bacteriën, parasieten en virussen en doodt daarom grote hoeveelheden ziekteverwekkers
  • Het is bedoeld om de behandeling van luchtweginfecties, griep, bronchitis, bronchiale astma en terugkerende verkoudheid positief te ondersteunen
  • Knoflook is goed voor het immuunsysteem en bevordert het behoud of herstel van een natuurlijke darmflora
  • Verdere therapeutische opties worden onderzocht, bijvoorbeeld voor de behandeling van tumoren, borstkanker, maagkanker, colorectale kanker
  • Beide prei worden aanbevolen en gebruikt in vele andere toepassingen

Een paar gedachten over de optimale opslag van uien en knoflook zijn in ieder geval de moeite waard, zodat ze vaak in de keuken kunnen worden gebruikt.

Te veel uien of knoflook in huis? Ideeën voor snelle verwerking

Verwerk knoflook en ui

Verwerk knoflook en ui

De vers geoogste knoflook uit de boerderijwinkel, de zak uien die gisteren van de boer in het resort werd getrokken. Ze smaken heerlijk, maar zijn nog steeds erg moeilijk op te slaan omdat ze veel te vochtig zijn. Omdat ze nauwelijks kunnen worden gedroogd en kunnen worden opgeslagen in appartementen met een normale luchtvochtigheid, wordt hier een “opslag met extra, culinaire waarde” aanbevolen:

  • Uien kunnen worden ingekookt met kruiden en ander fruit tot smakelijke chutneys, het internet heeft een schat aan creatieve recepten klaar
  • Gedroogde uien: Voordroog uien een paar dagen in de lucht, snijd dunne ringen met een scherp mes of groentesnijmachine, goed uitsmeer op een bakplaat, droog in de oven op ca. 70 °C
  • Doe knoflookteentjes in olie: kook gedurende 5 minuten om ziektekiemen te doden, giet af en droog of dep droog, giet in afsluitbaar glas, voeg kruiden naar smaak toe en giet olijfolie
  • Knoflookpasta: kook knoflookteentjes een paar minuten en druk dan door de knoflookpers, zout de pasta, giet in een afsluitbare pot en “seal” met een beetje olijfolie
  • Knoflookzout: hak knoflookteentjes fijn en bestrooi royaal met zeezout, meng beide ingrediënten door/overpletteren met een plat mesblad, vul in een afsluitbaar glas
  • Als u altijd een verse lepel gebruikt en de pot onmiddellijk na verwijdering sluit, kunnen deze preparaten maandenlang meegaan.
Lees ook:   Vanaf Welke Leeftijd Mag Een Baby Kiwi Eten? (Solved)

Fooi: Schud knoflook in plaats van moeizaam te pellen. Druk de knoflookknol met de palm van je hand en scheur hem uit elkaar, plaats hem in een mason jar met een deksel, sluit hem en schud deze “knoflook shaker” krachtig – en de schillen komen er bijna als bij toverslag af.

Snijden, slijpen, pellen: snijplanken van hout, glas of kunststof?