Bij welke temperatuur worden kippen gegrild?

Een heerlijke kip, prachtig sappig en gemarineerd – een traktatie voor elke barbecuevriend! Samen met een groene salade en een plak stokbrood, wat kun je je beter voorstellen. Maar het plezier is snel voorbij als het vlees te droog is geworden. Slechts één ding beslist over succes – de juiste temperatuur!

Barbecueplezier zonder spijt

Een echt goede kip moet sappig zijn en niet te droog. Het is vooral belangrijk om de juiste temperatuur te handhaven tijdens het grillen. Bij de bereiding is laag tot middelhoog vuur het meest geschikt. De grilltemperatuur moet tussen de 160 en 200 °C liggen. Anders is de kans helaas vrij groot dat het vlees droog wordt. Als de temperatuur te hoog is, is de kip snel krokant aan de buitenkant, maar helaas nog rauw aan de binnenkant. Juist vanwege het risico op salmonella moet in het vlees een kerntemperatuur van 75 °C worden bereikt. Dus als je zonder spijt wilt genieten van een heerlijke en sappige kip, kijk dan gewoon naar de juiste temperatuur en niets staat genieten in de weg.

Borst of foelie

Natuurlijk varieert de temperatuur afhankelijk van het kippenstuk – vleugels, poten of een malse kipfilet. De keuze is groot. Er geldt een stelregel, hoe dunner en malser het stuk vlees is, hoe hoger de grilltemperatuur moet worden gekozen. Als je een vrij dun borststukje of een fijne filet hebt, is het aan te raden om de c heet en snel te grillen. Een temperatuur van 180 °C is optimaal, sterke hitte en korte duur – dan is de kip lekker knapperig aan de buitenkant en heerlijk sappig aan de binnenkant.

Lees ook:   Paprika courgettesoep

Als het kippenvlees vrij dik is, hoe langer en langzamer het moet worden gegrild. Hetzelfde geldt voor kippenvleugels of -poten. De temperatuur moet vrij laag worden ingesteld op 160 tot 170 °C, anders kan het vlees aan het oppervlak verbranden. Het zou dan zwart zijn van buiten en rauw van binnen. Perfect klinkt anders!

Als je een hele kip wilt grillen, moet je wat tijd en geduld plannen. Ook hier is de regel om de temperatuur vrij laag te houden en de tijd in te stellen. Het goede stuk moet 50 tot 60 minuten worden gegrild, bij voorkeur bij een constante temperatuur van 160 tot 180 °C. Dan is de kip lekker sappig en vindt iedereen het lekker.

Als u het niet zeker weet, kunt u ook een grillthermometer gebruiken. Hierdoor kan de kerntemperatuur van de kip precies worden bepaald.

Een malse kip is geen rocket science

Een heerlijke kip van de grill moet van binnen sappig zijn en aan de buitenkant lekker krokant. Als je de juiste temperatuur aanhoudt, afhankelijk van het type en de delen van de kip, staat niets het perfecte grillplezier in de weg.