De juiste koelkasttemperatuur: Hoeveel graden zijn ideaal?

De ideale koelkasttemperatuur – de ware betekenis van vrieskou

Is het ijs gesmolten in de vriezer? Of het varken weer ingevroren in de koelkast? Dan kan het zijn dat de koelkast niet is aangesloten of dat de temperatuur van de koelkast niet correct is ingesteld. Hieronder wordt uitgelegd welke temperatuur ideaal is voor de koelkast en waar je op moet letten – zodat de groenten langer vers blijven en het varken niet met een kettingzaag gesneden hoeft te worden.

Tip: Bewaar tomaten niet in de koelkast, omdat ze sneller vormen en smaak verliezen.

7 graden zijn ideaal

De ideale koelkasttemperatuur ligt rond de 7 graden – dit komt overeen met niveau 1 of 2 voor koelkasten zonder thermometers. In de regel, als de boter gewoon smeerbare is, is de koelkast optimaal afgesteld. Niet-smeerbare boter duidt op een koelkast die te koud is, boter die te zacht is duidt op een koelkast die te warm is. Omdat koude lucht zinkt (omdat het een hogere dichtheid heeft dan warme lucht), wordt de temperatuur in de koelkast nooit absoluut gelijkmatig verdeeld. Elk compartiment heeft dus zijn eigen temperatuur en is dus geschikt voor verschillende voedingsmiddelen.

Tip: Je moet citroenen en sinaasappels niet in de koelkast bewaren, omdat ze uit warme gebieden komen en de kou niet verdragen.

Als de koelkast elke koude zone afzonderlijk regelt, moeten de temperaturen ongeveer als volgt zijn:
– Bovenste compartiment tussen 6 en 8 graden. Perfect voor ham, kaas, restjes.
– Middenvak tussen de 4 en 5 graden. Perfect voor yoghurt, kwark en melk.
– Laagste compartiment tussen 2 en 3 graden. Perfect voor vers vlees en vis.
– Groentecompartimenten tussen de 8 en 10 graden. Perfect voor groenten en fruit.
– Deurvakken tussen de 10 en 15 graden. Perfect voor drankjes, boter, eieren.
– Vriezer bij -18 graden.

Lees ook:   Krabkoekjes (surimi)

Tip: Bananen en avocado’s mogen ook niet in de koelkast worden bewaard, omdat ze daar sneller bederven.

Liebherr koelkast met BioFresh: Hierdoor blijven groenten en fruit langer vers; Foto: Liebherr

Liebherr koelkast met BioFresh: Hierdoor blijven groenten en fruit langer vers; Foto: Liebherr

Elektriciteitsverbruik

Efficiëntieklasse A is standaard in de koelkasten van vandaag. De nieuwe generatie koelkasten reikt tot efficiëntieklasse A+++ en is daardoor extreem energiebesparend. Om elektriciteit te besparen en ook de vorming van condensatie te voorkomen, moet de koelkast vol zijn en moeten warme voedselresten eerst afkoelen voordat ze naar de koelkast gaan. Hoe langer de deur open blijft, hoe meer elektriciteit de koelkast verbruikt, omdat de koude lucht direct wegloopt. Elke keer dat de deur wordt geopend, moet de koelkast de temperatuur opnieuw aanpassen.

Na het winkelen is het het beste om al het voedsel voor de koelkast te verzamelen om het snel weg te kunnen zetten. Als de hunkering ‘s nachts weer toeslaat, denk dan goed na over wat je wilt eten voordat je de koelkast vijf keer openscheurt om hem weer te sluiten zonder prooi. Allemaal om een paar gummyberen en chocolade uit de kast te halen.

Tip: Vermijd het bewaren van honing en olijfolie in de koelkast, anders veranderen ze hun consistentie en worden ze stevig.

Natuurlijk herinnert niemand zich deze informatie. Het is daarom aan te raden om een afbeelding uit te printen of kleine mededelingen aan de koelkast toe te voegen (naast twijfelachtige poëzie en zeer originele kinderkrabbels) om precies te weten wat waar en bij welke temperatuur moet worden bewaard. Dus pak de kettingzaag weer in! Honing, vandaag is er rijst met vers varkensvlees.

Lees ook:   9x de lekkerste recepten met tonijn

Omslagfoto: Liebherr