Borden in de oven – is dat goed?

Plaat in oven

In de luxe gastronomie wordt eten altijd geserveerd op verwarmde borden. Het eten blijft langer warm en veel gerechten ontvouwen hun volle smaak. Thuis kunnen de borden ook in de oven worden verwarmd. Maar hoe zit het met hogere temperaturen? Borden in de oven – is dat goed?

Platen zijn meestal altijd ovenbestendig

Theoretisch kan men gemakkelijk beweren dat platen ook goed bestand zijn tegen hoge temperaturen in een oven. De borden gemaakt van porselein, aardewerk of steengoed zijn gemaakt van porselein aarde of hoogwaardige klei. Na het drogen worden de platen in ovens gestookt bij temperaturen van 1000 tot 1480 °C. Het proces duurt enkele uren of zelfs een paar dagen, afhankelijk van de kwaliteit en het type. De afgewerkte gebakken platen worden vervolgens geglazuurd. Wanneer het glazuur wordt gebakken, worden temperaturen tot 1200 °C gegenereerd. De temperaturen in de oven van 200 tot 250 °C zijn meestal niet schadelijk voor goede platen.

Scheuren in de plaat zijn vaak niet direct herkenbaar

Als het platen zijn die in 2 worden opgeslagen. of 3e keuze, dit ziet er weer anders uit. Hetzelfde geldt voor veel geïmporteerde artikelen, die vaak uit Azië komen. Door de grote productieaantallen zijn de gerechten vaak niet voldoende gedroogd. Als gevolg hiervan treden er kleine haarscheurtjes op tijdens het stookproces. Deze scheuren worden vaak niet gedetecteerd en zijn door beglazing achteraf niet meer zichtbaar. Als deze platen in de oven worden verwarmd, kunnen de scheuren zich verder verspreiden. Te snelle afkoeling of zelfs een kleine klap kan ertoe leiden dat de plaat van porselein of keramiek een zichtbare barst krijgt. Het kan gemakkelijk volledig uit elkaar vallen.

Lees ook:   Kip curry met mango

Zelfs platen van hoge kwaliteit moeten zorgvuldig worden behandeld

Hoogwaardig porselein wordt meestal gemarkeerd. Er wordt een symbool aangebracht op de platen zelf of op de verpakking. Het is een klein vierkant met twee dwarsbalken. Dit stileert een oven. Het is echter een voordeel als je ook zorgvuldig omgaat met hoogwaardige platen. Als je de platen langzaam verwarmt en langzaam afkoelt, kan er in principe niets gebeuren. De platen mogen nooit in contact komen met koud water of op hoge temperatuur in de vaatwasser worden geplaatst.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.