Dranken koelen zonder elektriciteit en ijs

Dranken koelen zonder elektriciteit en ijs

Gekoelde dranken zijn vooral populair in de warme zomermaanden. Thuis werkt koelen gewoon in de koelkast of op korte termijn in de vriezer. Mousserende wijn of wijnkoelers gevuld met ijs zijn ook ideaal voor het koelen van flessen en blikjes. Maar hoe kun je de drankjes gewoon koelen zonder elektriciteit en ijs?

Koelflessen en blikjes met verdamping

Als je geen elektriciteit hebt voor een koelkast of ijs, kun je je drankjes anders koelen. Je neemt katoenen theedoeken en wikkelt de flessen of blikjes erin. Sokken of kousen zijn ook geschikt. Na het verpakken of inbrengen wordt het gebruikte textiel goed bevochtigd met water. Je zet de flessen en blikjes verpakt op een tochtige plek in de schaduw. Door de tocht verdampt het water op het textiel en wordt de plaat of het glas eronder afgekoeld. In plaats van sjaals of sokken kun je ook T-shirts gebruiken.

Water en zout kunnen dranken met een paar graden Celsius afkoelen

Als je geen sjaals, sokken of T-shirts bij je hebt, kun je je drankjes koelen met water en zout. Het water wordt gevuld in een grote emmer. Het is uitstekend als het water uit de kraan al wat koeler is. Daarna wordt een grote hoeveelheid zout opgelost in het water. Het water wordt vanzelf een paar graden koeler doordat er ionisatie plaatsvindt. Als je een beetje ijs hebt, kun je deze oplossing afkoelen tot -21 °C met voldoende zout. Het water is dan nog vloeibaar omdat het niet kan bevriezen door het toegevoegde zout. Om af te koelen, plaats je de drankjes in de emmer. Je moet de emmer beschermen tegen zonlicht.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Vegetarische empanadas met chimichurri

Een stikstofmeststof laat planten niet alleen groeien en bloeien

Als je in de tuin bent en geen zout bij de hand hebt, hoef je het nog steeds niet zonder je koele drankje te doen. Natuurlijk alleen als er een stikstofmeststof in uw gereedschapsschuur zit. Je neemt de meststof en mengt deze met water in een verhouding van 2:1. Mengen resulteert in een chemische reactie die het water afkoelt. Zodat de glazen flessen of de blikjes de meststof niet opnemen, moet je alles goed inpakken. Plastic zakken of plastic containers zijn het meest geschikt.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.