De vaatwasser aansluiten op warm of koud water?

Kunnen de elektriciteitskosten worden verlaagd door de vaatwasser aan te sluiten op de warmwaterleiding? Misschien wel, ja! We vertellen je of het de moeite waard is om de vaatwasser aan te sluiten op het warme water en waar je rekening mee moet houden.

Als je de vaatwasser aansluit op de warmwateraansluiting, hoeft het water, dat al warm uit de kraan komt, niet in het apparaat te worden verwarmd. Dit wordt bij normaal gebruik gedaan door de momentane boiler die in het apparaat is geïnstalleerd, die het water verwarmt tot ongeveer 55 tot 70 graden Celsius, afhankelijk van de geselecteerde spoelcyclus.

Een kwestie van gebouwentechniek: Hoe wordt warm water gegenereerd in uw bedrijf?

Als de vaatwasser is aangesloten op een warmwateraansluiting, is het logisch dat de ingebouwde momentane boiler het water niet verwarmt tijdens de spoelcyclus. Het aansluiten van de vaatwasser op de warmwaterleiding is echter alleen de moeite waard als het warme water dat uit de muur komt echt goedkoper verwarmd kan worden dan de vaatwasser.

Als bijvoorbeeld het warme water in uw keuken wordt verwarmd door een ondermaats apparaat of een ketel die boven de gootsteen hangt, hoeft u niet eens na te denken over een warmwateraansluiting: het warme water dat in deze container wordt gegenereerd, heeft niet de vereiste druk en is niet beschikbaar in de benodigde hoeveelheid die uw vaatwasser nodig heeft voor een spoelcyclus.

Warm water van de momentane boiler

Als daarentegen het warme water in uw keuken wordt verwarmd door een tankloze boiler, is de vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. Hier kan het de moeite waard zijn om de vaatwasser aan te sluiten op een warmwateraansluiting als de momentane boiler het water zuiniger verwarmt dan de vaatwasser.

Lees ook:   Kip kiev quesadilla’s

U kunt er relatief zeker van zijn als u een zeer oude vaatwasser combineert met een moderne momentane boiler: met deze variant zijn besparingen zeer waarschijnlijk, omdat het water in de momentane boiler goedkoper wordt verwarmd dan in de oude vaatwasser.

Soms kun je water besparen door de vaatwasser aan te sluiten op warm water; Foto: Neff

Soms kun je water besparen door de vaatwasser aan te sluiten op warm water; Foto: Neff

Warm water met gas, warmtepomp of pellets

Iedereen die via een gasketel, een warmtepomp of een pelletverwarmingssysteem warmwaterproductie in zijn huishouden heeft geïnstalleerd, kan zonder aarzelen zijn vaatwasser aansluiten op de warmwateraansluiting. In ieder geval zal warmteopwekking hier goedkoper zijn dan in de vaatwasser. De efficiëntere warmwateropwekking en -opslag in gasketels en soortgelijke systemen garandeert een besparingseffect.

Hoe sluit u uw vaatwasser aan op de warmwateraansluiting

De meeste vaatwassers hebben aansluitingen voor warm en koud water in de inlaat af fabriek. Vaak moet alleen de inlaatslang, die standaard in de koudwaterinlaat wordt geschroefd, worden vervangen door de warmwateraansluiting. Exacte informatie hierover is beschikbaar in speciaalzaken of in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant – de website van de fabrikant wordt hier altijd aanbevolen.

Door middel van een hoekklep die verkrijgbaar is in bouwmarkten of sanitairwinkels, kan de vaatwasser vervolgens samen met de warmwaterinlaat op de gootsteen worden aangesloten op de warmwateraansluiting. Voor de montage van de slang is meestal geen speciaal gereedschap nodig, alleen vaste hulzen kunnen zorgvuldig worden losgemaakt met een pijptang. Draai de slang altijd stevig maar krachtig vast.

Voor de spoelcyclus haalt de vaatwasser het warme water vervolgens rechtstreeks uit de warmwaterleiding, hoeft het niet te verwarmen en verbruikt dus minder energie. Het is ook mogelijk om de spoeltijd te verkorten, omdat de verwarmingsfase wordt weggelaten.

Lees ook:   Eenvoudige maar ingenieuze tips voor ijskoffie

Energie besparen in keukenapparatuur: Wat zegt het energielabel?