Draai pannenkoeken correct

Pannenkoeken draaien is zeker niet een van de belangrijkste vragen in het leven – maar pannenkoeken die goudbruin in één stuk uit de pan glijden, smaken niet alleen voor kinderen “twee keer zo goed”; en het rechtsdraaien is daarvoor een absolute voorwaarde. Een elegante luchtschommel is niet absoluut noodzakelijk, maar de ervaring leert dat ambitieuze hobbykoks uiterst aantrekkelijk zijn en daarom ook beschreven worden.

1. Kracht ligt in vrede

Een pannenkoek zal alleen goed draaien als er een glad, goed verbonden deeg in de pan wordt gebakken. Bloem, een snufje zout, eieren, melk en ev. Suikers vormen echter alleen een glad deeg als je ze voldoende tijd geeft na het roeren (alsjeblieft zonder klontjes, indien nodig een keer zeven): Het gluteneiwit in het meel heeft minstens 20 minuten nodig om zich goed te ontvouwen, als melk en eieren uit de koelkast kwamen, kan een half uur geduld geen kwaad.

2. En weer geduld

Wanneer de rustperiode van het deeg ten einde loopt, kan de pan met het frituurvet op gemiddelde snelheid worden verwarmd totdat deze het oppervlak van de pan gelijkmatig kruist. Trouwens, het klassieke frituurvet voor pannenkoeken is geklaarde boter, maar je kunt ook andere hittebestendige vetten en oliën gebruiken die harmoniëren met de respectieve smaakoriëntatie van de pannenkoek. Dit vet heeft ook wat tijd nodig totdat het zo warm en dus zo dun is dat het gemakkelijk in de pan kan worden verdeeld door te wervelen. Wil je de pannenkoeken met zo min mogelijk vet bakken, smeer dan met een hittebestendige keukenborstel weinig opgewarmd vet in de pan.

Lees ook:   Kun je pannenkoekenbeslag eten of niet?

3. Stap in de pan en wacht opnieuw

Nu kan de eerste pollepel deeg aan de pan worden toegevoegd en op middelhoog vuur worden gebakken. Het duurt een paar minuten totdat de pannenkoek klaar is om te draaien – het deeg moet goudbruin zijn aan de onderkant, wat het meestal is wanneer het niet langer glanzende nattigheid aan de bovenkant vertoont. Als u een goed gebakken gietijzeren pan of een gecoate pan met een perfect intacte coating gebruikt, kunt u het juiste stadium voor draaien zien aan het feit dat de pannenkoek in de pan beweegt wanneer u hem schudt.

4. Vertrekmars?

De tv-kok heeft natuurlijk perfecte pannen waarop een pannenkoek nooit bakt. Natuurlijk weet hij ook instinctief wanneer de pannenkoek klaar is om met een snelle zwaai van lucht te worden gedraaid. In theorie werkt het zo: pannenkoeken optillen, iets naar voren/omlaag kantelen, naar voren/omhoog zwaaien (waarbij de pannenkoek eraf vliegt), pan naar het lichaam trekken en pannenkoeken vangen. Als je een gelukkige hand hebt en oefent in werp- en balanceerspellen, kun je proberen te zien of je meteen de elegante beurt kunt krijgen. Als normaal mens zul je de luchtdraaiing enige tijd moeten oefenen; ofwel met een pannenkoek in een kamer met een veegbare vloer, ofwel print je de perfecte rubberen pannenkoek op een 3D-printer (en waarschijnlijk een gat in de markt voor ambitieuze hobby-restauranthouders).

5. Plan B

Als je niet tot de natuurtalenten behoort en geen zin hebt om te oefenen (bijvoorbeeld omdat het je niet uitmaakt hoe het topje op de bodem komt), kun je je pannenkoek natuurlijk gewoon draaien met een spatel of met behulp van een pallet. Controleer dan gewoon na een paar minuten of de onderkant al losgemaakt kan worden van de grond. Als dat het geval is, verplaats je de draaier eronder en draai je de pannenkoek om (indien nodig met behulp van je vingers) – en voltooi je het bakken aan de andere kant totdat het goudbruin is.

Lees ook:   Hartig ontbijttaartje

6: Warm en samen op tafel

Als je de pannenkoeken later samen wilt serveren, kun je de gebakken pannenkoeken in een vorm stapelen en ze op lage temperatuur warm houden in de oven totdat ze geserveerd moeten worden.