Donker of licht – welk werkblad past bij mijn keuken?

Bij het plannen van een keuken moet je op veel details letten en talloze beslissingen nemen. Niet alleen de functionaliteit, bruikbaarheid en oriëntatie van de keuken zijn belangrijk, maar ook esthetisch georiënteerde vragen zoals: Welke kleur moeten de fronten van de keukenkastjes hebben? Komen de kleuren overeen met de kleur van de vloer? Welke handgrepen kies ik? Moeten de werkbladen in lichte of donkere kleuren worden bewaard?

Als je uiteindelijk geen keuken wilt die eruitziet alsof het is gepland door een circusclown, moeten al je beslissingen een systeem hebben. Zelfs als u meer een professionele chef-kok bent die alleen aandacht besteedt aan welke elektrische apparaten waar zijn geplaatst, moet u beslissen over kleuren en ontwerp bij het kopen van een nieuwe keuken. De kleur van de werkbladen speelt een belangrijke rol. Naast de keukenapparatuur zijn de werkbladen de belangrijkste factoren van een keuken – je werkt er immers elke dag aan.

Een kwestie van combinatie

Ik herinner me nog grootmoeders oude keuken: of die was gemaakt van donker hout met dikke marmeren platen of donkere granieten platen als werkblad of hij was in pastelgroen. Meestal was de badkamer in deze kleur of zelfs in pastelroze. Chic! In deze keukens had je altijd het gevoel dat je opgesloten zat in een grot. Want de donkere en levenloze kleuren harmonieerden perfect met de donkerrode tegelvloer. Zelfs zonnestralen werden opgeslokt door de duistere kracht van de keuken. Zodat je zelfs op klaarlichte dag de keukenverlichting aan moest doen zodat je zelfs kon zien of je een komkommer, een tomaat of je eigen vingers aan het snijden was.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kippenbouillon

De kleur van het werkblad is dus allereerst een kwestie van de combinatie met de keukenkastjes en de vloer. Want als alles heel donker wordt gehouden, moet het werkblad helder zijn – zodat tenminste iets in de keuken licht reflecteert en een vriendelijke indruk maakt. Als de fronten en de vloer erg licht zijn, moeten de werkbladen in donkere tinten worden bewaard, zodat u zich niet in het ziekenhuis in de keuken voelt. Eén regel moet altijd in acht worden genomen: donker eet en licht reflecteert licht.

Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken

Natuurlijk is de kwestie van de schoonmaakinspanning net zo belangrijk. Op zwarte aanrechtbladen zie je elke korrel zout en elke broodkruimel. Vegen laat meestal een film water achter, die met een droge doek moet worden verwijderd, zodat u de vlekken niet ziet. Op witte werkbladen zie je elke koffievlek en elke scheut saus. Beide zijn dus ongeveer hetzelfde in termen van schoonmaakinspanning. Je hebt dus de keuze tussen duivel en Beëlzebub. Veel beter zijn aanrechtbladen met patronen – stenen werkbladen, bijvoorbeeld. Of het nu licht of donker is, steen heeft altijd een effect met een klein patroon. Zelfs als het effect alleen is vastgelijmd en het werkblad niet echt van steen is gemaakt: met een fijn patroon zijn vlekken moeilijker te zien en dus kun je de oppervlakken zelfs op een luie dag niet schoonvegen.

Het antwoord is dus vrij simpel: lichte werkbladen voor donkere keukenkastjes en donkere werkbladen voor lichte keukenkastjes. De werkbladen moeten idealiter niet alleen in een doorlopende kleur zijn, maar kunnen het beste worden voorzien van een lichtpatroon. Het is dus een kwestie van proeven hoe je je aanrechtbladen en kasten wilt vasthouden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan lichte kasten en donkere werkbladen. Wat heeft jouw voorkeur?

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Schelvis met romige broccoli, erwten en aardappelen

Hulp nodig bij het plannen van de keuken? Wij zijn op zoek naar de juiste expert bij u in de buurt:
Vind nu een keukenstudio

Foto credit: DiMmEr – fotolia