Er is geen keuken zonder kookplaat. Tenzij het huis waarin de keuken zich bevindt eigenlijk een tent is en de keuken geen keuken is, maar een open haard. Maar serieus: De kookplaat is waarschijnlijk de plek waar de meeste actie plaatsvindt in de keuken. Dit maakt het des te belangrijker om goed geïnformeerd te zijn over welke kookplaat de juiste is voor persoonlijk gebruik bij het plannen van de keuken. Hieronder vindt u de voor- en nadelen van keramische, inductie- en gaskookplaten als keuzehulpmiddel.
De klassieker: keramische kookplaat
Ondanks alternatieven zijn keramische kookplaten nog steeds erg populair – in de meeste huishoudens zijn ze de standaard. De kookplaten worden van onderaf verwarmd door verwarmingsspiralen. Het duurt iets langer dan de inductiekookplaat om voldoende warmte te bereiken om ermee te koken. Ter illustratie: De keramische kookplaat doet er ongeveer acht minuten over om een pot water aan de kook te brengen. Voor de ongeduldigen duidelijk een nadeel, maar chaoskoks kunnen misschien zelfs de wachttijd halen, omdat alle dingen die zijn vergeten snel kunnen worden voorbereid.
Zodra het bord is verwarmd, verloopt het kookproces soepel. Kortom, keramische kookplaten zijn ook gemakkelijk te hanteren. Er zijn geen speciale gerechten nodig en het reinigen van keramische kookplaten is relatief eenvoudig na afkoeling. Ook qua aanschafkosten kan de keramische kookplaat punten scoren: het is de goedkoopste optie. Een duidelijk nadeel is echter dat keramische kookplaten de meeste energie nodig hebben in vergelijking met inductie en gas. Bovendien zijn de borden na het kookproces nog een tijdje warm, wat gevaarlijk kan zijn voor nieuwsgierige kinderhanden.
De snelle: inductiekookplaat
Bij het koken met een inductiekookplaat worden elektromagnetische golven gebruikt. De aanpak is dus anders dan die van een keramische kookplaat: Door een wisselend magnetisch veld te genereren, trilt en warmt de kookpot zelf op. Om deze reden wordt de kookplaat zelf nauwelijks heet – dus als er iets overgaat, brandt er niets. Zodra de pot van de kookplaat is gehaald, kan de plaat weer worden aangeraakt zonder risico op brandwonden. Dit is ook een geruststellend gevoel in huishoudens met kinderen die graag willen ontdekken.
De inductiekookplaat biedt ook nog een ander groot voordeel: het eten kookt snel in vergelijking met de keramische en gaskookplaten. De warmteverdeling in de pot is optimaal omdat de gerechten zichzelf opwarmen. Met de inductiekookplaat duurt het daarom slechts ongeveer vijf minuten om een pot water aan de kook te brengen. Dit komt ook tot uiting in energie-efficiëntie: volgens Stiftung Warentest hebben inductiekookplaten ongeveer een vijfde minder elektriciteit nodig dan keramische kookplaten. Alleen gas is efficiënter.
Na deze lofzang op de inductiekookplaat, nu naar de nadelen: Een kookplaat met inductie is veel duurder in aanschaf dan een keramische kookplaat. Daarnaast is kookgerei nodig dat gemagnetiseerd kan worden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er naast de nieuwe kookplaat ook nieuwe potten en pannen moeten worden aangeschaft.
De vurige: gaskookplaat
Veel professionele koks vertrouwen op gas bij het koken. Met de inductiekookplaat heeft het gasfornuis echter ook concurrentie gekregen in de professionele sector. De grote kracht van de gaskookplaat is dat deze intuïtief kan worden gekookt, omdat de warmte zeer fijn kan worden geregeld door de vlam. Koken met gas, zoals inductie, heeft ook als voordeel dat de warmte er snel is en weer weg is. Het risico op verbranding is dus zeer laag na het uitschakelen van de gasvlam. Terwijl de vlam brandt, moet de gaskookplaat met het nodige respect worden behandeld: verschroeide wenkbrauwen zijn alleen beschikbaar voor de minste.
In tegenstelling tot de andere kookplaten duurt het kookproces langer, omdat de warmteverdeling meestal slechter is: met het gasfornuis kan het tot 15 minuten duren om een pot met Breng water aan de kook. Koken met gas is echter – als er een gasaansluiting beschikbaar is – de meest energiezuinige en zuinige methode. Als er geen gasaansluiting is voorzien, is het mogelijk om te koken met vervangbare gasflessen, maar dit is erg duur. Nog een nadeel: Het gasfornuis is moeilijker schoon te maken in vergelijking met keramische of inductiekookplaten.
Welke kookplaat je ook kiest: Als een kok weet hoe hij de kookplaat het beste kan bedienen, kunnen lekkernijen met alle drie de varianten worden bereid. De juiste receptideeën zijn online beschikbaar bij Kochen und Küche: met meer dan 10.000 recepten krijgt u zeker het briljante idee voor uw volgende feest. Naast recepten vind je in de online kookschool ook handige video’s en stap-voor-stap instructies als je een fancy kookgerecht wilt durven proberen.
Hulp nodig bij het plannen van de keuken? Wij helpen u bij het vinden van een geschikte expert voor uw persoonlijke keukenwensen:
Vind nu een keukenstudio
Foto credit cover foto: Bauknecht