Ecovacs Deebot T9+ robotstofzuiger: de geur van een goed uitgevoerde klus


Ecovacs vernieuwt dit jaar zijn T-serie met de Deebot T9. Uitgerust met een geurverspreider beloven deze nieuwe robotstofzuigers niet alleen te stofzuigen en te wassen, maar ook kwalijke geurtjes te elimineren. De Deebot T9+ biedt ook automatische lediging.
Ecovacs Deebot T9+

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Net als zijn voorgangers in de Deebot Ozmo T8-reeks, maar ook de Deebot N8+, die onlangs topscores kreeg in onze tests, is de Deebot T9 van Ecovacs een robotstofzuiger die vloeren kan stofzuigen en schrobben. Het is uitgerust met zijborstels en een centrale borstel, alsook met een trilmop. Bovendien beweegt de machine met behulp van een laserafstandsmeter. Een camera detecteert obstakels, maar de bijzonderheid van het nieuwe model is een geurdispenser die onaangename geurtjes op zijn weg moet elimineren.

De Deebot T9 is ook verkrijgbaar met of zonder een automatisch ledigingsstation, dat uiteraard een meerprijs heeft aangezien de T9+ met dit station op de markt werd gebracht voor €899. Dat is 200 euro meer dan de lanceringsprijs van het basismodel.

Gebruiksgemak

Zoals de meeste robotstofzuigers van Ecovacs heeft de T9+ een ronde vorm en wordt hij bekroond met een laserafstandsmeter, waardoor de totale hoogte 9,3 cm bedraagt. Dit betekent dat de kans groot is dat hij blijft hangen op te lage meubelen. Het toestel heeft ook een aantal sensoren op de toren, naast de TrueDetect 3D-systeemcamera aan de voorkant.

Aan de achterkant biedt Ecovacs de keuze uit twee eenvoudig te monteren componenten: het waterreservoir (180 ml) met de mop of de geurdispenser. Merk op dat een kleine capsule in de laatste moet worden ingebracht om zijn werk te doen. In ieder geval kan de Deebot T9+ niet in één keer stofzuigen, wassen en ontgeuren. U moet er dus aan denken het juiste mondstuk erop te zetten voordat u het gebruikt.

Met een knop op de bovenkant van het apparaat kunt u een automatisch reinigingsproces starten – voor meer opties is de Ecovacs Home-app de beste keuze bij gebrek aan een afstandsbediening. Bovenaan het toestel is er ook een luikje dat toegang geeft tot een aan/uit-schakelaar, een klein 2-in-1 reinigingsgereedschap voor de borstels en de vuilnisbak.

Deze laatste lijkt praktisch met zijn handvat, maar met zijn inhoud van 420 ml is hij niet erg efficiënt. Echter, niets dramatisch in het geval van de Deebot T9+. De navulbasis zorgt ervoor dat hij wordt geleegd, zodat u er niet aan hoeft te denken dit na elke reiniging te doen.

Het afval en ander vuil wordt automatisch opgezogen wanneer de robot terugkeert en vervolgens opgeslagen in een zak van 2,5 liter, die volgens Ecovacs voldoende is voor 30 dagen gebruik. Dit systeem is zowel praktisch als hygiënisch, omdat contact met stof wordt vermeden, maar u moet wel overwegen zakken te kopen – er worden er twee meegeleverd. Deze basis is ook veel omvangrijker dan een eenvoudige navulbasis.

Connectiviteit en toepassing

Verbinding maken met het wifi-thuisnetwerk van de Deebot T9+ gaat heel snel via de Ecovacs Home-app, die hem vindt zonder zelfs maar gebruik te maken van de QR-code die onder de hoes is geplakt. Selecteer het om de koppeling te voltooien. De stofzuiger verschijnt dan op de startpagina met snelkoppelingen om een automatische reiniging te starten of om de stofzuiger terug te laten keren naar de basis.

De verschillende programmeeropties zijn gegroepeerd op de pagina “slim schoonmaken”, onder een kaart die niet alleen de bewegingen van de Deebot T9+ tijdens het schoonmaken bijhoudt, maar u ook in staat stelt virtuele zones en grenzen voor toekomstige schoonmaakbeurten in te stellen. Er kunnen meerdere kaarten worden opgeslagen, voor verschillende verdiepingen bijvoorbeeld. Ecovacs heeft ook een 3D-weergave toegevoegd waarin meubilair kan worden toegevoegd, maar wij zien hier weinig nut in.

Onder de beschikbare reinigingsopties is het mogelijk om een van de vier zuigvermogens te kiezen. Hetzelfde geldt voor het waterdebiet wanneer de mop is geïnstalleerd. Er zijn ook snel- en dieptereinigingsstanden voor de mop. Indien de geurdispenser is geïnstalleerd, moet u de optie aanvinken om deze te activeren, terwijl er ook de mogelijkheid is om reinigingsprogramma’s te creëren. Het is ook mogelijk om alleen de verspreiding van parfum te lanceren.

