De keuken schoonmaken – maar op de juiste manier: 10 regels voor het schoonmaken van het huishouden

Netheid maakt gelukkig. Maar waar kun je het beste beginnen en hoe ga je verstandig te werk bij het schoonmaken? Het is een feit: Het “kleine” huishouden doet zichzelf niet alleen en kan grotere uitdagingen opleveren als je letterlijk aan de verkeerde kant begint en het paard achter de wagen spant. Deze 10 regels laten je stap voor stap zien hoe je te werk kunt gaan en de keuken permanent schoon en uitnodigend kunt houden.

1. Plan een vaste datum in als schoonmaakdag. Want elk begin is moeilijk en het “juiste moment” komt niet. Neem twee tot drie uur op de geplande dag en sluit uit dat je gestrest raakt tijdens het laatste en belangrijke werk. Zodat je een incentive hebt voor de schoonmaakdag, kun je het gezin erbij betrekken en jezelf trakteren op een beloning na het einde van het huishouden.

2. Maak alle benodigde keukengerei klaar. Je hebt alle schoonmaakmiddelen, een emmer en doekjes, droge en vochtige doeken en borstels en sponzen nodig. Omdat u twee verschillende vodden (en emmers) gebruikt voor oppervlakken en vloeren, vergeet dan niet om het keukengerei in de juiste volgorde te overhandigen.

3. U moet opruimen voordat u schoonmaakt. Voordat je begint met schoonmaken, zet je potten en borden opzij, andere dingen die niet op hun oorspronkelijke plek zijn opgeborgen en alles wat je in de weg staat tijdens het schoonmaken. De gootsteen en vaatwasser moeten leeg zijn en de werkbladen moeten vrij zijn van planken, kruiden en andere dingen die open blijven. Een vrij oppervlak is sneller en gemakkelijker schoon te maken.

Lees ook:   Kunnen honden Avocado huid eten? Alles wat je moet weten!


4. De juiste techniek – altijd van boven naar beneden. Je huishoudelijk werk begint direct onder het plafond, namelijk bij de lamp. Stap voor stap baan je je een weg door de plafonds van de bovenkasten naar de werkbladen naar de keukentafel, de handgrepen en tot slot de vloer. Verwijder voor vochtige reiniging voorzichtig grof vuil en stof. Het is het niet waard als je de vloer afveegt en vervolgens begint met het verwijderen van stof op de bovenkanten van de kast.

5. Vrij zicht door streepvrije ramen – zo werkt het. U kunt en moet het doen zonder speciale glasreinigers (in het belang van het milieu en uw gezondheid). Met wasmiddelwater en een pluisvrije doek bereik je een optimaal resultaat. Om echt streepvrije reinheid te creëren, gebruikt u een trekker om te drogen. De mythe dat je met krantenpapier het perfecte uitzicht krijgt, gaat niet op. De inkt van de krant schuurt en hecht zich als een donkere sluier aan het glas.

6. Met deze tips zal de vloer niet uitsmeren. Je begint met de randen en hoeken voordat je er acht met de vloerwisser van de muur naar de deur verplaatst. Alle andere bewegingen duwen het vuil alleen van de ene hoek naar de andere, waardoor een besmeurde vloer overblijft. Veeg na natte reiniging de vloer droog met dezelfde techniek. Om zichtbare voetafdrukken uit te sluiten, ga je het komende uur niet de keuken in.

7. Roestvrij staal en chroom vereisen pluisvrije reinigingsdoekjes. Geborsteld roestvrij staal en hoogglans chroom zijn bijzonder schoon als u een scheutje citroen of azijn aan het spoelwater toevoegt voor natte reiniging. Dan moet je de handgrepen, oppervlakken en fittingen polijsten met een microvezeldoekje of een glazen poetsdoekje. Luchtdrogen leidt tot watervlekken en kalkaanslag

Lees ook:   Kalkoenrolletjes met abrikozen

8. Verwijder sporen van vet- en kalkaanslag met allesreinigers. Allesreinigers zijn ideaal voor het verwijderen van hardnekkig vuil uit vet of kalkaanslag. Gebruik, afhankelijk van de gevoeligheid van het oppervlak, een zachte natte doek of een spons met een hardere rug. Als het vuil niet onmiddellijk kan worden verwijderd: Meng water met azijn in een verhouding van 1:5 en laat het aangebrachte mengsel een nacht onder een foliedeksel werken. De volgende dag kunt u de sporen zonder druk verwijderen met een vochtige doek.

Tip 9: Gebruik pijp- of flessenborstels voor de kleinste hoekjes in de koelkast, het fornuis en de vaatwasser. Het is als betoverd. In de verste hoeken van de koelkast of het fornuis, ondanks je beste inspanningen, kom je niet met je vinger bij het vuil. Zachte pijpreinigers en flessenborstels zijn hier ideaal, omdat je met deze gebruiksvoorwerpen ook moeilijk bereikbare en smalle scheuren kunt reinigen. Om krachtig schrobben te voorkomen, verzacht u de aangetaste gebieden van tevoren met lauwe spoeling.Flessenwater. Voor een gelijkmatige distributie wordt een spuitfles voor kamerplanten aanbevolen.

10. Na het schoonmaken komt de houtverzorging. De keuken is brandschoon en je hebt het aanbevolen systeem gevolgd. Als u een aanrecht of kasten en tafels van hout hebt, moet u de meubeloppervlakken met regelmatige tussenpozen onderhouden. Voor dit doel is het het beste om olijfolie te gebruiken, die aanzienlijk goedkoper is dan conventionele houtverzorgingsproducten – maar net zo effectief. Breng een kleine hoeveelheid van de olie aan op een theedoek en veeg voorzichtig en gelijkmatig over het hele oppervlak. Tip: Voor ruwe houten oppervlakken is een pluisvrije microvezeldoek beter dan keukenpapier.

Lees ook:   Hoe weten rijstkokers wanneer ze moeten stoppen? Volledige analyse!

Het vaststellen van netheid in het huishouden is helemaal niet moeilijk als u regelmatig afspraken maakt voor de noodzakelijke schoonmaaktaken met tussenpozen na de eenmalige basisreiniging.

Schoonmaakplan: Hoe u uw huis en appartement schoon kunt houden