Misschien heb je al een herbruikbare koffiemok of wat veganistische leren sandalen. Als u voor het milieu zorgt, hebt u misschien de nieuwe en verbeterde composteerbare en biologisch afbreekbare vuilniszakken onderzocht.
Hoewel composteerbare en biologisch afbreekbare tassen een cruciaal onderdeel vormen van het behoud van onze mooie aarde, zijn er enkele belangrijke onderscheidingen te maken. Deze twee zijn niet hetzelfde type afvalzakken, en om de beste keuzes voor het milieu te maken, moet je een paar dingen weten.
Hieronder geven we u de essentiële details over deze twee producten, de beste bedrijven die u kunt volgen en de juiste manier om ze te gebruiken.
Wat is het verschil?
Composteerbare vuilniszakken
Composteerbare afvalzakken bestaan uit plantaardig zetmeel dat wordt omgezet in bioplastics. Zetmeel wordt gemakkelijk afgebroken door micro-organismen in de bodem en in composthopen, net als elk plantaardig materiaal, en het produceert geen giftige bijproducten of bevat geen kunststoffen of zware metalen op basis van aardolie. Deze zakken zijn bedoeld om op te lossen in een composthoop of, vaker nog, in een industriële compostinstallatie.
Biologisch afbreekbare vuilniszakken
Biologisch afbreekbare vuilniszakken komen van plastic op basis van aardolie, zodat ze aanvoelen en presteren als een standaard keukenafvalzak. Maar, in tegenstelling tot uw klassieke vuilniszak, zijn ze gevoelig voor vertering door de soorten micro-organismen die op stortplaatsen leven. Deze organismen breken de grote ketens van plastic op in kleinere ketens van plastic.
Soms wordt dit bereikt door zware metalen in het plastic op te nemen. Sommige van de bacteriesoorten die in het anaerobe stortmilieu gedijen, zijn die waarvan de ademhaling eerder afhankelijk is van metalen dan van zuurstof, en zij zien deze met metaal geïnjecteerde kunststoffen als een voedselbron.
De belangrijkste verschillen
Het meest kritische onderscheid tussen deze twee is het label. “Composteerbaar” is een door de overheid gereguleerde industriële standaard in zowel de VS als Europa.
Wettelijk gezien betekent dit dat een product dat onder dit label wordt geadverteerd, binnen ongeveer 180 dagen moet worden opgesplitst in natuurlijke elementen zonder dat er giftige bijproducten in de bodem achterblijven.
De truc zit hem in de uitdrukking “compostcondities”, waarmee de meeste mensen een thuiscomposthoop bedoelen. In feite betekent “compostcondities” in het kader van de etiketteringsvoorschriften een industriële composthoop bij hoge temperatuur.
Het label “biologisch afbreekbaar” is volledig ongereguleerd. Net als het label “natuurlijk” kan het bijna alles betekenen wat een adverteerder wil dat het betekent, waardoor het label in feite geen betekenis meer heeft.
Hoe snel worden composteerbare / biologisch afbreekbare zakken afgebroken?
Biologisch afbreekbare vuilniszakken
In de aanwezigheid van licht, zuurstof en vocht kunnen biologisch afbreekbare vuilniszakken binnen enkele maanden wegrotten. Deze omstandigheden zijn echter zeldzaam.
De meeste van deze zakken vinden hun weg naar een stortplaats, waar licht, lucht en vocht schaars zijn. In dit geval breken biologisch afbreekbare vuilniszakken niet sneller af dan standaard vuilniszakken. Op een stortplaats is plastic plastic!
Composteerbare vuilniszakken
Elke zak met het etiket “composteerbaar” moet binnen 90-180 dagen op vergelijkbare wijze als ander plantaardig materiaal in kwaliteit achteruitgaan als hij wordt gebruikt zoals de bedoeling is. De consument kan het etiket nauwkeurig onderzoeken om er zeker van te zijn dat de zak op de markt wordt gebracht voor “thuisgebruik”, wat betekent dat hij kapot gaat zonder de extreme hitte van een industriële composteringsinstallatie.
In de praktijk merken veel gebruikers dat de zakken na 180 dagen duidelijk minder worden, maar nog steeds zichtbaar zijn in de composthoop. In werkelijkheid kan het meerdere seizoenen duren voordat de zakken volledig zijn afgebroken. Een lagere pH-waarde en een hogere vochtigheidsgraad en warmte versnellen het proces.