Een paar extra opties worden aangeboden in het instellingenmenu, dat ook toegang geeft tot het reinigingslogboek. Hier vindt u ook de verschillende instructies over hoe u de onderdelen van de Deebot T9+ moet onderhouden. Het geheel is dus vrij compleet en voldoende overzichtelijk om gemakkelijk de weg te vinden, zelfs bij het eerste gebruik.

Onderhoud

Hoewel het niet nodig is om de collector van de Deebot T9+ handmatig te legen omdat hij met een zuigbasis wordt geleverd, is het wel belangrijk om deze te verwijderen om toegang te krijgen tot het HEPA-filter. Ecovacs raadt aan het HEPA-filter om de twee weken met water te spoelen en het na 120 uur te vervangen om de zuigkracht op peil te houden – het kan zelfs de moeite waard zijn om het filter iets vaker schoon te maken, aangezien uit onze tests bleek dat het de neiging heeft om vrij snel verstopt te raken.

Evenzo is het raadzaam de borstels regelmatig te onderhouden en te vervangen. Ze uit hun behuizing halen is geen probleem en de genoemde intervallen worden na elke reiniging aangegeven en bijgewerkt in het speciale gedeelte van de begeleidende app. Onder het deksel van het toestel is een klein gereedschap opgeborgen om ze schoon te maken. Het bestaat uit een borstel en een mes waarmee u de haren en het haar dat er eventueel aan vast is gaan zitten, kunt afknippen. Een zeer welkom initiatief.

Tot slot wordt de Deebot T9+ geleverd met een wasbare mop en een dozijn wegwerpmoppen, evenals twee zakken voor de basis.

Navigatie systeem

Met zijn laserafstandsmeter en camera is de Deebot T9+ op zijn zachtst gezegd goed uitgerust om te navigeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het vrij goed doet. Aan het begin van elke cyclus analyseert de robot zijn omgeving. Pas dan begint hij het stof en ander vuil aan te vallen, te beginnen met langs de muren van de ruimte waarin hij zich bevindt. Het binnenoppervlak wordt dan bedekt in een zigzagpatroon en de Deebot T9+ gaat verder naar de volgende kamer.

Natuurlijk is het niet altijd zo eenvoudig en kan het snel ingewikkeld worden, afhankelijk van de inrichting, om nog maar te zwijgen van de voorwerpen die op de vloer zijn achtergebleven. Toch is de Ecovacs robot zeer behendig als het op obstakels aankomt. De meeste obstakels, zelfs kleine, worden zorgvuldig ontweken en we zagen de Deebot T9+ zich door stoelpoten wringen die nauwelijks breder waren dan hijzelf. Het kostte moeite om er uit te komen, maar het belangrijkste is dat het uiteindelijk gelukt is.

Dus hoewel het soms even kan duren om zijn weg te vinden rond of tussen obstakels, wordt er bijna geen ruimte verspild. De Deebot T9+ gaat niet onder gordijnen door en borstelt er gewoon tegenaan, waarschijnlijk ziet hij ze als een muur. Hieraan moet worden toegevoegd dat het apparaat moeite heeft om in hoeken te stofzuigen, ondanks de twee zijborstels, maar het reinigen langs muren is vrij effectief. Hij heeft ook geen moeite om op tapijt te komen en is tijdens onze tests nooit blijven steken.

Stofzuigen

De Ecovacs Deebot T9+ levert goede zuigprestaties zonder uit te blinken.

Ten eerste, op harde vloeren slaagde deze robotstofzuiger erin 88% van het afval op te zuigen in 6 minuten op de standaardmodus en 93% op maximumvermogen in 6 minuten 42 seconden. Dit zijn goede resultaten, maar ze zijn niet zo goed als de Roidmi Eve Plus, die meer dan 95% van het afval opzoog in 5 minuten in dezelfde testruimte, of hij nu op standaard of maximum vermogen werkte.

Op fijn tapijt wist de T9+ 81% van het vuil te verwijderen in 4 minuten en 50 seconden in de standaardmodus en alles in 3 minuten en 57 seconden op maximaal vermogen.

Tot slot deed deze robotstofzuiger het niet slecht op dik tapijt, vooral omdat dit een lastig terrein is voor deze machines. Op standaard vermogen kon hij 84% van het afval opzuigen in 5 minuten en 30 seconden. Bij maximaal vermogen werd 83% van het afval opgeslokt in 6 min. 42 s.

Wasefficiëntie

De Deebot T9+ kan niet alleen goed zuigen, maar ook vloeren schrobben. Het maakt gebruik van Ecovacs Ozmo-technologie om dit te doen. Reeds gezien op vorige modellen, maar verbeterd aangezien het hier wordt aangeboden in een Pro 2.0 versie, bestaat het uit een trilplaat waarop een mop is bevestigd. Om de effectiviteit te beoordelen, hebben we de Deebot T9+ getest aan de hand van ons testprotocol voor vloerreinigingsrobots, dat bestaat uit vier soorten vlekken die moeten worden verwijderd: op oliebasis, op basis van zoete drank, op basis van lippenstift en op basis van koolstof (om roet te simuleren, een zwarte, vettige en kleverige vlek).

