Espressomachine: wat u moet weten

Geurige, zwarte en hemelse vloeistof. Een drankje dat met zijn heerlijke aroma zelfs de spreekwoordelijke doden kon wekken. In ieder geval elke ochtend voel ik me een zombie die alleen met koffie terugkeert naar de levenden. Iedere koffieliefhebber kan dat begrijpen. Hiervoor heb je ook een filterkoffiemachine en een espressomachine nodig, voor het geval volautomatische koffiemachines niets voor jou zijn.

In Portugal en Italië drinkt men na elke maaltijd een espresso. Als koffiefanaat ben je vaak op zoek naar de perfecte koffie en ben je alleen tevreden met de beste bonen en de beste branding. Wanneer je eindelijk de juiste variant hebt gevonden, ontbreekt er alleen nog een apparaat waarin je de optimale espresso kunt bereiden. Hiervoor zijn espressomachines. Alles wat je moet weten vind je hier.

Hoe werkt een espressomachine?

Het hanteren van de espressomachine is heel eenvoudig – zelfs voor de ondoden. Vul eerst de trechter met gemalen koffiepoeder, giet vervolgens warm water op de bodem van de pot en plaats de gemonteerde espressomachine op het fornuis. Op de kachel wordt de kan vervolgens op middelhoog niveau verwarmd en drijft de druk het water door de trechter naar boven. Zodra de vloeistof een donker amberkleurige kleur krijgt, haal je het apparaat van het fornuis en voila – je espresso met de hand is klaar. Natuurlijk is het koken van espresso een soort ritueel dat alleen door koffieliefhebbers wordt beoefend. Een volautomatische koffiemachine doet dit veel sneller – maar laten we eerlijk zijn, een espresso uit het fornuis smaakt gewoon beter.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Tofoe sesamkorst en groentewok

Welke espressomachine is er voor jou?

Espressomachines zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Aluminium is een soort traditie in combinatie met dit apparaat. Sommigen zeggen echter dat aluminium koffie een metaalachtige smaak geeft en kiezen daarom voor roestvrij staal. Roestvrij staal is gemakkelijk schoon te maken en duurzaam. Hoewel aluminium niet altijd kan worden gebruikt op inductiekookplaten, kan roestvrij staal op elk fornuis worden gebruikt. Aluminium heeft ook de neiging om na verloop van tijd te ontbinden.

Grootte is ook belangrijk. Hoe kleiner de kan, hoe meer aroma er in het fornuis ontstaat. Dus denk na over wie espresso drinkt in uw huishouden en bepaal de exacte maat. Het doet niemand goed als je vijf kopjes espresso kookt en er vervolgens maar twee drinkt. Het is jammer van het heerlijke, diepzwarte brouwsel.

Hoe maak ik een espressomachine schoon?

U moet het fornuis niet in de vaatwasser zetten, omdat de wasmiddelresten het aroma kunnen verstoren. Daarom is het raadzaam om je espressomachine met de hand te wassen. Gebruik geen wasmiddel, alleen heet water! Als je het fornuis direct na elk gebruik afspoelt, kunnen er geen koffieresten bezinken en heb je altijd een schoon apparaat. Zo hoef je nooit meer als een zombie door de wereld te gaan.

Foto credit: fotolia – Gerd Gropp