Eten te pittig – wat te doen?

Pittige gerechten zijn populair bij velen en worden vaak meerdere keren per week geserveerd. Vooral de recepten uit de Balkan of uit de Aziatische regio zijn bijna altijd erg pittig. Velen zijn gewend aan deze scherpte. Maar wat als een normaal eten te pittig is? Wat kan er gedaan worden tegen chili, peper en dergelijke?

In het geval van peper zorgt de peperin voor de warmte in het kruid

Groene, zwarte of witte peper. De laatste specerij, namelijk witte peper, bevat de hoogste hoeveelheid piperine en is daarom ook de heetste. Vooral als poeder is peper erg moeilijk te doseren. Hoe de kruidigheid uit het voedsel kan worden gehaald, hangt af van het gerecht. Je kunt bijvoorbeeld de hitte van warm voedsel nemen met een beetje boter of plantaardig vet. Dit helpt vooral bij sauzen en soepen heel goed. Een vette room, zure room of crème fraîche kan ook nuttig zijn als je te pittig eet. Als goulash en andere stoofschotels te pittig zijn, is het ook mogelijk om aardappelen toe te voegen. Maar er kan ook brood geserveerd worden. In het geval van brood, net als bij aardappelen, is het zetmeel dat erin zit nuttig.

Vet en alcohol lossen de capsaïcine in de peper op

Veel Zuid-Amerikaanse en Aziatische gerechten worden gekruid met paprika, chilipepers en currypasta. Als er iets misgaat met het kruiden van deze gerechten, is een goed advies ook duur. Vooral bij chili heeft de capsaïcine een heel speciale warmte, die de zweetparels op het voorhoofd drijft en de wangen rood maakt. Deze stof is alleen oplosbaar in alcohol of vet. De toevoeging van vet werkt als een spons en absorbeert de capsaïcine. Helaas helpt alcohol alleen bij voorbaat. Chilipepers kunnen onschadelijk worden gemaakt als ze voor het koken worden ingemaakt. De smaak blijft behouden. Wat echter ook helpt, zijn zetmeelrijke maïs of aardappelen. Rauwe groenten kunnen het voedsel ook onschadelijk maken. Meer bonen, tomaten, vlees, uien of bouillon zijn gezond en nemen de kruidigheid enigszins weg.

Lees ook:   Zo kun je zelf ossobuco maken met tips van de slager

Boter of geklaarde boter zijn een geheim wapen tegen pittig eten

Met suiker, siroop of honing worden pittige gerechten ook beroofd van het puntje van kruidigheid. Het eten lijkt echter alleen bij de eerste hapjes wat milder en de hitte komt daarna. De echt meest effectieve remedie voor een te pittig gerecht is eigenlijk boter of geklaarde boter. In veel landen van de wereld, waar pittige gerechten op het dagmenu staan, wordt dit vet vooral aan kinderen geserveerd.