Na iets meer dan 5 minuten reinigen met het maximale waterdebiet en de stand voor dieptereiniging, zijn de meeste vlekken verdwenen. We zien nog steeds (zeer) lichte sporen van onze koolstofaanslag, evenals sporen van lippenstift, maar deze zijn te moeilijk schoon te maken voor alle robots in onze vergelijking – zowel stofzuigers als vloerreinigers. Ze zijn echter vervaagd.

Geluid

De Deebot T9+ is niet de stilste robotstofzuiger in onze vergelijking, maar het is nog steeds een goede performer. We registreerden slechts een geluidsniveau van 55 dB (A) op 1 m van het toestel bij standaardvermogen, wat betekent dat het in dezelfde ruimte kan worden gebruikt. Bij Max+ vermogen stijgt dit niveau tot 58 dB (A) en wordt het geluid hinderlijker. Daarnaast is er het geluid van de zuigvoet, gemeten op 73 dB (A). Er zij echter aan herinnerd dat het belang van een robotstofzuiger ook ligt in de mogelijkheid om hem op afstand te lanceren.

Autonomie

Met zijn 5200 mAh batterij belooft de Deebot T9+ tot 175 minuten reinigingstijd, wat ongeveer gelijk is aan de tijd die we hebben gemeten met de standaard zuigkracht. Het maximale vermogen vermindert uiteraard de autonomie. De stofzuiger, die nog 15% van zijn batterij over heeft om terug te keren naar de basis, stopte na 91 minuten met schoonmaken. Dit is nog steeds zeer goed en maakt de Deebot T9+ een van de langst meegaande robotstofzuigers in onze vergelijking. Aan de andere kant duurt het ook lang om hem weer op te laden: bijna 7 uur als de batterij echt leeg is.

Hoe zit het met de geur dispenser?

De belangrijkste nieuwigheid van de Deebot T9+ ligt in zijn geurverspreider, die in de toepassing onhandig wordt voorgesteld als een luchtzuiveraar. Het apparaat is niet bedoeld om de lucht te zuiveren, maar om nare geurtjes te elimineren of beter gezegd te bedekken. We moeten echter toegeven dat deze functie niet erg effectief is. Niemand heeft ooit ook maar in de verste verte een verdachte geur waargenomen na een reinigingscyclus waarin het geactiveerd was, zelfs niet in een kleine ruimte zoals ons testlaboratorium. Je moet echt je neus tegen de achterkant van de Deebot T9+ steken om een vage geur te ruiken.

Er zij op gewezen dat dit systeem gebruik maakt van capsules die volgens Ecovacs na 60 uur gebruik moeten worden vervangen, en zover zijn we nog lang niet. Geen enkele handelaar lijkt ze op dit moment in onze contreien te verkopen.

Voordelen

 • Automatische lediging.
 • Methodische navigatie.
 • Complete en goed ontworpen applicatie.
 • Nogal efficiënte was.

Nadelen

 • Collectorgrootte.
 • Ineffectieve geurverspreider.
 • Oplaadtijd te lang.

Ecovacs Deebot T9+ robotstofzuiger

Productspecificaties

 • Model: T9+
 • Kleur: Wit
 • Geluidsniveau: 67 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
 • Hepa luchtfiltervGeen HEPA-filter
 • Bedrijfstijd: Maximaal 175 minuten
 • Oplaadtijd: 390 minuten
 • Voedingstype: Adapter/ lichtnet
 • Accu/batterij technologie: Lithium
 • Voltage: 230 V
 • Vermogen: 0 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 6,7 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Aan te sturen via app | Laser | Systematisch via software
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 6943757600663
 • Product gewicht: 3500 gram
 • Gewicht verpakking: 6697 gram
 • Afmetingen verpakking: 49 x 41,4 x 17,2 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9,3 x 35,3 x 35,3 cm
 • Verpakkingsinhoud: –
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal handleiding: Universeel
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Informatie niet beschikbaar
 • Wifi vereist: Ja
 • Introductiejaar: 2021
 • Introductiemaand: April
 • Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
 • Airwatts: 0
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Via app
 • Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: Ecovacs
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclussie

De Deebot T9+ is niet altijd even snel en heeft veel tijd nodig om op te laden, maar hij maakt goed gebruik van de tijd die zijn comfortabele batterij biedt. Oppervlakken zijn goed bedekt en obstakels worden over het algemeen met zorg ontweken. Bovendien heeft hij een goede zuigkracht en een vrij doeltreffende wasfunctie, veel meer dan de ontgeuringsfunctie. Ondanks al deze goede punten, is de Ecovacs Deebot T9+ nog steeds een inkeping onder de Roidmi Eve Plus, die beweert meer waar voor zijn geld te bieden.

Recent Posts