Convectie of top-bottom warmte voor pizza?

De heerlijke Italiaanse houtgestookte pizza wordt traditioneel gebakken in een houtgestookte oven op ongeveer 500 graden Celsius. Hierdoor is de basis van de pizza bijzonder knapperig en blijft de topping sappig en vers. Met welke instelling in de thuisoven komen we het dichtst bij dit ideaal: convectie of boven-onderwarmte voor pizza?

Pizza houdt van warm

Als je thuis zelf pizza bakt, gebruik je waarschijnlijk je oven. Want heel weinig mensen hebben thuis een eigen houtoven. Om hierin de best mogelijke pizza te bakken, moet je zeker kiezen voor de hoogst mogelijke temperatuur. Want pizza wordt heel heet gebakken en elke graad is dus waardevol. Verwarm de oven dus voor op volle temperatuur. Afhankelijk van welk model je hebt, heb je recht op

  • Convectie / hete lucht
  • boven-/onderwarmte, en/of
  • het pizzapodium

Beschikbaar.

De pizzafase is speciaal aangepast aan de behoeften van een goede pizza en maakt gebruik van een mengsel van boven- en onderwarmte en hete lucht. Als uw oven deze instelling heeft, moet u deze gebruiken.

Meestal de beste keuze: boven/onder warmte

Als je geen speciaal pizzaniveau beschikbaar hebt, is de warmte-instelling aan de bovenkant meestal de beste keuze. Het komt het dichtst in de buurt van de omstandigheden in de houtkachel. En omdat de pizza in de houtoven zich direct op de stenen plaat bevindt, moet u de pizza in het onderste deel van de oven plaatsen. Hierdoor wordt de vloer krokant zonder dat de bekleding brandt. Met veel warmte en de instelling op top-bottom warmte lukt het de pizza bijna altijd.

Lees ook:   Kwarkbrood muffins met kokos

Elke kachel is anders

Moderne ovens hebben tegenwoordig ook zeer goede circulerende luchtfuncties, waarmee een goede pizza ook slaagt. En iedereen heeft een andere smaak: de een houdt van bijzonder knapperige pizzabodem, terwijl de ander van zacht en luchtig deeg houdt. Probeer dus gewoon uit wat het beste bij hen past. Het lukt je misschien om de pizza bijzonder goed te maken met convectie of met de grillfunctie en is zo precies naar jouw smaak.

Tip: Meerdere pizza’s tegelijk

Als je meerdere pizza’s tegelijk wilt bakken, moet je de pizzabakken na een paar minuten in de oven vervangen. Elke pizza krijgt dus veel warmte van boven en onder. Of u kunt de circulerende luchtfunctie gebruiken voor uniforme warmte.