Veel voorkomende misverstanden
Zijn Composteerbare /Biologisch afbreekbare tassen recycleerbaar?
Noch composteerbare, noch biologisch afbreekbare vuilniszakken zijn recyclebaar. Ze moeten worden gesorteerd in de algemene afvalbak of, in het geval van composteerbare zakken, worden gebruikt voor composteerbaar materiaal.
Gaan composteerbare/biologisch afbreekbare zakken kapot in stortplaatsen?
Hoewel het duidelijk lijkt dat deze zakken sneller zouden afbreken op stortplaatsen dan standaard plastic zakken, breekt geen van beide meestal goed af op een stortplaats.
De EPA-regelgeving vereist dat stortplaatsen de meeste zuurstof, vocht en zonlicht blokkeren. Zonder deze cruciale elementen vindt er binnen een stortplaats heel weinig verval plaats.
Hoewel het geen steriele omgevingen zijn (studies tonen aan dat aërobe, anaërobe en zwavelreducerende bacteriën allemaal aanwezig zijn), treden de reacties zo langzaam op dat het gebruik van een biologisch afbreekbare vuilniszak vergelijkbaar is met het gebruik van een standaard vuilniszak.
Het zal tientallen jaren of zelfs eeuwen duren vooraleer beide onder typische stortcondities worden afgebroken. Composteerbare vuilniszakken vervallen iets sneller, hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze na drie jaar nog steeds volledig intact zijn op stortplaatsen.
Kunnen composteerbare/biologisch afbreekbare zakken het milieu schade toebrengen?
Alle producten met het label “composteerbaar” of – nog erger – “biologisch afbreekbaar” kunnen milieuproblemen veroorzaken door het fenomeen “groenwassen”.
Klanten zien een claim op een label dat hun zorgen over het milieu wegneemt. In plaats van te proberen het product te gebruiken zoals voorgeschreven of om in de toekomst milieubewuste acties te ondernemen, kan de consument nog meer schade aanrichten, zoals het overmatig gebruik van vuilniszakken of zelfs rotzooi.
Er bestaan wel degelijk gevallen van afval met composteerbare en biologisch afbreekbare vuilniszakken, mogelijk als gevolg van het verkeerde idee dat deze zakken zullen afbreken en vergaan als een appelkern die uit een autoruit wordt gegooid.
Integendeel, ze zijn nog steeds plastic en mogen alleen op de bedoelde manier worden gebruikt. Biologisch afbreekbare en composteerbare tassen vallen in verspreide vorm sneller uiteen in de zon, de regen en de lucht dan een standaard vuilniszak zou doen.
Ze breken echter nog steeds in duizenden kleine plastic stukjes die door dieren worden geconsumeerd en in waterwegen worden verwerkt. In feite, door het snel afbrokkelen in zoveel kleine stukjes, kunnen deze zakken eigenlijk meer schade aanrichten dan standaard plastic.
Zijn ze het waard?
Consumenten mogen spectaculaire functionaliteit verwachten van biologisch afbreekbare en composteerbare vuilniszakken tegen prijzen die twee tot vijf keer zo hoog zijn als het standaardartikel.
De meeste merken leveren gewoon geen resultaten die aan de verwachting voldoen. Composteerbare zakken hebben een beperkt keukengebruik (ze verdragen geen natte of zware ladingen goed), en biologisch afbreekbare zakken maken lege beloftes.
Met merknamen als “EarthHero” en “If You Care” drukken deze groengewassen producten het milieuschuldgevoel hard. Wij raden composteerbare zakken aan.
De plastics zijn minimaal gemaakt van kortstondige koolstof, en zullen snel oplossen in niet-giftige bioplastics in de oceaan (als het daar terecht komt, zoals zoveel plastic dat doet). En als het (uiteindelijk) afbreekt, maakt het CO2 in plaats van methaan, een krachtiger broeikasgas.
Conclusie
De volgende keer dat u de marketinglabels “composteerbaar” en “biologisch afbreekbaar” in de kruidenierswinkel ziet, weet u wat de verschillen zijn en wanneer elk van deze labels het beste gebruikt kan worden. U weet wat u kunt verwachten en u kunt een geïnformeerde beslissing nemen voor uw levensstijl.
Inhoudsopgave